Predvianočné vyprázdňovanie mrazničky

Pečený slivkový lekvár

Asi budem dnes trocha tendenčná, lebo týmto zahajujem prvý zo série predvianočných článkov. Ale milí moji, nebojte sa nič, bude to zábava a minimum práce, sľubujem.

Čo sa týka tých Vianoc, nechcem vás stresovať. A tak sa nebudem rozpisovať o tom, že Vianoce už začínajú klopať na dvere a podobné múdrosti. Len by som rada sama sebe a všetkým, ktorí máme empatiu pre zvyšky jedla, pripomenula, že práve nastáva ten čas, kedy je dobré pred Vianocami skontrolovať mrazničku a trocha ju poupratovať. Minúť potraviny, ktoré by si to už po niekoľko mesačnom pobyte na mraze zaslúžili a spraviť miesto pre nové príprastky, ktoré sa vyskytnú napríklad počas predvianočného pečenia. A najmä pre tie, ktoré ostanú z  vianočného silvestrovského hodovania. A tak dnes prichádzam s bojovou hrou s názvom „Vyprac si mrazák“.

Obsah mrazničky sa v každej domácnosti samozrejme odlišuje, preto asi nepoteším tých, ktorým miesto v mrazničke momentálne zaberá mrazené mäso alebo pečivo. Ja som totiž zistila, že podstatnú časť môjho mrazáka okupujú vykôstkované slivky. V lete som si ich odložila na pečenie koláčov, ale vzhľadom na môj blogerský koníček som vypekala kadečo iné, len nie slivkové koláče.

A tak dnes dozrel čas na minutie tých približne troch kíl mrazených sliviek, ktoré som sa rozhodla spotrebovať rýchlo, naraz a s minimom práce.

Upečte si v zime lekvár

Presne tak. Hovorím si, načo v lete nosiť drevo do lesa? Stáť zavretý doma pri sporáku keď to láka von, vykurovať si byt vyváraním džemov, marmelád a lekvárov, keď je už aj tak dosť horúco? A riešiť kvantá dozrievajúceho ovocia namiesto dlho očakávaného a vytúženého letného oddychu?

Nie, nie. Vyrábať lekvár zo zmrazeného ovocia je veľmi pohodlné. A ešte pohodlnejšie, keď ho upečiete. Lebo leto si treba užiť a v zime si zas treba veci uľahčiť.

Týmto však nechcem povedať, že v lete nepohnem ani prstom, neuvarím jedinú fľaštičku džemu a všetko si to nechám na zimu. To nie. Ale keď v lete ovocie prerastá cez hlavu, mraznička predstavuje hotovú záchranu pre každého, kto už je uvarený od zavárania v letných horúčavách. A v zime je zas mrazák preplnený mrazeným ovocím záležitosťou, ktorú treba začať postupne riešiť a hlavne doriešiť. Najneskôr do nadchádzajúceho leta. A ideálne pred Vianocami, lebo cez sviatky je jedla až príliš veľa a to je preň nebezpečné. Takže než by malo skončiť v koši, lepšie je pripraviť prebytočným porciám teplé miestečko v mrazničke.

Prvý produkt z mrazeného ovocia vznikol úplnou náhodou ako z núdze cnosť u mojich rodičov, ktorí mali mrazničku plnú mrazených čerešní. Bol to džem a bol varený. Musím však povedať, že výsledok tohto experimentu bol veľmi uspokojivý. Pre mňa až natoľko, že tento prístup k mrazenému ovociu som aplikovala aj na svoju mrazničku plnú sliviek. Rozhodla som sa však zmeniť postup prípravy z varenia na pečenie, lebo v lete som sa nadchla prípravou pečeného lekváru z čerstvých sliviek a odvtedy mám chuť slivky jesť len pečené.

Výhody a nevýhody

Tak čo, ktorá správa najskôr, dobrá alebo zlá?

Na príprave pečeného lekváru som zatiaľ zistila len jednu nevýhodu. Keďže sa pripravuje v rúre. bude to trvať niekoľko hodín, kým bude hotový. Takže sa pravdepodobne z domu nepohnete (v zime to však vlastne vôbec nevadí).

Zato mu však nebudete musieť venovať skoro žiadnu pozornosť, stačí ho len občas, približne raz za pol hodinu skontrolovať a zamiešať. Vy si zatiaľ môžete ísť po svojej robote a či už budete vysávať, žehliť, hrať s deťmi, umývať okná, cvičiť brušáky, chystať veci do práce alebo len tak sedieť, piť kávu a lakovať si nechty, je to úplne jedno, popri pečení lekváru sa dá všetko.

Pre poriadkumilovné gazdiné mám tiež dobrú správu, lebo presťahovaním lekváru zo sporáka do rúry nehrozia žiadne prskance na kachličkách za sporákom. Ale ani v rúre.

Čo vy na to, upečiete si aj vy?


PEČENÝ SLIVKOVÝ LEKVÁR

Pečený slivkový lekvár

Suroviny

ZÁKLADNÉ:

mrazené slivky

cukor (biely repný alebo trstinový)

ocot (ideálne jablčný)

v pomere: na 100 g mrazených sliviek cca 30 g cukru a 6 ml octa

NEPOVINNÉ NA DOCHUTENIE:

škorica

mletý klinček

rum

v pomere: 1 čajová lyžička škorice, 1 čajová lyžička mletého klinčeka a 1 čajová lyžička rumu na cca 1,5 kg mrazených sliviek

NA PRÍPRAVU BUDETE POTREBOVAŤ:

  • nádobu na pečenie lekváru vhodná do rúry – hlboký pekáč, jenské sklo, liatinový hrniec…; nádoba by mala mať čo najvyššie steny, aby sa dal lekvár počas pečenia pohodlne miešať
  • vysterilizované poháre na zaváranie- ideálne menšie kusy

 

Postup

1. ZMRAZENÉ SLIVKY ROZMRAZTE: V prípade, že sú plné ľadu, ešte pred rozmrazením ich môžete rýchlo prepláchnuť v sitku studenou vodou. Vložte ich do misy a nechajte rozmraziť. Ak rozmrazené slivky pustia trocha šťavy, nemusíte ju zlievať.

2. PRIDAJTE K NIM CUKOR A OCOT: Rozmrazené slivky aj so šťavou vložte do hrnca alebo misy, ktorá sa vám zmestí do chladničky. K slivkám pridajte cukor a ocot a dobre premiešajte. Prikryte pokrievkou a odložte do chladničky na 12 – 24 hodín.

3. PRIPRAVTE RÚRU A LEKVÁR NA PEČENIE: Na druhý deň rozohrejte rúru na 180 stupňov. Slivky s cukrom a octom prelejte do nádoby vhodnej na pečenie a rozmixujte ich tyčovým mixérom na kašu. Pripravte si poháre na lekvár.

4. PEČTE LEKVÁR DO ZHUSTNUTIA: Nádobu vložte do rúry a pri teplote 180 stupňov nechajte piecť kým lekvár nezačne na povrchu bublať. Vtedy teplotu znížte na 150 stupňov a nechajte piecť do zhustnutia. Približne raz za pol hodinu ho premiešajte a zo stien zoškriabte zhustnutý lekvár naspäť do nádoby. Začať hustnúť by mal približne po troch hodinách pobytu v rúre. Nechajte ho zhustnúť na vami preferovanú hustotu (ja ho zvyknem nechať v rúre 4-5 hodín, aby nebol riedky, rýchlosť hustnutia však bude v každej rúre pravdepodobne iná).

5. DOCHUŤTE KORENÍM A RUMOM A PLŇTE DO POHÁROV: Tesne pred koncom pečenia zamiešajte do lekváru škoricu, klinčeky a rum a plňte do vysterilizovaných pohárov (milovníci rumu a odporcovia pokazených lekvárov ním môžu poháre aj povyplachovať). Zakryte viečkom, otočte hore poháre hore dnom a nechajte lekvár vychladnúť. Označte rokom výroby a vychutnajte v koláčoch, lístkovom ceste, na maslovom chlebe, vianočke, či v zašubranom regimente.

Mrazené slivky

Príprava slivkového lekváru

Príprava slivkového lekváru

Príprava slivkového lekváru

Príprava slivkového lekváru

 

Príprava slivkového lekváru

Príprava slivkového lekváru


Na čo všetko používate slivkový lekvár vy? Ako vždy, som samé oko a ucho 😉 .

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *