Ako neplytvať jedlom počas vianočných sviatkov?

Vianoce – sviatky štedrosti a hojnosti. Vnímame ich ako čarovné obdobie, kedy si chceme užiť to, čo si počas bežných dní dovoliť nemôžeme. Splniť si tajné túžby a dosiahnuť dokonalosť, ktorá chýba našim všedným dňom. Hojnosť a štedrosť sú síce synonymom vianočných sviatkov, nedovoľme však, aby sa premenili na sviatky zbytočného prebytku a plytvania.

Aby tie vaše Vianoce boli bohaté, nie však spojené s pocitom viny, že ste sa prejedli a po sviatkoch musíte zhadzovať prebytočné kilá a takisto s pocitom viny, že mnoho jedla, ktoré ste nakúpili, sa nezjedlo a skončilo v koši, mám pre vás zopár tipov, ako sa počas Vianoc najesť s chuťou, ale striedmo. A najmä, do poslednej omrvinky.

Jedlo totiž nechce vyhadzovať nikto. Ak je ho však viac ako obvykle, zvyšuje sa šanca, že niečo nestihneme spotrebovať včas. Otázka, ako predchádať potravinovému odpadu počas sviatkov je preto úplne na mieste. Odpoveď na ňu však treba hľadať na viacerých frontoch:

  • v našom mentálnom nastavení – ak si sviatky nevieme predstaviť bez bohato prestretého stola, myslime na to, aby sa všetko jedlo zjedlo a aby nič z neho neskončilo v koši
  • v našich priestorových možnostiach na uskladnenie jedla – čím menej priestoru, tým obozretnejšie by sme mali pristupovať k plánovaniu jedálneho lístka a nákupom
  • pri plánovaní – chýbajúci plán je totiž predzvesťou neorganizovaných a priveľkých nákupov
  • počas nákupov – kedy sa treba vyhnúť kúpe potravín, ktoré nie sme schopní včas zjesť
  • skladovaní – pretože nesprávne skladovanie potravín môže urýchliť ich pokazenie
  • konzumácii sviatočných jedál – nedojedené vyšky jedla na tanieroch sú totiž vážnym adeptom na let do koša
  • upotrebení zvyškov – zvyšky sú výborný spôsob, ako rýchlo vybaviť obed či večeru počas všedných dní

Myslime na to, že to, čo si navaríme, by ste si mali dokázať aj sami zjesť – bez spoliehania sa na pomoc blízkych, susedov, rodiny či aplikácií na zdieľanie jedla. Po Vianociach bude väčšina ľudí prejedená a darovanému jedlu sa asi veľmi nepoteší.

príprava

  • nenechajte sa uniesť pocitom, že musíte mať doma veľa jedla. Kedysi sa tradovalo, že ak na Štedrý deň bola na stole hojnosť jedla, rodinu čakal priaznivý rok. Dnes však skôr platí, že ak je jedla na stole príliš veľa a nemá ho kto zjesť, často skončí v koši. A priveľa jedla znamená aj pohyb ručičky na váhe smerom hore. Potravinami teda neplytvajme a šetrime aj vlastné zdravie.
  • ako chcete stráviť sviatky? Vyváraním a jedením alebo radšej oddychom a prechádzkou v prírode? Jedlo je síce príjemnou súčasťou každého sviatočného dňa, nie je však podstatou Vianoc. Ak nebudete mať napečených deväť druhov vianočného pečiva a na stole každý deň iné jedlo, neznamená to predsa, že ste zlá gazdiná či gazda.
  • s varením a pečením to nemusíte preháňať najmä ak: ste malá domácnosť, počas roka sa stravujete striedmo a nezvyknete sa prejedať, ak k vám nezvyknú chodiť veľké návštevy, alebo ak budete časť sviatkov tráciť mimo domova – na dovolenkách či u príbuzných
  • pripravte si miesto v mrazničke. Miesto v nej sa vám zíde na uskladnenie prípadných zvyškov zo sviatočného stola – najmä v prípade, ak hneď po sviatkoch cestujete mimo domov alebo ak z rôznych dôvodov nebudete môcť ihneď skonzumovať jedlo, ktoré vám ostalo.
  • pripravte si miesto v chladničke. Sviatočné nákupy odštartujte vyprázdením chladničky. Začať môžete už niekoľko dní vopred. Prezrite jej obsah a potraviny, ktoré v nej máte, spotrebujte. Nakúpené čerstvé potraviny tak budete môcť prehľadne uskladniť. V preplnenej chladničke totiž prehľad nie je a neprehľadná chladnička zas znamená zvýšené riziko, že si včas nevšimnete potraviny, ktorú je práve potrebné skonzumovať.

plánovanie

  • urobte odhad, koľko jedla budete počas sviatkov variť. Spočítajte dni, počas ktorých budete chcieť mať navarené čerstvé jedlo a pre koľko osôb potrebujete navariť. Rozmyslite si, aké jedlá budete variť. Na základe tejto schémy vám vyjde približné množstvo jedla, ktoré budete potrebovať pripraviť.
  • pripravte si nákupný zoznam. Ak viete, čo budete variť a aké množstvo, príprava nákupného zoznamu bude hračka.
  • pred nákupom skontrolujte, či niečo z nákupného zoznamu už nemáte doma. Je lepšie spotrebovať to, čo už doma máte, než doma hromadiť rovnaké potraviny a oberať sa o cenné miesto v chladničke, mrazničke či špajzi.
  • naplánujte si nákupy. Príprava sviatočného menu vyžaduje rôzne druhy surovín, ktoré nekupujeme vždy na tom istom mieste a v tom istom čase. Niektoré, ako napríklad orechy, oblátky, med, či zemiaky kúpite na miestnom trhu pokojne aj dva týždne pred Vianocami, tie čerstvé, ako napr. rybu, mäso, pečivo, ovocie a zeleninu budete kupovať tesne pred sviatkami.
  • nákup čerstvých potravín plánujte s mierou. Potraviny s obmedzenou trvanlivosťou ako napr. čerstvé pečivo, mliečne a mäsové výrobky, či ovocie a zeleninu nakupujte s mierou – práve kvôli tomu, že nevydržia príliš dlhé skladovanie. Ich nákup je lepšie vybaviť v menších množstvách a častejšími návštevami obchodov. Nemať doma príliš veľké množstvo čerstvých potravín znamená, že nebudete zbytočne prepĺňať chladničku a riskovať, že v nej prehliadnete niečo, čo je momentálne treba spotrebovať.

nákupy

  • nakúpte len to, čo máte v zozname. Ak budete mať nutkanie kúpiť čosi ďalšie, myslite na to, že nakúpené jedlo bude treba niekde uskladniť. Budete mať miesto na potraviny, ktoré nemáte v nákupnom zozname? Stihnete ich spotrebovať včas?
  • nekupujte to, čo nepoznáte. Vianočná ponuka v obchodoch priam láka dopriať si a vyskúšať niečo nové a exotické – to, čo nezvykneme bežne konzumovať. Ak vás lákajú takéto potraviny, spýtajte sa najprv sami seba, či ich budete vedieť jesť, pripraviť, naservírovať a správne uskladniť tak, aby sa nepokazili. Dokážete otvoriť kokosový orech, spoznať, či je ananás zrelý, konzumovať liči alebo čerimoju, či pripraviť ustrice?
  • pozor na potraviny v akcii a množstevné zľavy. Ak sa predsa len necháte zlákať na kúpu takéhoto tovaru, všímajte si ich čerstvosť a dátum spotreby. Budete schopní ich do daného dňa skonzumovať?
  • nákupy v malých obchodoch majú svoje výhody. Neponúkajú síce široký sortiment potravín, nákupy v nich však vybavíte rýchlo a nepodľahnete v nich zaujímavým, často však nepotrebným ponukám, ktoré na vás budú číhať v supermarketoch a hypermarketoch.
  • nepanikárte kvôli zatvoreným obchodom. Na Slovensku budú obchody zatvorené 25. a 26. 12. 2017 a 1. a 6. 1.2018, to však nie je dôvod na robenie zásob na najbližšie dva týždne. Predvianočný nákup vám stačí spraviť na vianočné dni, ostatné jedlo, ktoré budete jesť medzi sviatkami alebo na Silvestra, kúpite po Vianociach.

skladovanie

  • po príchode z nákupov: potraviny umiestnite do chladničky tak, aby ste mali prehľad, čo kde máte. V tomto momente určite oceníte miesto, ktoré ste si na potraviny pripravili pred nákupom.
  • potraviny do chladničky ukladajte metódou “first in – first out”. V preklade – potraviny, ktoré sú staršie a je treba ich spotrebovať skôr, umiestnite do prednej časti políc a čerstvo nakúpené potraviny prinesené z obchodu umiestnite do zadnej časti. Potraviny, ktorým sa blíži dátum spotreby, musia byť na viditeľnom mieste a po ruke, aby ste ich spotrebovali včas.
  • v chladničke by ste skladovať nemali: zemiaky, cibuľu, cesnak, paradajky, uhorky, nezrelé banány, citrusové ovocie, nezrelé avokádo a mango, neolúpaný ananás (naporcovaný a očistený už samozrejme vyžaduje umiestnenie v chladničke). Týmto potravinám vyhovuje skladovanie pri izbovej teplote, prípadne pobyt v chladnejšej špajzi. Chlad v chladničke im neprospieva, navyše v nej uberajú cenné miesto.
  • zvyšky vareného jedla skladujte tak aby boli viditeľné. Či už ide o varené či pečené mäso, prílohy, ovocné či zeleninové šaláty, polievky a podobne, veľkým pomocníkom na ich uskladnenie sú priehľadné nádoby – ideálne sklenené dózy alebo zaváraninové poháre. Už pri otvorení chladničky vidíte, čo v nádobách máte. Naopak, ak ich skladujete v hrncoch a dózach, do ktorých nevidíte, ľahko zabudenete, čo je v ktorej odložené. Vyberať a otvárať každú zvlášť je nepohodlné a berie čas aj chlad z chladničky.

konzumácia

  • vyhnite sa zvyškom jedla na tanieroch. Nedojedené jedlo na tanieri je problém – ak ho odložíte do chladničky, možno už na rozjdenú porciu nebudete mať chuť a budete ju mať v chladničke dovtedy, kým sa nepokazí. Alebo na ňu zabudnete, či prehliadnete medzi množstvom ostatného jedla – najmä ak ju odložíte do nepriehľadnej nádoby.
  • nakladajte si radšej menšie porcie. Je lepšie naložiť si menej a neskôr si pridať. A to najmä, ak máte doma malé deti. Ak naložíte menej deťom, je vyššia šanca, že svoje porcie zjedia. Ak naložíte menej sebe, budete schopní dojesť prípadné zvyšky po deťoch bez toho, aby ste následky dojedania pocítili na vlastnej váhe.
  • dávajte pozor na veľkosť porcií ak hostíte väčšiu spoločnosť. Ak ste hostiteľom a po hosťoch ostanú zvyšky na tanieroch, budete musieť vymyslieť, čo s nimi. Ak ste hosťom a nedojete, váš hostiteľ bude musieť vaše nedojedené jedlo s veľkou pravdepodobnosťou vyhodiť.
  • ak ste v roli hostiteľa, nenakladajte svojim hosťom príliš veľké porcie, ktoré nebudú schopní zjesť. Ak chcete svojich hostí obslúžiť sami, pýtajte sa ich, koľko si želajú naložiť na tanier a ich požiadavku akceptujte. Ak máte pocit, že si nechali naložiť príliš málo, neprehovárajte ich, aby si dali viac. Alebo nechajte svojich hostí samých naložiť si jedlo na taniere.
  • ak ste hosťom, naložte si na taniere radšej menej. Väčšinu hostiteliek poteší, ak ich hostia poprosia o prídavok.

upotrebenie zvyškov

  • počítajte s prípadnými zvyškami jedla. Hoci cieľom je, aby nevznikali, je dobré byť pripravený. Ak vám nejaké jedlo zvýši, a vy hneď vymyslíte, čo s ním spravíte v nasledujúcich dňoch, je minimálna šanca, že ho vyhodíte. Porozmýšľajte preto už pred Vianocami, ktoré jedlá by u vás mohli zvýšiť a čo s nimi v tom prípade urobíte.
  • uskladnite ich správne. Ak vám ostali nejaké zvyšky zo sviatočného stola, dbajte na ich správne uskladnenie. Niektoré jedlá môžete zamraziť – najmä tie, ktoré neobsahujú varené zemiaky. Zemiakový šalát s majonézou sa na mrazenie nehodí, zvyšky ryby či mäsa však pobyt v mrazničke zvládnu.
  • uskladnite ich prehľadne. Uložte ich do tej časti chladničky, kde ich budete mať na očiach. Aby boli viditeľné, pomáhajú už spomínané priehľadné nádoby.
  • vyhraďte si dni, kde ich zjete. Ak sa vám stáva, že zvyknete navariť viac, ako sa zje, rátajte s tým, že sa vám to stane aj počas sviatkov. Preto si neplánujte jedálny lístok na každý deň. Po sviatkoch si vyhraďte dni, kedy budete jesť jedlo, ktoré vám ostalo zo sviatočného stola.
  • snažte sa ich kreatívne využiť. Ako na to, pomôžu nasladujúce tipy:

TIPY AKO UPOTREBIŤ ZVYŠKY VIANOČNÉHO PEČIVA:

→ Suché, neplnené pečivo (medovníčky, medvedie labky, vanilkové rožteky, snehové pusinky a pod.) vydrží v špajzi niekoľko týždňov bez ujmy, mali by byť však uskladnené v nepriedušnom obale, aby nechytili pachy od ostatných potravín

→ Z polámaných kúskov suchého pečiva sa dajú pripraviť nepečené guľky – pečivo rozdrvte, pridajte k nemu rum a trošku kakaa, vytvarujte z neho guľky a obaľte ich v kokose

→ Pečivo plnené krémom z čerstvého masla ale aj suché pečivo môžete zamraziť – v mrazničke vydrží minimálne tri mesiace; pri izbovej teplote sa rozmrazí za pár minút, kým si stihnete spraviť poobednú kávu

→ Zo zvyškov medovníčkov môžete pripraviť napríklad medovníčkový crumble

→ Zo zvyškov snehových (pokojne aj polámaných) pusiniek zas skvelý dezert eton mess, Marušku však po jahody neposielajte, a spravte si napríklad pusinkový vianočný pohár

TIPY AKO UPOTREBIŤ ZVYŠKY ZO SVIATOČNÉHO STOLA:

→ RYBA – vysmážaného kapra môžete na druhý deň ohriať a pokropiť citrónovou šťavou, bude chutnejší. Môžete ho aj zamraziť. Pečené ryby zas môžete spotrebovať v rybacej nátierke, či fašírkach

→ PEČENÁ HYDINA – skvele sa hodí napríklad do šalátu, kde svoje miesto môžu nájsť aj kúsky staršieho chleba – v podobe krutónov či hrianok. Z pečeného mäsa môžete vyrobiť nátierku, zabaliť ho do taštičiek z lístkového cesta alebo natrhať do plnenej bagety.

→ ZEMIAKOVÝ ŠALÁT – ak ste ho pripravili s domácou majonézou, spotrebujte ho najneskôr do troch dní, ak s kupovanou – riaďte sa pokynmi na obale majonézy. Zemiakový šalát sa na mrazenie nehodí, môžete ho však použiť ako nátierku na sendvič. Plátky sendviča alebo chleba potrite šalátom, obložte šunkou, tvrdým syrom, zeleninou, vareným vajíčkom a posypte trochou na jemno strúhaného syra. Šalát tiež môžete zabaliť do šunkovej rolky a podávať ako chuťovku s čerstvým pečivom.

→ NEDOPITÉ VÍNO ČI ŠAMPANSKÉ – je skvelé v talianskom risotte a je možné ho aj mraziť – ak nemáme inú možnosť a nedokážeme ho okamžite spotrebovať. Po rozmrazení ho už samozrejme na pitie nedoporučujem, lepšie je na prípravu varených jedál, či už risotta, omáčok alebo podlievanie duseného či pečeného mäsa. Podobne sa dá využiť aj pivo.

 → ZVYŠKY VIANOČKY – sa môžu použiť napríklad na prípravu žemľoviek, či francúzskych toastov, môžete ju však aj zmraziť, podobne ako iné pečivo.

Máte pocit, že by tento článok mohol zachrániť viac jedla vo vašom okolí? Priamo pod článkom nájdete tlačidlá “zdieľať” na sociálnych sieťach, vďaka ktorým pomôžete šíriť myšlienku šetrného zaobchádzania s jedlom a uvedomelého hospodárenia s potravinami.

 

You may also like

2 komentáre

  1. Ahoj Lucia, opět krásně napsané. Ten Tvůj článek by měli mít povinně v každém obchodě. Třeba by si spousta lidí uvědomila, že to nejsou svátky obžerství, ale klidu a pohody.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.