Triky pre minimálne tri zvyšné žĺtky

Brokolicový quiche

Tohtoročné Vianoce skúšam mnoho nových receptov. Na vianočné pečivo, aby bolo jasné. Čo sa týka varenia, stal sa zo mňa totiž úplný megaloman; najradšej by som vyskúšala všetky jedlá, ktoré na svete existujú. Aby som mohla porovnávať rôzne chute, ale aj to, ktorá receptúra prináša najlepšie výsledky. Aby som si rozšírila repertoár svojich kulinárskych výtvorov, aj aby som neustále mohla objavovať nové chuťové kombinácie, vlastnosti jedál pri rôznych tepelných úpravách a rôznych druhoch zaobchádzania…

A tak som tento rok vyskúšala aj recept na kokosky, ktoré moja mama ani babičky vôbec nerobievali ale ktoré asi začnem pravidelne robievať ja. Aspoň na tie Vianoce.

Kokosky však podobne ako iné obľúbené vianočné pečivo, prináša so sebou otázku „čo so zvyšnými žĺtkami“. Tento rok som sa rozhodla, že nebudem hľadať pomoc v receptoch na ďalšie vianočné pečivo, ale skôr v receptoch, ktoré pomôžu zasýtiť celú rodinu, keď príde na otázku „čo bude dnes na večeru“.

Dnes teda bude na večeru quiche. Alebo kiš.

Vychytávka č. 1 – príprava cesta

Ruky hore, koho baví tráviť tri hodiny v kuchyni prípravou jedného koláča? Viete čo, ja tú ruku dvíham prvá, lebo akokoľvek rada varím a pečiem, tri hodiny sú už aj na mňa príliš.

Takže, ak chcete quiche pripraviť čo najrýchlejšie, najjednoduchšie je kúpiť krehké cesto v obchode. Ja mám však skúsenosť, že čo je pripravené doma, je aj tak najlepšie, a tak si ho radšej pripravím deň vopred. Vygúľať ho večer pred telkou je pre mňa relaxačné cvičenie. Navyše, krehké cestá potrebujú pred pečením odležať v chlade, aby sa v múke rozvinul lepok. Deň – dva v chladničke mu rozhodne neublíži, a úplne od veci nie je ani zamraziť ho. A v deň „D“ ho ráno vytiahnuť z mrazničky, aby bolo večer pripravené vhupsnúť do formy.

Vychytávka č. 2 – koláč „žĺtkožrút“

Podstata slaného koláča menom quiche pozostáva z plnky, ktorú tvoria akékoľvek netekuté potraviny (zelenina, huby, mäso, šunka, syry) v ľubovoľných kombináciách. Plnka sa rozloží na predpečený korpus z krehkého cesta a vo väčšine prípadov sa zaleje polevou, ktorú zas tvoria tekuté alebo polotekuté suroviny, ktoré celý koláč nádherne prepojí a zjemní. Plnku väčšinou tvorí sladká alebo kyslá smotana, créme fraiche, občas aj mlieko, ale najmä vajcia.

Pri vajciach som zistila jednu krásnu a praktickú vec. Ak rozdelíte objem jedného vajíčka na tretiny, približne jednu jeho tretinu tvorí žĺtok. Zvyšné dve tretiny zas bielok. Výsledok: jedno vajíčko sa dá nahradiť troma žĺtkami. A keďže do polevy na quiche väčšinou idú minimálne dve vajcia ale výnimkou nie sú ani polevy so štyrmi vajíčkami, teoreticky by sa do koláča malo zmestiť od šiestich do dvanástich žĺtkov. Preto quiche patrí v mojej kuchyni medzi tie jedlá, v ktorých zvyknem s obľubou míňať práve prebytočné žĺtky.

Vychytávka č.3 – čo so starými strukovinami?

Nedávno som robila poriadok v svojej potravinovej skrini a objavila som v nej starú sušenú fazuľu. Predstavte si, prežila so mnou 2 roky v podnájme a potom prvých 5 rokov vo vlastnom bývaní. A hoci verím, že by aj po siedmych rokoch odpočívania medzi ostatnými trvanlivými potravinami bola stále jedlá, vôbec sa mi to nechcelo skúšať. A tak skončila ako záťaž pri predpekaní korpusov z krehkého cesta. Fazule, či iné strukoviny sa na tento účel dajú použiť opakovane, netreba ich vyhadzovať po prvom použití.

Po predpečení cesta ich treba nechať vychladnúť, ideálne rozložené na plechu na pečenie. Do skleneného pohára ich odkladám až úplne vychladnuté, ináč by sa v ňom mohli zapariť. Neviem ako vy, ale ja som z tohoto objavu nadšená, lebo som vďaka nemu ušetrila pár eur, ktoré by som ináč dala za keramické fazule určené na predpekanie korpusov.


BROKOLICOVÝ QUICHE

Brokolicový quiche

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: cesto na korpus 15 minút + odležanie min. 1 hodina (ideálne je pripraviť ho deň vopred); príprava koláča 15 minút; pečenie 40 minút

 

Suroviny:

KORPUS – na formu s priemerom 26 cm

200 g hladkej múky (výborný je aj pomer 100 g hladkej pšeničnej múky a 100 g špaldovej múky)

100 g studeného masla, vytiahnutého z chladničky

3 polievkové lyžice bieleho vínneho octa alebo studenej vody

1/2 čajovej lyžičky soli

  • pozn.: ak sa veľmi ponáhľate, použite kupované krehké cesto

PLNKA

ružičky z 500 g balenia brokolice

125 g syra s modrou plesňou (Rival, Niva, roquefort, gorgonzola…)

POLEVA

250 ml šľahačkovej smotany

2 vajcia

3 žĺtky

  • alebo 1 vajce a 6 žĺtkov, resp. iba 9 žĺtkov

štipka soli

čierne korenie

štipka mletého muškátového orieška

 

Postup:

1. PRIPRAVTE SI CESTO: Hladkú pšeničnú múku preosejte cez sito do misy, a zamiešajte do nej soľ. Maslo nakrájajte na väčšie kocky a nožom ho rozsekajte v múke na čo najmenšie kúsky. Pri príprave krehkých ciest sa odporúča pracovať so studeným maslom a dotýkať sa ho čo najmenej. Do vzniknutej drobenky prilejte tekutinu podľa vášho výberu (biely vínny ocot alebo vodu) a rukami rýchlo zmiešajte všetky suroviny. Zo vzniknutého cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu. cestu však rozhodne neuškodí ani dlhší pobyt v chladničke, napríklad do druhého dňa.

2. CESTO PREDPEČTE: Rúru začnite vyhrievať na 200 stupňov. Po vybratí z chladničky cesto nechajte chvíľu povoliť a vyvaľkajte z neho kruh s priemerom cca o 6-8 cm väčším, než je priemer formy. Cesto vložte do maslom vymastenej formy a popichajte ho vidličkou, aby sa cesto počas pečenia nenafúklo, Prekryte ho papierom na pečenie a vsypte do formy fazule. Fazule takisto zabránia tomu, aby sa cesto počas pečenia nafúklo a zabránia aj zosunutia cesta z bokov formy. Korpus vložte do rúry a predpekajte pri 200 stupňoch cca 10 minút.

Predpečený korpus nechajte vychladnúť. Horúce fazule vysypte na hlboký plech na pečenie a tiež ich nechajte vychladnúť. Až potom ich nasypte do nádoby, v ktorej ich skladujete.

3. POČAS PREDPEKANIA KORPUSU PRIPRAVTE SUROVINY NA PLNKU: Z brokolice odrežte ružičky a prepláchnite ich v studenej vode. V hrnci nechajte zovrieť vodu. Vriacu vodu osoľte a vsypte do nej brokolicu. Varte približne tri minúty. Potom ju zlejte a ochlaďte v studenej vode. Brokolicový hlúb v tomto recepte nepoužívam, ale odložím si ho na prípravu brokolicovej polievky alebo kuracieho vývaru.

Brokolicu rozložte na vychladnutý korpus a rozmrvte medzi ňu syr.

4. PRIPRAVTE SI POLEVU: Do misky vylejte šľahačkovú smotanu a rozmiešajte v nej vajcia so žĺtkami. Jemne osoľte, so soľou však pozor, syr je sám o sebe dosť slaný. Dochuťte čiernym korením a muškátovým orieškom a premiešajte balónovou metlou.

Polevu vylejte na brokolicu so syrom. Koláč vložte do rúry a zapekajte pri 180 stupňoch cca 40 minút.

 

Predpekanie korpusu

dscn8569_20

Príprava koláča

Príprava koláča

Príprava koláča

Príprava koláča

Príprava koláča

Príprava koláča

Brokolicový quiche

Brokolicový quiche

 

 


Ako ste na tom so zvyšnými žĺtkami vy? V akých jedlách ich zvyknete spotrebovať najčastejšie?

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *