Recept pre vyprázdnenie zeleninovej priehradky

Pečená zelenina

Tento recept ma zachránil už mnohokrát. Keď zatúžim v zime alebo začiatkom jari po zdravej, rýchlej a ľahkej večeri, ale na zeleninový šalát ešte nemám čerstvé typicky jarné a letné ingrediencie. Keď ma predstava studeného zeleninového šalátu až tak veľmi neláka, lebo túžim svoj žalúdok zohriať niečím teplým.

A aj vtedy, keď som potrebujem vyprázdniť zeleninovú zásuvku v chladničke. 

Jej vyprázdňovaniu sa venujem vždy pred plánovanými väčšími nákupmi, ale aj pred každým odchodom mimo domov na viac ako 2 až 3 dni.

Je fajn mať po návšteve trhu miesto na novú zeleninu. A je tiež fajn, keď prídete po niekoľkodňovom výlete či dovolenke domov a v chladničke vás nečaká žiadna hnilobou či plesňou napadnutá zelenina.

Preto má tento recept u nás svoje pevné miesto a ja sa oň s vami veľmi rada podelím.

Pečená zelenina – ideálny spôsob, ako si ju vychutnať v zime

V studené zimné dni a v chladnom predjarí ma totiž nič nepoteší viac, než tanier teplého jedla a horúceho čaju. Studeným šalátom v tomto období neholdujem a pravdu povediac, na čerstvý jarný šalát a bylinky, augustové paradajky plné slnka a chuti a šťavnaté uhorky, cukety či papriku si radšej ešte pár mesiacov počkám.

 

V zime si veľmi rada vychutnám koreňovú zeleninu v plnej kráse, cviklu či zemiaky. Všetky sú na pečenie ako stvorené, mrkva, paštrnák aj petržlen po upečení krásne rozvinú svoju chuť, zemiaky s chrumkavou kôrkou zasýtia a pečená cvikla je tiež zaujímavým gurmánskym zážitkom.

 

Tento krát sa u nás vyskytla aj hlávka karfiolu a prvé reďkovky – a tie to v rúre tiež vedia pekne rozbaliť.

S pridaním trochy korenistej marinády z olivového oleja nádherne rozvinú svoju chuť, reďkovky zas stratia svoju pikantnú  a spolu s jogurtovým dressingom je taký tanier pečenej zeleniny neskutočnou lahôdkou.

Zeleninové preddovolenkové upratovanie

Pečená zelenina mi pomáha ešte s jednou vecou – spotrebovať všetku zeleninu, ktorá by mohla počas našej dlhšej neprítomnosti doma utrpieť vážne škody na svojej čerstvosti a nezávadnosti.

A tak pred jarnými prázdninami či predĺženými víkendami kontrolujem stav zemiakov v špajzi a ostatnej zeleniny v chladničke a tá, ktorá vyzerá tak, že by to doma bez nás neprežila, putuje na pekáčik a do rúry.

Nič ma po príchode domov po pár dňoch voľna nehnevá viac, ako vyhadzovanie pokazených potravín z chladničky či špajze. Skrátka, vyprázdňovanie chlaničky pred dovolenkou je môj obľúbený rituál, ktorý nám už ušetril veľa peňazí a miesta v odpadkovom koši.


PEČENÁ ZELENINA PRE GURMÁNOV

Pečená zelenina

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 15 minút + cca 30 minút pečenie

 

Suroviny:

1/2 hlavičky menšieho karfiolu alebo 1/4 hlavičky veľkého karfiolu

2 – 3 menšie zemiaky

2 mrkvy

5 – 10 červených reďkoviek

(zeleninu, ktorú momentálne nemáte k dispozícii, môžete nahradiť napríklad červenou cibuľou nakrájanou na mesiačiky, sladkými zemiakmi, paštrnákom, petržlenom či zelerom)

NA MARINÁDU

5 polievkových lyžíc olivového oleja

1/2 čajovej lyžičky červenej mletej papriky

1/2 čajovej lyžičky kurkumy

1/2 čajovej lyžičky drevenej rasce

NA DRESSING

1 kelímok bieleho jogurtu (145 – 150 g)

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

1 polievková lyžica tekvicového oleja (môžete nahradiť olivovým)

soľ

NA OZDOBENIE

tekvicové semienka

 

Postup:

1. Pripravte si keramický pekáčik alebo plech a rúru začnite predohrievať na 180 stupňov.

2. PRIPRAVTE SI ZELENINU: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kolieska. Karfiol rozoberte na menšie ružičky. V hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a zemiaky aj karfiol povarte približne 4 minúty. Mali by mierne zmäkknúť, nie však úplne, v rúre budú mať na úplné zmäkknutie ešte dosť priestoru. Potom ich sceďte a nechajte odkvapkať.

Predvarenie karfiolu a zemiakov má výhodu v tom, že sa skráti čas pečenia zeleniny. Ak sa vám ich však nechce predvárať, nemusíte, zeleninu však nechajte v rúre cca o 10 – 15 minút dlhšie.

Počas predvárania karfiolu a zemiakov očistite mrkvu a reďkovky. Mrkvu nakrájajte na kolieska.

3. PRIPRAVTE SI MARINÁDU: Suroviny na marinádu zmiešajte vo väčšej miske. Mala by byť dostatočne veľká, aby sa do nej zmestila všetka zelenina.

4. ZELENINU ZMIEŠAJTE S MARINÁDOU: Zeleninu vsypte do misky s marinádou, jemne premiešajte, aby sa všetka zelenina rovnomerne obalila olivovým olejom a koreninami. Vsypte do pripraveného pekáčika alebo na plech a vložte do rozhoriatej rúry. Pečte pri teplote 180 stupňov cca 30 minút.

5. PRIPRAVTE SI DRESING: Počas pečenia zeleniny vmiešajte do bieleho jogurtu citrónovú šťavu a trošku soli. Odložte do chladničky. Pred podávaním pokvapkajte tekvicovým olejom a ozdobte tekvicovými semienkami.

6. VYCHUTNAJTE EŠTE TEPLÉ: Pečenú zeleninu rozložte na taniere a posypte tekvicovými semienkami. Podávajte s pripraveným jogurtovým dressingom.

 

Príprava pečenej zeleniny

Príprava pečenej zeleniny

Príprava pečenej zeleniny

Príprava pečenej zeleniny

Príprava pečenej zeleniny

Pečená zelenina

Pečená zelenina

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.