Frittata zo včerajších špagiet

Frittata zo zvyšku špagiet

Tento recept ma naučil veľa. Napríklad vyčarovať z jednej porcie špagiet večeru pre dvoch. Alebo vytvoriť z oschnutých špagiet delikatesu za ktorú by sa nehanbila hádam jediná ostrieľaná kuchárka. A tiež to, aký rozdiel sa skrýva medzi slovíčkami omeleta a frittata. Pretože omeleta aj frittata, to sú vlastne také vaječné sestry. Sú z jednej rodiny, vyzerajú podobne, a predsa sú každá iná.

Ak ešte nie ste príliš hladní, a zaujímalo by aj vás, ako to s tou omeletou a frittatou vlastne je, mám tu pre vás rozptýlenie vo forme malej kapitoly z gastronomického slovníka.  Ak vám však už škvŕka v bruchu a potrebujete okamžite začať variť, preskočte rovno k receptu.

A teraz k tým vaječným sestrám, lebo na začiatku bolo určite vajce. Dopátrať sa k informácii, komu a kde po prvý krát napadlo vyliať a opiecť zmes rozšľahaných vajec na horúcom povrchu, je takmer nemožné. Naopak, je dosť možné, že tento nápad dostalo viacero kuchárov v rôznom čase v rôznych kútoch sveta, pretože omelety sa pripravovali nielen v starovekom Ríme, ale aj v Perzii či Japonsku, v každej krajine však pod iným názvom.

Slovo omeleta pochádza z francúzštiny a bolo prvý krát oficiálne spomenuté vo  francúzskej kuchárskej knihe La cuisinière bourgeoise, vydanej v roku 1746. A keďže to boli práve Francúzi, ktorí dali omelete meno, pod ktorým ju pozná minimálne celá Európa, pre porovnanie s frittatou som si vybrala práve jej francúzsku príbuznú.

Klasickú francúzsku omeletu tvoria väčšinou iba vajcia ochutené soľou a korením. Tie sa vyšľahajú tak, aby sa bielok aj žĺtok poriadne premiešali a potom sa opečú vo veľmi krátkom čase na panvici. Jednu porciu totiž spravidla tvoria dve až tri vajcia, omeleta je preto veľmi tenká. Pečie sa len z jednej strany, vajcia na povrchu musia ostať trocha surové, príprava omelety preto trvá veľmi krátko. Zo spodnej strany má vďaka rýchlej príprave krásnu žltú farbu a hlavne, žiadnu prepečenú kôrku. Iné prísady, napr. syr, zelenina, hríby, šunka a podobne, sa do omelety pridávajú až po jej upečení. Presnejšie povedené, položia sa na vrch omelety a tá sa potom zavinie do úhľadnej rolky.

Frittata má zas pôvod v Taliansku a jej názov je odvodený od slova friggere, čo znamená piecť. S omeletou má spoločné to, že sa takisto pripravuje z vajec a pečie sa na panvici. Tu však podobnosť končí a začínajú sa objavovať rozdiely.

Prvým je už samotná príprava vaječnej zmesi. Vajcia sú prešľahané väčšinou len tak naoko a dodatočné ingrediencie, ako napr. cibuľka, šunka, syr a podobne, sa pridávajú vždy k surovým vajciam ešte pred ich vyliatím na panvicu.

Frittata je preto hrubšiarobustnejšia a kvôli svojej hrúbke vyžaduje dlhšiu prípravu. Čiastočne opečená frittata sa neprekladá, ale dáva sa zapiecť do rúry. Na rozdiel od svojej francúzskej sestry sú vajcia na jej povrchu prepečené.

Vzhľad je teda ďalším rozdielom medzi Francúzskou a Taliankou. Kým Francúzska je tenučká a zavinutá do rolky, Talianka vyzerá proste ako hrubá okrúhla vaječná placka.

A teraz už koniec gastronomického okienka, a ide sa variť.

Na záver ešte pár slov o recepte

K príprave frittty zo špagiet ma inšpiroval slávny taliansky kuchár Gennaro Contaldo. Keď som náhodou narazila na jeho recept na špagetovú frittatu, hneď som vedela, že som našla čosi, čo musím vyskúšať.

Ale že kto to je ten Gennaro? Veselý Talian, pochádzajúci z Amalfi, ktorý vo svojich dvadsiatich rokoch odišiel z Talianska do Londýna. Varil v mnohých reštauráciách a bol prvým kuchárskym mentorom Jamieho Olivera na začiatku jeho kuchárskej kariéry v 90. rokoch. Jamie pracoval pod Gennarovým vedením v londýnskej reštaurácii na Neal Street. Gennaro je však známy aj vďaka mnohým televíznym kuchárskym show, aj vďaka početným kuchárskym knihám, ktoré napísal. Jeho londýnska reštaurácia Passione získala v roku 2005 ocenenie „Najlepšia talianska reštaurácia roka“. Dnes už síce neexistuje, ale tento veselý Talian má aj po jej zatvorení v roku 2009 na konte rôzne zaujímavé prvenstvá. Napríklad sa na chvíľu dostal do Guinessovej knihy rekordov za najrýchlejšie pripravenú omeletu, ktorú stihol spraviť za 16 sekúnd. No skrátka, lepší vzor pre prípravu frittaty som si ani nemohla vybrať. 😀

Na frittate sa mi asi najviac páči to, že z nej vytlčiete približne za 15 minút veľa muziky. Rýchlo a za málo peňazí. A hoci špagety nebývajú typickou prísadou vo frittate, výsledok rozhodne stojí za to. Okrem cestovín môžete v nej môžete zužitkovať aj iné zvyšky, napr. šunkovú salámu, tvrdé syry, či zeleninu – cuketu, mladé cibuľky, brokolicu… Ja rada pridávam do frittaty aj čerstvé bylinky, lebo tie jedlo prevoňajú a dodajú mu ten správny šmrnc. Chuťových kombinácii je skrátka obrovské množstvo – záleží najmä na fantázii a obsahu chladničky.

Keďže zvyšky špagiet bývajú rôzne veľké, ich množstvu je treba prispôsobiť pomer ostatných surovín. Mne sa osvedčilo použiť približne 2 vajcia na cca 100 g varených špagiet a cca 50-80 g tvrdého syra. V prípade, že použijem viac syra, pridám o vajce naviac.

Frittata pripravená podľa nižšie uvedeného receptu vystačí pre jednu nenormálne hladnú osobu. Alebo – pre dve štandardne hladné osoby, ktoré by si k nej mali dopriať ešte čosi navyše – napríklad zeleninový šalát. Obe osoby sa totiž najedia tak akurát a ak si frittatu rozdelia napríklad na večeru a doplnia ju šalátom, nebudú sa do postele gúľať, ale do nej odkráčajú štandardným spôsobom bez rizika nejakých divokých snov.

A viete čo? Mňa toto jedlo tak nadchlo, že občas pri varení špagiet naschvál usypem trochu viac cestoviny, aby ostalo aj na toto skvelé a rýchle jedlo. Tomu sa hovorí plánované varenie zo zvyškov, ha ha!

Pripravte si panvicu…

Najdôležitejšie na koniec – pri príprave frittaty nepodceňte výber riadu, v ktorom ju budete pripravovať. Keďže frittata sa v závere prípravy zapeká v rúre, je potrebné, aby panvica mala buď nehorľavé alebo odnímateľné ucho.

Ak vlastníte len panvice s drevenými alebo plastovými rúčkami a nenájde sa u vás ani malý liatinový kastról, ostáva vám ešte jedna možnosť ako frittatu dokončiť. A to prevrátiť ju z jednej strany na druhú a frittatu dopiecť v panvici na sporáku. Nebude to síce úplne kóšer frittata, ale momentálne nám ide najmä o to, aby sme sa najedli a spotrebovali zvyšok špagiet.

Tento manéver môžete podniknúť minimálne dvoma spôsobmi. K prvému budete potrebovať plytký tanier, o niečo väčší ako panvica. Položte ho na panvicu hore dnom, jednu ruku položte na tanier a druhou rukou chyťte ucho panvice. Začnite prevracať panvicu o 180 stupňov, pričom panvicu aj tanier držte stále pevne v rukách. Výsledkom bude, že frittata sa preklopí z panvice rovno na tanier bez toho, aby sa polámala. Potom panvicu obráťte do východiskovej polohy, zosuňte do nej frittatu z taniera a opečte ju aj z druhej strany.   Chce to trocha cvik a najmä synchronizovanú prácu rúk, preto je najlepšie nacvičiť si tento grif najskôr na nečisto, s prázdnou panvicou bez horúceho obsahu.

V prípade, že vám táto operácia predsa len  naháňa strach, pomôcť si ešte môžete obracačkami na omelety alebo palacinky, a to tými najväčšími, aké doma máte.

…a ide sa na to!


ŠPAGETOVÁ FRITTATA S  BYLINKAMI

Frittata zo zvyšku špagiet

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 10 minút, pečenie: cca 15 minút

Potreby: panvica s nehorľavým uchom s priemerom cca 24 – 26 cm

Suroviny:

4                             vajcia

200 g                     uvarených špagiet

100 – 150 g           akéhokoľvek tvrdého syra, nastrúhaného na jemno

3 plátky                šunkovej salámy, nakrájanej na tenké prúžky dlhé asi 2 cm, alebo hrsť na drobno nakrájanej suchej salámy

veľká hrsť            petržlenovej vňate, nasekanej na drobno (dá sa nahradiť jednou mladou cibuľkou)

soľ

tuk na vymastenie panvice, napríklad slnečnicový olej

na ozdobenie a podávanie: čerstvé bylinky, napr. šalvia, petržlenová vňať, tymián…

 

Postup:

1.       Rúru rozohrejte na 210 stupňov.

2.       V miske rozmiešajte vajcia. Nemusia byť premiešané úplne dokonale, stačí natoľko, aby sa rozbili žĺtky. K vajciam pridajte syr, šunku a petržlenovú vňať. Premiešajte tak, aby sa suroviny rovnomerne rozložili. Nakoniec pridajte špagety a opäť poriadne premiešajte, aby sa špagety obalili vajíčkom a ostatnými surovinami. Osoľte podľa potreby.

3.       V panvici s nehorľavým uchom rozpáľte lyžicu tuku. Vlejte do nej pripravenú zmes a na miernom plameni ju nechajte zospodu opekať. Sledujte farbu okrajov – keď bude zospodu a na okrajoch  zatuhnutá, je čas presunúť panvicu s frittatou do rúry. Na mojej panvici a varnej doske trvá táto procedúra približne 5 minút.

4.       Pečte v rozhoriatej rúre 8-10 minút.

5.       Hotovú frittatu posypte čerstvými bylinkami a podávajte s čerstvou zeleninou alebo šalátom.

Suroviny na frittatu

Suroviny na frittatu

Príprava frittaty

Príprava frittaty

Príprava frittaty

Frittata zo zvyšku špagiet

Frittata zo zvyšku špagiet

Frittata zo zvyšku špagiet


Ak sa vám recept na frittatu pozdáva a vyskúšate ju, určite mi dajte vedieť do kometárov, či sa vám takýto spôsob recyklácie zvyšných špagiet pozdáva.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *