Ako využiť staršie strukoviny a ušetriť s nimi?

Zimné obdobie je na upratovanie špajze ako stvorené; von nás to až tak neťahá, dni sú pomerne krátke… Skrátka, ideálny čas na inventúru špajze a presnorenie každého jej kúta.

Aj vy ste sa pustili do tejto bohumilej činnosti?  Ak ste našli v špajzi strukoviny, ktoré sú už dlho, dlho po dátume minimálnej spotreby, dnes mám pre vás zopár tipov, ako s nimi naložiť.

Možno vás však ešte pred tým zaujíma odpoveď na túto otázku:

Sú strukoviny po uplynutí dátumu spotreby jedlé?

Samozrejme. Strukoviny sa na obaloch označujú práve dátumom minimálnej trvanlivosti, čo znamená, že takáto potravina sa dá bez problémov použiť aj po uplynutí tohto dátumu.

V prípade strukovín je výhodou to, že sa dajú využiť aj niekoľko rokov po uplynutí DMT. Mne sa dokonca podaril pokus s nakličovaním mungo fazule, ktorá bola približne tri roky po uplynutí tohto dátumu. Rozhodne teda nie je treba ich vyhadzovať.

Čo podniknúť so staršími strukovinami?

  • uvariť a zjesť

Čím dlhšie strukoviny držíme v špajzi, tým viac starostlivosti vyžadujú pred varením. Strukoviny sa dlhším skladovaním vysušujú a ich varenie sa teda môže v porovnaní s varením čerstvých strukovín predĺžiť. Pred samotným varením je teda rozhodne dobré ich namočiť. Čím väčšie a staršie kusy, tým dlhšie sa môžu namáčať, pokojne aj 8 hodín alebo celú noc. Vodu, v ktorej sa namáčali, treba následne zliať a uvariť ich v čerstvej vode.

Odporúča sa tiež strukoviny počas varenia nesoliť, pretože soľ údajne predlžuje varenie strukovín. Čas varenia samozrejme skráti aj tlakový hrniec. Namáčanie strukovín pred varením má navyše ešte jednu obrovskú výhodu – a týka sa to aj čerstvých strukovín – predídete ním nafukovaniu po konzumácii strukovinových jedál.

  • použiť na predpekanie korpusov z krehkých ciest ako napr. quiche alebo tarty

Možno ste v špajzi našli strukoviny, ktoré sa už vzhľadom na vek neodvažujete variť. Možno máte starých strukovín doma priveľa a chcete vyskúšať niečo nové. Možno ste ešte neskúšali predpekanie krehkých ciest. Možno máte nejaký iný dôvod. Ak ak ho aj nemáte, teraz už poznáte minimálne jednu osobu, ktorá používa na predpekanie práve obyčajné fazule. Mňa. Ako a prečo, prezradia nasledujúce riadky.

Prečo predpekať cestá?

Predpekanie korpusov z krehkých ciest, inak sa mu vraví aj „pečenie na slepo“, znamená, že cesto sa nechá predpiecť v rúre bez náplne. Výhod, prečo má prepdekanie svoj zmysel, je hneď niekoľko.

Ak cesto predpečiete, spevnie a po naplnení sa korpus nepremočí. Navyše, ihneď po predpečení môžete cesto potrieť žĺtkom rozmiešaným s trochou vody – na horúcom korpuse žĺtok vytvorí tenkú vrstvičku, ktorá zabráni prenikaniu vlhkosti z plnky do cesta. Korpus tak ostane chrumkavejší.

A má to tiež estetický význam. Boky korpusu predpečením zosilnejú, vďaka čomu sa počas ďalšieho pečenia nebudú zmršťovať a nestratia toľko zo svojej výšky. Ak sa cesto predpiecť nenechá, hrozí tiež, že boky koláča nebudú rovnako vysoké.

Čo použiť na pečenie na slepo?

Korpus treba samozrejme počas predpekania niečím zaťažiť, inak by boky budúceho koláča padli. V obchodoch sa na tento účel predávajú napríklad keramické fazule, ktoých cena sa pohybuje okolo 8 – 10 EUR.

Keramické fazule sa však s kľudom dajú nahradiť aj obyčajnými strukovinami – ideálne sú práve fazule, ktoré sú väčšie a tým pádom aj ťažšie. Na tento účel sú práve skvelé tie fazule, ktoré v špajzi už roky márne čakajú na svoje využitie. Takže, svojím spôsobom vám staršie strukoviny môžu ušetriť nejaké to euro.

Ako pracovať so strukovinami, ak sa ich rozhodneme použiť na predpekanie?

Tak ako aj s keramickými fazuľami. Pred pečením je treba korpus na viacerých miestach prepichnúť vidličkou, aby sa zabránilo tvorbe bublín a para z cesta mohla unikať von. Korpus potom treba vystlať papierom na pečenie (ak poznáte v tomto prípade nejakú zero-waste alternatívu, dajte vedieť do komentárov) a naplniť fazuľami. Nuž a potom len vložiť do vyhriatej rúry a predpekať cca 10 minút. Fazule počas pečenia stmavnú, najmä, ak používate biele fazule, to však vôbec nevadí.

Najdôležitejšie však prichádza na koniec!

Po predpečení korpusu treba strukoviny vysypať v jednej vrstve napríklad na plech na pečenie a nechať ich vychladnúť. Ak by sa totiž  zosypali do pohára alebo inej nádoby horúce, zaparili by sa a mohli by splesnivieť. Do nádoby ich preto zosypávam vždy vychladnuté. A voilá, fazule sú pripravené na ďalšie predpekanie. Možno vás zaujíma, ako dlho takéto fazule vydržia. Ja tie moje používam už takmer tri roky a stále sú funkčné. A ak by som sa ich raz potrebovala zbaviť, skončia v komposte.

Ak si chcete pečenie na slepo so staršími fazuľami vyskúšať, spravte si napríklad tento brokolicový quiche. A ak to už doma dávno robíte, dajte vedieť do komentárov, som zvedavá, koľko nás je pod slnkom. Starým strukovinám zdar! 😉

Brokolicový quiche pre záchranu prebytočných žĺtkov

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *