Vskutku zdravé a chutné miesto pre zvyšky pomarančovej dužiny

Ovsený koláčik s pomarančovou dužinou

Každý majiteľ odšťavovača citrusov pozná ten moment, keď sa slastne napije čerstvo odšťavenej pomarančovej šťavy, pošteklí chuťové poháriky voňavou sladkou tekutinou, s pôžitkom prehltne a potom mu zrak padne na vylisovanú dužinu, ktorá naňho cerí zuby z odšťavovača.

„Čo s tebou fešanda?“ A tak si vezmete lyžičku a začnete ju vyjedať len tak. Dobre viete, že nikto iný okrem vás tú urehotanú dužinu nedoje a ak to neurobíte vy, pekný osud ju asi čakať nebude.

Ale…existuje zopár spôsobov ako si na nej pochutnať aj inak ako vyjedaním z odšťavovača na stojáka. O jednom som písala už v tomto článku – ťuk sem.

Tých možností je však nekonečne veľa. Tak teda…

…čo tak skúsiť dužinu ukryť do koláčika?

Najzdravší koláčik na svete

Tento koláčik totiž neobsahuje žiadnu múku, cukor, mlieko ani vajcia. Je to koláčik, po ktorom siahnete radi napríklad v čase pôstu, alebo ak držíte štíhlu líniu. Ak nie sú klasické koláče vašou šálkou kávy, tento recept vás určite poteší.

A okrem toho má aj ďalšie bonusy:

Recept na ovsený koláčik je veľmi jednoduchý, nenáročný na čas, prípravu aj špinavý riad.

Ja ho mám veľmi rada aj kvôli jeho osviežujúcej chuti – vďaka pomarančovej dužine je jemne kyselkavý, voňavý po orechoch a po kokose, vďaka medu a jablkám sladký tak akurát.

Navyše – má krásnu vlhkú textúru, drží tvar a nedrobí sa a ovsené vločky jemne šteklia na jazyku.

Je ideálny ako desiata či olovrant, či už do práce alebo pre deti do školy, alebo len tak, ako zdravá maškrta, keď vás „honí mlsná“.

Navnadila som vás? Ak áno, nech sa páči, tu je recept.

A nezabudnite dať vedieť, ako sa vám koláčik vydaril a či vám chutil.


OVSENÝ KOLÁČIK S POMARANČOVOU DUŽINOU

Ovsený koláčik s pomarančovou dužinou

Množstvo: 6 – 8 kúskov; pečie sa vo forme s rozmermi cca 20 x 20 cm (moja forma má rozmery 18 x 25 cm)

Čas prípravy: 10 minút + pečenie 20 minút

 

Suroviny:

350 g ovocného pyré zo zvyškov pomarančovej dužiny a jabĺk – viď. bod č.1

140 g   jemných ovsených vločiek

50 g    strúhaného kokosu

20 g    mletých vlašských orechov (cca 2 polievkové lyžice)

2 polievkové lyžice medu

2 polievkové lyžice kokosového oleja (dá sa nahradiť maslom)

2 čajové lyžičky mletej škorice

 

Postup:

1. PRIPRAVTE SI OVOCNÉ PYRÉ: Odvážte si množstvo pomarančovej dužiny, ktorú máte k dispozícii. Ak jej je menej ako 350 g, na doplnenie tohto množstva použite ošúpané a jadrincov zbavené jablká. (napr. k 200 g pomarančovej dužiny by vám malo stačiť jedno stredne veľké jablko) Pomarančovú dužinu a kúsky jablka zmixujte v stolnom mixéri na hladkú kašu.

2. RÚRU PREDOHREJTE NA 200 STUPŇOV. Zapekaciu nádobu alebo formu na pečenie vymažte kokosovým olejom alebo maslom.

3. PRIPRAVTE SI SUCHÉ INGREDIENCIE: Vo väčšej mise zmiešajte vločky, kokos, mleté orechy a škoricu.

4. ZMIEŠAJTE MED A KOKOSOVÝ OLEJ: Do malého kastrólika dajte kokosový olej a na miernom plameni ho zahrievajte dovtedy, kým sa neroztopí. Vypnite plameň a do oleja zamiešajte med.

5. DOKONČITE CESTO A PEČTE: K suchým ingredienciám pridajte ovocné pyré a poriadne premiešajte. Potom pridajte kokosový olej s medom a vymiešajte rovnomerne navlhčené cesto. Malo by mať konzistenciu hustej kaše, nemalo by však klásť priveľký odpor; malo by byť také vlhké, aby sa dalo do hladka rozotrieť do zapekacej formy. Preložte ho do formy a polievkovou lyžicou uhlaďte povrch cesta. Pečte pri 200 stupňoch približne 20 minút. Hotový koláčik bude mať zlatistú farbu a jeho okraje trocha odskočia od okrajov zapekacej nádoby.

6. ĽUBOVOĽNE OZDOBTE A PODÁVAJTE: Ak mám čas a chuť  a koláčik neberiem na cesty, občas ho polejem čokoládou a posypem kokosom. Poliať ho však môžete aj pomarančovou polevou pripravenou z pomarančovej šťavy a cukru. Ak nemáte chuť na žiadne veľké ozdobovačky, jedzte ho len tak – aj neozdobený je výborný.

Koláčik skladujte v chladničke a spotrebujte do dvoch dní.

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Príprava ovseného koláčika

Ovsený koláčik s pomarančovou dužinou

Ovsený koláčik s pomarančovou dužinou

 

You may also like

2 komentáre

  1. Ahoj, děkuji za super tip, já jsem teprve nedávno vyměnila kupované kuličky do polévky za starý chleba opečený na másle na pánvičce. Dají se krutonky pečené v troubě aspoň pár dnů skladovat a jak? v lednici?

    1. Ahoj Marti, určite sa dajú skladovať, napríklad v sklenenom zaváraninovom pohári alebo inej nádobe, ktorá sa dá zakryť viečkom. Pár dní určite vydržia aj pri izbovej teplote, napríklad v potravinovej skrini či v špajzi. V chladničke by sa samozrejme dali skladovať tiež, nie som si však istá, či by nestratili trocha zo svojej chrumkavosti. Pred uložením do nádoby musia byť úplne vychladnuté, aby sa nezaparili. Snáď som pomohla 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *