Ako sa popasovať s nevydareným tortovým korpusom (alebo malé filozofické okienko)

Cake pops

Vrrrr. Stáva sa aj v lepších rodinách. Pokašľala som korpus na synovu narodeninovú tortu. Až príliš odvážne som sa rozhodla vyskúšať nový recept v situácii, keď som mala radšej siahnuť po overenom recepte, ktorý ma nemôže ničím prekvapiť. 

Ten škodoradostný korpusisko (ešte teraz počujem ako sa mi za chrbtom rehoce) sa mi proste nedopiekol. To som však zistila až po vytiahnutí z rúry a po jeho monumentálnom spľasnutí z nadýchaného krásavca na zošúverenú trosku. Nepomohlo sebaobviňovanie, že som tú špajdľu mala pichať viac do stredu. Nepomohli náreky, do čoho ja úbohá teraz synovi zastoknem sviečky. Nepomohlo ani sebautešovanie, že som aspoň vyskúšala nový recept.

Pomohlo len to, že som sa povzniesla nad nepriazeň osudu a časovú tieseň a okamžite sa pustila do prípravy  nového korpusu, ktorý som úspešne upiekla, naplnila a s hrdosťou predložila svojmu mláďaťu priamo na narodeninovej oslave za obdivných pohľadov všetkých zúčastnených.

Lenže kdesi v mojom kuchynskom zákulisí sa zatiaľ vyškieral nedopečený korpus a ja som potajomky rozmýšľala, čo s ním. Predsa ho nevyhodím, no nie? Chuť úžasná, akurát ten nedopečený stred…

V živote sa však riadim viacerými heslami:

1/ kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie

2/ všetko zlé je na niečo dobré

3/ všetko čo sa deje, má nejaký dôvod (a my ho musíme odhaliť)

…a tak vyzbrojená týmito životnými pravdami, pokračovala som v tuhom rozmýšľaní. A osvietenie nakoniec prišlo! Spomenula som si, že nedávno som videla kdesi na internete akési guličky z piškótového cesta a hneď som začala tušiť, že to by mohla byť tá správna cesta. Pustila som sa do hľadania našla ich. Cake pops boli pre mňa doslova hodenou rukavicou, lebo keďže som priam posadnutá skúšaním nových vecí, povedala som si – teraz alebo nikdy – ja tomu korpusu ukážem.

A veru, ako som povedala. Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Korpusu padla sánka, keď som sa pred ním vytasila s nápadom, kde skončí.

Dobre, nebudem už otravná s tými mojimi životnými múdrosťami. Poďme na tie kejkpopsy.

Cake pops – guľatý zázrak na paličke

Určite ste ich už niekde videli. Sladké guličky nastoknuté na paličke a namočené do farebných čokoládových poliev, ozdobené farebnou ružou, cukrovými guľôčkami, čokoládovými ornamentmi alebo vytvarované do tvaru zvieratiek či rozprávkových postavičiek. Preslávila ich Američanka Angie Dudley na svojom blogu Bakerella, na ktorom nájdete úžasné a inšpiratívne výtvory. Ona sama stojí aj za názvom „cake pop„, ktorý sa dá voľne preložiť ako „koláčové alebo tortové lízatko„. Angie napísala o cake pops-och aj knihu, ktorá sa stala bestsellerom, účinkovala v show slávnej Marthy Stewart a rozpútala poriadne „cake pops-šialenstvo“, ktoré zmenilo sladké menu na mnohých narodeninových oslavách a svadbách.

Ako si ich vyrobiť?

Jedlé suroviny

Úplne jednoducho. Hoci na internete nájdete na pečenie kejkpopsov dokonca aj špeciálne elektrické pekárničky, povedala by som, že je to zbytočné vyhadzovanie peňazí. Tento krok však môžme aj tak smelo preskočiť, pretože my už ten korpus na ich prípravu upečený máme. A potrebujeme sa ho zbaviť. Ak sa vám teda stane, že pri príprave narodeninovej torty pokazíte korpus a rozhodnete sa piecť ďalší, ten pokazený zabaľte do potravinárskej fólie alebo plastového sáčka a odložte ho (s úplným kľudom) na niekoľko dní do špajze. Ten môj ma tam čakal vyše týždňa a nič sa mu nestalo. Pre istotu ho však priebežne skontrolujte, či je stále jedlý. Len treba dať pozor, aby z neho potom ešte niečo ostalo ;).

Korpus môže byť upečený z akéhokoľvek piškótového cesta. Je v zásade jedno, aké množstvo upečiete, aj postup akým ho pripravíte. Ja som tortový korpus pripravovala podľa receptu z webu Kuchařka pro dceru a bola som nadmieru spokojná.

Piškótové cesto je potrebné najskôr rozmrviť na drobné kúsky, ideálny na to je elektrický sekáčik.

Dôležitou súčasťou prip prípave kejkpopsov je spojivo, ktorým sa omrvinky piškótového cesta spoja do mäkkej, tvarovateľnej hmoty. Stretla som sa s receptami, kde sa používa zmes tvarohu a masla, prípadne aj krémového syra, ale mne sa však najlepšie pracuje s mascarpone. Má úžasnú chuť a jemnú textúru a kejkpopsy sú s ním jednoducho božské. Nehovoriac o tom, že ak ľúbite všetko čokoládové, môžete si zmiešať mascarpone s orieškovým čokoládovým krémom typu Nutella a dodať guličkám na paličke orieškovo-čokoládovú príchuť.

Na obalenie guľôčok na začiatok postačí roztopená čokoláda zmiešaná s trochou tuku, aby sa s ňou lepšie pracovalo. Čokoláda sa dá použiť hocijaká, biela, mliečna aj horká, závisí len od vašich chuťových preferencií. Mojím favoritom je biela čokoláda, je totiž príjemne sladká a s piškótovým cestom a mascarpone robia skvelú, jemnú trojku. V cukrárskych obchodoch sa na tieto účely dá kúpiť aj špeciálna glazúra v prášku v rôznych farbách.

Ak chcete svoje kejkpops povýšiť aj esteticky, vyzbrojte sa aj čokoládovou ryžou a farebnými cukrovými guličkami.

Množstvo

Na jeden cake pop, alebo ak chcete, guľôčku, budete potrebovať približne 10 g piškótového korpusu. To znamená, že ak máte k dispozícii 250 g korpusu, vyjde vám z neho cca 25 guličiek. A na každých 50 g korpusu budete potrebovať približne 20 g mascarpone. Čiže na 250 g korpusu bude potrebných 100 g mascarpone. Slovo približne je podčiarknuté naschvál, lebo konečné množstvo mascarpone bude závisieť aj od vlastností cesta, z ktorého je upečený váš korpus. Ak bude váš korpus suchší, budete pravdepodobne potrebovať viac mascarpone. Preto ho k piškótovým omrvinkám pridávajte po častiach a sledujte výslednej konzistenciu hmoty. Mala by byť taká, aby ste z nej ľahko vedeli vygúľať guličku. Ak sa vám hmota v rukách drobí, bude potrebné pridať ešte trocha mascarpone, ale naozaj o-pa-tr-ne, lebo keď sa to s ním preženie, guľky budú ťažšie držať tvar a práca s hmotou bude sprevádzaná korenistým slovníkom, to som si istá. A za výsledok v takom prípade naozaj neručím 😉 .

Čo so zvyškami mascarpone a čokolády?

Z prípravy kejkpopsov vám ostane trocha čokolády a časť mascarpone. A keďže ja by som bola veľmi nerada, keby u vás nedajbože nabrali skazu, tak ak by ste potrebovali, poradím vám aj s týmto. Inšpiráciu, čo s načatým mascarpone, nájdete v tomto článku.

A čo s  čokoládou? Ak sa nenájde žiadny mlsný jazýček, ktorý by sa nad ňou zľutoval, ešte tekutú ju vylejte do plastového kelímka a nechajte stuhnúť. Odložte ju do chladničky a niekedy nabudúce ju rozpustite/nastrúhajte do koláča alebo ho ním ozdobte. U nás vo chvíľach veľkej mlsnosti frčí napríklad krupicová kaša s čokoládou a nemáme problém si ňou vylepšiť aj nedeľnú ovsenú kašu.

Ostatné pomôcky

Nuž, a dôležité je potom mať po ruke:

  • paličky na napichovanie guliek s dĺžkou 12-15 cm. Dajú sa kúpiť aj originálne plastové alebo papierové paličky na lízatká, ja som v svojich začiatočníckych pokusoch použila obyčajné tenké špajdle
  • miesto v chladničke aj mrazničke – po vygúľaní, napichovaní paličiek, počas tuhnutia polevy aj uskladnenia bude potrebné nechať guličky v chlade
  • podložku na zapichovanie cakepopsov – resp. čokoľvek, do čoho budete zapichovať guličky po nanesení polevy – ja som použila vnútorné sitko z odstredivky na šalát, vložený do tortovej formy. Použiteľný je aj klasický cedník, ak má otvory veľké akurát pre špajdľu či lízatkovú paličku. Existujú samozrejme aj originálne plastové a papierové stojany na cakepopsy, ale ak robíte cake pops prvý krát v živote a ešte nemáte istotu, či si ich ešte niekedy v živote zopakujete, je to zbytočná investícia. Cake pops však môžete zapichovať aj do polystyrénu, florexu, či inej hmoty,  v ktorej sa gulička na paličke udrží v zvisnej polohe.
  • trpezlivosť a čas – príprava cake popsov vôbec nie je zložitá. Vlastne ani časovo náročná, lebo jednotlivé kroky si rozdelíte pomedzi iné denné aktivity. Rátajte však s tým, že cake pops budú potrebovať viacnásobný odpočinok v chladničke resp, mrazničke a že medzi jednotlivými fázami prípravy budú časové prestoje. Ak chcete pripraviť cake pops na oslavu, ideálne je pustiť sa do ich prípravy deň vopred. A s pečením korpusu môžete začať ešte skôr.

Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie

Na záver vám len chcem oznámiť, že ten, kto sa smial naposledy, som bola ja. Korpus sa doškeril vo chvíli, keď začal svoj divoký tanec okolo nerezových čepelí môjho elektrického sekáčika. Zato môj úsmev sa začal zväčšovať po degustácii guľôčok (podotýkam, že v tom čase ešte bez polevy) a celkom slušné rozmery nadobudol počas topenia čokolády (asi vám ani nemusím hovoriť, aká úžasná je roztopená čokoláda). Nuž a po jej stuhnutí na guľôčkach a ochutnaní celého veľdiela som už bola vysmiata ako lečo. (Aj vy milujete, keď vám na nanukoch pod zubami zachrumká studená čokoláda? Lebo pri zahryznutí do cake popsov chrumká práve tak isto!).

No a keď ochutnali aj moji domáci koštovníci, bola som v úplnej eufórii, lebo sa len zalizovali. Môj najstarší si od vtedy pýta guličky na paličke a ja hlásam do celého sveta:

Nevydarený tortový korpus nie je žiadny problém! Lebo:

1/ kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie

2/ všetko zlé je na niečo dobré

3/ všetko čo sa deje, má nejaký dôvod – a ja som naň prišla – minimálne v prípade nepodareného tortového korpusu 😉


CAKE POPS

Cake pops

Množstvo: zo 100 g tortového korpusu vyjde približne 10 ks guľôčok

Čas prípravy: príprava cesta a gúľanie guličiek 10 – 15 minút; následné chladenie v chladničke min. 30 minút; topenie čokolády a napichovanie paličiek cca 20 minút; následné mrazenie guličiek minimálne 1-2 hodiny, ale nie je vôbec problém nechať ich v mrazničke do nasledujúceho dňa; obaľovanie v čokoláde cca 30 minút; následné tuhnutie v chladničke min. 30 minút

 

Suroviny:

NA GUĽÔČKY

piškótový tortový korpus

mascarpone

  • na každých 50 g piškótového korpusu bude potrebných 20 g mascarpone
  • …čiže na 100 g korpusu bude potrebných 40 g mascarpone, na 150 g korpusu 60 g mascarpone, na 200 g korpusu 80 g mascarpone, na 250 g korpusu 100 g mascarpone, atď.

 

NA POLEVU

biela čokoláda

mliečna čokoláda

stužený rastlinný tuk (ja som použila kokosový, predaávajú ho zabalený v kockách medzi ostatnými stuženými tukmi)

 

NA OZDOBENIE

farebné cukrové perličky, čokoládová ryža (ide to však aj bez nich)

 

NA NAPICHOVANIE

plastové paličky na lízatká alebo obyčajné špajdle, ktoré sa skrátia na dĺžku 12 – 15 cm

 

MAJTE NACHYSTANÉ AJ

plastové alebo sklenené dózy na chladenie guľôčok

podnos na zapichovanie guľôčok počas tuhnutia polevy (ja som použila sitko z odstredivky na šalát vložené do tortovej formy)

miesto v chladničke a mrazničke

 

Postup:

1.  PRIPRAVTE SI GUĽÔČKY: Tortový korpus rozmrvte v elektrickom sekáčiku na drobné omrvinky, ktoré budú pripomínať strúhanku. Vsypte ich do väčšej misy a pridajte potrebné množstvo mascarpone. Rukami ich zmiešajte na pružnú hmotu, z ktorej budete formovať guľôčky s priemerom cca 2 – 2,5 cm.

Či má hmota správnu konzistenciu, zistíte tak, že skúsite vygúľať guličku. Ak sa vám pri modelovaní rozpadáva, bude potrebné pridať ešte trocha mascarpone, pridávajte však opatrne, po malých množstvách, napríklad veľkosti čajovej lyžičky. Ak vám šla gulička vygúľať ľahko, môžete sa pustiť do gúľania ďalších. Odporúčam ich nerobiť príliš veľké, inak budú z paličiek padať alebo ich paličky prepichnú.

Hotové guľôčky vložte do plastovej alebo sklenej nádoby s vekom a uložte ich do chladničky aspoň na 30 minút. Pobyt v chlade je dôležitý kvôli bezproblémovému napichovaniu paličiek.

2. NAPICHNITE GUĽÔČKY NA PALIČKY: Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu. V podstate je jedno akú, pretože ju nebude pod polevou vidieť. Potrebujeme ju z praktických dôvodov – aby guličky z paličiek neskĺzli.

Vezmite paličku, namočte jeden jej koniec do čokolády a zapichnite ho do vychladenej guličky. Ak sú guličky vychladené, nebudú sa pri zapichovaní paličiek deformovať a práca pôjde ľahšie od ruky. Keď čokoláda stuhne, zabráni guličke v tom aby z paličky spadla.

Guľôčky znova vložte do nádoby a dajte ich vychladiť – tentokrát do mrazničky. Ak by guľôčky neboli dostatočne vychladené, poleva na nich bude tuhnúť veľmi pomaly.

3. PRIPRAVTE SI POLEVU: Do menšieho hrnca nalejte vodu a vložte doňho nádobu, v ktorej budete roztápať čokoládu. Ideálne je, aby bola užšia a vyššia, tak sa budú guličky obaľovať oveľa jednoduchšie a ušetríte aj na poleve.

Dávajte pozor, aby voda v kastróli nevrela, čokoláda by sa mala roztápať pomaly, postupne a za stáleho miešania. Keď bude čokoláda roztopená, vyberte ju z vodného kúpeľa a pridajte do nej stužený tuk – jeho množstvo bude závisieť od hustoty čokolády. Do bielej ho bude potrebné viac ako do mliečnej, pridávajte ho však po maličkých kúskoch, aby ste mali hustotu polevy stále pod kontrolou – nemala by príliš tiecť, aby sa do nej duličky dali obaľovať, ale ani príliš hustá, ináč bude dlhšie tuhnúť a bude sa s ňou zle robiť. Tuk rozmiešajte v čokoláde.

4. NACHYSTAJTE SI POMÔCKY NA ZDOBENIE: Ak chcete guľôčky zdobiť cukrovými perličkami, pripravte si ich tak, aby ste ich mali po ruke spolu s tanierikom, nad ktorým budete guličky posýpať jedlými ozdobami (dávajte si pozor aby perličky nepopadali do nádoby s polevou, ibaže by vám nevadila hrboľatá poleva na ďalších guličkách). Okrem toho si pripravte stojan na zapichovanie hotových guľôčok. Môže to byť napríklad kúsok polystyrénu alebo iného mäkkého ale stabilného materiálu. Ja som použila to, čo mám doma – a síce sitko z odstredivky na šalát vložené do tortovej formy (odstredivka slúži na zapichovanie paličiek, tortová forma tvorí dno, o ktoré sa paličky oprú; zároveň sa takto dajú guličky ľahko preniesť do chladničky).

Zároveň si pripravte miesto v chladničke, kam odložíte guličky chladiť. Ak poleva tuhne rýchlo, stačí len miesto na nádoby s hotovými guľôčkami. Ak však tuhne pomaly, bude treba miesto aj na stojan s guličkami.

5. OBAĽTE GUĽÔČKY V ČOKOLÁDOVEJ POLEVE: Pri obaľovaní guličiek do čokolády hrá dôležitú úlohu ich teplota. Ak ste ich vytiahli z mrazničky po niekoľkohodinovom mrazení, poleva na nich bude tuhnúť veľmi rýchlo. Ak ich nechcete zdobiť cukrovými perličkami, je to veľká výhoda, lebo poleva stuhne v priebehu niekoľkých sekúnd a guličky budú veľmi rýchlo hotové. Ak sa však chcete pohrať aj s cukrovým posypom, guličky by nemali byť úplne zmrazené, ináč čokoláda stuhne skôr ako ich stihnete ozdobiť.

Guličku namočte do polevy a keď ju vytiahnete, paličku držte v mierne šikmej polohe a začnite ňou otáčať tak, aby prebytočná poleva stiekla dole smerom k miestu, kde je gulička napichnutá na paličku. Ak hrozí, že poleva začne pri paličke vytvárať nevzhľadnú čokoládovú hrču, utrite ju prstom. Na zmrazených guľôčkach tuhne poleva dosť rýchlo, preto s ozdobovaním netreba zbytočne čakať a guľôčky začnite posýpať cukrovými perličkami už počas krútenia paličkou.

6. Hotové guľôčky skladujte v chladničke a spotrebujte do troch až piatich dní, odkedy ste otvorili balenie s mascarpone.

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Príprava cake pops

Cake pops


Ak sa rozhodnete vyskúšať recept na cake pops, určite mi dajte vedieť, ako to dopadlo. Či vás niečo počas prípravy prekvapilo alebo naopak, všetko šlo hladko a podľa plánu. A hlavne, ako vám chutili a ako ich zhodnotili vaši najbližší.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *