Ako spolu súvisia prázdna chladnička a boj proti plytvaniu potravinami?

Čo vo vás vyvoláva pojem „prázdna chladnička“? Je pre vás strašiakom, ktorému sa bránite ako sa len dá alebo sa potešíte, keď v nej nič nie je?

Ja to mám takto:

Kým som bola dieťa, bola som zvyknutá na skôr skromné hospodárenie mojej mamy a v chladničke sme nikdy nemali žiadne zbytočnosti. Žiadnych päť až desať druhov syrov či údenín, viacero ovocných jogurtov na výber, o termixoch či pribináčikoch ani nehovoriac. Bolo v nej maslo, jeden druh syra, občas nejaká šunka, vajíčka, nejaké varené jedlo a zopár fliaš otvorených džemov.  Bodka.

Preto som si už ako dieťa sľúbila, že raz, keď budem veľká, moja chladnička nikdy nebude prázna. A vždy, keď ju otvorím, bude v nej niečo dobré, po čom rada siahnem ja alebo moje deti.

Čo som sľúbila, som aj dodržala. Ale viete kam ma doviedla plná chladnička? Do slepej uličky. Viedla totiž priamo do koša, kde skončilo množstvo potravín z mojej vysnívanej chladničky plnej potravín. 

A tak nastalo obdobie zvažovania a vnútornej očisty. Zistila som, že plná chladnička vedie k zbytočnému plytvaniu. Že po plnej chladničke túžila viac moja psychika ako moje telo. A aj to, že prázdna chladnička, samozrejme, ak nie ste v hmotnej núdzi, má obrovské výhody.

Ako sa vraví, cesta je cieľ. V prípade chladničky je cestou práve jej vyprázdňovanie. A o tom je práve tento článok – o hravom vyprázdňovaní chladničky. Poďte si ju zahrať so mnou, sľubujem, že sa nebudete nudiť. A ak ju náhodou hráte aj vy doma, dajte mi vedieť, nech je nás, priateľov, pod slnkom viac.

Prečo práve hra „vyprázdni svoju chladničku“?

  • pomôže vám v boji proti plytvaniu jedlom – prečítajte si viac v tomto článku
  • budete si pestovať svoju kuchársku kreativitu
  • vybudujete si kuchárske sebavedomie
  • spraví vaše varenie veselším a vzrušujúcejším
  • vnesie do vašej kuchyne aj chladničky nový vietor a zmenu
  • miniete všetky potraviny, ktoré nakúpite, kým sú čerstvé
  • ušetrí peniaze, pretože počas trvania hry do obchodu nebudete chodiť takmer vôbec

Kedy sa hrá táto hra?

Vždy, keď je vaša chladnička viac než prázdna – čiže poloprázdna, plná alebo preplnená. Dá sa teda hrať vždy. Ale najmä

  • po impulzívnom a nepremyslenom nákupe, kedy ste nakúpili viac než bolo treba
  • keď plánujete v blízkom čase upratovať a umývať chladničku
  • ak sa chystáte na väčší nákup a potrebujete v chladničke získať dostatok miesta
  • pred rodinnými oslavami a sviatkami, kedy tiež potrebujete v chladničke dostatok miesta
  • keď o pár dní odchádzate mimo domov na viac ako 48 hodín
  • ak máte v chladničke už dlhšiu dobu potraviny, ktoré sa akosi „nemíňajú“ – napr. syry s dlhšou trvanlivosťou, vajcia, otvorené džemy alebo olivy, sušené paradajky alebo iné pochutiny, či suroviny, ktoré občas kúpite ale z ktorých varíte menej často
  • môžete ju však hrať preventívne každý deň, pretoževiď. prvý odsek s názvom Prečo práve hra „vyprázdni svoju chladničku“. 

Ak vás zaujíma, prečo plná chladnička nemusí byť vždy výhra, prečítajte si môj článok o tom, ako upratanej chladničke

Pravidlá hry

  • do obchodu nepôjdem skôr, než bude chladnička opäť (takmer) prázdna

Príklad: ak máte plnú priehradku zeleniny alebo plnú misu ovocia, nové kúpte až po tom, čo miniete všetku zeleninu, ktorú máte doma. Alebo: ak máte doma načatý tvaroh a rozhodujete sa, či spraviť tvarohovú nátierku alebo tvarohový dezert, rozhodnite sa pre recept, na ktorý máte doma všetky alebo viac surovín. Skrátka, vyhnite sa nákupom, ktoré nie sú nevyhnutné.

  • jediný povolený nákup sa týka len tých surovín, ktoré sú nevyhnutnou ingredienciou k prípave jedla pripravovaného z potravín v chladničke

Príklad: v chladničke máte brokolicu, máte chuť na krémovú polievku ale žiadnu inú surovinu. V tomto prípade je povolené kúpiť na zahustenie polievky buď zemiaky alebo šľahačkovú smotanu, ak ju do polievku miniete celú. Skrátka ingrediencie, ktoré potrebujete na to, aby ste mohli brokolicovú polievku uvariť.

Dĺžka trvania hry

Závisí od množstva potravín vo vašej chladničke aj intenzity vášho varenia, takže hrať ju budete tým dlhšie,

  • čím viac surovín v chladničke máte
  • čím zriedkavejšie varíte

Čím sme sa dostali k základnej kuchárskej priamej úmere a dvom poučkám, ktoré by mal ovládať každý kuchár a domáci hospodár:

„Čím menej varíš, tým menej nakupuj.“

„Čím plnšiu chladničku máš, tým častejšie var a jedz.“

Pomôcky

Viem, kuchárska kreativita nemusí byť doménou každého kuchára. Zvlášť toho začínajúceho alebo toho, ktorý varí nie preto, že ho to baví, ale preto, že musí. Ale aj tu sa dá pomôcť. Napríklad takto:

  • spravte si zoznam

Stačí obyčajný kúsok papiera, kam si zapíšete, čo potrebujete minúť. Premyslite si, ktoré suroviny treba spotrebovať čo najskôr a podľa toho si naplánujte, čo budete variť.

  • pri tvorení jedál začnite jednoduchšími kombináciami surovín

Ak nie ste zdatný kuchár a s varením si veľmi netykáte, na začiatku budú stačiť jedlá, ktoré budú kombináciou maximálne dvoch surovín z chladničky. Pokročilejší zvládnu spojiť aj tri, tí najlepší pokojne aj 4 či 5 surovín dohromady. Zo začiatku si nedávajte príliš vysoké ciele, aby ste neodradili sami seba priveľkými nárokmi. Cvik príde postupne, stačí trpezlivosť a vôľa vydržať.

  • internet

Ak vás nenapadá vhodná kombinácia, zverte suroviny z chladničky googlu, on sa už o výber receptov postará sám

  • jedlá, ktoré znesú viacero surovín

Napíklad pizza – ak máte v chladničke veľa syrov a údenín (spravte si domáce cesto a obložte ju syrmi, údeninami, alebo tuniakom a cibuľou, zeleninou; skvelý je baklažán, cuketa, mrazená kukurica, artičoky…), francúzsky koláč quiche – kde sa do plnky zmestí naozaj veľa zeleniny, a ktorá znesie aj vajíčka či rôzne druhy syrov, zeleninové polievky a vývary, ktoré vám pomôžu so zvyškami zeleniny, smoothie, ktoré ponúkajú nekonečný počet zeleninových aj ovocných kombinácií, nátierky, v ktorých miniete nielen mliečne výrobky ale aj zeleninu ako mrkva, cvikla; risotto – v ktorom môžete minúť zeleninu, mäso, zvyšok vína či vývar; omelety, frittaty a praženice – ktoré sú miestom nie len pre vajíčka, ale aj syry, údeniny, huby a mäkké druhy zeleniny ako napríklad cuketa, špenát či rukola…Aké ďalšie druhy jedál napadajú vám?

  • vaša babička, mama či kamaráti a kamarátky

Komunikujte a pýtajte sa – čo varia zo surovín, z ktorých vám nenapadá žiadne chutné jedlo? Možno sa dozviete zaujímavé tipy, ktoré sa zídu aj vám v kuchyni.

  • ja

Nie, naozaj nežartujem. Tento blog je predsa o hospodárení s potravinami, boji proti plytvaniu s jedlom, a o radách, ako si poradiť so zvyškami. Takže, ak máte problém s nejakou kombináciou surovín, konkrétnou potravinou či zvyškom, adresa lusinda@doposlednejomrvinky.sk čaká na vaše správy.

Nuž a najdôležitejšia otázka…

 

Kto vyhráva?

 

Vy, pretože…

…zistíte, že mať plnú chladničku nie je nevyhnutné, lebo fungovať sa dá aj s poloprázdnou a takmer prázdnou chladničkou

…získate väčšiu istotu a sebavedomie

…objavíte nové jedlá a kombinácie, ktoré by vám dovtedy nenapadli

…ušetríte čas, pretože nebudete musieť ísť do obchodu

…ušetríte peniaze, pretože nebudete robiť takmer žiadne nákupy

 

A aj vaše potraviny, lebo

…ich miniete skôr, než sa stihnú pokaziť


A čo vy? Poznáte túto hru? Ak áno, alebo sa ju rozhodnete hrať spolu so mnou, dajte mi v komentároch vedieť, ako sa vám v nej darí. Objavili ste vďaka nej nové jedlá alebo zvýšili svoje kuchárske sebavedomie? Zaznamenali ste, že vám varenie zo surovín v chladničke pomohlo v hospodárení s jedlom alebo ušetrilo peniaze?

Teším sa na vaše komentáre!

You may also like

4 komentáre

  1. Velmi pekny clanok. Takuto hru som u nas zaviedla cca mesiac dozadu, ako priehradka na ovocie a zeleninu nam vacsinou dost praska v svikoch, ale vzdy sa vsetko pekne zkonzumuje a do kosa nejde nic a ked uz by malo, su tu psy, tie zjedia skoro vsetko a co nezjedia ani ony, tak potom ide dazdovkam, ale to sa stane tak raz za par rokov. Este kupujeme vela jogurtov, lebo nam chutia, ale vzdy s rozumom aby sme ich dokazali zkonzumovat do dalsieho nakupu. Poloprazdna chladnicka je super, presne viem co v nej mam, viem co potrebujem zkomzumovat a podla toho si vymyslam jedla. Vacsinou ako pises vsetko skonvi v polievke, rizote, alebo v natierke. To su uplne uniberzalne tipy :).

    1. Magdi, skvela praca!:-) Isla si na to s rozumom, lebo presne ovocie a zelenina byvaju obvykle najproblematickejsie suroviny. Nevydrzia dlho cerstve a rychlo podliehaju skaze, a ak ich zle skladujeme, este ten proces urychlime. A mliecne vyrobky podobne. Tesim sa ze sa mi hlasia take sikovne gazdine! 🙂 Poloprazdnym chladnickam zdar! 😉

  2. Robím to tak už asi od začiatku, čo mám vlastnú domácnosť, keďže sme inak dosť vyhadzovali a stále sa mi ešte občas stane, že nejaký jogurt resp. niečo malé vyhodím ale aj tak som dosť pokročila. Vždy to čo je v chladničke je základ pre najbližšie jedlo, a zvyšok už len dokúpim, keďže obchod mám cez cestu. V chladničke si stabilne udržujem len niektoré potraviny asi ako tvoja mama. 🙂 Maslo, syrokrém, domáce vajíčka, jogurty, džemy a varené jedlá.
    Niekedy túto ,,hru,, praktizujem aj na mraziak a mám tam toho naozaj málo. A keď skončím s chladničkou a mraziakom, tak idem do skriniek. 😀 Takže také veľké nákupy robím možno raz za 3 či 4 mesiace.

    1. Pati, výborne, keď sa k chladničke pridá aj mraznička a špajza, domáce zásoby sa hneď prevetrajú jedna radosť.
      Presne ako ty, aj ja som mala zo začiatku, keď sme si založili s manželom vlastnú domácnosť, ten istý problém. Hoci som nechcela vyhadzovať nič, nedarilo sa mi s jedlom hospodáriť bezo zvyšku. Chýbali skúsenosti.
      Keď sa však človek tomu postaví čelom a nezatvára pred tým oči, dajú sa spraviť veľké veci a odstrániť veľa problémov. A to je dôležité.
      Držím palce, nech ti to ide takto skvele aj naďalej 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *