Oslavujeme! Blog má prvé narodeniny :)

banánová mrazená torta

Myslím, že koncom školského roka má dôvod na oslavu väčšina ľudí. Deti, že začínajú prázdniny, dospelí, že budú šoférovať po prázdnejších cestách a že čo nevidieť ich čaká vytúžená dovolenka, no a ja, že o pár hodín budem oslavovať nie len svoje narodeniny, ale aj tie omrvinkovské.

Lebo, vážení a milí, je to neuveriteľné, ale je to tak. Tento blog uzrel svetlo sveta presne pred rokom,  v piatok prvého júla dvetisíc šetstnásť. Čože, to odvtedy už ubehol celý rok? Miešajú sa vo mne všetky možné pocity, ale viete čo? O tom si povieme neskôr, teraz je však čas na dezert, čo myslíte? Padla by vhod napríklad mrazená banánová torta?

Nepečená banánová torta (alebo aj raw ak chcete)

Narodeninová oslava bez torty je ako telo bez duše. Lenže…úplne chápem, že málokomu sa v letných horúčavách chce zapínať rúra, piecť korpus, šľahať krém a potom sa snažiť tortu čo najrýchlejšie skonzumovať, aby sa nepokazila.

Táto oslava s vonkajšími teplotami priam počíta, takže na prípravu torty nebudeme rúru potrebovať vôbec. My si, naopak,  na pomoc vezmeme mrazničku a namiesto rúrou vykúreného bytu si doprajeme chladivé sústa tohto delikátneho dezertu.

Doba prípravy, ak budete v dôsledku vysokých teplôt maximálne pomalí, bude nanajvýš pól hodinka; ak však máte energie dostatok, dáte to aj za 15 – 20 minút. Na tejto torte milujem aj to, že v porovnaní s klasickými krémovými tortami sa s rýchlosťou jej konzumácie nemusíte až tak ponáhľať – keďže sa skladuje v mrazničke. Hoci…vzhľadom na jej chuť si myslím, že dĺžka jej existencie nebude mať dlhé trvanie.

Aj táto torta je v hesle „do poslednej omrvinky“, alebo skôr – „do posledného banánu“. Kupovať banány v lete, keď je dosť iného ovocia, je možno trocha nosenie dreva do lesa, ale ak ste práve ukončili jahodovú sezónu, tá čerešňová vás minula a na tú marhuľovú ešte len čakáte, možno sa u vás nejaký banán vyskytuje. A ak vás v takejto chvíli predsa len ktosi prekvapí kýblom čerešní a popri ich spracúvaní na banány tak trocha zabudnete, možno sa vám tento recept bude hodiť.

A keďže jubileá priam vádzajú k tomu, aby človek bilancoval, hodnotil, spomínal a slávil, nevyhnem sa tomu ani ja.  Ak nemáte chuť na moje výlevy, ale skôr na tú nepečenú mrazenú tortu, pokojne ich preskočte a prejdite rovno k receptu a slávte spolu so mnou.

IMG_8100

 

A čože sa to vlastne ten posledný rok dialo?

Ak by som mala odpovedať čisto evitovsky, tak by som povedala, že všetko, alebo aj nič. Jedna príliš aktívna matka na materskej dovolenke si podobne ako tisíce iných matiek na materskej založila blog. Kým niektoré blogujú o móde, iné o deťoch, ďalšie o knihách či cestovaní, mňa zlákalo varenie.

Môžu za to rôzni ľudia. Predovšetkým moje deti, ktoré sa narodili okrem iného aj preto, aby som začala variť pravidelne. Potom jedna blogerka menom Florentýna a jej blog Kuchařka pro dceru spôsobili, že som vo varení našla zábavu a v kuchyni chytila nový vietor do plachiet. Ďalej môj manžel, ktorému som chcela vyvárať rovnako dobré jedlá, ako varieva jeho mama. A aj vďaka nej, lebo som chcela vedieť variť tak ako ona. No a nakoniec ja sama, lebo taká žena na materskej potrebuje zamestnať svoju myseľ niečím tvorivým a konštruktívnym; ideálne činnosťou, čo ju vytrhne z dennej rutiny, a pomôže nielen jej samej, ale aj miliónom iných ľudí na svete. Ale nie, s tým posledným žartujem, to, čo som skutočne chcela, bolo nájsť zábavný spôsob, ako hospodáriť s jedlom do posledného sústa. Alebo, ako ja hovorím, do poslednej omrvinky.

Hoci sa snažím variť tak, aby nám nič neostávalo a nakupovať tak, aby sme mali v chladničke len to, čo potrebujeme a aby sa všetko zjedlo, občas nastanú situácie, kedy máme v chlebníku trochu viac pečiva, alebo keď nám ostane napríklad ryža či zemiaková kaša.

Pravdu povediac, nebaví ma stále robiť chlebíky vo vajíčku ani stále dookola robiť tú istú žemľovku. A keďže mi chýbali zaujímavé recepty, o ktoré by sa oprieť dalo v prípade výskytu staršieho pečiva či vyšku pečeného stehna z nedeľného obeda, začala som pátrať, potom skúšať a nakoniec zatúžila odskúšané zhmotniť v podobe fotiek a textov.

A tak som vstúpila do virtuálneho sveta, zaobstarala si svoj virtuálny pozemoček a presne rok ho obrábam, polievam, hnojím a teším sa, ako rastie.

 

Koľko som už svojím blogovaním za ten jeden rok zarobila?

Poviem vám, hodne. Zarobila som si predovšetkým na nové kamarátstva. Blogovanie je krásne v tom, že vás privedie k ľudom rovnakej krvnej skupiny. Virtuálne aj reálne som spoznala kopec zaujímavých ľudí a projektov. Teším sa z vedomia, že v tomto našom slovenskom časopriestore je toľko šikovných a aktívnych ľudí. Chvála Bohu za toto poznanie, pretože vďaka nemu mám pocit, že vyhliadky na našu budúcnosť nemusia byť až také pesimistické.

Ako bonus som získala možnosť zlepšovať sa vo fotografovaní, prenikať do tajov sociálnych sietí, objavovať čaro WordPressu a mať koníček, ktorý je užitočný – minimálne pre mňa.

Nuž a občas som si zarobila aj na stavy blízke psychickému zrúteniu, lebo blogovať pravidelne vie dať poriadne zabrať. Kým sú doma všetci zdraví a spokojní, a všetko beží v zabehaných koľajach, aj blog si môže žiť svoj život pokojne a spokojne. Ak však príde obdobie, kedy sa potrebujete viac venovať partnerovi, deťom alebo iným veciam, práci, domácnosti a povinnostiam, blogovanie začne byť naháňačka s časom. Potom máte dve možnosti – ísť na doraz alebo sa blogovania vzdať, aspoň na nejaký čas.

Tak ja si teda na toto prvé výročie pripíjam a želám si, aby sme všetci boli zdraví a spokojní, lebo to je ten najdôležitejší predpoklad, aby sme sa tu mohli stretnúť aj o ďalší rok.

Takže, živióóóóóóóó a nech vám tá mrazená tortička chutí.


BANÁNOVÁ MRAZENÁ TORTA

banánová mrazená torta

Množstvo: 12 kúskov; veľkosť formy max. 26 cm

Čas prípravy: 20 minút + mrazenie minimálne 6 hodín, ideálne cez noc

 

Pôvodný recept pochádza z blogu The Rawtarian, postupne som ho však upravovala a dnes už ho robím iba nasledovne:

 

Suroviny

pozn: korpus môžete pripraviť buď raw – z orechov a datlí alebo sušienkový; podľa vlastnej chute a zásob v špajzi si vyberte ten, ktorý vám bude vyhovovať viac. Mne osobne chutia oba

alt. 1 – RAW KORPUS

200 g kešu orechov

75 g datlí (hmotnosť bez kôstky)

1,5 polievkovej lyžice kokosového oleja

 

alt. 2 – SUŠIENKOVÝ KORPUS

200 g maslových sušienkov

50 g masla

1 dcl vody

 

BANÁNOVÝ KRÉM

4 banány (cca 300 – 350 g vnútornej dužiny)

100 g kešu orechov

75 g kokosového oleja

75 g medu

60 ml citrónovej šťavy

štipka soli

pozn. k množstvu banánov – ak nemáte k dispozícii viac nanánov, recept sa dá pripraviť aj s dvoma banánmi, t.j. cca 200 g banánovej dužiny. V tom prípade použite menšie množstvo citrónovej šťavy (stačí polovičné množstvo), aby krém nebol kyslý.

 

NA OZDOBENIE

kešu orechy alebo mandle nasekané na drobno

čučoriedky alebo iné drobné ovocie

 

Postup

1. PRIPRAVTE TORTOVÝ KORPUS: Dno tortovej formy s priemerom max. 26 cm vysteľte papierom na pečenie. Hoci sa jeho použitie v kuchyni snažím minimalizovať, v tomto prípade je výborným pomocníkom, ktorý zabezpečí, aby sa torta “neprimrazila” o dno formy; ak sa o ňu prilepí, môže sa veľmi ťažko krájať a pri jej odlepovaní od dna hrozí riziko poškriabania tortovej formy.

Ak ste sa rozhodli pripraviť orechovo – datlový korpus:

Maslo roztopte a keksy rozdrvte – výborne to ide napr. v elektrickom sekáčiku. V miske spojte maslo, podrvené keksy a vodu tak, aby vznikla vlhká keksíková hmota. Vodu môžete pridávať postupne. Hmotu natlačte na dno formy a odložte do chladničky.

Ak ste sa rozhodli pripraviť sušienkový korpus:

Vykôstkované datle, kešu orechy a kokosový olej rozmixujte vo foodprocesore alebo obyčajnom elektrickom sekáčiku. Vzniknutú hmotu natlačte na dno tortovej formy a uhlaďte ho navlhčeným chrbtom polievkovej lyžice. Odložte do chladničky.

2. PRIPRAVTE BANÁNOVÝ KRÉM: Všetky ingrediencie potrebné na prípravu krému rozmixujte v mixéri na hladký krém. Vylejte ho do tortovej formy na pripravený keksíkový alebo orechový základ a odložte do mrazničky minimálne na 6 hodín – ideálne na takú dlhú dobu, aby krém úplne zmrzol. Ak chcete tortu ozdobiť, postupujte podľa bodu 3

3. ZDOBENIE TORTY: torta sa dá ozdobiť aj úplne zmrazená, aby však “zdobenie” z torty neodpadávalo, ideálne je vybrať ju z mrazničky v momente, keď je krém čiastočne stuhnutý – vtedy sa orechy a ovocie ešte stihnú prilepiť o banánovú plnku, ale už nehrozí, že sa prepadnú hlbšie do krému.

príprava torty

príprava torty

príprava torty

príprava torty

banánová mrazená torta

banánová mrazená torta

banánová mrazená torta

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.