Máte doma 4 prezreté banány? Sem s nimi!

Banánové muffiny

Od malička som mala zberateľské sklony. Keď som bola školáčka, zbierala som céčka a známky, potom kamene a mušle, neskôr nálepky. V predpubertálnom období ma chytilo obdobie plyšákov, ktoré ale našťastie veľmi rýchlo skončilo, lebo sa ukázalo ako maximálne nerentabilné a priestorovo náročné. Objavilo sa aj obdobie zbierania receptov, z ktorého mám teraz asi najväčší úžitok, lebo mi z neho ostal poriadne hrubý šanon plný receptúr z vtedy vychádzajúcich časopisov – zo Slovenky, Života aj z Praktickej ženy; dnes už naozajstný zberateľský materiál.

Počas strednej školy moje zberateľské nutkanie pokračovalo zbieraním pohľadov od chlapcov, ktorí sa mi páčili a na vysokej som zase začala považovať za aktraktívne zbieranie neprespatých nocí. Páni moji, ako by sa mi teraz zišla tá ľahkosť a energia, a akou sa mi vtedy zbierali prebdeté nočné hodiny!

Najkurióznejším zberateľským počinom však bolo zberateľstvo vreciek na nevoľnosť, ktoré som si brala z lietadiel počas výletov do zahraničia; dokonca som o ne prosila aj ďalších lietajúcich známych. Mali peknú potlač – s logom aerolínií, ale odkedy začali niektoré letecké spoločnosti dávať do lietadiel čisto biele sáčky bez potlače, začala sa javiť táto zberateľská vášeň ako dosť čudný koníček.

A tak som sa zase vrátila k zbieraniu receptov. Je to priestorovo úsporné, lebo dnes už recepty skladujem v telefóne alebo v počítači, finančne nenáročné a časovo flexibilné. A aj praktické, lebo recepty využijem určite lepšie, ako plyšáky na poličke alebo zbierku známok v albume.

A mám aj zopár kategórií, ktoré zbieram obzvlášť rada – napríklad recepty z banánov. Medzi moje obľúbené patria napríklad tieto banánové muffiny.

Majú totiž viacero predností:

Do 12 muffinov sa zmestia až 4 banány.

Sú rýchle na prípravu.

Sú úžasne vláčne a mäkké.

Sú chuťovo variabilné.

Do muffinov môžete pridať vanilkovú esenciu, koreniny, kakao, či kôru alebo šťavu z citrusov.

Viac slov hádam ani netreba, najmä po mojom vyčerpávajúcom zberateľskom priznaní. Takže, nech sa páči, recept na banánové muffiny.


EXTRA RÝCHLE BANÁNOVÉ MUFFINY

Banánové muffiny

Množstvo: na 12 muffinov

Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 – 25 minút

 

Suroviny

4 prezreté banány

1 vajce

75 g roztopeného masla

50 g trstinového cukru

200 g múky (ja používam zmes 100 g polohrubej pšeničnej múky a 100 g hladkej špaldovej múky)

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

1 čajová lyžička prášku do pečiva (ideálne bez fosfátov)

1/4 čajovej lyžičky soli

+ rastlinný olej na vymastenie muffinovej formy

 

TIPY NA DOCHUTENIE MUFFINOV:

  • korenisté muffiny: do cesta pridajte 1 zarovnanú ČL ml. kardamomu, 1 zarovnanú ČL ml. škorice, 1/2 ČL ml. klinčeka a štipku muškátového orieška
  • banánovo-kakaové muffiny: do cesta pridajte 2 zarovnané PL kakaa
  • vanilkové muffiny: do cesta pridajte 1 ČL vanilkovej esencie
  • banánovo-citrusové muffiny: do cesta pridajte kôru a šťavu z 1/2 citróna, limety alebo pomaranča v bio kvalite

 

Postup

1. Roztopte maslo. Kým si nachystáte ostatné suroviny, vychladne na použiteľnú teplotu. Vajíčko vyberte z chladničky aby sa trocha prehrialo.

Banánové muffiny

2. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Formu na muffiny vymažte rastlinným olejom, alebo vyložte košíčkami na pečenie. Ja osobne pečiem bez košíčkov, možno je to menej pekné, ale je to bez zbytočného odpadu a bez nervov pri odbaľovaní muffinov z košíčkov. Kým sú teplé, resp. pár hodín po upečení ostáva na papieri dosť veľa cesta.

Banánové muffiny

2. Banány rozmačkajte vidličkou na kašu.

Banánové muffiny

3. V jednej miske zmiešajte mokré ingrediencie – najskôr rozšľahajte vajce, potom pridajte banány a roztopené maslo. Vidličkou vymiešajte tak, aby sa všetky suroviny spojili.

Banánové muffiny

4. Do druhej misy odvážte múku a cukor, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ a dôkladne premiešajte. V tomto kroku môžete do cesta pridať koreniny a/alebo kakao.

Banánové muffinyBanánové muffiny

5. Zmiešajte suché a mokré suroviny. Ak ste sa rozhodli použiť vanilkovú esenciu alebo šťavu a kôru z citrusov, pridajte ich teraz.

Banánové muffinyBanánové muffinyBanánové muffiny

6. Cesto rozdeľte do formy na muffiny a vložte do vyhriatej rúry. Teplotu znížte na 160 stupňov a pečte približne 20 – 25 minút. Ak ste na pečenie muffinov nepoužili papierové košíčky, z rúry ich ich bude treba vybrať skôr, pravdepodobne už po 20 minútach; vo vymastenej forme budú upečené rýchlejšie.

Banánové muffiny

Dobrú chuť!

Banánové muffiny

Banánový muffin

Banánové muffiny

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *