Neviete, čo s prezretým banánom? Spravte si muesli tyčinky.

Banánové muesli tyčinky

Hoci nie každú sladkosť je možné pripraviť v domácich podmienkach, v prípade muesli tyčiniek je to úplne opačný prípad. Nič jednoduchšie a rýchlejšie, ako výroba domácich cereálnych tyčiniek snáď neexistuje.

A navyše, ak sa u vás doma vyskytne osamotený prezretý banán, lepšiu chvíľu na ich prípravu si ani neviem predstaviť. Ovsené vločky, orechy a med máme totiž v zásobe stále, jediné čo treba, je desať minút voľného času. Zvyšok už odpracuje za vás rúra – a do pol hodiny máte tyčinky hotové. A ako bonus získate kontrolu nad zložením tyčiniek – či už nad druhom sladidla alebo tukov, pomerom surovín či druhmi prídavných látok.

Kto hľadá, nájde

Vraví sa, kto hľadá, nájde. A že som našla, som si myslela už pri prvom pečení týchto muesli tyčiniek. Bola som nadšená myšlienkou, že mám v rukáve taký skvelý, zdravý a rýchly spôsob, ako minúť prezreté banány. Už si ani nepamätám, kde som recept na banánové tyčinky objavila, ale hneď, ako som si prečítala zoznam ingrediencií, mala som pocit, že áno, toto je ono, to bude skvelé. Ale predstavte si, nebolo to celkom tak. Veď ako sa vraví, sto ľudí, sto chutí.

Moje prvé muesli tyčinky s banánom boli síce chuťovo dobré, boli však trocha gumové a bolo v nich príliš veľa ovsených vločiek. Moja predstava bola o dosť chrumkavejšia a tak mi neostávalo nič iné, len sa pustiť do experimentovania a nájsť vlastnú receptúru. Tyčinky som musela upiecť skoro desať krát, aby som zistila, aký pomer surovín je fajn a čo spraví tyčinky lahodnejšie. A toto som počas pečenia zistila:

Na druhu vločiek záleží

Druh ovsených vločiek totiž dosť podstatne vplýva na výsledok. Mám rada jemné ovsené vločky, no do muesli tyčiniek sa veľmi neosvedčili. Vďaka nim bola ich štruktúra až príliš jemná. Ak v radi cítite na jazyku jednotlivé ingrediecie, ktoré tyčinky obsahujú, siahnite radšej po klasických ovsených vločkách. Ich ďalšou výhodou je aj to, že tyčinky vďaka nim budú na pohľad oveľa menej pripomínať koláč a oveľa viac muesli tyčinky.

Na veľkosti orechov a sušeného ovocia záleží tiež…

Vizuálne sa mi oveľa viac páčia tyčinky, v ktorých vidieť väčšie kusy orechov a sušeného ovocia. Tie sa však medzi vločkami rozmiestnili veľmi nerovnomerne, a tak každé sústo chutilo inak. Niektoré viac po orechoch, iné zas po sušenom ovocí. Skrátka, prekvapenie v každom kúsku. A hoci prekvapenia mám rada, v tyčinkách mi viac vyhovuje konštantná chuť. Preto som orechy aj sušené ovocie začala sekať na menšie kúsky. Takto som v jednom zahryznutí dosiahla to, že som si mohla v jednom súste naraz vychutnať kyselkavo-sladkú chuť brusníc spolu s chrumkavými orechmi. Ak ste však zástancami veľkých kúskov ovocia aj orieškov, pokojne ich použite v originálnej veľkosti.

…a na množstve banánov ani nehovorím

Každá muesli tyčinka potrebuje čosi, čo ju zvlhčí a osladí. V tomto recepte boli zo začiatku tým “čímsi” dva banány. Tešila som sa, že takým receptom ich zachránim viac a nebudem musieť siahať po iných sladidlách. Banány tyčinky osladili dostatočne a nebolo ich treba ďalej vôbec dosládzať. Výsledok bol však akýsi gumový a tyčinky boli na druhý deň oveľa suchšie než v deň, keď som ich upiekla. Skúsila som teda do nich pridať roztopené maslo, nebolo to však ono. Preto som pri nasledujúcom pečení miesto masla použila domáci džem. To bolo o čosi lepšie. Najlepšie však dopadli tyčinky, do ktorých som pridala med. Ten je však dosť sladký a tak jeden banán musel z receptu von.

A viete čo? Zrazu to zafungovalo. Kritické jazýčky mojich testovačov pooblizovali pery a zahlásili, že môže byť. A tak sa konečne s vami môžem o svoje tyčinky podeliť.

Tipy na záver:

  • ak máte alergiu na med, nahraďte ho rovnakým množstvom domáceho džemu, pridať môžte jeden banán navyše
  • tyčinky môžete dochutiť vanilkovou pastou, mletou škoricou alebo iným obľúbeným korením
  • citrónová šťava skvele vyváži sladkú chuť tyčiniek
  • pomer orechov, sušeného ovocia a vločiek dobre funguje približne v pomere 1:1:1, keďže však orechy sekám na menšie kúsky, pridávam ich do tyčiniek o tretinu viac
  • ak vám doma ostane kúsok nedojedeného jabĺčka alebo hrušky po deťoch, môžete ho/ju nasekať na drobné kúsky a pridať do tyčiniek
  • ak máte trocha času navyše, orechy môžete pred pečením nasucho opiecť na panvici a až potom ich posekať na drobno

DOMÁCE BANÁNOVÉ MUESLI TYČINKY

Banánové muesli tyčinky

Množstvo: 12 malých tyčiniek s rozmermi cca 3 x 8 cm

Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 minút

 

Pomôcky

Forma na pečenie s rozmermi cca 20 x 20 cm, malá tortová forma alebo keramický pekáčik s približne rovnakými rozmermi

 

Suroviny

120 g zmesi ľubovoľných orechov (lieskovce, mandle, kešu, vlašské, pekanové orechy…)

80 g obyčajných ovsených vločiek

30 g stúhaného kokosu

80 g sušených brusníc (môžete nahradiť iným sušeným ovocím)

1 prezretý banán (dostanete z neho cca 125 g banánového pyré)

50 g tekutého medu

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky mletej škorice

 

Postup

1. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Formu na pečenie vymažte maslom.

2. Do veľkej misy odvážte ovsené vločky a kokos. Orechy a brusnice nasekajte na drobnejšie kúsky a pridajte ich do misy spolu s mletou škoricou. Všetko poriadne premiešajte.

3. Banán rozmixujte tyčovým mixérom na pyré. Pridajte ho k ostatným suchým ingredienciám a prilejte med a citrónovú šťavu. Opäť poriadne premiešajte, aby sa všetky suché suroviny obalili do banánovo-medovej zmesi.

4. “Cesto” utlačte lyžicou do formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Či je upečené, spoznáte podľa jeho zlatistého povrchu a toho, že sa začína “oddeľovať” od formy.

5. Formu vyberte z rúry a nechajte približne 5 minút chladnúť. Cesto potom opatrne vyberte z formy (ja ho opatrne podoberiem plastovou špachtľou aby sa oddelilo od dna formy a potom ho s jej pomocou presuniem na mriežku)  a nechajte ho vychladnúť na mriežke. Krájajte studené na kúsky ľubovoľnej veľkosti.

 

TIPY NA SKLADOVANIE

  • tyčinky zvyknem skladovať v obĺžnikovej plastovej nádobke s vekom, pri izbovej teplote
  • čím sú staršie, tým strácajú na vlhkosti, preto ich nepečiem do zásoby
  • uvedené množstvo zjeme behom cca 2 dní, ak by však hrozilo, že sa nezjedia, je možné tyčinky uskladniť v mrazničke

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Domáce muesli tyčinky

Banánové muesli tyčinky

 

 

You may also like

10 komentárov

  1. Chuťovo výborné, no masa nedržala spolu i keď som sa držala receptu 🙁 Nabudúce skúsim s tými dvoma banánmi 🙂

    1. Katka, veľmi pekne ďakujem za odozvu 🙂 Som rada, že tyčinky chutili. Je pravda, že hustotu cesta treba vychytať, dosť záleží na veľkosti banánov, preto som v recepte uviedla aj približnú veľkosť banána, s ktorým tyčinky zafungovali mne. Teším sa, že si odhodlaná dať receptu šancu aj s dvoma banánmi – budem rada, ak dáš vedieť ako to dopadlo 🙂

  2. krasny a inspirativny blog. dakujem za skvele rady aj tipy. stotoznujem sa so vsetkym co pises o setreni s potravinami. len to este na sto percent uviest do praxe. tycinky hotove. a vyzeraju super. muzovi nabalim do prace na kazdy den a s malou mame olovrant:)

    1. Aj ja ďakujem za milý komentár a držím palce v šetrnom hospodárení s potravinami 🙂 Čo hovoril muž na tyčinky? A ako dopadol váš olovrant? Chutili aj tebe a dcérke? Ja som veľký zvedavec 😀

  3. Tyčinky sú výborné, dala som 2 banány, med od oka a ešte 4 kocky čokolády a aj tvar držia. Ďakujem za skvelý recept

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.