Útočné trio zo zvyšných bielkov

Omeleta z bielkov

Dnes som si zobrala na pomoc futbalové názvoslovie. Nakoľko pochádzam z rodiny, ktorá je založená viac hudobne ako športovo, útočné trio je pre mňa mimoriadne príťažlivý termín. Vždy si pod ním predstavím troch zúrivých violončelistov, ktorí útočia na fajčiarov fajčiacich na zastávkach MHD. (Akože nič proti fajčiarom; fajčiari, ktorých poznám, sú všetko samí skvelí ľudia ktorých nadovšetko ľúbim, ale keď mi niekto dymí do tváre čakajúc na autobus a keď potom cestou dovnútra stúpim na rozmočený mazľavý cigaretový ohorok, mám chuť mať pri sebe violončelo a útočiť).

Fajčiarov však pred Vianocami necháme pokojne fajčiť, pretože prichádzajú sviatky pokoja a mieru a ja si to fakt nechcem s nikým rozhádzať. Zato útočiť budeme – a to tvrdo a vytrvalo. A opäť na zvyšné vaječné bielky. Veď viete, Vianoce, pečenie a tak, viac asi ani nemusím hovoriť.

A tak, ak vám ostali tri vaječné bielky, alebo vám ešte len ostanú, lebo pred Vianocami sa ešte budú piecť vianočky, rada vám prezradím svoju útočnú taktiku. V žiadnom prípade sa totiž nechystám byť defenzívna a nečinne čakať, lebo tých bielkov vo výlevke by bola fakt škoda.

Nie je to nič zložité, stačí prihrať z chladničky zvyšné bielka, trocha byliniek a parmezánu. Táto rýchla útočná stratégia človeka rýchlo dostane do tempa a za chvíľu má hotovo. Čo sa pri predvianočnom vypekaní obzvlášť hodí.

Pri správnom nasadení a udržaní útočného tempa som si úplne istá, že všetky zvyšné bielky nájdu svoj koniec tam kde majú – v dobrom jedle a nie medzi kuchynským odpadom. Hrou vo vysokom tempe donútite súpera viac pracovať a vďaka tomu z vašich zvyšných bielkov vznikne večera, ktorou by nepohrdol žiadny futbalista ani violončelista.


OMELETA Z BIELKOV S PARMEZÁNOM A BYLINKAMI

Omeleta z bielkov

Množstvo: pre 1 osobu; ak však doplníte jedálenský stôl zeleninovým šalátom, pečivom, či zvyškami zemiakov, zrazu to môže byť večera aj pre celú rodinu

Čas prípravy: 15 minút

 

Útočný tím (suroviny):

3 bielka

1 celé vajce

1 polievková lyžica strúhaného parmezánu

1 polievková lyžica čerstvých alebo mrazených nasekaných byliniek – petržlenová vňať, pažítka

soľ

čierne korenie

 

Hráčska stratégia (postup):

1. Nachystajte si parmezán a bylinky. Časť byliniek si odložte na finálne ozdobenie jedla.

2. V miske prešľahajte bielka s vajíčkom, stačí krátko, vajce nemusí byť dôkladne premiešané s bielkami. Vmiešajte do nich parmezán a bylinky, osoľte a okoreňte podľa chuti.

3. V panvici rozpáľte tuk a vylejte do nej vaječnú zmes. Plameň stíšte a omeletu nechajte zvoľna piecť. Keď omeleta na povrchu stuhne, preložte ju na tanier a servírujte. Ak máte panvicu s nehorľavým uchom, môžete omeletu nechať dopiecť v rúre, hneď po tom, čo bielka zospodu stuhnú.


A ako útočíte na zvyšné bielky vy? Nezabudnite sa pochváliť ;).

You may also like

2 komentáre

  1. akurat som vcera vyhodila 3 bielka, co zostali zo spagiet carbonara, nabuduce predtym ako spravim podobnu blbost, si pojdem na balkon zapalit a radsej si to dobre premyslim!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.