Čo podniknúť s pomarančovou dužinou z vylisovaných pomarančov?

Pomarančové pyré

Chrípkové obdobie je v plnom prúde, takže sme doma nabehli na serióznu vitamínovú kúru a namiesto vypekania koláčikov fičíme na ovocí. Robíme s ním kadečo – okrem iného aj odšťavujeme. Hlavne pomaranče. Detvákom pomarančová šťava chutí aj keď už nemajú chuť na ďalší pomaranč. A ja pomarančovú šťavu tiež môžem. Na čerstvo vylisovanú sa žiadny krabicový džús nechytá.

Lenže odšťavené pomaranče priniesli do našej kuchyne aj zaujímavú otázku – čo s dužinou z vylisovaných pomarančov? Jasné, netreba robiť z komára somára, najjednoduchšie je vyjesť ju lyžičkou priamo z odšťavovača. Ale…keď vylisujete dve kilá pomarančov, vyjedanie dužiny takýmto spôsobom už nie je nič zábavné a ani gustiózne.

A tak som sa rozhodla, že dužinu, zdroj vlákniny, zvyškov šťavy a vitamínov povýšim na čosi pekné, chutné, po čom by siahol ihneď každý milovník pomarančov. A tak prišlo na svet pomarančové pyré.

Prečo práve pyré?

…lebo je rýchle a šetrí čas

Zistila som totiž, že pomarančová dužina sa dá výborne skladovať v chladničke v sklenenom pohári s viečkom. Vydrží v ňom bez ujmy minimálne do druhého dňa, najmä ak v dužine ostalo aj trocha šťavy. Tak totiž nemá šancu sa vysušiť a aj po niekoľkých hodinách je stále decetnou surovinou na prípravu rôznych ovocných dezertov. Ak teda máte momentálne čas a chuť iba na pohár pomarančovej šťavy a dužinu by ste si radi vychutnali inokedy, napríklad zajtra na raňajky, šup s ňou do skleného pohára a do chladničky.

…lebo je jednoduché

Keď budete na druhý deň rozmýšľať, čo na raňajky alebo poobede ako dezert, stačí vytiahnuť stolný mixér a dužinu v ňom rozmixovať s ľubovoľným ovocím, čo dom dal. Ak pridáte trocha ovocnej šťavy alebo vody, budete mať smoothie. Ak šťavu nepridáte a uspokojíte sa napríklad len s jablkom ako ja, budete mať pyré. Ale, nespokojní určite nebudete,…

…lebo pyré je aj pekné a variabilné

Vďaka jeho väčšej hustote sa na jeho povrchu udrží nakrájané ovocie, muesli, oriešky, semienka, korenie, a ak máte mlsné jazýčky, tak aj čokoláda. Takto si pyré obohatíte o najmä o ďalšie vitamíny,  vlákninu a to, čo máte radi. A budete si môcť vyrobiť vždy inak lákavo vyzerajúcu dobrotu.

A čo robíte s dužinou z odšťavených pomarančov vy?

Pochváľte sa v komentároch, veď ako sa vraví, viac hláv, viac rozumu 😉 .


POMARANČOVÉ PYRÉ S JABLKAMI (…a mandľami, chia semienkami a kúskami muesli)

Pomarančové pyré

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 5 minút

 

Suroviny

NA PYRÉ

200 – 300 g pomarančovej dužiny (z cca 1 – 1,5 kg pomarančov)

1 jablko

NA OZDOBU

1 polievková lyžica plátkov mandlí (alebo iné oriešky – lieskovce, pekanové, vlašské, para orechy)

1 polievková lyžica chia semienok (smelo ich však môžete nahradiť sezamovými, slnečnicovými, či tekvicovými semienkami)

1 polievková lyžica muesli

kúsky jablka (alebo banánov, či drobného ovocia)

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI PYRÉ: Pomarančovú dužinu zmixujte dohladka v stolnom mixéri spolu s ošúpaným a jadrinca zbaveným jablkom. Ak máte po ruke iba tyčový mixér, jablko radšej nahraďte mäkším ovocím, napríklad banánom alebo mangom.

2. NASERVÍRUJTE A PODÁVAJTE: Pyré rozdeľte do misiek alebo hlbokých tanierov. Lepšie sú plytšie misky s väčším polomerom, aby bol povrch pyré čo najväčší a aby ste mali priestor na vyhratie sa s jedlými ozdobami. Na povrch pyré nasypte oriešky, semienka a ovocie – či ich na pyré navrstvíte v pásoch alebo iných zaujímavých tvaroch, je len na vašej fantázii.

 

Dužina z pomaranča

Pomarančová dužina

Pomarančová dužina

Pomarančové pyré

Pomarančové pyré

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.