Luxusná recyklácia prezretých banánov alebo o tom, ako zatočiť s jesennou melanchóliou

Banánové lievance

Prezreté banány a mrazené ovocie majú v sebe čosi nostalgické. Už to nie sú tie krásne čerstvé výstavné kusy. Banány sa s pribúdajúcimi hnedými škvrnami dostávajú do jesene svojho života a mrazené ovocie má tiež s jeseňou veľa spoločného. Po lete ho býva obvykle v mrazáku plno.

Proste s upršanými sychravými jesennými dňami, jesennou melanchóliou a odchádzajúcim letom ideálna kombinácia. Ak máte chuť si počas chladných a mokrých jesenných rán nostalgicky zaspomínať na leto a pripomenúť si jeho teplo a vôňu, vezmite si na pomoc práve banány, mrazené ovocie, Jacka Johnsona a na raňajky si pripravte banánové lievance. A že akého Jacka Johnsona? Nie, nie je to žiadny kamarát Jacka Danielsa alebo Johnnyho Walkera, ale sympatický americký spevák, ktorý špeciálne k nášmu receptu a k jesennému upršanému ránu napísal príjemnú pieseň Banana pancakes 😉 .

Tak si ju pustite, a kým Jack dospieva, lievance máte na stole, lebo sú nielen chutné ale aj rýchle. Ok, možno na tom stole nebudú úplne všetky, ale minimálne prvý bude hotový. No a čo môže byť v lenivé upršané ráno lepšie než sladké, chutné, voňavé a hlavne rýchle raňajky? Ak stále váhate, či si lievance spravíte alebo nie, mám aj ďalší argument. Lievance sú jednoduché na prípravu. Na ich prípravu vám stačia tri ingrediencie – banány, polohrubá múka a vajcia.  Ak však máte chuť sa hrať a experimentovať, mám ešte zopár tipov, ako z banánových lievancov spraviť skutočný zážitok.

A aby ste si lievance vychutnali naozaj na sto percent, prizvite k prezretým banánom aj mrazené ovocie. Určite v mrazničke nejaké máte. Ideálne sú napríklad jahody, maliny, čučoriedky alebo lesná zmes. Z neho totiž v priebehu piatich minút, kým sa lievance upečú, vykúzlite skvelú ovocnú omáčku, ktorou si ich polejete a potom sa dostanete do gastronomického nebíčka.

Krátka teoretická vsuvka (kým rozpálite panvicu)

Receptov na banánové lievance je plný internet. Nájdete lievance z dvoch ingrediencií – len z vajec a banánov. Nájdete však aj lievance s múkou – z múky takej či onakej, s cukrom, bez cukru, s mliekom aj bez neho, s vanilkovou esenciou.

Ja som s lievancami experimentovala tak dlho, až kým som sa nedopracovala k svojmu receptu, ktorý spĺňa moju predstavu o chutnom banánovom lievanci. Teda lievanci, ktorý bude citiť aj chutiť po banánoch, ktorý však bude nadýchaný, vláčny a s ktorým sa bude jednoducho manipulovať počas pečenia.

Puristi si lievance pripravia len z ban8nov a vajec. Lievance z týchto ingrediencií naozaj chutia po banánoch, majú však trocha nevýhodu – kvôli tomu, že cestíčko je dosť tekuté, pri vyprážaní lievancov to chce trocha cviku, obratnosti, trpezlivosti a aj správne náradie v rukách, primerane rozpálenú panvicu a maličké lievance. Tie sa totiž rady trhajú a pri nedostatku trpezlivosti hrozí, že namiesto lievancov budete raňajkovať banánový trhanec.

Konzistencia cestíčka aj textúra lievanca je pre mňa dôležitá, a tak im trocha tej múky doprajem. Približne jeden a pol polievkovej lyžice na jeden banán, pričom použiť sa dá aj pšeničná aj špaldová, určite však polohrubá, pretože vďaka nej budú lievance pevnejšie. Cukor do lievancov dávať netreba, prezreté banány sú dosť sladké.

Aby chuť lievancov nebola mdlá, do rozpučených banánov vždy pridám trocha citrónovej šťavy. Tá zabezpečí aj to, že banány nezhnednú a cestíčko bude mať žltkastú farbu namiesto hnedastej. Ak vám však na farbe nezáleží a uprednostňujete skôr chuťový zážitok, je veľmi príjemné pridať do cestíčka aj trocha mletej škorice. A na záver, miesto čerešničky na torte trošička rumu do lievancov. Ten cestíčko nakyprí a mal by zabezpečiť aj to, že lievance sa tak veľmi nenapijú oleja keď ich budete vyprážať. V prípade, že vám záleží na maximálne nadýchaných lievancoch, môžete do cestíčka pridať aj trocha sódy bikarbóny.

A čo je ešte na banánových lievancoch fajn? Že studené sú rovnako dobré ako teplé, pretože lievance po vychladnutí spevnejú.

Koniec teoretickej vsuvky, poďme žhaviť panvice!

Tak ja už teda utekám zapnúť toho Jacka Johnsona a pučiť banány, mám už na tie lievance obrovskú chuť. 🙂


BANÁNOVÉ LIEVANCE S ČUČORIEDKOVOU OMÁČKOU

Banánové lievance

Množstvo: pre 2-3 osoby, približne 12 – 15 lievancov

Čas prípravy: 5 minút + pečenie cca 10 minút

 

Suroviny:

NA LIEVANCE

3 banány (prezreté, stredne veľké)

2 vajcia

4-5 polievkových lyžíc polohrubej múky

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

1 čajová lyžička mletej škorice (nemusí byť)

1 čajová lyžička rumu (nemusí byť)

1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny (nemusí byť)

 

NA OMÁČKU:

4 veľké hrste mrazených čučoriedok (alebo iného drobného ovocia)

1 čajová lyžička vody

1 čajová lyžička cukru

1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy

 

NA OZDOBENIE:

hocijaké ovocie, jedlé kvety, čokoláda, šľahačka, lístky mäty, proste to, čo máte radi a hlavne, čo máte po ruke (ja som si počas začínajúcej jesene spravila radosť akciovým granátovým jablkom a machovkou)

 

Postup:

  1. V miske rozpučte banány na kašu a zamiešajte do nich citrónovú šťavu. Pridajte vajcia a poriadne ich premiešajte s banánovou kašou tak, aby sa s ňou žĺtok aj bielok dôkladne spojili. Prisypte múku a opäť premiešajte. Nakoniec dochuťte mletou škoricou a rumom a pridajte sódu bikarbónu.
  2. Pripravte si menší kastról a suroviny na čučoriedkovú omáčku. Ak sú čučoriedky obalené ľadom, dajte ich do sitka a prelejte ich studenou vodou aby sa ľad roztopil. Nadbytočná voda totiž spôsobí, že omáčka bude riedka. Aj to sa však dá zachrániť, ale o tom viac v bode 4.
  3. V nepriľnavej panvici rozpláľte približne jednu polievkovú lyžicu tuku vhodného na vyprážanie. Olej bude dostatočne rozpálený vtedy, keď cesto pri vložení do panvice zasyčí. Tesne pred pečením lievancov však plameň stíšte na strednú úroveň – ak by sa lievance opekali na príliš silnom ohni, boli by síce rýchlo opečené, ale vnútri by ostali polosurové a mazľavé. Do oleja klaďte polievkovou lyžicou kôpky cesta a nechajte ich vypražiť najskôr z jednej strany a potom aj z opačnej. Pri opekaní lievancom na stredne silnom plameni bude ich povrch krásne zlatistý. Ak chcete menšie lievance, na jeden lievance použite jednu polievkovú lyžicu cesta.
  4. Kým sa lievance pečú, do hlbšieho a užšieho hrnca (omáčku v ňom budete mixovať) vsypte mrazené čučoriedky, pridajte cukor a citrónovú šťavu a premiešajte. Ak máte strach, že sa ovocie pripáli, podlejte ho lyžičkou vody. Čučoriedky však počas zohrievania ešte pustia vodu. Nechajte zovrieť a rozmixujte tyčovým mixérom. Ak je omáčka po rozmixovaní príliš riedka a radi by ste ju mali hustejšiu, nechajte prebytočnú tekutinu odpariť. Zvýšte plameň pod kastrólom, priveďte omáčku k varu a za stáleho miešania ju zredukujte na želanú hustotu.
  5. Lievance naservírujte na tanier, prelejte čučoriedkovou omáčkou a ozdobte ovocím.

Prezreté banány

Prezreté banány

Banánové cestíčko

Banánové cestíčko

Banánové cestíčko

Banánové cestíčko

Banánové lievance

Banánové lievance


Can’t you see that it’s just raining?
Ain’t no need to go outside…

But, baby, you hardly even notice
When I try to show you
This song is meant to keep you
From doing what you’re supposed to.
Waking up too early
Maybe we can sleep in
Make you banana pancakes
Pretend like it’s the weekend now….

Proste, ten Jack Johnson tie banánové lievance fakt vystihol, čo poviete? 🙂

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *