O pečení (6. týždeň Prečítaného leta)

IMG_9002_txt

V týždni o pečení snáď ani nemohol byť lepší kandidát do rúry, než tento banánovo-čokoládový koláč.

Jedným z dôvodov je, že doma sme mali v tom čase zopár urastených žltých krásavcov, ktorých práve začínali zdobiť jemné čierne bodky. Po ingrediencie teda stačilo zájsť do misy na ovocie stojacej na kuchynskej linke. 

Ďalším je fakt, že banány patria pri pečení medzi moje obľúbené suroviny; rada v nich totiž objavujem nové spôsoby využitia. Vďaka banánom sa v kuchyni cítim prinajmenšom ako bádateľ na výprave do Antarktídy. V mojej zbierke receptov tak utešene pribúdajú rôzne banánové dezerty a toto je jeden z nich.

No a…dôležitým dôvodom je aj to, že najradšej pečiem sama. Pečenie v spoločnosti mojej maličnosti je pre mňa terapiou, lebo priamo úmerne so zväčšujúcim sa počtom špinavých mís, plechov a šľahacích metličiek pod mojimi rukami je moja myseľ čistejšia a jasnejšia.

Keď však ide o pečenie s deťmi, je fajn siahnuť po recepte, ktorý ponúka množstvo jednoduchých zaujímavých činností a momentov pre objavovanie nového a pre opakovanie poznaného. 

Dnes to bude teda o tom, čo sme s deťmi upiekli a čo sme počas pečenia postvárali.

IMG_8944

A viete, že som bola celkom milo prekvapená, koľko činností sa dá spoločne robiť pri pečení tohto koláča?

Tak napríklad:

  • odmerať formu – lebo bez primerane veľkej formy to nejde, tak šup šup po meter a zmerať (my na tento koláčik používame formu s priemerom 20 cm)
  • vymastiť a vysypať formu – to je učenie práce na presnosť, ideálna pre väčšie detičky
  • odvážiť banánovú dužinu – presný pomer banánovej dužiny je veľmi dôležitý, tu ideme prosím pekne na gramy a nie na počet banánov
  • rozmixovať banány – mamina ruka pomôže, ale hrdosť po vykonanej práci majú všetci rovnakú; ovládanie práce s tyčovým mixérom je zručnosť hodiaca sa v každej kuchyni a v každom veku
  • odvážiť suché suroviny – aby deti privoňali čaru práce s váhou
  • ovoňať ako vonia mletý klinček, škorica a muškátový oriešok – a ak máte chvíľku času a celú škoricu a klinčeky, ukážte deťom, ako vyzerajú tieto koreniny ešte pred zomletím
  • po lyžičkách pridať koreniny – práca s lyžičkami ako odmerkami má tiež svoje kúzlo, čo poviete?
  • začať rozpaľovať trúbu – toto majú moje deti pri pečení najradšej, asi to budú technické typy. Stláčať gombíky na rúre ich baví snáď zo všetkého najviac.
  • zmiešať všetky suché suroviny dohromady – činnosť vhodná pre všetky vekové kategórie. Pozrite sa, ako krásne sa premieša tmavé kakao so svetlou múkou! A kto sa k miešaniu nedostal, nech nezúfa, miešania bude ešte habadej 🙂
  • oddeliť bielky od žĺtkov – a popri tom sa pozrieť, čo sa skrýva vo vnútri vajíčok. Čo je to biele? A čo to žlté? A väčšie deti budú určite nadšené, keď budú môcť pri tejto činnosti asistovať vlastnými rukami
  • zmixovať vlhké suroviny – nádherná robota, či už máte v ruke varešku, balónovú metlu alebo už spomínaný tyčový mixér. Poteší každé dieťa!
  • vyšľahať sneh – pri šľahaní snehu u nás pracuje dohromady šesť rúk – Kubko drží šľahač za rukoväť, mama drží telo elektrického šľahača akontroluje jeho pohyby a Lukáško drží mamine ruky. Šľahanie snehu je také malé kuchynské kúzlo, pri ktorom sa do bielka vmieša vzduch, čím nádherne zväčší svoj objem. Sneh aj v lete, paráda.
  • vyliať vlhké suroviny do tých suchých a opäť zamiešať – ja som vám vravela, že toho miešania bude dosť pre každého
  • opatrne, jemnúčko vmiešať sneh do cesta – práca pre jemné ručičky…a deťúchy, vidíte aké je to cesto po vmiešaní snehu krásne hebké a nadýchané?
  • vyliať cesto do pripravenej formy a vložiť ho do rúry – cieľ už je na dosah!

Nuž, a počas pečenia môžete spolu:

  • umyť riad – táto činnosť u nás zatiaľ pokrivkáva, ale to ešte vypilujeme
  • nastaviť na stopkách alebo budíku hodinu a deti pasovať za strážcov času, ktorí budú bedlivo strážiť čas, ktorý koláč stráži v rúre (teda, ja viem, že si ten čas budete bedlivo strážiť vy sami, ale to nemusíte deťom hovoriť)
  • pozorovať ako sa koláčik v rúre nafukuje
  • skúsiť špajdľový test – ku koncu pečenia je fajn zistiť, v akom stave je vnútro koláča – dopečenom alebo ešte nie

A po jeho vychladnutí zas:

  • spraviť spoločne čokoládovú polevu – myslím, že vyškrabkávanie a vylizovanie kastróla v ktorom sa poleva pripravovala, je asi to naj naj naj
  • povykrajovať banánové ozdôbky – vytiahnuť najmenšie formičky na medovníčky aké máte, vytlačiť trocha citrónovej šťavy a pustiť sa do diela. Vykrajovanie banánových ozdôbok sa skvele trénuje napríklad pri príprave krupicovaj kaše, lebo banánové hviezdičky, kvetinky a iné tvary skvele vyniknú na jemnom kakaovom alebo škoricovom poprašku

BANÁNOVO-KAKAOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

IMG_8937

Množstvo: 12 menších kúskov

Čas prípravy: 20 minút + pečenie 1 hodina 15 minút

 

Pomôcky

tortová forma s priemerom 20 cm alebo plech na pečenie s podobnými rozmermi

 

Suroviny

 

200 g banánovej dužiny (približne 2 stredne veľké banány) + pozri tip na konci receptu

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

2 vajcia

80 ml rastlinného oleja

40 ml mlieka

90 g hladkej múky

90 g polohrubej múky

140 g kryštálového cukru

4 čajové lyžičky kakaa

1 čajová lyžička prášku do pečiva

1/2 čajovej lyžičky škorice

1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka

štipka mletého muškátového orieška

+

maslo a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

 

NA ČOKOLÁDOVÚ POLEVU

60 ml šľahačkovej smotany, min. 33%-nej (skvelá je smotana so 40% tuku)

60 g horkej čokolády (používam cca 60%-nú čokoládu, chuť polevy tak nie je príliš horká)

1 čajová lyžička masla (cca 3-5 gramov)

 

TIP: ak máte k dispozícii príliš veľké banány a dužiny viac než 200 g, zvyšok banánu (ak ho nezjete), môžete ho:

  • nakrájať na kolieska, položiť na vrch koláča a takto koláč upiecť (toto robievam cäčšinou vtedy, ak sa na koláč nechystám dávať čokládovú polevu)
  • alebo ním koláč ozdobiť až po upečení a nanesení polevy (banán nakrájajte na tenké kolieska, povykrajujte z nich rôzne tvary, potrite šťavou z citróna, aby nezhnedli a položte na čokoládovú polevu) 

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI SUCHÉ INGREDIENCIE: Všetky suché ingrediencie – múku, cukor, kakao, koreniny a prášok do pečiva zmiešajte spolu vo veľkej mise.

2. PRIPRAVTE SI FORMU NA PEČENIE, vymažte ju maslom a vysypte hrubou múkou (môžete ju nahradiť aj detskou krupicou alebo polohrubou múkou). RÚRU PREDOHREJTE NA 160 STUPŇOV.

3. NACHYSTAJTE SI MOKRÉ SUROVINY: Žĺtky oddeľte od bielkov. Banány rozmixujte s citrónovou šťavou na kašu, ideálne tyčovým mixérom. V banánovej kaši rozmiešajte žĺtky, mlieko a olej. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte sneh.

4. ZMIEŠAJTE VŠETKY SUROVINY: K suchým ingredienciám vlejte banánovú kašu a balónovou metlou vymiešajte do hladkej zmesi bez hrudiek. Vareškou zapracujte sneh a cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložte do rúry.

5. PEČTE PRI 160 STUPŇOCH CCA 1 HODINU A 15 MINÚT. Či je koláč hotový, spoznáte podľa špáradlového testu (zapichnite do cesta špáradlo alebo ihlicu a ak vyjde z cesta čistá, koláč je upečený). Nechajte ho vychladnúť a nakoniec ozdobte čokoládovou polevou, prípadne hviezdičkami povykrajovanými z banánovej dužiny, ak vám nejaká ostane.

6. PRÍPRAVA POLEVY: Smotanu vlejte do menšieho kastrólika a nechajte zohriať, nesmie však vrieť. Vypnite plameň, do smotany nalámte čokoládu a balónovou metlou rozmiešajte do hladkého krému. Na záver pridajte maslo a polevu miešajte dovtedy, kým sa maslo nerozpustí. Polevu naneste na koláč a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na 30 – 60 minút.

Banánový koláč

Banánový koláč

Banánový koláč

 

 

 

You may also like

1 comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.