Nátierka zo zvyškov pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Určite si myslíte, že naváľať sa cesnakom bezprostredne pred odchodom na rande alebo do divadla je poriadne barbarstvo. A myslím si to aj ja. Nedávno sa mi však podarilo nájsť spôsob, ako aj milovník cesnaku môže zjesť čokoľvek s cesnakom bez toho, aby sa pred svojou láskou alebo v akejkoľvek inej spoločnosti blamoval nevhodnou vôňou. A navyše, popri tom minúť aj nejaký ten zvyšok pečeného mäsa.

Ako teda nezabiť začínajúci vzťah tým, že si tesne pred stretnutím so svojou láskou dáte chlieb s cesnakovou nátierkou?

Tí, ktorí pozorne prečítali názov receptu, už vedia. Nuž, predsa tak, že ho upečiete. Pôsobením tepla v rúre cesnak zmäkne, ale hlavne, nadobudne príjemnú sladkastú chuť, krémovú konzistenciu a jeho štipľavosť a typický odér (ktorý prezradí každého, kto si dal do úst čo len milimeter kubický)  úplne zmiznú. Už mi začínate veriť, že po konzumácii pečeného cesnaku by ste mohli ísť okamžite hoci aj na odovzdávanie prezidentských cien?

A načo všetko sa ten pečený cesnak dá použiť?

Úplne najjednoduchším, ale chuťovo nanajvýš atraktívnym spôsobom je rozotrieť upečené strúčiky cesnaku na pečivo.  Je to taká delikatesa, že začnete túžiť po vlastnej cesnakovej plantáži len preto, aby ste mohli mať túto pochúťku na tanieri čo najčastejšie.

Pečené strúčiky cesnaku môžete tiež rozmixovať, dochutiť soľou alebo bylinkami, a odložiť si do skleneného pohárika na neskôr. Vydrží pobyt nielen v chladničke, ale aj v mrazničke.

Rozmixovaný pečený cesnak vie urobiť skvelú spoločnosť ingredienciám v šalátových dresingoch, dipoch, nátierkách, polievkach, či omáčkach alebo ako príloha k mäsu, cestovinám či zelenine. A skvele si rozumie aj s vareným či pečeným mäsom.

Ostal vám kúsok pečeného mäsa od obeda? Pošlite ho na rande s pečeným cesnakom!

Ja som sa rozhodla využiť všetky spomínané výhody pečeného cesnaku v jednoduchej nátierke z pečeného kuracieho mäsa, ktoré mi ostalo z obeda z predchádzajúceho dňa.  Ich spojenie funguje na jednotku s hviezdičkou. Navzájom sa  totiž dopĺňajú nielen chuťovo, ale aj konzistenciou.

Základnými ingredienciami na prípravu nátierky je kuracie mäso a maslo. Ja som použila mäso pečené, ale vôbec nič sa nestane, ak sa v nátierke objaví varené mäso z hydinového vývaru.

Vzájomné množstvo mäsa, masla a cesnaku si môžete upravovať na základe toho, koľko mäsa máte k dispozícii. Mne sa osvedčil pomer mäsa a masla 2:1, a približne 2 hlavičky cesnaku na 50 g mäsa.

Ak vám ostal výpek z pečeného mäsa, môžete do nátierky pridať aj ten, dodá jej ešte zaujímavejšiu chuť. Pri pridávaní však buďte opatrní a pridávajte ho do nátierky postupne, aby nebola príliš mastná a ťažká.


NÁTIERKA ZO ZVYŠKOV PEČENÉHO MÄSA A PEČENÉHO CESNAKU

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Množstvo: pre 3 – 4  osoby

Čas prípravy: 45 minút pečenie cesnaku + 10 minút príprava nátierky

 

Suroviny:

NA NÁTIERKU

80-100 g pečeného kuracieho mäsa (ja som použila jedno pečené kuracie stehno)

40-50 g masla (časť masla môžete nahradiť výpekom z mäsa ak máte)

4 hlavičky pečeného cesnaku

1 čajová lyžička dijonskej horčice

1 čajová lyžička bieleho vínneho octa

1 vetvička čerstvého rozmarínu (použiť môžete aj sušený)

štipka mletého muškátového orieška

soľ, čierne korenie podľa chuti

 

NA PODÁVANIE

(staršie) pečivo, zelenina

 

Postup:

1.       Odkrojte si potrebné množstvo masla a nechajte ho pri izbovej teplote zmäknúť.

2.       Upečte cesnak. Rúru predohrejte na 180 stupňov. Hlavičky cesnaku očistite od vrchných šupinatých vrstiev, najmä od tých, ktoré z hlavičky samé odpadávajú. Časť šupiek, ktorá drži pri sebe jednotlivé strúčiky, však na cesnaku nechajte, aby sa hlavička nerozpadla. Z hlavičiek odrežte približne pol centimetra tak, aby ste odstránili vrchnú časť strúčikov. Z alobalu si odtrhnite dva pásy široké približne 15 cm a každý ešte rozdeľte na polovicu. Získate tak štyri obdĺžniky, do ktorých vložíte každý cesnak tak, aby odrezaná časť smerovala hore. Každú hlavičku cesnaku môžete pokvapkať olivovým olejom. Ide to však aj bez neho. Rohy alobalu stisnite k sebe a cesnakové balíčky položte na plech alebo do muffinovej formy, kde si udržia stabilitu. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 45 minút. Počas pečenia je ideálna doba napríklad na preskočenie k bodu 3 a 4 či prestretie stola.

Balíčky rozbaľte a cesnak nechajte vychladnúť natoľko, aby sa s ním dalo pracovať. Upečené hlavičky cesnaku spoznáte podľa zlatistej farby ich odrezaných vrškov. Povytláčajte strúčiky cesnaku zo šupiek a odložte na misku.

3.       Pripravte si zvyšok surovín. Kuracie mäso oberte z kostí a nakrájajte ho na malé kúsky. Vložte do misy alebo do vysokej nádoby, nátierku je totiž ideálne kvôli čo najkrémovejšej konzistencii vyšľahať tyčovým mixérom. Pridajte maslo, dijonskú horčicu,  najemno nasekané lístky rozmarínu a polievkovú lyžicu výpeku – nemusí byť roztopený. Osoľte a vyšľahajte. Nakoniec pridajte upečený cesnak. Ochutnajte, ak treba, dosoľte alebo pridajte ešte trocha výpeku.

4.       Starší chlieb alebo akékoľvek iné pečivo nakrájajte na plátky a opečte v hriankovači alebo v rúre hneď po tom, čo dopečiete cesnak. Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň krajce chleba. V rúre nechajte pod grilom opiecť z každej strany. Čas neuvádzam zámerne, každý gril má inú intenzitu pečenia, treba si ho na svojej rúre vystriehnuť.

5.       Nátierku natrite na hrianky a vychutnávajte v príjemnej spoločnosti.

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku

Nátierka z pečeného mäsa a pečeného cesnaku


Tak čo, skúsite to s tou cesnakovou nátierkou pred odchodom do spoločnosti risknúť? V tom prípade dajte vedieť ako to dopadlo. Vlastne, dajte vedieť ako to dopadlo aj keď ste ostali doma. Zaujala vás vôňa a chuť pečeného cesnaku? Páči sa vám v kombinácii s pečeným mäsom? Moje zvedavé oko sa teší na vaše komentáre.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *