Majolka, tatarka…spravte z nich svojich spojencov pri vyprázdňovaní chladničky

Máte v chladničke otvorenú tatársku omáčku alebo majonézu a rozmýšľate, čo s ňou? Pre mnohých ľudí predstavuje zvyšok majonézy alebo tatarky problém – nevedia, ako skonzumovať načatý pohár. Čo tak sa ale na tieto dve suroviny pozrieť z opačného konca?

Majonéza ani tatarka však nemusí byť predmetom otázky “čo s ňou?”. Dá sa totiž poňať ako ústredná surovina, ktorá pomôže zachrániť iné potraviny.

V apríli som sa zapojila do kampane Hellmann´s, ktorou sa tento výrobca majonéz, tatariek a omáčok rozhodol bojovať proti plytvaniu potravinami.

Cieľ kampane sa mi páčil, pretože vyhadzovanie potravín je téma, ktorej je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Zapojiť sa do nej ale zároveň pre mňa predstavovalo výzvu. Majonéza aj tatarka boli pre mňa vždy skôr “sviatočnými” surovinami – nemohol sa bez nich obísť vianočný zemiakový šalát ani silvestrovská nátierka na chlebíčky.

Po sviatkoch sa tak zvykla objavila dilema – čo podniknúť  s načatým pohárikom? Majonéza ani tatarka si predsa nezaslúži skončiť v koši a v tomto zmysle som ich vždy aj minula:

–          Tatarku ako prílohu k brokolicovým karbonátkom

–          Majonézu zas ako súčasť  vajíčkovej nátierky

Žiadne experimenty som však s týmito surovinami nepodnikala, hoci som vedela, že by boli zaujímavým námetom na recepty.  To bol ďalší dôvod, prečo som sa rozhodla do kampane zapojiť – kedy inokedy bude lepšia príležitosť vziať si na mušku práve majonézu či tatarku?

Vďaka kampani som ale svoje uvažovanie nad tatarkou aj majonézou posunula do trochu inej roviny – tieto suroviny majú totiž jednu zaujímavú vlastnosť. Nech ich primiešate k čomukoľvek, nech zmiešate akékoľvek potraviny, vždy dostanete jedlo, ktoré skrátka chutí. Vďaka nim sa dajú dokopy zmiešať suroviny, ktoré ste doteraz považovali za nezlučiteľné, ba dokonca sa dajú použiť aj v teplej kuchyni.

A čo moja štíhla línia?

Ako pri každej potravine, ktorá je energeticky výdatná, oplatí sa dodržiavať pravidlo “všetko s mierou”. Ako je uvedené na etiketách, jedna polievková lyžica majonézy predstavuje  5 percent z odporúčaného denného príjmu dospelej osoby, t.j.  2000 kcal, v prípade tatarky sú to 3 percentá.

Majonéza: 1 PL predstavuje 5 percent (101 kcal) z odporúčaného denného príjmu 2000 kcal

Tatarka: 1 PL predstavuje 3 percentá (60 kcal) z odporúčaného denného príjmu 2000 kcal

Odporúčaný denný príjem kalórií však treba brať orientačne, keďže každý z nás má iný metabolizmus, a naše telá nefungujú rovnako. Navyše, s pribúdajúcim vekom by sa mal znižovať.

19-30 rokov: 2400 kcal (muž), 2000 kcal (žena)

31-50 rokov: 2200 kcal (muž), 1800 kcal (žena)

51 a viac: 2000 kcal (muž), 1600 kcal (žena)

Zdroj: zdravie.sk

Pravidelný pohyb je preto podmienkou.  To však platí nie len v prípade konzumácie majolky či tatarky. ale akéhokoľvek jedla – či už si dáte na večeru zemiakové placky alebo tiramisu ako poobedný dezert.

Ako dlho môžem skladovať otvorenú tatarku a majonézu?

Otázka, ktorú si kladie väčšina ľudí, ktorí majonézu alebo tatarku kúpia aspoň z času na čas. Ja som si v tomto smere posvietila na viacerých výrobcov. V prvom rade – pokiaľ ide o skladovanie majonézy či tatarky, vždy čítajte etikety a odporúčania výrobcu ohľadom skladovania.

Na etikete nájdete informáciu nie len ohľadom skladovania uzatvoreného balenia, ale tiež, ako skladovať to, ktoré je už otvorené.

Niektorí výrobcovia odporúčajú otvorenú majonézu aj tatarku spotrebovať ihneď. Niektorí uvádzajú, že tieto produkty je možné otvorené konzumovať až 7 dní po otvorení  – podmienkou je samozrejme ich skladovanie v chladničke. V prípade Hellmann´s majonézy aj tatarky je doba konzumácie po otvorení zatiaľ najdlhšia, akú som medzi jednotlivými výrobcami našla – až 4 týždne.

Po otvorení majonézy ani tatarky nezabudnite…

napísať  na obal dátum, kedy ste balenie otvorili. Vďaka tomu budete presne vedieť, dokedy treba majonézu alebo tatarku minúť. Skrátka, po dvoch či troch týždňoch, kedy by ste si už dávno nedokázali spomenúť, kedy ste balenie otvorili, sa vám nemôže stať, že pre istotu otvorenú fľašku vyhodíte.

Majonéza, tatarka a foodwaste

Takže, ako môže tatárska omáčka či majonéza pomôcť v boji proti plytvaniu potravinami? Bola by škoda ich nevyužiť, no nie?

Tatárska omáčka sa zväčša používa ako príloha ku grilovaným či smaženým jedlám. Asi najčastejšie vidieť tatarskú omáčku na tanieri spolu s vysmážaným syrom, v Čechách je dokonca veľmi obľúbená k hranolkám.

Ide to aj však o čosi menej kalorickejšie – namiesto vysmážaného syra či grilovaného mäsa sa môže podávať k pečenej zelenine alebo byť vďačnou súčasťou akejkoľvek nátierky – môžete ňou zachrániť varené vajcia, varené zemiaky, mäso z pečenej ryby, či zvyšky zeleniny  ale tiež spojiť špajzové suroviny, ako napríklad tuniaka s olivami (pozri recept č.1 pod článkom). Hodí sa k rybám a morským plodom, a v čerstvej bagete spojí aj typické chladničkové zásoby – syry, údeniny a rôzne druhy zeleniny – papriky, uhorky, paradajky, a rôzne druhy listových šalátov.

A ak pridať tatarku do šalátu, nemusí ísť vždy o cestovinový šalát. Skvelá je napríklad v kombinácii so zelerom.

Nuž a pokiaľ ide o majonézu, Vianoce a majonézový šalát, to už sme dnes spomínali. V prípade majonézy však existujú aj o čosi menej kalorickejšie jedlá. Neodmysliteľne patrí k slávnemu Cézar či Coleslaw šalátu.

Ak chcete na grilovačke prekvapiť hostí, spravte im omáčku Aioli. A nemusíte grilovať len mäso, stačí na gril hodiť baklažán, cuketu či papriky.

No a vedeli ste, že majonéza sa dá, podobne ako smotana či ricotta, použiť aj ako omáčka k cestovinám? Ak uberiete cestovín, pridáte viac zeleniny a pridáte lyžicu majonézy, táto kombinácia môže byť jedna z tých ktoré pomôžu vyhrať boj nad zvyškami zeleniny v chladničke či špajzi. (pozri recept č.2 pod článkom)

Svoje miesto však môže nájsť aj pri pečení.  Ja som spojila s majonézou jablká, ktoré volali po urýchlenej konzumácii a vznikol lahodný koláč, ktorý bol dvojnásobným bonusom. Minula som jabĺčka a zaobišla sa bez vajec aj omastku, pretože majonéza nie je ničím iným, než emulzia vzniknutá zo žĺtkov a oleja. (pozri recept č.3 pod článkom)

Tak čo, skúsite niektorý z receptov? A ako radi konzumujete majonézu a tatarku vy?


TUNIAKOVÁ NÁTIERKA S REĎKOVKOU A ČIERNYMI OLIVAMI

Táto nátierka je rýchlou záchranou pre hocijakú zeleninu. Reďkovky nahraďte na drobno nasekanou uhorkou, stonkovým zelerom, mladým kalerábom či brokolicovým hlúbom. Tuniaka zas môžu nahradiť varené vajíčka, miesto olív sa dá pokojne použiť tvrdý syr či šunka. A takáto nátierka tiež zachráni každého, kto sa potrebuje pripraviť týchle občerstvenie – či už pre seba alebo neočakávanú návštevu.

Čas prípravy: 10 minút

Množstvo: pre 4 osoby

 

SUROVINY:

160 g tuniaka vo vlastnej šťave, odkvapkaného (môžete nahradiť 3 uvarenými vajíčkami)

10-15 reďkoviek

30 čiernych olív

3 ČL horčice

4-6 PL tatárskej omáčky

1 jarná cibuľka

soľ a čierne korenie podľa chuti

 

POSTUP:

Odkvapkaného tuniaka roztlačte vidličkou na malé kúsky. Reďkovky, olivy a cibuľku nasekajte na drobno – môžete ich aj nastrúhať na jemno alebo posekať v elektrickom sekáčiku. Pridajte horčicu, tatársku omáčku, zmiešajte a na záver dochuťte soľou a čiernym korením.


CESTOVINY V KRÉMOVEJ OMÁČKE S JARNOU ZELENINOU

Ako rýchlo spojiť zeleninu do jedla, ktoré je teplé a zasýti? Napríklad v kombinácii s cestovinami a troškou majonézy ako nositeľom krémovosti. Zeleninu si môžete nakombinovať ľubovoľne – či už použijete brokolicu s cherry paradajkami, špargľu a cukrový hrášok alebo tekvicu s mrkvou, každá kombinácia má svoje čaro. Aby jedlo nepôsobilo ťažko, je dôležité vyladiť množstvá jedlotlivých ingrediencií – 2/3 porcie by mala tvoriť zelenina, porciu cestovín na jednu osobu pokojne preto znížte na polovicu.

Čas prípravy: 20 minút

Množstvo: 2 porcie

 

SUROVINY:

cestoviny – pre dospelú ženu cca 50-60 g suchých cestovín, pre dospelého muža cca 70-80 g suchých cestovín

500 g zelenej špargle

1 jarná cibuľka aj s vňaťou – časť vňate použite na ozdobenie

2 strúčiky cesnaku

1 hrnček mrazeného hrášku (môžete použiť aj mladý hrášok v luskoch či cuketu)

2 PL majonézy

soľ, čierne korenie a trocha limetovej šťavy na dochutenie

2 PL olivového oleja

parmezán, na jemno nastrúhaný, na ozdobenie

 

POSTUP:

Dajte variť vodu na cestoviny a medzi tým si pripravte zeleninu: Cesnak nasekajte na drobno, špargľu očistite a nakrájajte na šikmé plátky hrubé cca pol centimetra. V momente, keď dáte variť cestoviny, rozpáľte panvicu s 2 PL olivového oleja a cca 3-4 minúty na stredne silnom plameni restujte špargľu. Pridajte mrazený hrášok a restujte ďalšie cca 2 minúty, kým hrášok nezmäkkne. Vsypte nasekaný cesnak a nechajte ho rozvoňať, trvá to cca pol minúty. Vypnite plameň. Orestovanú zeleninu dochuťte soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou. Uvarené cestoviny zlejte, časť vody si však odložte. Cca 5 PL vody prilejte k orestovanej zelenine, vmiešajte cestoviny a nakoniec majonézu. Podľa potreby dochuťte ešte soľou, čiernym korením, prípadne limetkovou šťavou. Rozdeľte na taniere, posypte parmezánom a čerstvou cibuľkovou vňaťou.


SŤAVNATÝ JABLKOVÝ KOLÁČ

Zachrániť vädnúce jabĺčka s pomocou majonézy? Použiť majonézu v sladkom jedle, dokonca dezerte? Nič nie je nemožné. Majonéza tu dokonca spraví ešte jednu službu – ak náhodou nemáte vajcia, majonéza vás môže zachrániť. Potom už netreba použiť ani omastok – olej či roztopené maslo.

Čas prípravy: 20 minút + 40-45 minút pečenie

Množstvo: 12 kúskov, do formy s priemerom 26 cm

 

SUROVINY:

400 g na hrubo nastrúhaných jabĺk (môžu byť aj neošúpané, váha po očistení jadrincov)

1-2 PL citrónovej šťavy

180 g kryštálového cukru

20 g vanilínového cukru (1 balíček)

350 – 400 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

1 ČL škorice

50 ml mlieka

100 g majonézy

+ maslo alebo olej a hrubá múka na vysypnie pekáčika

+ čerstvá šľahačka na ozdobenie

 

POSTUP:

Nastrúhané jablká zmiešajte s citrónovou šťavou a cukrom. Nechajte odstáť aspoň 10 minút, aby pustili šťavu. Medzitým dajte rúru vyhriať na 180 stupňov. Tortovú formu s priemerom 26 cm alebo malý pekáčik vymastite maslom a vysypte hrubou múkou. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a škoricou. K jablkám vmiešajte mlieko a majonézu, na záver primiešajte múku. Vylejte do formy, vložite do rozohriatej rúry a pečte cca 40 minút.

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *