Malý ťahák pre všetkých, ktorí nakúpili mascarpone v akcii alebo nestihli spraviť tiramisu

Recepty z mascarpone

Možno to poznáte. Kúpite si mascarpone v presvedčení, že cez víkend z neho urobíte tiramisu. Potom však zasiahe ruka osudu, vy musíte radikálne zmeniť plány a z tiramisu nakoniec nie je nič. A mascarpone v chladničke čaká a čaká…ale tiramisu sa nedočká a nakoniec skončí v koši.

Alebo je práve v supermarkete, kde zvyknete nakupovať, týždeň talianskych potravín a mascarpone majú v akcii za hriešne nízku sumu. No kto by ho nekúpil? A pre istotu radšej viac balení do zásoby? 

Alebo chcete pripraviť nejaký iný dezert z mascarpone a v recepte vám kážu použiť len časť balenia. Čo však s jeho zvyškom? Práve pre takéto a podobné prípady je dobré mať zálohu v podobe receptov, ktoré vás vytrhnú z biedy a pomôžu zachrániť či už celé balenie mascarpone alebo jeho časť. Pretože asi máloktorú z nás naučila mama to, ako spotrebovať tento taliansky syr – a je to úplne logické. V časoch, keď sme vyrastali, ho v našich zemepisných šírkach poznal a mal k nemu prístup len sotva kto. Aj ja som si dlho predlho myslela, že mascarpone sa dá použiť najmä do tiramisu a kdesi pri ňom moja predstavivosť vlastne aj skončila.

Lenže po tom, čo sa môj vzťah k vareniu a ku kuchyni obrátil o 180 stupňov, a vo svojom voľnom čase som sa začala prehrabávať rôznymi kuchárskymi knihami, tráviť hodiny na internete prezeraním kuchárskych videí a receptov a pri návšteve obchodných centier som namiesto v obchode s topánkami skončila v kníhkupectve pri knihách o varení, zrazu som precitla a objavila Ameriku. No ale o tom potom, poďme pekne po poriadku.

 

Čo je mascarpone?

Ja viem, všetci vieme čo je mascarpone. Ja sa však vyžívam v encyklopedických informáciách a tak si dovolím jeden odstavček v podobe informačnej vsuvky.

Tento slávny taliansky mäkký nezrejúci syr sa začal vyrábať v 16. storočí na území dnešného Milána. Pripravuje sa z kravského mlieka, presnejšie povedané zo smotany, ktorá sa po ohriatí a pridaní kyseliny vínnej alebo citrónovej zrazí, potom sa nechá odkvapkať a luxusný syr je na svete.

Mascarpone má hebkú, smotanovo-jemnú, krémovú chuť s jemným sladkastým nádychom. Tá ho priam predurčuje ako hlavnú ingredienciu do rôznych sladkých dezertov. Najmä do už spomínaného slávneho tiramisu, kráľa talianskych dezertov.

Čo však o ňom mnohí netušia, je jeho univerzálnosť a široké možnosti použitia. Vďaka neutrálnej chuti sa hodí nielen do sladkých ale aj do slaných jedál. A práve o tých dnes bude reč. Lebo aj keď nie je čas na dezert, na prípravu rýchlej večere sa čas jednoducho nájsť musí.

Kde všade okrem dezertov sa dá teda mascarpone použiť?

Mascarpone sa môže pridávať do polievok, rizota, aj do omáčok na cestoviny. Vtedy povýšia toto jedlo na luxusný pokrm. Mascarpone však tvorí skvelú partiu aj so zeleninou, dá sa ním zjemniť polenta, môžete ho pridať do zapekaných zeleninových jedál, do zapekaných cestovín, ale aj do polievok a kus kusu a obilnín ako napríklad bulgur. A môžete si z neho pripraviť aj nátierku alebo dip k čerstvej zelenine.

Rýchla záchrana mascarpone

Ak sa obávate, že jesť lahodné pokrmy pripravené z mascarpone viacero dní za sebou by zanechalo stopy na vašej štíhlej línii, úplne vás chápem. Alebo ak sa vám z iných dôvodov nepodarí minúť celé balenie tohto syra, nezúfajte. Hoci mascarpone je najlepšie čerstvé a jeho jemná chuť a konzistencia najlepšie vyniknú v studenej kuchyni či lahodných zákuskoch, existuje možnosť, ktorá ho zachráni pred skazou v chladničke.

Zmrazte ho!

Dôležité je však vedieť, že štruktúra mascarpone sa po zmrazení a rozmrazení zmení. Keď ochutnáte rozmrazené mascarpone, zistíte, že už nie je také hebké a bude vám pripomínať skôr veľmi jemný tvaroh. Rozmrazené mascarpone používajte iba do pečených a varených jedál, teda do jedál, v ktorých sa nevyžaduje dokonale hladká a hebká štruktúra mascarpone. O chuť mascarpone sa však obávať nemusíte. Aj po rozmrazení je to stále jedlý a použiteľný syr.

Ak potrebujem zachrániť mascarpone zmrazením, osvedčilo sa mi zmrazovať ho v približne 60-gramových porciách, čo je približne 1/4 balenia mascarpone. Malé porcie sa lepšie a rýchlejšie rozmrazujú a ak do receptu ide iba malé množstvo mascarpone (ako napríklad do polievky), nemusíte ho rozmrazovať celé a potom rozmýšľať, čo so zvyškom.

Pred vložením do mrazničky

Ak chcete mascarpone zamraziť po častiach, vložte jednotlivé porcie syra do plastových sáčkov. Dôkladne z nich vytlačte všetok vzduch a sáčky pevne uzavrite kuchynskou sponou alebo zaviažte. Vzduch vo vnútri sáčkov by mohol syr v mrazničke spáliť (na povrchu syra sa vyzrážajú kryštáliky ľadu). Na jednotlivé balíčky napíšte dátum kedy ste ho zamrazili a spotrebujte ho čo najskôr.

Dĺžka pobytu v mrazničke

Rôzne zdroje uvádzajú dobu 3 mesiace, aby ste však na mascarpone v mrazničke nezabudli (a nenatrafili naň až po roku, kedy už bude nepoužiteľné), prípravu jedla, v ktorom ho chcete použiť, si naplánujte na najbližšie voľné dni.

Rozmrazovanie a použitie rozmrazeného mascarpone

Menšie, približne 60-gramové porcie sa rozmrazia pri izbovej teplote približne do jednej hodiny. Po rozmrazení ich ihneď použite do jedla podľa vášho výberu. Rozmrazovať môžete samozrejme aj v chladničke.

Čo si dnes uvaríme?

Recepty, ktoré som na dnes pripravila, sú založené na dvoch hlavných ingredienciách – mascarpone a zelenine. Keďže tento syr je dosť tučný, povedala som si, že lepšou partiou preň nemôže byť nič iné, ako práve zelenina.

Dnes si preto spravíme mrkvový krém so zázvorovým nádychom a hebkým dotykom mascarpone. Jemne pikantný, s nádhernou oranžovou farbou a úžasnou krémovou chuťou rozžiari sychravé jesenné dni a zohreje skrehnuté ruky aj prázdny žalúdok.

A ako druhý chod si zapečieme karfiol so zemiakmi, zjemnený zálievkou z mlieka a mascarpone, prikryté perinkou pecorina alebo parmezánu. Mne tento krémový variant zapekanej zeleniny s jemnou syrovou kôrkou vždy vyrobí sviatok na tanieri.

Stavím sa o svoju obľúbenú varešku, že vám bude chutiť 🙂 .


MRKVOVÝ KRÉM SO ZÁZVOROM A MASCARPONE

Mrkvový krém so zázvorom a mascarpone

Množstvo: 4 – 6 porcií

Čas prípravy: 30 minút

Suroviny:

NA POLIEVKU

2 šalotky (alebo 1 malá cibuľa)

2 strúčiky cesnaku

1 čajová lyžička nastrúhaného zázvoru

1/2 čajovej lyžičky kari korenia

400 g mrkvy (približne 4-5 stredne veľkých mrkiev)

1 l vody alebo zeleninového vývaru

1/4 balenia mascarpone (približne 60 g)

1 polievková lyžica masla

soľ, čierne korenie

NA OZDOBENIE

mascarpone, čierne korenie, strúhaný zázvor

Postup:

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak nasekajte na malé kúsky. Nastrúhajte zázvor, pripravte kari korenie a očistenú mrkvu nakrájajte na kolieska.

2. V hrnci rozpustite maslo a cibuľku na ňom nechajte opražiť so sklovita. Potom pridajte cesnak a pražte približne pól minúty, kým sa rozvonia. Pridajte zázvor a mrkvu a pokračujte v opekaní približne 3 – 4 minúty. Mrkva by mala pustiť trocha voňavej šťavy. Vmiešajte kari korenie, zalejte vodou alebo vývarom, osoľte, okoreňte a nechajte variť, kým mrkva nezmäkne. Malo by to trvať približne 20 minút.

3. Uvarenú polievku zmixujte na hladký krém (ideálne v stolnom mixéri). Do väčšej misky odoberte 1 naberačku polievky a mascarpone do nej zamiešajte ručnou šľahacou metlou. Ak je zmes príliš hustá a mascarpone sa vám nedarí do polievky vmiešať, pridajte ešte jednu naberačku polievky. Týmto spôsobom mascarpone vmiešate do polievky bez toho, aby v nej ostali hrudky syra.

4. Polievku rozdeľte na taniere a pridajte do nej lyžičku mascarpone, ozdobte čiernym korením a troškou strúhaného zázvoru. Ja som použila ešte aj lístky majoránky, ktorá mi ostala z prípravy hlavného jedla.


ZAPEKANÝ KARFIOL SO ZEMIAKMI A MASCARPONE

Zapekaný karfiol s mascarpone

Množstvo: 4 porcie

Čas prípravy: varenie a chladenie zemiakov približne 45 minút (ideálne je pripraviť ich vopred); príprava 30 minút + pečenie 30 – 35 minút

 

Suroviny:

1 stredne veľký karfiol (približne 500 g)

4 malé alebo 3 stredne veľké surové zemiaky (môžete použiť aj zvyšok varených zemiakov)

180 g (3/4 kelímka) mascarpone

80 – 100 ml mlieka

4 polievkové lyžice jemne nastrúhaného parmezánu (alebo pecorina)

1 strúčik cesnaku

hrsť čerstvo nasekanej šalvie (môžete vynechať alebo nahradiť sušenými bylinkami)

soľ, čierne korenie

maslo na vymazanie zapekacej nádoby

 

Postup:

1. Zemiaky uvarte v šupke do mäkka a nechajte ich vychladnúť. Tento krok je ideálne spraviť hoci aj deň vopred, pretože varenie a chladenie zemiakov veľmi predlžuje čas prípravy. Vychladené zemiaky ošúpte a nakrájajte na kolieska. Miesto zemiakov varených v šupke môžete použiť aj varené zemiaky, ktoré ostali ako príloha z predzhádzajúcich dní.

2. Karfiol rozoberte na ružičky. Hlúb nakrájajte na kocky. Umytý karfiol povarte vo vriacej vode približne 5 minút, potom sceďte.

3. Rúru začnite predohrievať na 200 stupňov. Zapekaciu misu vymažte maslom.

4. Vo veľkej mise zmiešajte mascarpone s mliekom. Najlepšie to ide balónovou šľahacou metlou – hustota zmesi by mala byť podobná jogurtu. Potom pridajte polovicu strúhaného parmezánu, roztlačený strúčik cesnaku a polovicu nasekanej šalvie. Dochuťte soľou a korením.

5. K zmesi mlieka a mascarpone pridajte karfiol a premiešajte ho tak, aby sa do nej obalil. Do vymazanej zapekacej misy navrstvite polovicu karfiolu. Naň naukladajte na kolieska nakrájané zemiaky a pridajte druhú polovicu karfiolu. Posypte zvyškom parmezánu a vložte do vyhriatej rúry. Zapekajte približne 30 – 35 minút alebo kým povrch zapekaného karfiolu a parmezán nebudú mať zlatistú farbu.

 


Používate aj vy mascarpone v iných jedlách ako v dezertoch? Pochváľte sa, som ako vždy veľmi zvedavá 🙂 .

You may also like

4 komentáre

  1. TAK PODOBNU POLIEVKU SOM SI PRAVE VCERA SPRAVILA NA OBED ( aj ked moja bola mrkva plus tekvica), NO NENAPADLO MA ZE SA TAM MOZE HODIT MASCARPONE!! SUPER RADA, INA VARIANTA!

  2. Polievku určite vyskúšam, páči sa mi. Mascarpone dávam do omáčky na cestoviny a robievam s ním plnku do tvarohových koláčov a buchiet. miešam 1/2 bal. mascarpone s jedným tvarohom , vtedy nedávam žĺtky, len pridám cukor, citrón. kôru a šťavu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *