Najzdravší a najchutnejší banánovo-ovsený koláč

Kedysi som mala priam hrôzu z toho, ak mi ostali prezreté banány. Nikto totiž nikdy o ne nejavil záujem a tak tento čierny Peter ostal vždy v rukách mne.

Dnes sa tomu však teším. Lebo tento koláč, to je moji drahí, zatiaľ ten najlepší banánový koláč, aký sa v našej kuchyni kedy upiekol. A s kľudným svedomím ho prehlasujem aj za najzdravší banánový koláč mojej kuchyne, ak sa teda koláč vôbec dá nazvať zdravým. Lebo koláč, aj keď bude z tých najlepších surovín, poctivý a domáci, vždy ostane len maškrtou a nie jedlom na zasýtenie. A maškrta, rovná sa vždy kalórie navyše, teda také ktoré k životu nepotrebujete.

Nuž ale, kto by si občas rád nezamaškrtil? Ak máte radi koláče, v ktorých zložení nie je biela pšeničná múka ani biely cukor, toto bude čosi pre vás. Tento koláč obsahuje len trocha špaldovej múky, kopec ovsených vločiek, sladený je najmä banánom. Aby sme však  neboli zas takí prudko zdraví, nejaké tie kalórie mu pridáva maslo a trstinový cukor. Na čo chcem však upriamiť pozornosť, je chuť a zážitok pri jedení. Chrumkavá ovsená posýpka na povrchu koláča, ktorý je krásne prevoňaný banánom a ak chcete, aj iným ovocím, ak nemáte po ruke dosť banánov.

Tak čo, idete do neho tiež?

Nebudem príliš zdržovať jeho vychvaľovaním, veď, posúdite sami. Jediné, čo sa mu dá vytknúť je, že to nie je úplne najexpresnejší koláč aký ste kedy robili, ale aj tu sa dá cesta skrátiť.

Cesta dlhšia, no chutnejšia

Ak má byť cesto nadýchané a mäkké ako obláčik, je lepšie postupovať podľa receptu a maslo poctivo vymiešať s cukrom do peny, potom pridať vajcia. Následne ostatné mokré ingrediencie a nakoniec zmiešať so suchými ingredienciami.

Cesta kratšia a rýchlejšia, tiež výborná ale menej nadýchaná

Ak vám ide najmä o rýchly výsledok a hráte o čas, je možné sa miešaniu masla s cukrom a vajíčkami vyhnúť a maslo roztopiť. Rozmačkané banány zmiešať s citrónovou šťavou, potom pridať maslo a prešľahané vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a na záver spojiť so suchými ingredienciami.

V prípade, že máte doma kuchynský robot alebo iného šikovného pomocníka, určite odporúčam skôr dlhšiu alternatívu s chutnejším koncom.

Pár poznámok k surovinám

Do koláča sú najvhodnejšie klasické ovsené vločky, nie jemné. Pri pečení v ceste krásne zmäkknú a v posýpke zas vynikne ich štruktúra; posýpka bude celkovo chrumkavejšia.

Do koláča používam trocha špaldovej celozrnnej múky. Ak sa vo vašej špajzi nenachádza, dá sa nahradiť hladkou pšeničnou múkou. Trstinový cukor zas klasickým práškovým, ale veď vy si s tým už určite hravo poradíte 🙂

Tak čo, skúsite tento koláč aj vy? A pokojne mi dajte vedieť do komentárov, či vám chutil 🙂


BANÁNOVO-OVSENÝ KOLÁČ

Množstvo: forma s priemerom cca 26 cm

Čas prípravy: 20 minút + 40 – 55 minút pečenie

Suroviny

NA CESTO

90 g špaldovej celozrnnej múky (alebo pšeničnej hladkej múky)

120 g ovsených vločiek (obyčajných, nie jemných)

1/4 čajovej lyžičky soli

1 kopcovitá čajová lyžička prášku do pečiva (5 g)

1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy

80 g trstinového cukru (ideálne práškového, ale dá sa použiť aj kryštálový)

100 g masla

2 vajcia

300 g banánovej dužiny (dužina z cca 3 malých banánov)  *pozri tip pod zoznamom surovín

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

štava a kôra z 1 citróna (kôru možete vynechať, ak nemáte po ruke chemicky neošetrený citrón)

NA POSÝPKU

70 g ovsených vločiek (obyčajných, nie jemných)

40 g trstinového cukru

40 g masla

25 g nasekaných mandlí

1/2 čajovej lyžičky škorice

NA VYMAZANIE A VYSYPANIE FORMY

troška masla

špaldová hrubá múka alebo krupica

TIP:

Ak máte k dispozícii menej banánovej dužiny, než je uvedené v recepte, chýbajúcu časť môžete pokojne nahradiť jablkami rozmixovanými na kašu. 

Postup

1. VYBERTE Z CHLADNIČKY VŠETKY POTREBNÉ SUROVINY a nechajte ich zohriať na izbovú teplotu – najmä vajcia a maslo, aby sa pri miešaní nezrazili.

2. Rúru začnite prehohrievať na 180 stupňov. Formu alebo plech vymažte maslom a vysypte špaldovou hrubou múkou alebo krupicou.

