Koláč pre všetkých, ktorí majú plnú špajzu marhuľových kompótov a nefunkčný elektrický šľahač

titulka

Máte chuť na koláč ale nechce sa vám tráviť pol dňa vypekaním? Alebo vám nečakane vybuchol mixér a musíte sa spoľahnúť na ručnú prácu? Alebo ste niekde na chalupe, ďaleko od výdobytkov modernej kuchynskej techniky a elektrického vedenia?

Tak zaostrite na tento recept. Okrem toho, že je rýchly, jednoduchý a hotový s minimom úsilia, funguje takmer so všetkými druhmi ovocia, ktoré sa v našom zemepisnom pásme urodí a zavarí. Ak máte doma plnú špajzu marhuľových kompótov a už neviete, čo s tými zaváranými marhuľami robiť, tento recept by mohol upútať vašu pozornosť.

Ó nie, zase marhuľový kompót…

Presne toto som si vždy myslela, keď mi niekto z rodiny daroval zavárané marhule. Odjakživa som k nim prechovávala odpor. Čerstvé marhule milujem, ale to, čo sa z nich stane, keď sa zavaria, mi vôbec nevonia. Teda vonia, ale tá blatová konzistencia a ten pocit, keď som mala v ústach čosi nedefinovateľne mäkké a slizké bol pre mňa vždy na zaplakanie. A plakala som tiež (samozrejme tajne) vždy, keď som dostala marhule v pohári. Nevedela som si totiž predstaviť, čo s nimi budem robiť. Desila ma predstava, že ich budem musieť otvoriť k nedeľnému obedu a desila ma aj predstava, že ich k tomu nedeľnému obedu nezládnem otvoriť a marhule sa mi budú v špajzi množiť a množiť… Až ich bude toľko, že ma vytlačia z domu.

Evička, vďaka za recept

Našťastie, existujú však veci nebom a zemou a tak sa stalo, že som pred dlhými rokmi spoznala svojho manžela a potom jeho mamu, moju svokru. Touto cestou by som sa jej rada poďakovala, pretože ona je jednou z tých žien, ktoré ma svojimi kulinárskymi výtvormi a prístupom k vareniu nepriamo donútili zamyslieť sa nad svojou budúcnosťou v kuchyni. A okrem toho ma vytiahla aj z marhuľovej šlamastiky. Recept na expresný marhuľový koláč mám totiž od nej a tento článok je preto aj na jej počesť.

Tento recept vkladám navyše aj pre objektívnosť gastronomického spravodajstva, lebo dnes sa to zdravými koláčmi bez múky, bez cukru, bez vajec aj bez mlieka len tak hemží. Dnes teda trocha provokačne vyťahujem do pľacu recept gluténový, lepkový aj laktózový. Ak však trváte na inej ako pšeničnej múke a inom, ako bielom cukre, nie je žiadny problém. Koláč je veľmi variabilný a môžete s ním čarovať od výmyslu sveta, prípadne, pokiaľ až siaha repertoár vašej špajze.

Tvoria ho tri vrstvy – základom je cesto, na ktorom spočíva vrstva ovocia – v tomto prípade marhúľ, a tú nežne prikrýva mrvenička. Ďalší dôvod, prečo tento koláč patrí medzi mojich favoritov, súvisí práve s jeho zložením:

Cesto

Do koláča budete potrebovať biely jogurt. Ak ho však doma nemáte, pokojne ho môžete nahradiť kyslou smotanou. Cesto by malo mať hustejšiu konzistenciu a ak sa vám bude zdať, že ho je na plechu málo, je to v poriadku, všetko je tak, ako má byť. Počas pečenia sa ešte zdvihne. Do cesta môžete pridať vanilku alebo rôzne iné koreniny – škoricu či klinčeky, ktoré cesto príjemne prevoňajú.

Múka

Hoci v recepte je uvedená pšeničná polohrubá múka, vyskúšať môžete aj špaldovú. Ak ste milovníci kokosu, skúste nahradiť časť múky (1 až 2 polievkové lyžice) kokosovou múčkou.

Ovocie

Smelo použite čerstvé aj kompótované. Tento koláč funguje pravdepodobne so všetkými druhmi ovocia, ktoré sa urodí v našich zemepisných šírkach.

Mrvenička

Kokosová mrvenička tvorí s marhuľami skvelý pár. Ak však kokosovú múčku po ruke nemáte, alebo kokos nemáte radi, použite iba polohrubú múku. Kokosová múčka na vysypanie formy je použitá preto, lebo koláč krásne prevonia a to ja mám veeeeľmi rada.

Polovičná alebo celá dávka?

Piecť koláč na celý plech v prípade, že vašu domácnosť tvoria len dvaja alebo traja členovia, sa veľmi neoplatí. Preto v recepte uvádzam množstvo surovín nie len na celý plech ale aj na polovičnú dávku. Množstvo surovín na polovičnú dávku uvádzam ako prvú a suroviny na plnú dávku nájdete hneď pod ňou v zátvorke.

Plnú dávku si upečte na klasickom plechu a polovičnú môžete upiecť napríklad v okrúhlej tortovej forme s priemerom okolo 25 cm – váš koláč získa taký šmrnc, že sa po ňom budú obzerať všetci, čo ho zbadajú. A keby len obzerať!


EXPRESNÝ MARHUĽOVÝ KOLÁČ

kolac

 

Čas prípravy: 15 minút + pečenie 40 – 45 minút

Množstvo: 12 ks, koláč sa pečie v okrúhlej forme s priemerom 23-26 cm

Suroviny

NA CESTO – polovičná dávka na okrúhlu tortovú formu s priemerom 23-26 cm

200 g polohrubej múky

75 g krupicového cukru

1 vajce

1 kelímok bieleho jogurtu (145 – 150 ml balenie)

50 ml mlieka

1/2 balíčka prášku do pečiva

1 balíček vanilínového cukru

1 čajová lyžička mletej škorice

(na plnú dávku na celý plech použite takýto pomer surovín: 400 g polohrubej múky, 150 g krupicového cukru, 3 vajcia, 2 kelímky bieleho jogurtu, 1 bal. prášku do pečiva, 2 bal. vanilínového cukru, 2 čaj. kyžičky ml. škorice. Mlieko do celej dávky nie je potrebné, pridajte ho iba v prípade, že sa vám bude cesto zdať príliš husté, v tom prípade ho však pridávajte po troškách)

NA OVOCNÚ VRSTVU – polovičná dávka na okrúhlu tortovú formu s priemerom 23-26 cm

1 zaváraninová fľaša kompótovaných marhulí (7 dcl)

(na plnú dávku na celý plech otvorte 2 zaváraninové fľaše marhúľ)

NA MRVENIČKU – polovičná dávka na okrúhlu tortovú formu s priemerom 23-26 cm

50 g kokosovej múčky

25 g polohrubej múky

25 g práškového cukru

25 g masla

(na plnú dávku na celý plech použite dvojnásobné množstvo surovín na mrveničku)

NA VYMASTENIE A VYSYPANIE FORMY

plátok masla a kokosová múčka alebo polohrubá múka

Postup

1.       Pripravte si ovocie.  Marhuľový kompót zlejte a nechajte ho odkvapkať. Šťavu z kompótu nemusíte vylievať, môžete ju pridať napríklad do smoothie alebo do ľadového čaju či limonády ako sladidlo.

2.       Suroviny na mrveničku dajte do misy a prstami spracujte na sypkú zmes s viditeľnými hrudkami. Odložte do chladničky.

3.       Rúru predohrejte na 180 stupňov. Formu alebo plech na pečenie vymastite maslom a vysypte kokosovou múčkou.

4.       Múku vysypte do väčšej misy, pridajte krupicový a vanilínový cukor, prášok do pečiva a premiešajte. K sypkým surovinám primiešajte vajcia a jogurt a vymiešajte ručnou metličkou do hladka.  Ak je cesto príliš husté, v prípade potreby pridajte ešte jednu až dve polievkové lyžice mlieka. S mliekom však opatrne, cesto by nemalo byť príliš riedke, aby sa marhule doňho neprepadávali. Cesto vylejte do vymastenej a kokosovou múčkou vysypanej formy.

5.       Poukladajte naň ovocie. Z chladničky vyberte mrveničku a rozmrvte ju na koláč.

6.       Vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 40-45 minút. Posledných desať minút kontrolujte farbu mrveničky – koláč je hotový vtedy, keď bude mať mrvenička zlatistú farbu. Ak počas pečenia mrvenička príliš rýchlo hnedne, prikryte ho alobalom.

DSCN6407

DSCN6432

vajco

pripravastyri

priprava

pripravasest

kolacdva

kolactri

kolacstyrii


A čo vy? Pečiete často koláče z kompótovaného ovocia? Alebo si kompóty lepšie vychutnáte ako prílohu k nedeľnému obedu? Dajte vedieť. Zaujíma ma, aký osud majú kompóty zo všetkých špájz sveta 🙂 .

 

You may also like

2 komentáre

  1. My zboznujeme kompoty, tento rok som robila hruskovy s cernicami a zmes hrozno s marhulami a slivkami. Je to pre nas delikatesa. Naucila som sa to v detstve, u nas sa vsetko zavaralo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *