Cuketový polievkový rýchlorecept

Cuketová polievka

Cuketa je ten typ zeleniny, na ktorú nebude hádam nikdy dosť receptov. Keď raz začne rodiť, človek má dosť čo robiť, aby ju stíhal oberať, nieto ešte strácať čas s hľadaním spôsobov, ako ju využiť. Takže, na cuketu je dobré byť pripravený a preto pokračujem v budovaní svojej cuketovej zbierky receptov. Tento rok som sa v rámci eliminovania cukiet povenovala aj čomusi tak obyčajnému, ako je cuketová polievka.

Lebo…aj obyčajná cuketová polievka môže chutiť neobyčajne. A pri honbe za dokonalou chuťou netreba vždy siahať len po kuracom vývare a šľahačkovej smotane. Títo verní druhovia hodvábne jemných krémových polievok ma v lete až tak nelákajú; v horúcich letných dňoch siahnem radšej po obyčajnom zemiaku a…čerstvých bylinkách. V kombinácii s tymiánom a mätou mi cuketová polievka tak zachutila, že ju rovno zverejňujem celému svetu. Bylinky totiž dokážu zázraky a z všedného jedla dokážu spraviť povšimnutia hodný pokrm. A to sa stalo aj jedného letného dňa, keď som vytrhla z kvetinového záhonu zablúdený mätový výhonok a rozmýšľala, čo s ním. 

Čo mám rada na tejto polievke?

Je rýchla. Príprava vám nezaberie viac ako pol hodinu.

Je jednoduchá a na prípravu netreba žiadne špeciálne ingrediencie. Cibuľa, cesnak a zemiaky bývajú väčšinou bežnou súčasťou špajze a drvená rasca so sušeným tymiánom tiež nie sú ničím čo by bolo doma ťažké nájsť. Ak doma nemáte čerstvú mätu, vystačíte si aj so sušenou, alebo si skúste zaexperimentovať s inými bylinkami, ktoré doma máte.

Je krémová, ale ľahká na žalúdok. Je totiž zahustená iba zemiakom. V horúcich letných dňoch šľahačkovú smotanu z jedál radšej vynechávam.

Vďaka aromatickým ingredienciám si vystačíte aj bez zeleninového vývaru. Ak doma práve nemáte zeleninový vývar, vďaka základu z cibule a cesnaku, a použitiu rasce, tymiánu a mäty je polievka plná zaujímavých chutí.

Čo vy na to? Ako robievate cuketovú polievku vy? Ak máte nejaké špeciálne tipy a triky, ktoré robia jedinečnou práve tú vašu polievočku, pochváľte sa v komentároch, veď ako sa hovorí, viac hláv, viac rozumu 🙂


CUKETOVÁ POLIEVKA S TYMIÁNOM A MÄTOU

Cuketová polievka

Množstvo: 6 – 8 porcií

Čas prípravy: 30 minút

 

Suroviny

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 stredne veľká cibuľa

2-3 veľké strúčiky cesnaku

1 čajová lyžička drvenej rasce

350 g cukety

150 g zemiakov (cca 2 stredne veľké kusy)

1, 2 l vody

soľ

1 čajová lyžička sušeného tymiánu alebo menšia hrsť čerstvého

hrsť čerstvých mätových lístkov

 

Postup

1. Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno, cuketu a zemiak na menšie kocky.

2. Na olivovom oleji do sklovita opražte cibuľku, potom pridajte cuketu a pražte 3-4 minúty. Potom pridajte drvenú rascu a cesnak a nechajte ich rozvoňať (nebude to trvať dlhšie, ako 20 – 30 sekúnd). Vzápätí pridajte zemiaky, zeleninu zalejte vodou, polievku osoľte a nechajte variť.

3. Varte približne 15 minút, resp. kým zemiaky a cuketa budú úplne mäkké. Podľa potreby dochuťte soľou. Ak nemáte k dispozícii čerstvý tymian, v tomto momente pridajte sušené tymiánové lístky. Ak máte radi výrazné chute, môžete do hotovej polievky pridať ešte jeden prelisovaný strúčik cesnaku. Na záver polievku rozmixujte.

4. Tesne pred podávaním nasekajte na drobno čerstvé mätové lístky (prípadne čerstvý tymián) a pridajte ich do tanierov.

Cuketová polievka

Cuketová polievka

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.