Čo sa dá vyčarovať zo suchých rožkov? Napríklad…

domáce Bake Rolls

So suchým pečivom sa dá postvárať čokoľvek. Niekto ho pomelie na strúhanku, niekto spraví žemľovku, niekto ho zas zapečie so zvyškami z chladničky a niekto…zas spraví domáce bake rolls.

Nedávno ma totiž doma osvietilo. Práve som vytiahla z rúry čerstvo upečené cesnakovo-parmezánové krutóny, ktoré som chcela podávať k nedeľnej polievke. Ako väčšina kuchárov, aj ja svoje dielo najskôr ochutnám, aby som sa presvedčila, či je všetko tak, ako má byť. A tak som si zobla aj zo zlatistých krutónov a…čas sa zrazu zastavil. Krutón vo mne vzbudil akúsi nedefinovateľnú chuťovú spomienku, ktorú som chcela okamžite rozlúštiť. Začala som teda pátrať v pamäti svojich chuťových buniek a spomenula som si. Bake rolls!

Moje krutóny chuťovo veľmi pripomínali bake rolls! Od tohto odhalenia k osvieteniu netrvalo vôbec dlho – vzápätí mi napadlo, že by som sa mohla pokúsiť o výrobu domácich “bejkrolsov”; nie však z chleba, ale zo starších rožkov.

Tak som sa teda pokúsila a výsledok ma veľmi potešil.

Čo ma na domácich bake rolls-och tak nadchlo?

Tie domáce majú totiž samé výhody. Oproti tým kupovaným stoja zlomok ceny. Neobsahujú palmový olej. Tým že si ich vyrobíte doma, nie je potrebné produkovať žiadne obaly a žiadne teda netreba vyhadzovať. Miniete staré pečivo. Ak máte chuť niečo zmlsnúť, nemusíte chodiť do obchodu.

Bake rolls však nemusíte použiť len ako náhradu kupovaného snacku. Dá sa použiť aj miesto krutónov – do polievky či do šalátu. Môžete s nimi ľubovoľne experimentovať, vymýšľať si vlastné príchute a minúť domáce zásoby korenín, byliniek, syrov, paradajového pretlaku či kečupu.

Ako skladovať Bake rolls?

Ak ich nezjete všetky naraz, bake rolls môžete skladovať v sklenenom pohári uzavretom viečkom, pri izbovej teplote v špajzi alebo potravinovej skrini.

A teraz to najdôležitejšie – príchute

Bake rolls totiž znesú všetko, čo nevadí vašim chuťovým bunkám a vyhovuje zásobám vo vašej chladničke či špajzi. Bake rolls môžete spraviť syrové, cesnakové, cesnakovo-syrové, s pestom, s pizza príchuťou alebo pikantné s kari pastou, tabascom či harissou.

Cesnak odporúčam použiť sušený, čerstvý by mohol počas pečenia zhorknúť.

Syry môžete použiť akékoľvek tvrdé, hoci čosi mi našepkáva, že variant s camembertom alebo olomouckými syrečkami by tiež nemusel byť zlý 😀 Hoci, v prípade mäkkých syrov by som volila radšej okamžitú konzumáciu namiesto dlhšieho skladovania.

A aká príchuť vedie u nás doma? Pizzová! Moji pizzožúti sa skrátka nezaprú, ale neskromne musím povedať, že na pizzovú príchuť som naozaj hrdá.


DOMÁCE BAKE ROLLS

domáce Bake Rolls

Množstvo: minimálne pol rožka na osobu, z jedného rožka pripravíte cca 30 – 40 kusov

Čas prípravy: 5 minút + pečenie 6 – 8 minút

 

Suroviny:

  • staršie rožky – ideálne 2-3 dni staré; príliš staré a suché rožky sa pri krájaní môžu lámať a vsajú do seba viac oleja, takže sú po upečení ťažšie a mastnejšie
  • suroviny na jednotlivé príchute; množstvo je uvedené cca na 1 rožok

NA PIZZOVÚ PRÍCHUŤ

4 polievkové lyžice olivového oleja

1 polievková lyžica kečupu

1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku

1/4 čajovej lyžičky soli

+ 1/2 polievkovej lyžice nastrúhaného parmezánu a sušených byliniek na posypanie (sušený rozmarín, provensálske bylinky, oregáno…)

NA PRÍCHUŤ S PESTOM

1 polievková lyžica pesta, ideálne domácej výroby

1 polievkový lyžica olivového oleja

+ 1/2 polievkovej lyžice nastrúhaného parmezánu na posypanie

NA CESNAKOVO-SYROVÚ PRÍCHUŤ

5 polievkových lyžíc olivového oleja

1/4 čajovej lyžičky sušeného cesnaku

1/4 čajovej lyžičky soli

+ 1/2 polievkovej lyžice nastrúhaného parmezánu na posypanie

 

Postup:

1. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov.

2. Rožky nakrájajte na kolieska hrubé cca 3 mm a rozložte ich na plech. Zmiešajte suroviny na vami zvolenú príchuť a kolieska ňou potrite. Posypte na jemno nastrúhaným parmezánom resp. bylinkami a pečte cca 6 – 8 minút pri teplote 180 stupňov. Keďže každá rúra pečie ináč, pri prvom pečení priebežne sledujte stav a farbu bake rolls-ov, aby príliš nezhnedli.

 

príprava domácich Bake Rolls

príprava domácich Bake Rolls

príprava domácich Bake Rolls

príprava domácich Bake Rolls

príprava domácich Bake Rolls

domáce Bake Rolls

You may also like

13 komentárov

    1. Tak to vam velmi pekne dakujem za takuto zavislost. Mala som doma zo vcera 6 rohlikov a nechcela som ich uz nechat na struhanku. Tak ma napadli bake rolls a hned mi vyskocil vas recept. Dala som prvy plech s 2 rohlikmi a musim povedat, ze je to pecka, dala som pizzove presne podla vasho postupu. Ale potom mi dosiel suseny cesnak, a ja si poslednu dobu doslova ulietavam na lahodkovom drozdi, tak som vyskusala kombinaciu 4pl olej, 1pl kecup a 1 pl kopcovita lahodkove susene drozdie (tzv. LSD?) a 1/4 cl soli a ono to je mega i samotna kombinacia. Vyskusajte. Vrelo odporucam a som zvedava co na to deti a manzel….ked im nieco ostane?

      1. Marti 😀 😀 😀 ospravedlnujem sa za to co som sposobila 😀 snáď manželovi a deťom nie čo ostalo – inak, ďakujem za tip s lahôdkovým droždím – toto určite vyskúšam! 🙂

  1. Dobrý deň vďaka relácií reflex som objavila vaše úžasné nápady. Keďže bývam s priateľom. Jednej domácnosti a obaja prichádzame s veľkých rodín 🙂 mam občas provlem odhadnúť množstvo potravín ktoré ci už kúpim alebo z nich varím preto ďakujem za to že mi dávate inšpiráciu na to ako nevyhadzovať jedlo pretože to považujem za nesprávne a hlavne vždy ma učili že jedlo si treba vážiť pretože nie každý na tejto Zemi má toľko možností… Netreba sa tváriť že je toto problém len veľkých reťazcov ale treba začať od každej domácnosti. Tak ako som nedávno čítala príbeh kde jeden človek každý rok sadil stromi a zeleň až vznikla rezervácia kde sa presťahovali divo žijúce zvieratá 🙂

    1. Sisa, ďakujem moc za krásnu správu, veľmi ma potešila. Nedávno sme sa práve s kamarátkou bavili, či má zmysel sa trápiť s uskromňovaním a neplytvaním, keď všade naokolo vidíme úplný opak. Nakoniec sme sa zhodli na tom, že aj keď sa občas cítime ako kvapky v mori, určite nie sme jediné. Je nás určite veľa a ak sa budeme navzájom povzbudzovať, inšpirovať a neriešiť, čo robia alebo nerobia iní, možno raz spolu naozaj vysadíme les 🙂 Držím ti palce, nech sa ti vo vlastnej domácnosti darí 🙂

  2. No dakujem za tip… bake rolls mam rada a navyse pwciem stale domace pecivo, ktore mi je vzdy luto vyhodit, ked viem kolko s tym je prace. A krutonov a struhanky nespotrebujě az take mnozstvo … takze super… pizzove a cesnakove uz su v rure ?

  3. Ahoj Lucia, objavila som Vašu stránku, je super, tiež si myslím , že sa veľmi plytvá s jedlom a preto sa snažím zužitkovať čo sa dá a Vaše radi sú super , ja robím so starého pečiva – perky lekvárové – rožky suché, múka hrubá, mlieko a plní sa to lekvárom , je to mňamka .

    1. Luci, ďakujem moc za komentár aj za tip – tieto perky som už skúšala a musím povedať, že je to fakt pecka – človek by netušil, aké super jedlá sa dajú vyčarovať zo staršieho pečiva. Vieš čo je najväčšia sranda? Že tie rožky v tých perkách nikto nespoznal 😀 Neplytvaniu zdar! 🙂 🙂 🙂

  4. Vcera deti mali chut na”nieco slane”.Nic nebolo po ruke, spajza zivala prazdnotou…no v kosiku si driemal jeden roztek. Ani nie cely…to bolo radosti, zalizovali sa az za usami. Prichut pizza a pesto s chedarom boli skratka famozne. Dakujem za tip 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.