Napiekli ste priveľa medovníčkov a neviete už, čo s nimi? Mala by som pre vás tip…

Medovníčkový crumble

Viete si predstaviť Vianoce bez medovníčkov? Ja viem, ide to aj bez nich, ale s nimi je to voňavejšie, tradičnejšie a aj veselšie. Mám rada tie chvíle, keď miesim cesto prevoňané medom a medovníčkovým korením, keď ho na druhý deň vyberiem z chladničky a s deťmi vykrajujeme hviezdičky, srdiečka, zvončeky a rôzne iné vianočné tvary. Keď nám počas pečenia prevoňajú dom a keď si pri ich zdobení užívame spoločnú zábavu. Potom ich však zavriem na tajné miesto, aby sa do Vianoc ich počet radikálne neznížil a aby som ich mohla  na Štedrý deň hrdo naservírovať na slávnostný stôl. 

Nanešťastie, počas Vianoc už však chuť na medovníčky býva oveľa menšia ako pred nimi a tak sa občas po Vianociach stane, že ešte na Troch kráľov sa na misiach s vianočným pečivom stále nachádza aj vianočné pečivo, o ktoré už akosi nikto nemá záujem. 

Našťastie však existujú fígle, ako po sviatkoch ponúknuť rodine medovníčky bez toho, aby nad nimi ktosi ohŕňal nos. Zároveň sú to aj triky, ktoré zabezpečia, aby medovníčky skončili tam, kde majú, namiesto toho, kde by nemali – a síce v žalúdkoch namiesto odpadkových košov. 

S medovníčkami sa totiž dá stvárať kadečo. Dnes som sa rozhodla, že si nimi spestríme poobedie v podobe medovníčkového crumble.

Crumble + medovničky = medovníčkový crumble

A toto mám na varení a pečení rada. Že dokáže spojiť chute a receptúry z rôznych kútov sveta. Ako v tomto prípade – medovníčky charakteristické pre nemecky hovoriace a stredoeurópske krajiny a typický britský dezert.

Crumble sa skladá z dvoch vrstiev – spodnej, ktorú tvorí ovocie, najčastejšie jablká. Výnimkou však nie sú ani hrušky, slivky, broskyne a rebarbora, či drobné ovocie ako černice a egreše. Vrchnú zas tvorí chrumkavá zmes múky, cukru a masla, pripomínajúca drobenku. Crumble vďačí za svoj názov práve nej, a anglický slovník to len potvrdzuje. Crumble označuje všetko, čo sa drobí, mrví a rozpadá a presne taký je aj tento dezert.

To mu však na chuti vôbec neuberá. Spojenie ovocia a drobenky je mimoriadne príjemné; vďaka ovociu a šťave, ktorú počas pečenia pustí, je dezert šťavnatý. Vrstva drobenky zas vyvažuje mäkkosť ovocia a pod zubami šarmantne chrumká.

Pri pátraní po tom, ako vlastne crumble vznikol, ma najviac zaujala informácia, že to bolo pravdepodobne počas druhej svetovej vojny, kedy bol všeobecne nedostatok potravín, suroviny na prípravu cesta klasických koláčov vôbec neboli bežne dostať a potraviny sa dostávali iba na prídel.

Variabilnosť nadovšetko

A práve také jedlá mám najradšej, lebo dovoľujú popustiť uzdu fantázii a navyše aj vyprázdniť chladničku či špajzu. V prípade „kramblu“ sa dá vyjašiť najmä v prípade vrchnej chrumkavej vrstvy, kde sa dá experimentovať s typmi múk, alebo časť múky nahradiť drvenými orechami rôzneho druhu, strúhaným kokosom či ovsenými vločkami. Kto chce, môže experimentovať s rôznymi druhmi sladidiel či tukov a kto nechce, môže nahradiť múku a cukor sušienkami. Alebo medovníčkami.

Ak sa vám teda stane to, čo mne, že po Vianociach sa na vás z krabice stále smutne usmieva zopár nedojedených medovníčkov, alebo sú aj po mesiaci rovnako tvrdé ako po vytiahnutí z rúry, buďte radi. Spravte si crumble, potešíte seba, svoje chuťové poháriky aj zvyšok rodiny. A možno začnete piecť medovníčky do zásoby, aby ste si medovníkový crumble mohli robiť častejšie 😉 .


MEDOVNÍČKOVÝ CRUMBLE

Medovníčkový crumble

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: 15 minút + zapekanie cca 30 minút

 

Suroviny:

NA POSÝPKU

75 g medovníčkov

25 g vlašských orechov (môžete nahradiť medovníčkami)

1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia

30 g masla

2 čajové lyžičky trstinového cukru (môžete aj vynechať, najmä ak do ovocnej vrstvy použijete sladkú odrodu jabĺk)

NA OVOCNÚ VRSTVU

2 stredne veľké jablká – cca 400 g

50 g mrazených čučoriedok

malá hrsť sušených brusníc

1/2 polievkovej lyžice kukuričného škrobu (Gustin) ***

štipka mletého klinčeka

1 polievková lyžica trstinového cukru cukru

zrniečka z jedného vanilkového struku (ak ho nemáte k dispozícii, miesto trstinového cukru použite vanilínový cukor alebo vanilku jednoducho vynechajte)

NA OZDOBENIE  A PRE DOKONALÝ CHUŤOVÝ ZÁŽITOK

trocha šľahačky, zmrzliny, kyslej smotany alebo bieleho smotanového jogurtu – podľa toho, čo ponúka vaša chladnička či mraznička

 

*** POZNÁMKA: kukuričný škrob nie je nevyhnutnou súčasťou receptúry, ja ho však trocha pridám vždy, lebo vďaka nemu šťava vytekajúca z ovocia nadobudne krémovejšiu konzistenciu, zahustí sa a podstatne zlepší celkový výsledok.

 

Postup:

1. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Malú ohňovzdornú misu alebo pekáčik vymažte maslom.

2. PRIPRAVTE SI POSÝPKU: Medovníčky a orechy rozdrvte v mixéri úplne na jemno a zamiešajte do nich perníkové korenie. Pridajte maslo a rukami spracujte ako drobenku na koláč.

3. NACHYSTAJTE OVOCIE: Jablká ošúpte a zbavte jadrincov a nakrájajte na mesiačiky. Vo väčšej mise ich zmiešajte so škrobom, cukrom a korením. Vmiešajte čučoriedky a brusnice a ovocie vysypte do pekáčika

4. DOKONČITE A UPEČTE: Na ovocie v pekáčiku navrstvite medovníčkovú drobenku. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 minút. Priebežne kontrolujte farbu povrchu dorbenky, ak by sa vám zdalo, že mu hrozí pripečenie zvrchu, prikryte crumble alobalom.

5. PODÁVAJTE teplé, s kopčekom čerstvej šľahačky. Ak sa však po sviatkoch bojíte zbytočných kalórií, siahnite radšej po bielom smotanovom jogurte. Dobrú chuť 🙂

Medovníčkový crumble

Medovníčkový crumble

Medovníčkový crumble

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *