Čo sa dá vyrobiť z aquafaby? Napríklad…

Vegánska majonéza

Majonéza bola mojím prvým pokusným receptom s aquafabou. A poviem vám, som ňou viac než nadšená. Hoci z energetického hľadiska je to rovnaká kalorická bomba ako klasická majonéza pripravovaná s vaječnými žĺtkami, “fabanéza” má predsa len svoje výhody. Nemusím sa obávať salmonelózy a preto je to prvá majonéza, ktorú sa nebojím podávať deťom (samozrejme, v malých množstvách) A chutí tak isto skvele. 

Ak ste vegáni alebo trpíte alergiou na vajcia, aquafabu rozhodne odporúčam do vašej pozornosti. Je to jeden úžasný kuchynský zázrak, ktorý ponúka obrovský priestor na experimentovanie.

O aquafabe v skatke:

  • aquafaba je spoločný názov pre tekutinu, ktorú získate buď varením strukovín alebo precedením strukovín predávaných v obchodoch
  • najjednoduchšie sa k nej dostanete, ak si kúpite cícer v “plechovke”  (aquafaba sa však dá pripraviť aj v domácich podmienkach a to aj z iných strukovín)
  • funguje ako náhrada celých vajec a vaječných bielkov, je teda skvelou ingredienciou vo vegánskej kuchyni
  • pripravíte z nej slané i sladké jedlá, od majonézy, cez makrónky, wafle, lievance či zmrzlinu
  • ak sa chcete pustiť do prípravy sladkých jedál s aquafabou, vyhnite sa soleným nálevom a vyberajte si chuťovo neutrálny cícer bez soli
  • viac o aquafabe si prečítate v tomto článku

Aké sú výhody majonézy z aquafaby?

  • nemusíte sa báť salmonelózy ako v prípade klasickej majonézy
  • môže si na nej pochutnať ktokoľvek, kto má alergiu na vajcia alebo sa vyhýba živočíšnym produktom
  • je jedným o spôsobov, ako spotrebovať inak zdanlivo “nepotrebný” nálev z cícera, ktorý väčšinou končí vo výlevkách
  • jej príprava je rýchla a jednoduchá
  • môžete si ju (rovnako ako klasickú majonézu zo žĺtkov) pripraviť doma
  • v porovnaní s inými, v obchodoch predávanými vegánskymi majonézami má rozhodne atraktívnejšie zloženie
  • je lacnejšia ako akákoľvek kupovaná majonéza
  • keďže neobsahuje vaječné žĺtky, v chladničke vydrží dlhšie ako klasická majonéza; kým domácu majonézu je potrebné spotrebovať do max. troch dní, “fabanéza” zvládne minimálne dvojnásobok (osobne som dlhší časový interval neskúšala)

Aká je chuť majonézy z aquafaby?

Je takmer na nerozoznanie od klasickej majonézy a zamiešanú do dressingov alebo do iných jedál ju nespoznáte vôbec. Konzistencia je tak isto krásne hebká a hustá.

Tipy na prípravu:

  • výber oleja prispôsobte svojim chutiam. Na prípravu môžete použiť aj olivový olej, mne osobne však na prípravu akejkoľvek majonézy (či už klasickej so žĺtkami alebo tej z aquafaby) vyhovuje neutrálny olej – ideálne repkový. Olivový olej dodá majonéze horkastú príchuť, ktorá nemusí vyhovovať úplne každému. Ak sa rozhodnete zaexperimentovať s olivovým olejom, odporúčam vám ho pridať v malom pomere k repkovému oleju, napr. v pomere 160 ml repkového oleja a 20 ml olivového oleja. Slnečnicový olej nie je tiež zlou voľbou, v porovnaní s repkovým má o čosi výraznejšiu chuť, ktorá môže v majonéze vyznieť trocha zvláštne.
  • majonézu môžete dochucovať podľa vlastnej ľubovôle; citrónovú šťavu môžete vymeniť za jablčný alebo biely vínny ocot, môžete do nej pridať prelisovaný cesnak či obľúbené bylinky
  • olej do aquafaby primiešavajte pomaly, tenučným pramienkom a postupne. Ak ju pridáte príliš rýchlo, môže sa stať, že aquafaba spolu s olejom sa nespoja do hustej a hladkej zmesi
  • mixovanie tyčovým mixérom je podľa mojich skúseností najideálnejší spôsob prípravy. V stolnom mixéri sa dá samozrejme pripraviť tiež; ak máte výkonný stroj, bude majonéza hotová rýchlejšie ako s tyčovým mixérom. V stolnom mixéri je však lepšie pripravovať väčšie množstvo majonézy – aspoň dvojitú dávku, t.j. zo 100 ml aquafaby.
  • ja osobne preferujem neochutenú aquafabu, t.j. nesolený nálev z cícera. Je chuťovo neutrálny a dá sa použiť do sladkých aj slaných receptov. Cícer v nesolenom náleve dostanete napr. v DM Drogerie

Na čo použiť majonézu z aquafaby?

Rovnako ako klasickú majonézu. Môžete ju servírovať k pečeným zemiakom či pečenej rybe alebo inému pečenému mäsu, ako súčasť zeleninových šalátov (napr. Caesar šalát). Vegáni sa možno potešia, že vďaka nej si budú môcť na Vianoce pochutnať na zemiakovom šaláte takmer ako od mamy. “Fabanéza” dokonca zvládne aj tepelnú úpravu v rúre, takže ju môžete použiť napríklad do zapekaných nátierok či iných v rúre pripravovaných jedál, do ktorých sa pridáva majonéza.


VEGÁNSKA MAJONÉZA Z AQUAFABY

majonéza z aquafaby

Množstvo: cca 180 ml

Čas prípravy: 5 – 10 minút

 

Suroviny:

180 ml repkového oleja

45 ml aquafaby (nálev z cícera, nesolený)

15 ml citrónovej šťavy

2 čajové lyžičky dijonskej horčice

soľ podľa chuti

čierne korenie – čerstvo namleté

 

TIP: do majonézy môžete pridať aj strúčik cesnaku, dodá jej skvelú chuť

 

Postup:

1. Do vysokej nádoby nalejte aquafabu, pridajte citrónovú šťavu a horčicu. Tyčovým mixérom ich premiešajte, kým sa nespoja.

2. Do nádoby, za stáleho mixovania, začnite prilievať olej. POZOR! Prilievajte ho pomaly, po častiach, úplne tenučným pramienkom. Inak hrozí, že sa aquafaba s olejom nespojí.

Najskôr pomaly pridajte približne tretinu oleja a zmes mixujte na najvyšších otáčkach, kým začne hustnúť. Potom začnite, opäť pomaly, pridávať ďalšiu tretinu oleja. Majonéza by mala byť stále hustejšia a hustejšia. Potom prilejte poslednú časť oleja – opäť pomaly, tenučkým pramienkom. Majonéza by mala teraz zhustnúť rovnako, ako tá klasická, z vaječných žĺtkov. Mixovanie by malo trvať približne 2 – 3 minúty, v závislosti od výkonnosti vášho mixéra. Ak váš tyčový mixér nie je príliš výkonný a pri šľahaní dlhšom ako minúta sa začne prehrievať, pokojne mu pri mixovaní doprajte krátku prestávku.

Majonéza začne hustnúť pomalšie, než tá klasická, ktorá sa pripravuje s vaječnými žĺtkami. Preto buďte pri mixovaní trpezliví.

3. Majonézu dochuťte soľou a korením. Soľ pridávajte postupne, celkovo by na uvedené množstvo majonézy mala stačiť cca 1/8 čajovej lyžičky. Pridať môžete aj prelisovaný strúčik cesnaku, takto dochutená majonéza je naozaj delikátna.

4. Preložte ju do skleneného pohára s viečkom a odložte do chladničky, aby sa vychladila. Pri mixovaní sa totiž majonéza zohreje.

5. Majonézu z auafaby použite rovnako ako klasickú majonézu. Skladujte ju v chladničke v uzatvorenej nádobe.

 

majonéza z aquafaby

majonéza z aquafaby

majonéza z aquafaby

majonéza z aquafaby

majonéza z aquafaby

majonéza z aquafaby

 

 

You may also like

4 komentáre

  1. Na článok o aquafabe som naraxila asi pred 2týždňami. S nadšením som o tom vravela manželovi,ale až dodnes som z aquafaby nič nevyskúšala. Dnes ráno som našla váš blog a bolo to jasné. Naše deti milujú pečený cícer,môj muž čokoľvek s domácou majonézou. No predstava jedenia surových vajec v týchto horúcich dňoch mi naháňa trochu strach…. Cícer sa už pečie a majonéza z aquafaby je už hotová! A našťastie som spravila hneď dvojité množstvo,lebo je výborná. Stačilo mi menej oleja a je krásne hustá.Naozaj takmer na nerozoznanie! Ďakujem! Chcem sa len spýtať,či sa dá aquafaba aj vyrobiť zo surového cíceru. Večer ho namáčam,ráno varím. Bude to fungovať aj s vodou,v ktorej bol cícer varený?

    1. Lucka, veľmi sa teším že Vám to s majonézou tak krásne vyšlo a že chutí 🙂 Aquafaba sa dá vyrobiť aj zo suchého cíceru, voda, v ktorej sa varil, by mala mať konečnú hustotu podobnú ako nálev z konzerovaného cícera. Takže ak po uvarení cícera nebude voda dostatočne hustá, bude ju treba ešte zredukovať – nechať vrieť a odpariť časť tekutiny. Uvarený cícer môžete kľudne nechať v aquafabe vychladnúť a aj ho v nej v chladničke uchovať, pár dní bez problémov vydrží – aj cícer aj aquafaba.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.