Krémová polievka z červenej kapusty, ktorá zahreje dušu, poteší oko a pomôže minúť zvyšok tejto farebnej zeleniny

krémová polievka z červenej kapusty

Mám rada jeseň. Pre jej úžasné farby. Milujem do žlta a do červena sfarbené lístie a pestrú paletu farieb jesennej zeleniny. Nádherná farba červenej kapusty hovorí za všetko.

A je aj chutná. Keď príde november, kúpim hus  alebo kačku, aby sme si aspoň raz do roka mohli dopriať hody v podobe pečeného operenca s červenou kapustou a zemiakovými lokšami.

Apropo, červená kapusta…zišiel by sa vám recept pre prípad, že by vám ostal kúsok nespotrebovanej hlavičky tejto krásne sfarbenej zeleniny? Nech sa páči, krémová polievka z červenej kapusty, k vašim službám a na vaše taniere.

červená kapusta

Tento rok sa mi totiž nepodarilo zohnať žiadnu červenú kapustu, veľkostne vyhovujúcu štvorčlennej rodine, pozostávajúcej z dvoch dospelých a dvoch drobcov, ktorí jedia približne toľko ako dva malé vrabce.

Pri pulte so zeleninou som teda zvádzala vnútorný boj – kúpiť bielu kapustu vo vyhovujúcej XS verzii, hoci v pláne bola červená? Alebo kúpiť XXXL červenú kapustu, ku kačke udusiť zhruba polovicu a so zvyškom čosi vymyslieť?

Keďže červenú kapustu milujem a výzvy tiež, rozhodla som sa pre druhú možnosť. S podmienkou vytvoriť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie jedlo, so zvyškom kapusty som si trocha zaexperimentovala. Zapracovala fantázia a mne napadlo spraviť z nej krémovú polievku. Ak to ide s inou zeleninou, prečo by to nešlo aj s červenou kapustou? A viete ako to dopadlo? Moje deti mi odvtedy vždy, keď sa ich pýtam, na akú polievku majú chuť, odpovedajú: „Fialovú!“

A ak táto polievka chutí kritikom na jedlo najprísnejším – teda deťom, zobrala som odvahu a recept na krémovú polievku z červenej kapusty verejne zdieľam :D.

A čo vy? Dali by ste tejto polievke šancu alebo ju dokonca doma robievate? Dajte vedieť, ako vždy, veľmi sa teším na vaše komentáre.


„FIALOVÁ“ KRÉMOVÁ POLIEVOČKA Z ČERVENEJ KAPUSTY

krémová polievka z červenej kapusty

Množstvo: 4 – 6 porcií

Čas prípravy: 20 – 30 minút

 

Suroviny

1 cibuľa

2 – 3 strúčiky cesnaku

cca 1/4 hlávky červenej kapusty

1 zemiak (je možné vynechať, najmä ak máte dostatok červenej kapusty)

700 – 1000 ml kuracieho vývaru (môžete nahradiť kvalitným bujónom bez glutamanu)

250 ml šľahačkovej smotany

1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce

soľ podľa potreby

2 polievkové lyžice olivového oleja

 

Postup:

1. OČISTITE ZELENINU: Cibuľu pokrájajte na drobno, cesnak nasekajte na hrubo. Červenú kapustu nakrájajte na drobné kúsky – na pásiky či štvorčeky. Zemiak ošúpte a pokrájajte na menšie kocky.

2. PRIPRAVTE SI POLIEVKOVÝ ZÁKLAD: Na olivovom oleji opražte cibuľu. Potom pridajte drvenú rascu a cesnak a miešajte ich približne 20-30 sekúnd, kým sa rozvoňajú. Pridajte červenú kapustu a zemiak, zalejte studeným vývarom a šľahačkovou smotanou a varte, kým zelenina nezmäkne.

3. DOKONČITE POLIEVKU: Uvarenú polievku rozmixujte v stolnom mixéri do hladka. Podávajte ju pokvapkanú červeným alebo bielym vínnym octom, posypanú napr. feta syrom.

 

You may also like

6 komentárov

  1. Už pri čítani receptu som cítila vôňu mňam polievočky. Priznám sa,určite by ma nenapadlo uvariť práve z červenej kapusty takúto polievku. U mňa by skončila v jednoduchej čalamáde ☺,čo tiež nie je na zahodenie. Ale ty si tomu dala poriadnu „extravaganciu“. Dole klobúk ☺ …dúfam,že budem mať možnosť si ju pripraviť a tiež vychutnať si ju s rodinkou. A či aj moja dcéruška bude kričať : uvar tú fialovú 😉

    1. Viki, čalamáda je tiež super nápad, s fialovou kapustou som ju ešte neskúšala, takže nabudúce, ak mi ostane, skúsim práve ju, som zvedavá na tie farby 😀 Ak budeš niekedy robiť „fialovú polievočku“, daj vedieť, čo na ňu povedala dcérka 🙂

  2. Ahoj Lucia,
    parádní nápad, už jen pro tu barvu. Recept je SUPER a hlavně “ DO POSLEDNEJ OMRVINKY “ Mám rád Tvoje nápady. Pěkný den. 🙂 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *