Čo so zvyškom dusenej kapusty zo svätomartinských hodov?

Kto by v novembri odolal lahodnej husacine, lokšiam a dusenej kapuste? Kapusta skrátka k jeseni patrí, navyše, ťažšiu a mastnejšiu husacinu dokáže svojou sladko-kyslou chuťou krásne vyvážiť a odľahčiť.

Občas sa však stane, že z nej trocha ostane, hoci lokše a husacinka padnú kompletne za obeť. Vlastne, za obed. Stačí jeden jediný. Nuž, a čo s tou zvyšnou elegantne sladko-kyslou kapustou, už povie dnešný recept.

…záchrana nie len zvyšok dusenej kapusty

Týmto koláčom totiž tiež zvyknem riešiť situáciu, kedy mi ostane kúsok surovej červenej kapusty. V prípade, že z nej náhodou nespravím krémovú polievku. Pretože po prvé – krémová polievka sa dá spraviť prakticky z každej zeleniny a po druhé – táto je obzvlášť dobrá.

Ako tart urobiť čo najrýchlejšie?

Príprava tartu sa totiž môže zdať na prvý pohľad piplačka. Ale naozaj len na prvý pohľad. Príprava síce pozostáva z viacerých jednoduchých krokov, zádrhel je však v tom, že ak ich však chce kuchár zvládnuť všetky naraz, rýchly obed alebo večera z toho určite nebude.

Toto jedlo je skrátka jedno z tých, kedy sa oplatí myslieť aspoň pár hodín alebo ideálne deň vopred. Cesto totiž potrebuje odležať v chlade a pripravovať kapustu tesne pred pečením tartu znamená venovať sa tomuto receptu radšej cez víkend.

Takže, postup pre zaneprázdnených, ktorí chcú rodinu prekvapiť exkluzívnym jedlom aj počas hektického pracovného týždňa a vzbudiť tichú a obdivnú otázku „Kedy to on/ona vlastne všetko stíha variť?“:

  • aspoň pol dňa alebo deň vopred si pripravte cesto – práca je to expresná, o 15 minút je cesto pripravené vo forme
  • rovnako vopred je dobré mať udusenú aj kapustu – preto je tento tart taká výhra, ak náhodou nejaká ostane

Čo so zvyškom cesta, ak ostane?

Množstvo cesta, ktoré pripravíte zo surovín v recepte, sa zmestí do formy na tart s priemerom 26 cm. Cesto do nej môžete natlačiť rukami alebo, ak chcete krásny, hladký, na každom rovnako hrubý korpus, cesto bude potrebné vyvaľkať valčekom na tenkú placku. Čo znamená vyvaľkať ju o čosi väčšiu, než je priemer formy. Zvyšok cesta, ktorý pretŕča, sa jednoducho odreže a podľa toho, koľko ho ostane, sa dá použiť na dozdobenie koláča.

Ja som z cesta tento krát spravila lístie, keď už máme tú jeseň. Formičky na lístky nemám, tak som si od detí požičala kancelársky papier, ceruzku a nožnice a s pomocou pohára som naň nakreslila lístok. Vystrihnutý som ho priložila na rozvaľkané cesto a vyrezala 3 listy. Rozhodne by to šlo aj krajšie a dych vyrážajúcejšie, ale to už nechám na vás 😉

Čo ak mám kapusty menej, ako je v rozpise?

Do tartu sa zmestí približne 600 g dusenej kapusty, nič sa však nestane, aj je jej o čosi menej. Minimum je však aspoň 300-400 g, aby človek nemal pocit, že konzumuje iba cesto.

Rada na záver – z dusenej kapusty treba odpariť tekutinu

Ak vaša kapusta obsahuje toľko tekutiny, že na spodku hrnca ostáva súvislá vrstva – určite ju nechajte odpariť alebo kapustu preceďte. PRebytočná tekutina by totiž premočila korpus a to by bola veľká škoda.

A teraz, hor sa už do pečenia.


TART S DUSENOU ČERVENOU KAPUSTOU

Množstvo: pre 4 – 8 osôb (forma na tart s priemerom 26 cm)

Čas prípravy: príprava cesta + odležanie – 10 + 60 minút; príprava + dusenie kapusty – 10 + 45 minút; pečenie – 45 minút

 

Suroviny

CESTO

200 g hladkej múky (bielej pšeničnej alebo špaldovej, alebo v pomere 1:1)

100 g masla z chladničky

30ml ľadovo studenej vody (4 PL)

15 ml bieleho vínneho octa alebo bieleho vína (2 PL) – je možné nahradiť vodou

1/2 ČL soli

+ maslo na vymastenie formy

 

PLNKA

600 g dusenej červenej kapusty

  • tekutinu je potrebné odpariť tak, aby kapusta neplávala v šťave, inak premočí korpus (keď prejdete vareškou po spodku hrnca, nesmie na ňom byť voda)
  • nie je problém, ak je kapusty o 100 – 200 g menej, kapustová vrstva bude síce tenšia, o to viac zas však vynikne chuť cesta; zároveň sa po koláči rýchlejšie zapráši, keďže plnky bude menej

 

Môj recept na rovnaké množstvo dusenej kapusty:

1/2 hlávky menšej červenej kapusty (600 g)

2 menšie červené cibule (150 g)

1 menšie zelené jablko (cca 120 – 150 g)

3 PL olivového oleja

1/2 ČL rímskej rasce (môže sa nahradiť klasickou drvenou rascou)

150 ml vody

2 bobkové listy

2 ČL soli

4 ČL trstinového cukru

50 ml červeného vínneho octa (môže sa nahradiť bielym vínnym octom)

 

NA DOKONČENIE

1 rozšľahané vajce

2 PL na jemno nastrúhaného parmezánu

 

Postup

pozn.: Krok č.1 (prípadne aj č. 2, ak kapustu budete pripravovať len pre tento koláč) môžete spraviť aj deň vopred, finále prípravy koláča tak bude oveľa rýchlejšie

1. PRIPRAVTE CESTO: Múku zmiešajte so soľou a pridajte maslo, čerstvo vytiahnuté z chladničky. Dvoma kuchynskými nožmi alebo v kuchynskom robote spracujte suroviny tak, aby vznikla mrvenička. Ak nemáte kuchynský robot, nožmi sa maslo snažte „vsekať“ do múky. Do mrveničky pridajte vodu a vínny ocot a rýchlo spracujte na kompaktné cesto. Na doske ho vyvaľkajte na cca 4 mm hrubý kruh, o niečo väčší ako je forma na tart. Tú vymastite maslom a cesto do nej opatrne preložte. Prebytočné okraje zrežte pomocou valčeka. Zvyšné cesto môžete použiť na dekoráciu koláča – napríklad na lístky, rovnako ako ja. Formu s cestom odložte do chladničky, aspoň na hodinu.

2. PRIPRAVTE KAPUSTU:

  • AK PLÁNUJETE POUŽIŤ ZVYŠOK Z MARTINSKÉHO HODOVANIA: Uistite sa, že v kapuste nie je takmer žiadna tekutina, tá by totiž premočila korpus. V prípade potreby ju nechajte a stáleho miešania odpariť, alebo ju zlejte.
  • AK JU NEMÁTE EŠTE UVARENÚ: Kapustu nakrájajte na tenké pásiky, cibuľu na drobno a jablko nastrúhajte. rímsku rascu rozdrvte v mažiari. Vo veľkom hrnci s čo najväčším dnom na olivovom oleji oresujte cibuľu, pridajte rímsku rascu a nechajte ju rozvoňať. Potom pridajte nastrúhané jablko a restujte ešte približne 3-4 minúty. Vsypte nakrájanú kapustu, podlejte ju vodou, pridajte bobkový list, polovičné množstvo soli a cukru a pod pokrievkou duste približne 25 minút. Kapustu priebežne kontrolujte a pomiešate, v prípade potreby ju podlejte troškou vody, aby sa nepripálila. Potom ju podlejte vínnym octom a duste ešte cca 10 – 15 minút do zmäknutia. Na záver podľa potreby dochuťte zvyškom soli a cukru.

3. DOKONČITE KOLÁČ: Rúru rozohrejte na 180 stupňov. Korpus vyložte papierom na pečenie, vysypte doňho staré strukoviny alebo keramické fazule na pečenie a predpekajte ho v rozohriatej rúre cca 10 – 12 minút. Horúci korpus po vybratí potrite rozšľahaným vajíčkom a chvíľu počkajte, kým vajíčko zaschne. Na cesto navrstvite pripravenú dusenú kapustu, pripravené dekorácie zo zvyšného cesta (ktoré tiež potrite vajíčkom) a posypte nastrúhaným parmezánom. Pečte pri teplote 180 stupňov ďalších 35 minút.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *