Ako elegantne minúť zvyšky starého chleba?

6156_titulka2

Prečo zas treba chodiť pre nejaké recepty kamsi do Tramtárie a robiť nejaké bruskety či ako sa to vyslovuje, keď si ten chleba môžem hodiť do vajca a vypražiť?

Ale daj pokoj teraz v lete s vajcovým chlebom. Pošli ho na dovolenku a sprav si niečo ľahšie do žalúdka.Ty si zas môžeš spraviť dovolenku doma – s bruschettou na tanieri sa behom pár sekúnd ocitneš v Taliansku. V záhrade ti dozrievajú voňavé sladké paradajky, teraz je ideálny čas na najväčšiu bruschettovú klasiku – tú s paradajkami.

Šak mne nevadí zhrešiť vajíčkovým chlebom, ale dobre teda. Akurát mi stále nejde do hlavy, čo je to tá brusketa.

Zlatá moja, to ti nie je nič extra náročné a zložité. Bruschetta je opečený hrubší krajec chleba, potretý cesnakom, poprskaný olivovým olejom a jemne posolený. Môžeš ich jesť len takto alebo si ich môžeš obložiť čímkoľvek, čo ti len napadne. Najtypickejšie sú ale paradajky – preto si na ne v čase dozrievajúcich rajčín prskneš vrstvu paradajok zmiešaných s bazalkou, dochutených olivovým olejom, soľou a korením.

Jáj no veď to fakt nič nie je. V podstate je to taká hrianka. A ako tak počúvam, ten zoznam ingrediencií, na „brusketu al pomodóro“ je fakt asi najlepší čas teraz v lete.

Presne tak. Paradajkovú bruschettu nemá zmysel si ho pripravovať v zime, keď o čerstvej bazalke sa dá len snívať a pre paradajky dozreté na slnku by bolo treba cestovať do Austrálie.

No jaká vtipná. Ale včul budz múdra, nevadí, keď nemám pravý taliansky chleba?

Dobrá otázka. Je pravda, že na bruschetty je ideálny biely taliansky chlieb, so striedkou s veľkými okami. My však chceme minúť staré zásoby chleba, takže použijeme to, čo doma máme.

Dobre teda, tuším mám na to aj chuť. Tak tie bruschetty hádam vyskúšam, šak ten vajcový chleba počká. Ešte mi povedz, na čo si mám dávať pri príprave tých tvojich bruskiet pozor. Ja tam totiž ešte šípim nejakú záludnosť.

Ale neboj nič. Nič záludné v bruschettách nie je. Jediné, na čo si fakt dávaj pozor, je kvalita použitých surovín. Sladké paradajky dozreté na slnku, čerstvá bazalka, extra panenský olivový olej a dobrý cesnak. S tým to však nemusíš veľmi preháňať, aby neprebil vôňu a chuť ostatných surovín. A teraz už choď na tie bruschetty a potom mi povedz ako ti chutili.


BRUSCHETTA AL POMODORO čiže PARADAJKOVÁ BRUSCHETTA

6060_hrianky natrete

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: 15 minút

Suroviny:

8          krajcov chleba, nakrájaných cca na 1,5 cm hrubé plátky

1           strúčik cesnaku

4          paradajky

hrsť     bazalkových lístkov

soľ

korenie

extra panenský olivový olej

 

Postup:

1. Plátky chleba opečte v rúre pod grilom alebo v toustovači. Pri grilovaní dávajte na chlieb obrovský pozor, stačí chvíľka nepozornosti a z krásne dobronzova opálených kúskov bude uhlie. Opečené kúsky chleba jemne potrite strúčikom cesnaku. S cesnakom to rozhodne nepreháňajte, myslite na to, aby chuť cesnaku neprebila sladkú chuť paradajok a vôňu bazalky. Pocesnakovaný chlieb postriekajte olivovým olejom a jemne posoľte. V tejto fáze si dávajte veľký pozor, aby ste nezačali degustovať, lebo je vysoko prvavdepodobné, že paradjkovo-bazalkovú zmes budete jesť bez chleba.

2. Paradajky nakrájajte na kocky a vložte do misy. Bazalku nasekajte na drobno a pridajte k paradajkám. Zalejte trochou olivového oleja, osoľte a okoreňte podľa chuti. Zamiešajte a podávajte na bruschettách.

 

5984_1_suroviny

6001_2_suroviny detail

 

6014_3_hrianky zhora

6036_4_hrianky potrete olejom

6043_5_hrianky potrete zhora

6049_6_hrianky s miskou so salsou

6099_hrianky natrete detail

6060_hrianky natrete


Tak ako? Chutilo?

Jeeeeeej, to bolo čosi. Vajcový chleba má vážnu konkurenciu. A od dnes sa zvyškov chleba počas paradajkovej sezóny prestávam báť.

Vidíš, a pritom je to jedlo, ktoré bolo v minulosti rozšírené najmä medzi chudonejšími talianskymi robotníkmi. V jednoduchosti je proste krása. A čo si o bruschettách myslíte vy? Robievate si ich doma občas?

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *