Cuketa všade kde sa len pozrieš, proste…

Náš kamarát sa dal na zahradníčenie. Pestuje cibuľu, cesnak, paradajky, fazuľu, dyne, melóny, kukuricu, artyčoky, zemiaky, mrkvu, petržlen, karfiol, brokolicu, kaleráby, kukuricu, skrátka  všetko na čo si len zmyslíte. A aj cukety. Občas sa čosi z jeho fantastických výpestkov ujde aj nám. Ako napríklad nedávno obrovská skoro pol metrová  cuketa. Hotový budzogáň. Žiadna malá decentná cuketka, ktorú si dáte na obed do cestovín, do šalátu alebo na pizzu a je po nej. Žiadny decentný kúsok, ktorý je fuč po jednom obede alebo večeri.

Hoci v prípade cukiet platí, že najlepšie plody sú tie menšie, s veľkosťou 20-25 cm, pri domácom pestovaní sa skrátka občas pritrafí aj podobná obryňa, ako tá moja štyridsaťjeden centimetrová, vážiaca skoro dve kilá, alebo, ak chcete 1970 gramov.

Takéto úctyhodné kúsky potom ich pestovatelia musia buď spracovať nejakým rozumným spôsobom alebo rozdať. A či ste si už polmetrovú cuketu dopestovali sami alebo ste ju dostali, alebo nebodaj kúpili, určite súhlasíte, že čosi také si už zaslúži, čo sa spracovania týka, zodpovednejšie plánovanie. Lebo zjesť ju len tak na posedenie, to nie je veru sranda. Ale viete čo? Asi sa aj dá. Tak aby sme sa z tých cukiet v lete nezbláznili, poďme si z nich niečo urobiť.

Uou, čo s ňou?….s vašou cuketiou famíliou….

Keď som si lámala hlavu nad tým, čo s ňou, napadlo mi na cestoviny. A nejakými zvláštnymi mozgovými pochodmi mi napadlo vymeniť cestoviny za cuketu. Nakrájala som ju na rezance, podusila na olivovom oleji, pridala pesto a opražené píniové oriešky a skonštatovala, že som asi práve objavila čosi veľké.  Čosi, čo skvele chutí a čo pomôže zatočiť tým zeleným budzogáňom tak, že ho už viac neuvidíte. Hlavne ak plánujete obed alebo večeru pre celú famíliu.

…pár slov o cukete

Výhodou  cuketových rezancov je to, že ich na jedno posedenie môžete zjesť oveľa viac, ako klasických cestovín. Rozpis receptu je písaný pre jednu osobu a v prípade cukety môžete pokojne rátať s 300 až 400 gramami surových cuketových rezancov na osobu. Je to zelenina, ktorá obsahuje veľa vody, takže jej budete schopní zjesť oveľa viac, ako rovnaké množstvo klasických pšeničných cestovín.

Cuketové rezance pripravíte jednoducho. Ak ste vlastníkom špiralizéra, nechajte výrobu rezancov na neho. Ak sa však tento zázračný strojček vo vašej domácnosti nenachádza, vystačíte si aj s doskou na krájanie a nožom. Oboje však musia byť dostatočne veľké. Rozhodne sa nepokúšajte krájať rezance na minidoštičke mininožíkom, to by ste sa ukrájali do stavu šialenstva. Zoberte si na pomoc najväčšiu dosku aká sa nachádza vo vašej domácnosti a ten najväčší nôž. Pri krájaní budete potrebovať priestor – preto tá veľká doska. A veľký nôž zas preto, aby ste fikli rezanec jedným šmahom, bez zbytočných časových strát ale zároveň tiež rizika, že si spolu s rezancom ušmyknete aj kus prsta.

Jednu vec vám však pri príprave cukety kladiem na srdce. Aby ste si ju naozaj vychutnali, určite ju pripravte do stavu al dente, slovensky povedané na skus. V žiadnom prípade ju nenechajte v panvici vlastnému osudu, nikam od nej neodchádzajte, pozorne miešajte a priebežne kontrolujte jej mäkkosť. Mala by byť taká mäkká aby sa dala natočiť na vidličku ako špageta, ale pod zubami vám musí jemne zachrumkať. Cuketa v žiadnom prípade nesmie byť rozvarená, to by ste sa pripravili o veľký pôžitok a myslím, že by ste s cuketovými rezancami skončili raz a navždy.

Cuketa sa najlepšie pripravuje vo veľkej hlbokej panvici alebo vo woku. Je dobré pri príprave ju rozdeliť na dve polovice a najkôr pripraviť jednu časť a potom druhú. Ak by ste cuketu dali do panvice všetku na jeden krát, pripraviť ju síce pripravíte, ale rezanc na spodku panvice budú hotové rýchlejšie ako tie na vrchu, takže sa môže ľahko stať, že vo finále budete mať na tanieri časť cukety udusenú tak akurát a časť rozvarenú.

…pár slov o peste

Rezance budú extra rýchlo hotové s kupovaným pestom, ale extra dobré s domácim pestom, ideálne z bazalky. Ak však bazalku doma nemáte, pokojne si pesto vyrobte z rukoly, špenátových listov alebo petržlenovej vňate. V rozpise na prípravu pesta jednoducho nahraďte bazalku jednou z uvedených bylín. Každá má svoju typickú chuť, a s každou zažijete iný chuťový zážitok, ktorý sa však s jemnou chuťou cukety vôbec nevylučuje. Experimentovať môžete aj s orieškami použitými v peste. Hoci  podľa tradičnej receptúry idú do pesta výlučne píniové oriešky, chuťovo rovnako uspokojivou, lacnejšou a dostupnejšou alternatívou sú napríklad vlašské alebo kešu orechy.

Na prípravu pesta použite ten najlepší olivový olej, aký doma máte. Samozrejmosťou by mal byť extra panenský olivový olej.

…pár slov o píniových orieškoch

Píniové oriešky nie sú úplne najlacnejšia záležitosť, zvlášť ak chcete pripraviť obed alebo večeru pre viac ako dvoch ľudí. Dobrou správou však je, že sú nahraditeľné. Rezance môžete posypať tými istými orieškami, ktoré ste dali do pesta, či ste už použili spomínané vlašské alebo kešu orechy.


REZANCE  Z CUKETY S PESTOM  A PÍNIOVÝMI ORIEŠKAMI

Cestoviny z cukety s pestom a píniovými orieškami

Rozpis pre jednu osobu:

 

Suroviny:

NA REZANCE

300 –  400 g surovej cukety, ošúpanej, zbavenej jadierok a stredovej dužiny

 

NA PESTO  – ak nemáte doma suroviny na domáce pesto, použite 2 polievkové lyžice kupovaného pesta

30 – 40 g bazalkových lístkov (nahradiť ich môžete napríklad rukolou, špenátovými listami či petržlenom)

30 g na jemno nastrúhaného parmezánu

30 g píniových orieškov (nahradiť ich môžete napríklad kešu orechmi)

3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

1 strúčik cesnaku, prelisovaný

soľ podľa chuti

 

NA PODÁVANIE

cca 20-25 g opražených píniových orieškov

 

Postup:

1.       Najskôr na sucho opražte píniové oriešky. Rozpáľte panvicu a vsypte do nej oriešky. Stále sledujte ich farbu a občas premiešajte, aby príliš nestmavli a aby sa opiekli zo všetkých strán.

2.       Pripravte si pesto. Klasickou cestou sa síce pesto pripravuje v mažiari, ja som však siahla po rýchlejšom pomocníkovi – mixéri. Do mixéra vsypte orechy, prelisovaný cesnak, parmezán, bazalkové listy a zalejte ich olivovým olejom. Zmixujte na hrubú pastu. Ak sa vám zdá byť pesto príliš hutné, dolejte ešte 1-2 polievkové lyžice olivového oleja. Nakoniec podľa chuti dosoľte.

3.       Pripravte cukeové rezance. Narežte ich buď pomocou špiralizéra alebo klasicky – nožom na krájacej doske. Cuketu najskôr nakrájajte na tenké plátky približne hrúbky špagiet. Plátky potom ešte pozdĺžne nakrájajte v tej istej hrúbke, čím sa dopracujete k rezancom približne štvorcového prierezu. S krásou rezancov si príliš nelámte hlavu, ide skôr o to, aby mali približne rovnakú hrúbku, vtedy sa na panvici udusia rovnako rýchlo.

4.       Do panvice vlejte 2 polievkové lyžice olivového oleja a nechajte ho zohriať. Potom pridajte polovicu cuketových rezancov a za občasného miešania nechajte podusiť aby zmäkli približne na skus – nesmú sa rozvariť. Hotové vyberte na tanier a to isté spravte aj zo zvyškom cukety. Toto množstvo cukety je  pri tepelnej úprave lepšie rozdeliť aspoň na dve časti, aby rezance mäkli rovnakou rýchlosťou. Ak dáte do panvice celé množstvo naraz, rezance, ktoré budú na spodku panvice zmäknú rýchlejšie ako tie na vrchu.

5.       Hotové rezance osoľte podľa chuti, naservírujte ich na tanier, pridajte pesto a píniové oriešky. Nech vám chutí!

 

Opražené píniové oriešky

Príprava pesta

Bazalkové pesto

Krájanie rezancov

Cuketové rezance

Dusenie rezancov

Rezance z cukety s pestom a píniovými orieškami

Rezance z cukety


Neviem ako vám, ale mne takto pripravená cuketa nanajvýš vyhovuje. A čo robíte s prebytkami cukety vy? Nehanbite sa a dajte vedieť, spolu to cuketové šialenstvo zdoláme s prehľadom!

You may also like

7 komentárov

  1. Tak dnes konecne cuketove nudle aj u nas 🙂 a boli fantasticke.
    A kedze som nemala taku oooobrovskuuu cuketu ako ty, tak boli spolu s cestovinami v omacke a salatikom s rakytnikovym olejom.
    Mnamka, dakujem za inspiraciu 🙂

  2. Ako to, ze som doteraz nepoznala tento blog? Uzasne… Nie nahodou som hladala recepty z cukety. Kazdorocne svokor vypestuje nenormalne mnozstvo cukety… U nas vedie aj vyvar z cuketovych jadierok, teda z toho co sa vydlabe zvnutra. Robieva sa to z tekvice vacsinou, ale aj cuketa posluzi 🙂

    1. Jej aky mily komentar Mima, dakujem krasne ?? Tesim sa ze sa ti blog paci a hlavne, budem velmi rada ak ti recepty pomozu a budu chutit ☺
      Noooo a ten vyvar z jadierok ma veeeelmi zaujima!!! To musim vyskusat! Ako ho robievas? Klasicky ako zeleninovy vyvar, das zeleninu a jadierka alebo mas nejaky specialny postup?

      1. Je to inak vyborna polievka a chuti ako masovy vyvar. Ja ho robievam klasicky, s roznou korenovou zeleninou. Pri vydlabavani tekvice alebo cukety akurat je lepsie zachovat co najviac vcelku to jadro. Ale to je skor rada pre lenive kucharky ako ja, ktorym sa nechce precedit polievka po dovareni 🙂

  3. Ahojte milé gazdinky,
    chcem sa s Vami podeliť o tom, ako využívam zvyšky starého pečiva ja:
    chlieb alebo rožky usuším, rozmixujem na strúhanku, do nej pridám trochu vody, vypracujem cesto, rozvalkám a nakrájam na rezance, ktoré použijem do polievky alebo ako hlavné jedlo.

    2.spôsob využitia:
    z vypracovaného cesta (treba menej vody, nech je tvrdšie) strúham na jablkovom trelku mrveničku, ktorú dám usušiť na plech do rúry. Takúto mrveničku tiež použijem buď ako závarku do polievky alebo udusím na cibuľke a použijem ako prílohu k mäsu 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.