Cuketovo-cestovinový rýchlorecept

Cestoviny s cuketou

Cestoviny, cukety a paradajky, to je taká moja letná klasika. Vyskúšala som ich už v mnohých variantách, ale táto je zatiaľ tá naj. Jednoduchá, rýchla, ľahká a…lahodná. V recepte je možné použiť čerstvo uvarené cestoviny, aj ich zvyšok; v horúcej zeleninovej omáčke sa totiž krásne prehrejú a vo finále bežný stravník ani nepozná, že by špagety mohli pochádať napríklad zo včerajšieho obeda. 

Čo mám rada na tomto recepte?

Je rýchly. Jeho príprava nezaberie viac ako 15 minút času, ak máte cestoviny už uvarené, príprava bude ešte kratšia.

Je variabilný. K základným ingredienciám – paradajkám, cuketám a cestovinám môžete obmieňať ľubovoľné bylinky – čerstvú bazalku či rozmarín, sušený tymián, oregano (ja som si tento krát vystačila s čerstvou mätou). Ak máte radi krémové omáčky, k zelenine môžete na koniec varenia pridať šľahačkovú alebo kyslú smotanu. Dnešný recept

Je veľmi zeleninový. Cestoviny a zelenina sú v pomere cca jedna k jednej, takže ide o jeden z menej kalorických cestovinových receptov.


ŠPAGETY S CUKETOU, PARADAJKAMI A MÄTOU

Cestoviny s cuketou

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 10 – 15 minút

 

Suroviny

1 porcia (čerstvo) uvarených špagiet (cca 200 g)

 

NA OMÁČKU

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 strúčik cesnaku, prelisovaný

1 menšia cuketa (cca 300 g)

2 stredne veľké paradajky

soľ

čierne korenie

 

NA DOKONČENIE

1. spôsob: asi 50 g parmezánu, nastrúhaného na jemno – takto docielite krémovejšiu konzistenciu

2. spôsob: veľká hrsť lístkov čerstvej mäty – táto alternatíva je ľahšia, vďaka mäte voňavá a svieža, ideálna na letné horúce dni

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI CESTOVINY: Ak vás nečaká porcia uvarených špagiet v chladničke, pripravte si čerstvé. Na 1 osobu stačí polovičná porcia špagiet, čiže cca 100 g.

2. PRIPRAVTE SI OMÁČKU: Cuketu a paradajky nakrájajte na kocky s veľkosťou cca 1 x 1 cm. Na olivovom oleji opražte cuketu. Potom pridajte prelisovaný cesnak a krátko ho opražte; stačí mu pár sekúnd, kým sa rozvonia. Potom pridajte paradajky – po chvíli pustia vlastnú šťavu. Osoľte a okoreňte a zeleninu nechajte dusiť 2 – 3 minúty, kým cuketa nezmäkne do stavu “al dente”.

3. PRIMIEŠAJTE CESTOVINY: Do horúcej omáčky pridajte špagety; ak sú čerstvo uvarené, stačí ich len premiešať, ak pridávate studené cestoviny, miešajte ich v horúcej omáčke dovtedy, kým sa nezohrejú.

4. …A FINÁLNE DOCHUŤTE:

Ak ste sa rozhodli pre verziu s parmezánom, nastrúhajte ho na jemno a vmiešajte k cestovinám.

Ak sa vám viac páči alternatíva s mätou, čerstvú mätu nasekajte na drobno a pridajte k cestovinám.

Podľa potreby dosoľte a dokoreňte.

Cestoviny s cuketou

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.