3. PRIPRAVTE SI POSÝPKU: Suroviny na posýpku zmiešajte v mise a odložte zatiaľ do chladničky.

4. PRIPRAVTE SUCHÉ INGREDIENCIE NA CESTO: Vo veľkej mise zmiešajte špaldovú múku, ovsené vločky, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu. Čo s cukrom, vám povie nasledujúci bod.

5. PRIPRAVTE MOKRÉ INGREDIENCIE NA CESTO: Zmäknuté maslo vymiešajte s trstinovým cukrom do peny; najlepšie to ide v kuchynskom robote. Potom pridajte vajcia; ak sa náhodou zmes počas miešania zrazí, nie je to tragédia, po upečení nebude nič poznať. Banány rozmačkajte vidličkou na kašu, a spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom vmiešajte k maslu s vajcami.

6. VYPRACUJTE CESTO: K mokrým ingredienciám vmiešajte po častiach suché suroviny a dôkladne ich premiešajte aby sa spojili. Cesto vylejte do vymazanej a vysypanej formy, uhlaďte a posypte pripravenou posýpkou.

7. PEČTE: Formu s koláčom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte 40 – 55 minút.

You may also like

14 komentárov

  1. Tvoj blog som objavila náhodou minulý týždeň, keď som hľadala recept na banánový koláč. Vyskúšala som tvoj ovsený a bol výborný, chutil aj môjmu 19-ročnému synovi, ktorý koláče veľmi nemusí. Takže ďaľší koláč, ktorý sa u nás bude piecť pravidelne.

    1. Miška ďakujem za krásnu správu! Teším sa, že koláčik tak chutil, mám fakt radosť 🙂 A ospravedlňujem sa za dlhé čakanie na odpoveď, momentálne som trocha pracovne vyťaženejšia a nestíham odpovedať ihneď. Verím že bude aj lepšie a že na blogu budeš nachádzať aj iné recepty, ktoré ťa potešia a budú chutiť 🙂

  2. Dobrý deň. Práve pripravujem tento koláč a neviem, čo mám zmiešať s trstinovým cukrom – či suché prísady alebo mokré. V oboch skupinách surovín na cesto je cukor uvedený na zmiešanie – aj v 4. aj v 5.bode. Viem, že nedostanem hneď odpoveď, tak asi dám aj do mokrých prísad ďalších 80 g cukru a bude to aspoň sladšie. 😀

    1. Joj, Julka, tento cukor nešťastný ma mrzí – už je to opravené. A veľmi sa ospravedlňujem, že tá odpoveď fakt nebola hneď… 🙁 Už si však takú dlhú pauzu od blogu nechcem dávať – budem sa snažiť, aby sa už podobné nedorozumenia nediali a verím, že prípadné nezrovnalosti sa mi podarí odstrániť včas. Pozdravujem a verím, že tá dvojnásobná dávka cukru nebola až taký fail.

  3. Koláč je fantastický!!!! Šťavnatý vnútri a zároveň chrumkavý navrchu. Veľmi pekne ďakujem za recept, hneď ukladám medzi obľúbené.

  4. Mnaaaam, ze aky objav. Dobry den, hladala som kolac u nas klasika – vlocky a banan… nasla som vas… dala som menej cukru aj masla, pridala cele vlaske orechy a cucoriedky… no uplna fantazia. Dakujem velmi pekne, uz ho mam aj v kucharke prepisany 🙂

    1. Mirka, to je paráda! 🙂 🙂 🙂 Aj to vylepšenie – s orechami a čučoriedkami to muselo byť naozaj fantasticke! Niekedy to musím vyskúšať aj ja! 🙂

  5. Ahoj, mám otázočku … v recepte sa píše, že do cesta ide 80 g trstinového cukru. V popise k receptu sa píše v bode 4, že cukor pridám k suchým ingredienciám a v 5. bode sa píše, že ho mám vyšľahať s maslom… tak ako teda? Ďakujem 🙂

    1. Hanka, ďakujem za upozornenie – je to už opravené. Verím, že to s koláčom nakoniec dopadlo dobre a ak nie, veľmi sa ospravedlňujem. Dlhšie som na blog nezavítala, kvôli iným povinnostiam šiel bokom, už som tu však opäť pre vás 🙂

  6. Ja neviem či som niečo nepochopila išla som krok po kroku. Zamiešala som suché ingediencie v ktorých bol aj trstinový cukor s v ďalšom kroku kde idem miešať maslo s cukrom (ktorý je zmiešaný s múkou vlockami atd) ?

    1. Katka, dakujem za upozornenie, mrzi ma tato chyba v popise. Bolo to myslene tak, ze cukor treba vymiesat s maslom, nemal by byt zmiesany s ostatnymi suchymi ingredienciami – opravim to. Kolac by vsak mal dopadnut v pohode aj ked sa maslo vymiesa bez cukru, potom sa don vmiesaju vajcia a nakoniec suche ingrediencie v ktorych bude cukor. Budem rada ak mi date vediet ako to dopadlo a ospravedlnujem sa za tuto neprijemnost pocas pecenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.