Ako byť less waste s melónom?

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký objem odpadu je z obyčajného melóna? Ja som si to vypočítala. Aspoň približne, keďže melónová šupa nie je v každom melóne rovnako hrubá. 

Tak pozrime sa na to: Zo 4 kg vážiaceho melóna, 2,4 kg pripadlo na červenú časť dužiny a 1,6 kg na zelenú časť, ktorú všetci vyhadzujeme. Iste, ak vyhodíme šupy z melóna, nie je to taká tragédia ako vyhodiť jogurt po záruke alebo nedojedený obed. Ale, napadlo vás niekedy, že aj zelená časť môže mať svoje miesto v kuchyni?

Jedlé využitie zelenej melónovej dužiny

Napadlo vás niekedy zjesť ju? Mne chuťovo pripomína uhorku, no na rozdiel od uhorky nie je taká mäkká. Tvrdosťou by som ju prirovnala skôr ku kalerábu.

Ak zelenú časť melónovej dužiny zbavíte tvrdej šupy na povrchu, získate materiál, s ktorým sa dá v kuchyni kadečo podniknúť. Napríklad ju môžete využiť všade tam, kde by ste použili uhorku.

Ja vám dnes prinášam prvý zo série „melónovošupových“ receptov a tým je – gazpacho.

Kým preskočíte k receptu, ja k nemu len toľko, že ide o klasickú studenú španielsku polievku, ktorej hlavnými ingredienciami sú paradajky, papriky a uhorky. Zahusťouje sa chlebom, a aj to je dôvod, prečo sa mi táto polievka tak páči. Ak máte doma trocha párdňového chlebíka, sem s ním. No a páči sa mi aj pre to, že na jej prípravu stačí 15 minút. A že sa podáva vychladená. V týchto horúčavách skrátka zaručené osvieženie.

My samozrejme uhorku zameníme za melónovú šupu – a táto polievka, to je vám fakt šupa. Jediné, na čom pri jej príprave tejto naozaj záleží, je sezónna zelenina, dozretá na slnku. Teda, prichádza ideálny čas na gazpacho!

Tréning pre zručných krájačov

Ku kvalitnému vareniu patria kvalitné nože a správny spôsob krájania. Mnohí kuchári sa učia krájať na zelenine – najčastejšie na cibuli, čo však v domácich podmienkach znamená dve veci:

Buď si nakrájate toľko cibule, koľko ste schopní zjesť, teda jeden, maximálne dva kusy a s tréningom ste skončili. Alebo, aby tréning za čosi stál, nakrájate dve kilá, ale potom budete riešiť, čo s toľkou cibuľou. Áno, dá sa napríklad spraviť guláš zahustený cibuľou, čiastočnou záchranou môže byť aj francúzska cibuľová polievka, ak cibuľu nakrájate na plátky.

Ale ak máte k dispozícii melónovú šupu, s ktorou má aj tak málokto z nás nejaké plány do budúcna, čo tak si svoje krájačské zručnosti natrénovať práve na nej?

V prípade, že kurz krájania nepotrebujete, môžete šupu posunúť svojim deťom, nech sa na nej učia krájať ony.

A na záver jeden tip:

Ani vy nemáte radi málo sladkú, červenú časť melónovej dužiny, ktorá sa nachádza tesne pri šupke? Dobrá správa, aj s ňou si poradíme. Bola by ju škoda vyhadzovať, pretože obsahuje minimálne veľa vody, ale na rozdiel od tej z vodovodu, má o čosi viac vitamínov a peknú ružovú farbu.

Ak si radi robíte ľadové kocky do letných drinkov – rozmixujte práve túto časť melóna, nalejte do tvorítok na ľad, zamrazte a využite. Napríklad v tejto melónovej limonáde. Mimochodom, v článku k limonáde som už o výrobe ľadových kociek z melónovej dužiny písala, ale zas…sú to už dva roky a opakovanie je predsa matka múdrosti, však?

 

A kto má ešte stále chuť na gazpacho, nech sa páči. Tento recept som pripravovala aj minulý týždeň na workshope pre Klarstein a všetkým veľmi chutila. Dokonca som mala aj ohlas, že polievka chutí rovnako ako tá z dovolenky na Pyrenejskom polostrove. Juch! Tak nech chutí aj vám.


NETRADIČNÉ GAZPACHO

Množstvo: pre 4 – 6 osôb

Čas prípravy: 15 minút + min. 2 hodiny chladenie

 

SUROVINY

750 kg rajčín

100 g zelenej papriky

100 g zelenej melónovej dužiny

1-2 strúčiky cesnaku

50 ml olivového oleja  

25 ml bieleho vínneho octa

50 g bieleho chleba na zahustenie + 200 g chleba na krutóny

100 ml vody

1 ČL soli

čierne korenie

NA OZDOBENIE

chlebové krutóny, na drobné kocky nakrájaná melónová dužina, paradajky alebo paprika čierne korenie, olivový olej, a niečo zelené – pažítka, mäta…

 

POSTUP

Všetky suroviny vložte do výkonného stolného mixéra a rozmixujte na hladký krém. Podľa potreby ešte dochuťte soľou, korením, prípadne vínnym octom. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju vodou; naopak, ak treba, dohustiť ju môžte chlebom. Podľa potreby ešte dochuťte soľou a vínnym octom.

Polievku nechajte pred podávaním vychladiť aspoň na dve hodiny. Vychladenú naservírujte na taniere, ozdobte na drobno nakrájanými rajčinami, paprikami a chlebovými krutónmi.

Počas chladenia polievky pripravte krutóny: na kocky nakrájaný chlieb zmiešajte s olivovým olejom, sušenými bylinkami a soľou a pečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov cca 5-8 minút.

You may also like

1 comment

  1. Ahoj Lucia,
    jako Ty nestíháš občas něco napsat, tak já nestíhám okomentovat Tvoje dobroty. Omlouvám se. Tvoje psaní se mi moc líbí a jsem rád, že se Ti daří. Jako vždy, Ti držím palce a pěsti, aby jsi nám mohla posílat svoje chytré nápady. Díky za Tvoji polévku, opravdu v tom vedru přijde vhod. Pěkný den.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *