10 plus 1 tip, ako naložiť s vajíčkami varenými na tvrdo

Plnené vajcia

Príznačnejšiu surovinu na prípravu veľkonočného článku, než varené vajcia, snáď ani nepoznám. U nás doma (a určite nie len u nás) tvoria varené vajcia každoročnú súčasť veľkonočnej nádielky určenej pre šibačov. 

Ako matka dvoch malých mužov však prichádzam na to, že mať doma mužské osadenstvo, vie občas v kuchyni priniesť rôzne zapeklité situácie. No povedzte, keď vám na Veľkonočný pondelok vaši muži prinesú domov dva tucty vyšibaných verených vajec, nie je to chvíľa viac ako vhodná na hlboké zamyslenie? Čo s nimi, vajcami nešťastnými? A toľkými?

Moji muži sú síce ešte príliš malí na to, aby chodili šibať dievčence z okolia, ale pripraviť sa na vajíčkovú nádielku už teraz, určite nie je na zahodenie. Lebo ako hovoria múdri ľudia – je lepšie byť pripravený ako prekvapený. (Len aby ma časom neprekvapila doba a z tradičnej šibačky sa časom nestala nejaká virtuálna zábava, pri ktorej nebude po varených vajciach ani chýru ani slychu…)

10 tipov pre varené vajcia

Aby sme teda neboli varenými vajíčkami zaskočení, pripravila som pre nás tento vajíčkový ťahák. Ak nám dôjde inšpirácia, čo z nich vymyslieť, snáď bude jedna z nasledujúcich desiatich možností tou, ktorá ukáže správny smer:

1/ Vajíčková nátierka

Vajíčková nátierka je veľmi variabilná – posekané vaječné bielky a žĺtky sa totiž dajú zmiešať s čímkoľvek – kyslou smotanou, tvarohom, obyčajným maslom, majonézou, taveným či smotanovým syrom. Doplniť lyžičkou dijonskej horčice, soľou a čiernym korením, obľúbenými bylinkami – a raňajky sa môžu podávať. Ten, kto si na tanier rád pridáva zeleninu, si do nátierky môže nastrúhať mrkvu.

2/ Francúzske zemiaky

Kto by nepoznal zapekané zemiaky so smotanovou zálievkou, prevrstvené varenými vajíčkami? Doplnené ľubovoľnou údeninou alebo obľúbenou zeleninou, môžu byť skvelým rýchlym obedom či večerou.

3/ Plnená bageta

Máte chuť na rýchlu večeru do ruky? Bagetu natrite maslom, syrom, majonézou alebo obľúbenou nátierkou, naplňte nakrájanými vajíčkami a čerstvými šalátovými listami, rukolou či špenátom, pridajte čierne olivy a podávajte.

4/ Zeleninový šalát

Šalát je skvelý spôsob, ako minúť viacero vajec naraz – zvlášť ak máte k dispozícii viacero stravníkov. Na osobu je možné rátať minimálne s jedným vajcom. Mojím obľúbeným šalátom s vareným vajíčkom a zároveň srdcovým tipom, je francúzsky nicejský šalát.

5/ Cestovinový šalát

Uvarené cestoviny zmiešajte so syrom a vajcami nakrájanými na malé kúsky. Pridajte ľubovoľnú zeleninu (kukuricu, červenú papriku, varenú brokolicu…) a všetko premiešajte s jemnou zálievkou, napríklad z kyslej smotany či bieleho jogurtu.

6/ Zemiakový šalát

Ak ste vyznávači tradičných jedál a na víkend chystáte napríklad fašírku, s vajcami hravo zatočíte – časť môžete zapiecť vo fašírke a časť použiť ako súčasť zemiakového šalátu

7/ Do polievok

Polievka je grunt a spolu s vajcami a čerstvým pečivom môže tvoriť sýtu a dobrú večeru. Natvrdo uvarenými vajcami sa dá ozdobiť množstvo polievok – napríklad šošovicová, alebo kyslá zemiaková s hubami.

8/ Ako príloha k omáčkam

Možno ste mali na Zelený Štvrtok špenátový prívarok s vajíčkom; ak ste omáčkoví milovníci, môžete si dáť repete v podobe zemiakového či šošovicového prívarku, alebo kôprovej omáčky

9/ Obložená misa

Ak neviete, čo s vajcami na tvrdo a nemáte energiu na žiadne vyváranie, hodí sa obložená misa. Vajcia rozdeľte na štvrtiny, syr nakrájajte na kocky, slaninu zas na pásiky a opečte ju. Všetko naložte na jednu misu spolu s chrumkavým šalátom, rukolou či špenátom a podávajte.

10/ Spojte varené vajcia s avokádom

Vajcia a avokádo sú skvelí kamaráti  a receptov na vaječno-avokádové kombinácie je neúrekom. Spravte si guacamole, zmiešajte ho so žĺtkami a naplňte nim bielka. Alebo si spravte toasty obložené na pásiky nakrájaným avokádom, vajíčkami a sušenými paradajkami – je to rýchla a lahodná kombinácia.

A zvyšný jeden tip?

Ten som si nechala na koniec. Plnené vajcia bývajú súčasťou veľkonočného menu v mnohých domácnostiach. Pre mňa sú zároveň peknou spomienkou na detstvo, lebo ich počas Veľkej noci robila moja mama a ja som ich milovala. Recept na plnené vajcia som si však neskôr upravila a vajcia som dokonca začala nakladať do nálevu s červenou repou. Bielok prevezme z nálevu jemne kyslú chuť a peknú ružovú farbu.

Dnešný recept je teda vtipný v tom, že ide vlastne o dve receptúry spojené do jedného jedla. Či však varené vajcia naložíte alebo naplníte, alebo oboje, je len na vás.

Vajcia nakladané v červenej repe

Existuje veľké množstvo dôvodov, prečo je fajn naložiť vajcia do červenej repy. Možno chcete minúť zásoby cvikle, možno milujete kyslé jedlá, možno chcete vyskúšať nový recept, objaviť nový spôsob konzumácie varených vajec alebo im dodať zaujímavú farbu. Čím dlhšie necháte vajcia v náleve, tým hlbšie dovnútra vajca prenikne chuť nálevu aj jeho farba. Mne osobne najviac vyhovuje približne 18 – 24 hodinové odležanie vajec – nálev dodá príchuť iba časti bielka, vnútro vajca si zachová svoju pôvodnú chuť. Vajcia budú jedlé aj po týždni strávenom v repnom náleve, po tejto dobe však stihne prestúpiť chuť nálevu už aj do žĺtkov. Je len na vás, aký stupeň kyslosti zvolíte.

Plnené vajcia

Recept na plnené vajcia je veľmi jednoduchý. Prekrojiť vajcia, vydlabať žĺtky a spojiť ich s maslom a dijonskou horčicou. Akosi sa mi však stále nedarilo trafiť chuť, ktorú som si pamätala z maminej kuchyne a tak som sa začala s plnkou trochu hrať. A zistila som, že cesnak a kurkuma sú to pravé orechové, čo plnené vajcia vystrelí do inej chuťovej dimenzie (minimálne tej mojej).

Čo so zvyšným nálevom a repou, ktorá ostala po nakladaní vajec?

Repu podávajte spolu s plnenými vajcami, alebo s ľubovoľným zeleninovým šalátom. Tipy, ako upotrebiť zvyšky nálevu, nájdete v nasledujúcom článku. Zatiaľ vám želám krásne prežitie veľkonočných sviatkov 🙂


PLNENÉ VAJCIA NAKLADANÉ V ČERVENEJ REPE

Plnené vajcia

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: nakladanie 5 minút, uležanie v náleve 18 – 24 hodín, príprava miešaných vajec 10 minút

Suroviny

RECEPT NA NAKLADANÉ VAJCIA

6 vajec uvarených na tvrdo

3,5 dcl zaváraninového pohára s nakladanou červenou repou, aj s nálevom

200 ml jablčného octu

70 g trstinového cukru

1 čajová lyžička soli

1 zarovnaná polievková lyžica celého čierneho korenia

10 ks klinčekov

RECEPT NA PLNENÉ VAJCIA

6 vajec uvarených na tvrdo (prípadne pred tým naložených v červenej repe)

80 – 100 g zmäknutého masla

3 – 4 čajové lyžičky dijonskej horčice

2 menšie prelisované strúčiky cesnaku

1/4 čajovej lyžičky mletej kurkumy

soľ podľa potreby

NA OZDOBENIE

čerstvé bylinky – nasekaná pažítka, žerucha, jedlé kvety a pod.

Postup

1. PRIPRAVTE SI REPNÝ NÁLEV A NALOŽTE VAJCIA: Do pohára s objemom 1 liter nasypte trstinový cukor, soľ, čierne korenie a klinčeky. Zalejte jablčným octom a poriadne zamiešajte, aby sa cukor v octe rozpustil. Pripravenú cviklu preceďte a nálev vlejte k ochutenému octu. Zamiešajte a pridajte štvrtinu cvikly. Potom do pohára vložte dve ošúpané vajcia, prevrstvite s ďalšou štvrtinou cvikly a takto pokračujte, kým miniete všetky vajcia aj cviklu. Pohár zavrite viečkom a odložte do chladničky na minimálne 18 hodín. Po tomto čase už budú vajcia na povrchu sfarbené do ružova, väčšia časť bielka však ostane biela. Čím dlhšie sa budú vajcia v náleve marinovať, tým hlbšie do vnútra vajec prenikne cviklovo-octový nálev. Nálev neovplyvní iba farbu vajec, ale aj ich chuť.

2. NAPLŇTE VAJCIA: Po 18 – 24 hodinách vyberte vajcia z nálevu. Maslo vyberte z chladničky a nechajte ho zmäknúť na izbovú teplotu. Vajcia pozdĺžne prekrojte na polovice a vyberte z nich žĺtky. Tie v mise zmiešajte so zmäknutým maslom a ostatnými ingredienciami. Vajcia naplňte maslovo-žĺtkovou penou. Na plnenie môžete použiť vrecko na zdobenie alebo obyčajnú dezertnú vidličku. Vajcia ozdobte čerstvými bylinkami a servírujte ich s cviklou, šalátom a pečivom.

Nakladané vajcia

Nakladané vajcia

Nakladané vajcia

Vajcia nakladané v červenej repe

Vajcia nakladané v červenej repe

Vajcia nakladané v červenej repe

Plnené vajcia

Plnené vajcia

You may also like

2 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *