Ako som vyriešila svoj citrónový problém

zvyšky citrónov

Keď som pred niekoľkými mesiacmi objavila v chladničke tieto citróny, vedela som, že niečo sa musí zmeniť. Z týchto piatich polovičiek citróna bola jedna úplne nedotknutá, z dvoch bolo vytlačených pár kvapiek šťavy a z dvoch možno polovica. A všetky mali spoločné to, že načaté boli už dosť dávno a ich konzumácia by sa rozhodne nedala označiť slovami „vhodná“ a „rozumná“.

Citróny milujem a rada ich kupujem. V lete si limonády bez nich neviem predstaviť, v zime ma zas poteší horúci ovocný čaj s citrónom a ak sa mi podarí zohnať chemicky neošetrené citróny, mám sviatok. Citrónová kôra totiž posunie každý koláč na gurmánsky Olymp. A nehovoriac o mnohých  šalátových zálievkách, omáčkach na cestoviny, či rybách, ktoré by bez citróna nemali ten správny šmrnc.

Lenže väčšinou, keď potrebujem citrónovú šťavu, stačí mi zopár kvapiek. Maximálne šťava z necelej polovice citróna.

Kým ma neprebralo tých päť škarených a nepoužiteľných polovíc citróna, zvykla som zvyšok citróna odložiť do chladničky. Samozrejme, vždy v dobrej viere, že najneskôr nasledujúci deň ho miniem. Z nejakých mne nejasných dôvodov sa však väčšinou stalo, že zvyšky citróna sa v chladničke schovali kamsi medzi ostatné potraviny a ja som ich vždy objavila vtedy, keď už bolo neskoro.

Takže som sa rozhodla zmeniť sa z citrónového kata na citrónového anjela spásy a dala si vážny záväzok, že to, čo sa stalo tým piatim citrónovým polovičkám, sa už nesmie stať žiadnemu citrónu, ktorý kedy prekročí prah mojej kuchyne.

A toto je môj súkromný citrónový zápas.

1. Citróny len na viditeľnom mieste v chladničke

Prvá chyba, ktorú som robila pri odkladaní zvyškov citróna bolo, že som ich odložila do chladničky hocikam. Tam, kde bolo práve miesto. Občas trónili medzi jogurtami, niekedy zas medzi hrncami s jedlom, a ich obľúbeným miestom boli aj poličky na dvierka ch, kde sa zase zvykli stratiť medzi droždím, fľaštičkami s olivami a vajíčkami.

A tak som im vyhradila pevné miesto. Moje nespotrebované polovice citrónov odteraz bývajú výhradne v dvierkach, a to vo výške očí. Odkladám ich tam, kde ich nemôžem prehliadnuť.

To však celkom nestačí, je fajn mať v citrónoch prehľad, ale odložiť ich zvyšky do chladničky len tak, bez špeciálnej úpravy, by ma zas posunulo k tým piatim polovičkám citróna, vhodných akurát na tréning hodu do odpadkového koša.

2. Rezné strany citróna nesmú byť vystavené vzduchu ani svetlu

Tak. Dá to síce trochu viac práce, ale nie zas o toľko, že by mi to nestálo za zachránené citróny, ktoré budú spríjemňovať naše rodinné obedy a večere.

Ak je citrón svojou reznou stranou vystavený vzduchu, baktérie majú doňho ľahší prístup a vzduch a svetlo spôsobia stratu vitamínov aj vône.

Najjednoduchší spôsob, ako ochrániť rozrezaný citrón, je položiť ho reznou stranou na tanierik a odložiť ho do chladničky. Tanierik sa mi však do dvierok nezmestí a preto používam na tento účel radšej alobal. Narežem si z neho menšie obdĺžniky, ktorými citrón zakryjem. A keď chcem byť úplne dôsledná, zabalím citrón ešte aj do plastových vreciek so zipsom. Takto citrón vydrží v chladničke približne týždeň.

zvyšky citrónov v chladničke
1. Citrón prekrojte na polovice a pripravte si alobal alebo potravinársku fóliu na prekrytie rezných plôch
zvyšky citrónu v chladničke
2. Rezné plochy citróna prekryte alobalom, citróny vložte do zipsovateľného vrecka a šup s nimi do chladničky

3. Mraznička to istí

Ak nie som si istá, kedy znova budem citrón potrebovať, alebo mám vo výhľade pár dní bez varenia či dovolenku, citrónovú šťavu aj s dužinou zamrazím.

Tiež to nie je žiadna extra práca navyše, stačí len odšťaviť celý citrón (alebo toľko citrónov, koľko práve potrebujete zachrániť) a šťavu naliať do nádobiek na ľad. Keďže dužinu z odšťaveného citróna je mi ľúto vyhodiť a v nápojoch mi nevadí, na dno nádobky naukladám kôpky dužiny a tie zalejem citrónovou šťavou. Šťavu nenalievajte úplne po okraj, opatí sa nechať jej trocha voľného miesta, pretože šťava zmrazením čiastočne zväčší svoj objem.

Veľmi dobré sú zmrazovacie nádobky s vekom – tak sa citrónová šťava dá ľahko preniesť do mrazničky bez toho, aby som ju rozliala a navyše, nehrozí, že by neskôr chytila pach ostatných mrazených potravín. Ak nádobku na ľad s vekom nemáte, postačí samozrejme aj obyčajná. Keď je však citrónová šťava úplne zmrazená, je dobré kocky z nádobky vybrať a preložiť ich do plastového vrecka – práve z vyššie uvedeného dôvodu prenášania pachov medzi potravinami. Ako bonus získate zásobník na ľad vždy pripravený na mrazenie toho, čo práve potrebujete.

Ak máte problém vybrať zmrazenú šťavu zo zásobníka, pomôže finta s teplou vodou. Ak nádobku otočíte hore dnom a prelejete ju prúdom teplej vody, kocky po niekoľkých sekundách samé začnú vypadávať von.

Zmrazená citrónová šťava vydrží v mrazničke približne tri mesiace. Ideálne je písať na vrecká dátum zmrazenia, aby ste mali v obsahu mrazničky prehľad.

Výhodami mrazenia citrónovej šťavy je okrem minimalizovania rizika plytvania citrónmi aj estetická a praktická stránka. Kocky mrazenej citrónovej šťavy sú efektné a krásne sa vynímajú v ktorejkoľvek letnej limonáde a v zime vám zas pomôžu ochladiť čaj.

mrazenie citrónovej šťavy
1. Štavu nalejte do nádobky na mrazenie ľadu, môžete pridať aj citrónovú dužinu
dscn7694_20
2. a nechajte zmraziť. Kocky citrónovej šťavy preložte do plastového vrecka, vytlačte z neho vzduch….
mrazenie citrónovej šťavy
3. …a uložte do mrazničky

PS: Mraziť sa dá aj citrónová kôra

Už som vám spomínala, že milujem citrónovou kôrou prevoňané dezerty. Preto vždy, keď v obchode natrafím na bio citróny, neváham a kúpim ich.

Ešte donedávna sa však môj nákup biocitrónov rovnal bezútešnému plytvaniu. Hoci som mala vždy veľké plány kde všade ich použijem, kým som ich stihla zrealizovať, polovica citrónov splesnivela.

Dnes však radšej z tých, ktoré ihneď nespotrebujem, nastrúham kôru a zamrazím ju v nádobkách na ľad. Nastrúhanú kôru vložím do nádobky na ľad, poriadne utlačím, aby medzi kôrou neboli vzduchové bubliny a prikryjem vekom alebo plastovým sáčkom. Kôru z jedného citróna mrazím vždy ako jednu kocku, tak nemám problém s jej dávkovaním do receptov. Do väčšiny aj tak ide kôra z celého citróna, takže v takomto prípade si vždy rozmrazím jednu kocku zmrazenej citrónovej kôry.

A opäť v tom vidím len výhody, pretože citrónovú kôru takto môžem použiť vždy, keď ju práve potrebujem. Nemusím kvôli nej prejsť štyri supermarkety, aby som v piatom konečne natrafila na biocitróny. Ja si ju pekne v teple domova vytiahnem z mrazničky vtedy keď treba.

Za tento objav som na seba hrdá najmä v zimných mesiacoch, kedy sychravé a studené počasie priam vyzýva na konzumáciu teplej bábovky ale štipľavé poryvy vetra a padajúce dažďové kvapky odrádzajú od opustenia vyhriateho domova.

A navyše, konečne som zlomila palicu nad kupovanou sušenou citrónovou kôrou. Tá mi totiž vždy vôňou pripomínala skôr citrónovú šumienku, než kôru oškriabanú z čerstvého citróna. Mimochodom, rozdiel medzi čerstvou a rozmrazenou citrónovou kôrou je blížiaci sa nule, čo sa o sušenej citrónovej kôre rozhodne nedá povedať.

dscn7706_20
1. Citrónovú kôru nastrúhajte na strúhadle.
mrazenie citrónovej kôry
2. Vložte ju do nádobky na mrazenie ľadu, poriadne ju utlačte, prikryte viečkom alebo vložte do plastového vrecka a zamrazte.

A ako ste na tom s nespotrebovanými zvyškami citrónov vy? Máte nejaké finty na to, aby neskončili v koši? A ak vám bol tento článok nápomocný, dajte vedieť, teším sa z každej reakcie 🙂 .

You may also like

16 komentárov

  1. Luci, Ty máš přístup do mé lednice? Pod věčný problém s půlkami citronů se můžu jen podepsat, stejně tak pod vřelý vztah k tomuto tropickému ovoci a jeho čistší verzi bez chemie. Díky za rozbor a nakopnutí, do budoucna Tvé tipy stoprocentně využiji! Marcela

    1. Marci, myslím že vo väčšine chladničiek to vyzerá dosť podobne a väčšina z nich má podobné problémy 😉 Dúfam že sa tipy osvedčia a posielam pusu :-* 🙂

  2. Ahoj Lucia, super článek, konečně jsi za mně vyřešila problém CITRÓN. Díky za ušetřené peníze. Spousta jich odešla s půlkami citrónů. A ta kůra to je taky špička. A jak je to jednoduché. 🙂 Jak to říkal starý Ondra : všichni lidi všechno vědí! Díky Vašek

    1. Ahoooj Vašku, dúfam že sa rady osvedčia 🙂 Daj vedieť, koľko citrónov sa Ti podarilo zachrániť, ja už si tiež začínam robiť čiarky 😉 A to, čo hovoril Ondra, vravieva aj moja babička 🙂 🙂 🙂

  3. Tedy ten nápad s mraženou citronovou šťávou jako ochlazením čaje v zimě (nebo do limonády v létě) je jednoduše geniální! Nebo geniálně jednoduchý? Každopádně super, to začnu dělat. Často se mi stává, že bych si i dala čaj s citronem, ale nechce se i kvůli tomu načínat nový citron.

    1. Jani tesim sa z tvojej reakcie 🙂 🙂 🙂 presne ten isty problem som mala aj ja, kvoli jednemu caju sa mi tiez vela krat nechcelo nacinat citron. A dokonca som takto zacala mrazit citronovu stavu pred odchodom na dovolenku. Ak mi ostala v chladnicke nespotrebovana polovicka citrona, odstavila som a supla do mraznicky. Po navrate domov akoby clovek nasiel 🙂

  4. Teším sa, že som natrafila na tento tvoj blog, Lusinda 🙂 Senzačný nápad s biocitrónmi oceňujem najviac – kôra, kôra, kôra a vôbec aj zmrazovanie citrónovej šťavy. Ja síce rozkrojený citrón miniem takmer hneď, lebo milujem citronádu; len šťavu vytlačím do studenej vody a vypijem pred raňajkami, dužinu zjem tiež 😀 Tiež sa mi občas stalo, že som šetrila biocitróny k nejakému pečeniu a kým som sa k nemu dostala, bolo po nich. No a každého citróna škoda! Díky, Lusi

    1. Nigi, ďakujem krásne za milý komentár 🙂 Pozitívne ohlasy na články na blogu sú tá nakrajšia odmena 🙂 Mne zamrazovanie citrónovej kôry veľmi uľahčilo pečenie a odkedy to robím, žiadny biocitrón mi nesplesnivel a hlavne, kôru mám vždy po ruke. A teším sa aj z kontaktu na Tvoj blog, máš na ňom kopec krásneho jedla. A klobúk dole, že bloguješ už tak dlho, chce to určite veľa trpezlivosti, veľkú výdrž a hlavne zapálenie pre vec a lásku k vareniu. Teším sa na stretnutia či už tu u mňa alebo u Teba 🙂

  5. Juchúúú, hneď idem zapnúť odšťavovač a zabrániť skaze tým trom polovičkám citrónov, ktoré sa chúdence hompáľajú na poličke v chladničke. Už im bude hej a aj mne, keď ich budem mať v mrazničke vždy po ruke. Vďaka za perfektný tip a ozaj… mrazená kôra, to je bomba… to tiež vyskúšam.
    M.

    1. Marianka :* Teším sa že citróny sú zachránené 😀 Ja mrazenú kôru milujem, je super mať ju po ruke kedykoľvek a bez behania po obchodoch. Akurát mi čosi hovorí, že tá moja sa už minula a mala by som doplniť zásoby 🙂

  6. Ahoj Luci,
    ja citróny nakrájam na kolieska, zmrazím každé koliesko zvlásť, aby neboli zlepené.
    Potom ich preložím do sáčku.
    Výborné v lete do limonády a v zime do čaju.

    1. Bogi, to je super nápad, to sa mi páči 🙂 Určite vyskúšam a rozmýšľam, že na FB zaradím rubriku “čitateľské tipy”, tento by sa fakt hodil! Vďaka za inšpiráciu a želám krásny deň 🙂

  7. Kamarátka mi doniesla citróny vypestované na Sardínii, ktoré dostala od domácej pani, u ktorej bývala. Narazila som na túto stránku a hneď som vedela ako si uchovať kôru z dovezených citrónov. Presne ako je tu uvedené – kôru som nastrúhala, natlačila do tvorítka na ľad a po zamrznutí som citrónové kocky preložila do sáčku v mrazničke. Vďaka za výborný typ.

    1. Janka, citróny priamo zo Sardínie, to je hotový poklad! Milujem kôru z citrusov, v koláčoch spravia úžasnú chuť – skvele si to vyriešila. Kôru z bežne predávaných citrusov totiž na použitie ja osobne neodporúčam, keďže sú chemicky ošetrované.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.