Ako som minimalistke upratovala chladničku…

Nedávno som spravila skvelý barter. S mojou spriaznenou blogerskou dušou Andreou sme sa dohodli, že si vypomôžeme. Ona mi zaasistuje pri vyprázdňovaní môjho šatníka a ja jej zas prídem poupratovať chladničku. 

Andrea, ktorá píše blog Som minimalistka nemohla byť pre moju výzvu so šatstvom lepšou voľbou, a tak sme môj šatník behom dvoch hodín zredukovali tak, že v nej takmer nič neostalo. Prečo a ako sme to celé zvládli, si môžete prečítať v tomto článku.

Ak vás však skôr trápi obsah chladničky a čaká vás jej upratovanie prípadne neviete, kde robíme všetci chyby, ktoré vedú k vyhadzovaniu jedla, poprezerajte si najskôr obsah svojej chladničky a potom sa pohodlne usaďte – nasledujúce riadky vám možno do jej upratania dajú nečakanú motiváciu.

In medias res

S Andreou sme skrátka šli rovno na vec. Otvorili sme chladničku.

Rýchla kontrola ukázala, že roboty tu veľa nebude. Andrea totiž mala v chladničku naplnenú tak akurát – ani málo, ani veľa. Zopár mliečnych výrobkov, zopár dochucovadiel, lístkové cesto, čokoláda, údeniny, vajíčka, džem, kečup, zvyšky z rodinnej oslavy, nejaké ovocie (jablká, citróny, limeta), trocha zeleniny (cesnak, zemiaky, čierna reďkovka, sladký zemiak), pivo.

Otázka pre vás: máte pocit, že by ste z obsahu tejto chladničky dokázali pripraviť obed, večeru aj dezert? Alebo by ste radšej utekali do obchodu, lebo z toho, čo vidíte, by ste nespravili ani polievku? Rozuzlenie dilemy, či do obchodu treba chodiť alebo nie, nájdete na konci článku.

Rada: ak vás upratovanie chladničky k smrti nebaví, máte z neho husiu kožu a navyše neradi vyhadzujete potraviny, snažte sa udržiavať chladničku poloprázdnu. Majte v nej len nevyhnutné veci pre zopár nasledujúcich dní. Ak žijete v meste, obchody sú na každom kroku a chýbajúce ingrediencie nie je problém dokúpiť. V poloprázdnej chladničke je totiž dobrý prehľad. Ihneď po otvorení vidíte, čo v nej máte a spraviť v nej inventúru bude záležitosť niekoľkých minút. Spolu s jej umytím približne pol hodiny.

Vyložte karty na stôl

Vlastne, v našom prípade skôr obsah chladničky. Aby sme pokračovali v svižnom tempe, všetky potraviny sme naukladali vedľa seba na jedálenský stôl.

A začali sme triediť. Potraviny sme rozdelili do troch kategórií:

  1. VYHODIŤ
  2. IHNEĎ SKONZUMOVAŤ
  3. ODLOŽIŤ NASPAŤ DO CHLADNIČKY

Kategória č.1: Vyhodiť

Áno, ideálne by bolo, keby sme vyhadzovať nemuseli nič. Ale ruku na srdce, komu sa už nestalo, že by z chladničky čosi nevyhodil? Mne veru áno, a preto sa snažím proti tomu bojovať, ako sa len dá. V Andreinej chladničke sme objavili potraviny, ktoré museli do koša pre úplne bežné chyby. Stali sa totiž už aj mne a možno sa stali aj vám. Tak schválne, máte skúsenosť s čímsi takýmto?

Nahnitá paprika, plesnivá mandarínka, zvyšok jogurtu na dne kelímka, zvyšok tuniakovej nátierky z nemenovaného supermarketu, zvyšok majonézy, nedojedná krupica po deťoch, otvorené balenie šťavy z červenej repy, parížsky šalát, otvorené nespotrebované balenie kokosovej smotany, pol deci mlieka, 2 kolieska malokarpatskej salámy, nedopitá limonáta a tekutý púder (nespotrebovaný liek po expirácii).

Rada: Ak vyhadzujete nejakú potravinu, je to veľká škoda. Preto je treba sa z takýchto chýb poučiť. V prvom rade je teda potrebné poznať ich. Ak ste ešte nikdy neanalyzovali dôvody, pre ktoré nejaké jedlo skončilo v koši, veľmi odporúčam  zamyslieť sa nad tým, kde sa stala chyba. My sme si tieto dôvody, mimochodom veci, ktoré sa dejú v „X“ domácnostiach, spísali. Andrea zrazu zistila, že ak pozná príčinu, prečo potraviny musí vyhodiť, v budúcnosti si bude na takéto situácie dávať lepší pozor.

Takto vyzeral náš už spomínaný zoznam s položkami „VYHODENÁ POTRAVINA“ – „DÔVOD VYHODENIA“ (na fotografii vedľa potravín odsúdených na vyhodenie)

Nahnitá paprika – bola nahnitá už v obchode, dôvodom je teda nepozornosť počas nákupu

Plesnivá mandarínka – zabudnutá v sklenenej mise s ovocím

Zvyšok jogurtu na dne kelímka – zabudli naň, otvorili nový jogurt skôr, kým sa tento spotreboval

Zvyšok tuniakovej nátierky z nemenovaného supermarketu – Andrea chcela vyskúšať novú nátierku, ktorú ešte pred tým nejedla, no po otvorení zistila, že nikomu nechutí

Zvyšok majonézy – majonéza bola kúpená kvôli príprave jedla na rodinnú oslavu, no nespotrebovalo sa celé balenie a keďže ju zvyčajne nekonzumujú, zvyšok ostal nevyužitý

Nedojedná krupica po deťoch – nevyšla snaha o jej záchranu; deti ju nedojedli, Andrea im ju odložila do chladničky na neskôr, no krupicu už nikto nedojedol

Otvorené balenie šťavy z červenej repy – Andrein muž si chcel kúpiť čosi zdravé, no šťava ostala nedopitá – chuťovo neoslnila a bolo jej príliš veľa

Parížsky šalát – kvôli hosťom na rodinnej oslave bol súčasťou chlebíčkov, no celý sa nedojedol a keďže sami majonézové jedlá nejedia, nebolo nikoho, kto by šalát zachránil

Otvorené nespotrebované balenie kokosovej smotany – 1/2 balenia šlo do tekvicovej polievky, no využitie zvyšku ostalo nedomyslené a tak sa smotana nakoniec nespotrebovala

Pol deci mlieka – bolo servírované inak ako obvykle – kvôli návšteve mlieko podávali v nerezovom hrnčeku, ktorý potom odložili do chladničky a zabudli, že je v ňom práve mlieko, ktoré treba dopiť

2 kolieska malokarpatskej salámy – nezvyknú ju veľmi jedávať, kúpila im ju babka na jednej z návštev; saláma sa nedojedla a zabudlo sa na ňu

Balená limonáda – bola kúpená na oslavu, no ostala nedopitá

 

Nuž a nasledovala chvíľka zamyslenia sa nad tým, čo mohlo byť inak a čo by malo byť do budúcna inak:

PRI NÁKUPOCH:

Pozerať na kvalitu, najmä v prípade ovocia a zeleniny; pri ich kúpe nie je dôležitý ich zakrivený tvar ani prírodné neodkonalosti, no kvalita potravín by v obchodoch mala byť samozrejmosťou – (nahnitá paprika).

Nenechať sa príliš často zlákať nepoznanými potravinami (tuniaková nátierka) – to platí aj o akciových ponukách. porozmýšľať, či by nebolo lepšie obetovať 5 minút času navyše, a nátierku si pripraviť doma z vlastných surovín. Domáce je predsa len domáce.

Potraviny kúpené pre iných, napríklad v prípade oslavy, môžme hosťom zabaliť do výslužky, ak sami nejeme jedlá ktoré sme pre nich pripravili (parížsky šalát). Možno by bolo lepšie minúť na chlebíčky všetok šalát a chlebíky hosťom zabaliť. Alebo vymyslieť na oslavu jedlo, ktoré by jedli všetci, hostia to jeden raz bez parížskeho šalátu vydržia. 

PRI VARENÍ:

Nevariť príliš veľa, snažiť sa odhadnúť množstvo. Ak sa to nepodarí, radšej nakladať na tanier malé porcie, najmä deťom. Krupicová kaša sa dá podávať aj v mini ramekinoch alebo maličkých miskách či zatváracích pohárikoch – skôr sa zje malá porcia nedotknutej kaše z chladničky než rozjedená miska. Navyše, nedotknutá kaša v uzatvárateľnom poháriku sa dá deťom zabaliť ako desiata do školy – spolu s čerstvým ovocím.

Pri používaní nových alebo málo poznaných ingredienciách (kokosové mlieko), hneď ako zistíme, že nám z nej trocha ostalo, zahájiť fázu záchrany. Žiadne neskôr – neskôr už daná potravina poletí len do koša. Možnosti sú: najjednoduchšia, najrýchlejšia – zamraziť (samozrejme, mrazenie nie je ideálne v prípade mliečnych výrobkov, vodnatých druhoch zeleniny alebo zemiakov, kokosové mlieko však pobyt v mrazničke zvládne). Ak je potraviny väčšie množstvo, je fajn mraziť ju po menších častiach. Ďalšia možnosť – sadnúť na internet, vyhľadať recepty s danou ingredienciou, jeden z nich vybrať a uvariť ho v nasledujúcich dňoch. Zabijú sa dve muchy jednou ranou – surovina sa spotrebuje a o zajtrajšie menu je postarané.

POČAS SKLADOVANIA:

Ovocie, a najmä citrusy, potrebujú mať počas skladovania prísun vzduchu, inak sa zaparia a začnú plesnivieť. Preto ich neskladujme v sklenených nádobách, tabu by mali byť aj plastové vrecúška.

Skladovanie zvyškov jedla v chladničke by malo byť prehľadné. Takže, radšej sa vyhnime nepriehľadným nádobám (mlieko v nerezovom hrnčeku) a siahnime po sklenenej alebo aspoň priehľadnej nádobe. Otvorené balenia potravín sa oplatí skladovať na jednom mieste v chladničke, nie roztrúsené po jednotlivých poličkách.

Ak ostanú otvorené balenia, v prípade, že sú na jednom mieste, ideálne v jednej spoločnej (priehľadnej) nádobe, vždy pred varením alebo odchodom na nákup stačí jednoduchá vec: vytiahnuť nádobu, prezrieť jej obsah a rozhodnúť sa, z čoho budem variť alebo čo potrebujem dokúpiť. Takto odpadá nezáživné postávanie pred chladničkou, hľadanie otvorených balení – teda činnosť, ktorú aj tak nikto z nás nerobí, takže na otvorené balenia aj tak zabudneme. Nuž a nenakúpime tiež duplicitne. Máš doma otvorený jogurt? Nepotrebuješ kupovať nový. A ani ho otvárať, ak máš v chladničke ďalší.

PRI STOLE:

Nakladať si malé porcie – lepšie dokážeme využiť zvyšky nedotknutého jedla z hrncov než rozbabrané jedlo na tanieri. Nedojedeným porciám jedla sa treba vyhýbať ako čert krížu. Ak nedojedené jedlo vyzerá ako-tak gustiózne, dá sa ešte odložiť na neskôr – no ideálne – viditeľne (opäť teda v priehľadnej nádobe), tak, aby ste ho pri najbližšom otvorení chladničky videli a nezabudli naň. Negustiózne vyzerajúci miš maš na tanieri však už asi nedoje nikto. Preto ostávajú dve možnosti – dojesť, alebo nabudúce naozaj nakladať menej, najmä deťom.

Kupovanú limonádu zas môžeme nahradiť domácou – možností je nekonečno – citrónová voda s bylinkami, uhorková voda, voda s citrusmi, ľadový čaj… Bude to zdravšie, chutnejšie, bez zbytočného odpadu aj cukru, krajšie, lacnejšie… a tak je oveľa väčšia šanca, že takýto super nápoj sa skrátka dopije a neostane napospas osudu.

Kategória č.2: Ihneď skonzumovať

Vyhodené potraviny takmer v každom vzbudia dávku ľútosti – nad zbytočne vyhodeným jedlom aj premrhanými peniazmi. S o to väčšou motiváciou sa Andrea pustila do záchrany potravín, ktoré volali po urýchlenej konzumácii alebo ktoré už viac nechcela skladovať v chladničke:

Balenie lístkového cesta

Tvaroh blížiaci sa dátumu spotreby

Rozkrojené jablká, ktoré ostali z raňajok

Zemiak

Cesnak

Nakrojená uhorka

Polovica avokáda

Nedojedená varená kukurica

Otvorené balenie parmezánu

Čierna reďkovka

Chilli papričky zakúpené nedávno

Andrea sa však rozhodla, že do záchranného plánu zahrnie aj obsah chlebníka (veľmi múdro) a aj zvyšok čerstvých potravín z chladničky – kúsok masla, jogurtovej nátierky a vajcia. Po krátkom uvažovaní sme jednotlivé suroviny rozdelili do skupín a vytvorili tak jedálniček na zvyšok dňa. Vzhľadom na Andreine časové možnosti sme nevymýšľali nič zložité, žiadnu vysokú kuchyňu, skôr jednoduché a rýchle jedlá, ktoré budú chutiť všetkým členom rodiny.

CESNAKOVÁ POLIEVKA

Obed pre Andreu. Do polievky však šiel nielen cesnak a zemiak, doplnili sme ju parmezánovými krutónmi. Možnosťou by však boli aj opečené krajce chleba, posypané parmezánom a zapečené v rúre.

KNÄCKEBROT „ČO CHLADNIČKA DALA“

Ako rýchla a jednoduchá večera alebo obed, ak Andrei nebude stačiť polievka. Knackebrot, prípadne zvyšok chleba, opečeného samozrejme, Andrea natrie nátierkou a obloží trochou kukurice , plátkom avokáda a plátkom uhorky. Podľa chuti doplní čerstvými údeninami, ktoré kúpila ráno.

JABLKOVÁ ŠTRÚDĽA

Ako inak, s tvarohom aj zvyškom jabĺk. Deti budú mať nasledujúci deň desiatu a Andrea dezert. Ak ju nestihne pripraviť počas dňa, večer bude mať čas ju upiecť.

CHLEBÍKY VO VAJCI

Večer sa budú podávať chlebíky vo vajci, deti ich vraj majú veľmi rady. Ako príloha sa bude podávať už spomínaná kukurica, uhorka a guacamole zo zvyšku avokáda, ktoré Andrea nedoje na obed.

ČIERNA REĎKOVKA 

Treba myslieť aj na domácich miláčikov. Andrea doma chová škrečka, nakrojenú reďkovku dostane práve on. Aby aj on mal čosi z tej upratanej chladničky.

Rada: rýchle tvorenie receptov z chladničkových zásob by malo byť bežnou súčasťou života domáceho kuchára; niekedy nás však vie poriadne potrápiť. Z vlastnej skúsenosti – recepty sa tvoria jedoduchšie, ak nie je chladnička preplnená. Príliš veľa surovín = príliš veľa možností = dlhší čas potrebný na naplánovanie jedálneho lístka z domácich zásob. Ľahšie je vymyslieť jednoduché jedlo, ktorého základom je zopár surovín. Čo chýba, to sa dá vždy dokúpiť. Samozrejme, závisí to aj od kuchárovej fantázie a zručností – čím lepšie sú, tým viac surovín je schopný skombinovať. Jediným limitom je kapacita žalúdkov tých, pre ktorých varíme. Ak naši jedáci nejedia veľa, darmo spotrebujeme v nejakom jedle polovicu obsahu chladničky, ak ho nebude mať kto zjesť. 

Kategória č.3: Odložiť naspäť do chladničky

A dostali sme sa do finále. Na stole nám ostala posledná skupina potravín, ktoré sú buď trvanlivé, alebo úplne čerstvé, alebo skrátka ich dátum spotreby nie je nebezpečne blízko. Do chladničkového finále sa tak dostal kečup, džemy, pivo, tonic, balené párky, biely jogurt, papriková pasta, čokoláda, citrusy a ráno kúpené údeniny.

Chladnička ostane takmer prázdna, pripravená na nové, čerstvé potraviny. Nákup však Andrea spraví až po tom, čo pripraví naplánovaný jedálny lístok. 

Ako chladnička ukázala…

…do obchodu momentálne netreba ísť, stačí dojesť zásoby, ktoré sú v nej teraz. Aj zo zdanlivého minima surovín sa dajú vymyslieť jedlá, ktoré zasýtia a chutia celej rodine.

Ukázala tiež bežné chladničkové chyby, ktoré robíme mnohí – jedlo skladujeme neprehľadne, málo viditeľne – najmä zvyšky, otvorené balenia nespotrebujeme hneď, v obchode sa necháme zlákať rôznymi novinkami, niekto možno nakúpi priveľa, lebo šiel do obchodu hladný…

Nie je však chyba spraviť chybu. Chybou je nepoučiť sa z nej. Nech už sa to týka nakupovania zbytočností, šoférovania, výchovy detí či vyhodených zemiakov, ktoré sme opäť raz odložili do chladničky v hrnci a zabudli sme na ne.

A ako to máte s upratovaním chladničky vy? Radi vymýšľate jedlá v štýle „čo chladnička dala“? 

 

 

 

You may also like

2 komentáre

  1. Ahoj Lucia,
    jako vždy mně Tvoje nápady potěší a určitě si z nich něco zapamatuji. Lednice je taky moje noční můra. Občas se mi stane, že se musí něco vyhodit. Jsou to většinou věci, které se přesunou z dohledu. Je mi jasné, že nenacpaná lednice je ideální, ale při rozdílných cenách u nás a ve „velkoměstě “ občas musí člověk toho vzít víc. Jak píšeš, co lednička dala, tak musím říct, že tyto rychlovky jsou velmi dobré. Spoustu věcí zachrání vakuovačka, kde rovnou dělám porce pro nás na jedno jídlo a hurá do mrazničky. Děkuji za inspiraci abudu se těšit na další Tvoje nápady. Ahoj Vašek

    1. Ahoj Vašku, a mňa zas vždy potešia Tvoje správy 🙂 To nakupovanie ohľadom cien chápem, niekedy človek musí obracať každú korunu. Ale u vás sú určite potraviny v dobrých rukách, aj keď píšeš, že občas sa nehoda pritrafí. Pozdravujem a teším sa na ďalšie komentáre od Teba 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *