Neviete čo s bielym jogurtom? Spravte si jogurtovo-pomarančové smoothie

Stalo sa mi to, prosím pekne, nedávno. Ja, ktorá bojujem proti zvyškom ako sa len dá, som si ho sama vyrobila.

Na obed som uvarila krémovú tekvicovú polievku a keď som hľadela na tanier plný nádhernej oranžovej delikatesy, dostala som neskutočnú chuť  ozdobiť ju troškou tekvicového oleja, posypať tekvicovými semiačkami a dielo zavŕšiť…kopčekom bieleho jogurtu.

Čo v praxi znamenalo, načať nový kelímok s jogurtom, odobrať z neho za lyžicu, otvorený kelímok vrátiť späť do chladničky a modliť sa, že naň nezabudnem. Ak by som totiž zabudla, iste tušíte, kde a ako by zabudnutý jogurt skončil. 

Nie nie, to som veru nechcela a tak som počas vychutnávania polievky rozbehla myšlienkové pochody na tému “ako upotrebiť zvyšok bieleho jogurtu”. S dovetkom – “IHNEĎ”. Pričom som očkom hádzala po kuchyni a hľadala inšpiráciu. A tá prišla! Žmurkala na mňa z misy s ovocím a mala meno pomaranč. Vyriešené. Na olovrant sa bude konať jogurtovo-pomarančové smoothie.

Takže, ak sa vo vašej chladničke budú chúliť biele jogurty, ktorým sa nezadržateľne blíži dátum spotreby a vy neviete, čo s nimi, tento recept sa vám môže hodiť. Tak isto v prípade, ak si, rovnako ako ja, chtiac-nechtiac, vyrobíte z jogurtu zvyšok.

Ak potrebujete zahriať srdce a pohladiť dušu, či už vlastnú alebo niekoho, koho máte práve pri sebe, som si istá, že jogurtovo-pomarančové smoothie vás zahreje aj pohladí. Aj napriek tvrdeniam východných medicín, že citrusy a jogurt organizmus ochladzujú.

Hoci nie som odborník na čínsku ani inú východnú medicínu, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že vôňa a chuť kardamómu a škorice dodali teplo a energiu minimálne mojej duši. Možno práve preto, lebo sa mi vďaka nim podarilo mimoriadne chutne a jednoducho minúť zvyšok jogurtu, ktorého osud bol v jednu chvíľu celkom neistý.

Obmeny receptu

Základom tohto smoothie je síce jeden jediný druh ovocia – pomaranč, ak ho však práve doma nemáte, úspešní budete aj s inými ovocnými druhmi. Miesto pomaranča použite napríklad:

  • banán
  • čerstvé jahody (v prípade, že si smoothie budete robiť v júni)
  • mrazené ovocie – lesná zmes, jahody, ostružiny, čučoriedky
  • ananás
  • broskyne
  • mango

Troška o kardamóme

V prípade upotrebenia zvyškov síce hlásam pravidlo použitia dostupných a nie drahých surovín, v tomto prípade som však spravila výnimku. Hoci kardamóm je považovaný za tretie najdrahšie korenie po šafrane a vanilke, mať doma trocha tohto korenia sa určite oplatí. Nájdete ho v obchodoch so zdravou výživou alebo v špecializovaných, najčastejšie internetových obchodoch s koreninami. Ak chcete, aby vám korenie vydržalo dlhšie čerstvé, je lepšie kupovať ho v celých plodoch. Tobolky vydržia vo vzduchotesnej nádobe až jeden rok, pomleté korenie má životnosť podstatne kratšiu.

Kardamóm má veľmi široké využitie a použiť sa dá v sladkých aj slaných jedlách. Jeho domovom je  južná India a Srí Lanka, v súčasnosti je však najväčším producentom tohto korenia Guatemala. Do Európy sa zas dostal ešte za dávnych čias vďaka Vikingom, ktorí ho z vtedajšieho Konštantínopolu doviezli do Škandinávie.

A tak nie je žiadny div, že kardamóm je súčasťou nie len indických koreniacich zmesí zvaných masala, a mnohých indických jedál, ale svoje miesto má aj v škandinávskej kuchyni. Vo Fínsku ním dochucujú sladké pečivo podobné vianočke zvané pulla, v Nórsku si bez neho nevedia predstaviť typický vianočný sladký chlieb julekake, a v Švédsku ho zas pridávajú do pečiva s krkolomným názvom kardemummabullar.

V arabských krajinách je kardamóm bežnou súčasťou kávy či čaju, ale aj koreniacich zmesí.

Jemne rozdrvené tobolky sa môžu použiť počas dusenia ryže, zeleniny či mäsa, korenie sa však výborne hodí aj k pečeným jablkám, hruškovému kompótu a ovocným šalátom.

Nuž, a nie je žiadna náhoda, že kardamóm tvorí skvelú dvojicu aj s pomarančom.

Skúste ju napríklad v jogurtovo-pomarančovom smoothie, a dajte vedieť, či aj vás táto kombinácia chytila za srdce tak ako mňa.


NAJLEPŠIE JOGURTOVO-POMARANČOVÉ SMOOTHIE

Množstvo: pre 1 osobu

Čas prípravy: 5 minút

 

Suroviny

1/2 kelímka bieleho jogurtu (cca 70 g)

1 pomaranč

1/2 dcl studeného mlieka alebo 5 kociek ľadu (pridajte len v prípade, ak je smoothie príliš husté)

1 čajová lyžička medu

1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

1/8 čajovej lyžičky mletého kardamómu

1/8 čajovej lyžičky mletej škorice

kôra z pomaranča na ozdobenie (v prípade, že ste použili chemicky neošetrený pomaranč)

 

Postup

Ošúpaný pomaranč rozdeľte na mesiačiky a v stolnom mixéri ho rozmixujte spolu s jogurtom, medom, vanilkovým extraktom, kardamomom a škoricou na hladký krém.

Ak je smoothie príliš husté, pridajte mlieko alebo ľad. Podľa potreby pridajte viac medu alebo korenia.

Podávajte ihneď, ozdobené štipkou škorice a trochou pomarančovej kôry.

 

 

You may also like

2 komentáre

  1. Ahoj Lucia,
    děkuji za nový recept. Jogurt používám doma pořád, tak nebude problém Tvůj recept využít. Kardamom používám k vaření, tak ten je taky doma. Namlsala jsi mně, už vidím tu kombinaci s mangem. Ostatní kombinace jsou taky výborné, ale to mango mně přímo uchvátilo. Jasné je, že pomeranče jsou doma častěji, jak mango, ale na první dobrou, úplně cítím tu chuť.
    Děkuji a budu se těšit na Tvoje další rady a recepty

    1. Vašku, rado sa stalo 🙂 Ooooo, s tou kombináciou s mangom, to máš úplnú pravdu. Zrelé, šťavnaté a sladučké mango, to je božský pokrm. Škoda, že nerastú mangovníky aj u nás. Hneď som sa vďaka tebe preniesla do Afriky, tam sme ich jedli na kvantá, no proste, bol to nezabudnuteľný zážitok. Preto mi teraz doma často chýba odvaha ho kúpiť, vždy sa bojím, že budem sklamaná. Ale…keď si tak o tom mangu píšeme, asi začnem po dobrom mangu opäť pátrať. Kde ho kupuješ ty?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.