Návod na to, ako spotrebovať rukolu a spriateliť ju s vlastnou rodinou

Rukolové pesto

Občas sa mi stane, že dostanem šialenú chuť na rukolu. Ľudovo povedané, huba mi priam piští za tou jej horkou chuťou. Vtedy sa v obchode proste neudržím a vždy uchmatnem vaničku plnú tejto pikantnej rastlinky.

Lenže, moje rukolové nadšenie so mnou u nás doma bohužiaľ nikto nezdieľa . Všetci moji chlapi k nej majú nie že vlažný, ale skôr vôbec žiadny vzťah. Na tanieri ju tolerujú – ale len na tom mojom. Takže si iste viete predstaviť, že celú tú vaničku plnú rukoly musí zjesť kto? Presne tak, ja. A hoci ma po nej občas prepadne šialená chuť, zjesť celú vaničku v priebehu pár dní, to je pre mňa fakt ťažká úloha. Náročná asi tak, ako pre pre princa Bajaju poraziť sedemhlavého draka aj Čierneho princa dokopy.

Asi vám ani nemusím hovoriť, že časť vaničky aj s milou rukolou po pár dňoch zvykla skončiť v koši. Veľmi smutné a veľmi zlé a keďže som mala výčitky svedomia, v obchode som si na rukolu radšej nechala zájsť chuť a úplne som ju prestala kupovať.

Riešenie však existuje (a rozhodne nie jedno)

Našťastie ma však pred niekoľkými mesiacmi nielen že kuchársky osvietilo, ale navyše, nevyspytateľné kroky internetu ma doviedli k receptu na rukolové pesto priamo od samého Jamieho. Pár dní na to som od známych dostala plnú igelitku doma vypestovanej rukoly a mohla som začať experimentovať. A to rukolové pesto som tajne podstrčila aj svojmu drahému a viete čo? Neprotestoval. Dokonca povedal, že mu chutilo!

Takže som tú rukolu opäť začala kupovať. Raz si ju frcnem do šalátu, potom do cestovín, potom ju hodím na omeletu, pizzu alebo do sendviča a keď už mi dochádzajú nápady, kam s ňou, robí sa u nás rukolové pesto.

Rukolové pesto – večera šupito presto

Proste stačí uvariť cestoviny, zmiešať ich s pestom a posypať trochou parmezánu. Alebo pridať paradajky a je to. Rýchlo, bezo zvyšku a chutne. Ak ho ale nebodaj nestihnete minúť, nič sa nedeje. Na druhý deň ho môžete natrieť na pečivo miesto masla, oživiť ním nejaký mäsový pokrm či šalát, dozdobiť polievku, pridať k nejakému vaječnému jedlu ako napríklad omeleta, stratené vajcia či praženica…

Ako vyrobiť pesto?

Tradičné Janovské pesto sa vyrába z listov bazalky, píniových orieškov, soli, cesnaku, parmezánu, pecorina a olivového oleja. Keďže kuchárska duša však nepozná hranice, variácií na klasické pesto existuje obrovské množstvo. Píniové oriešky sa dajú nahradiť napríklad vlašskými, kešu orechami, mandľami či slnečnicovými semienkami, a bazalka zas za petržlenovú vňať, špenát či rukolu.

Ja som v recepte použila kešu orechy, pretože svojou sladkosťou príjemne vyvažujú pikantnú chuť rukoly. Chuť pesta skvele oživí aj citrónová šťava, ktorú klasické janovské pesto nepozná.

A hoci sa klasické pesto vyrába tradičke ručne – v mažiari, v dnešnej zrýchlenej dobe pravdepodobne väčšina z nás siahne po foodprocessore alebo elektrickom sekáčiku a s elektrickým pohonom vyrobí pesto v cuku-letu.

Skladovanie pesta

Ako každé doma robené pesto, ani to rukolové nemá veľmi dlhú životnosť. Jednak kvôli tomu, že je také dobré, ale najmä preto, že po pár dňoch ľahko podlieha skaze, mení farbu a radi sa doňho pustia plesne. Ak ho teda nezjete na jeden šup, snažte sa ho nemať v chladničke dlhšie ako 5 dní. Ak ho však dáte do pohárika s čistými stenami a zalejete ho olivovým olejom, životnosť mu môžete predĺžiť. Olej nepustí k pestu žiaden vzduch a tak ho ochráni pred zmenou farby ale aj pred skazou. Ak na vnútorných stenách pohárika neostal jediný kúsoček pesta, nemá v ňom čo začať plesnivieť. Pesto sa dá samozrejme aj zmraziť. V mrazničke vydrží až tri mesiace. Ja ho však mrazím nerada, pretože po rozmrazení je ho potrebné nekompromisne zjesť celé naraz. A navyše, čerstvé predsa len chutí najlepšie.


RUKOLOVÉ PESTO

Rukolové pesto

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 10 minút

Suroviny:

50 g rukoly, t.j. polovica vaničky

30 – 40 g kešu orechov (môžete nahradiť aj vlašskými orechmi, mandľami, píniovými orieškami…)

2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu (alebo 1 PL parmezánu a 1 PL pecorina)

2 – 3  strúčiky cesnaku

4 – 5 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja (na kvalite záleží)

 

NA DOCHUTENIE:

soľ

1 – 2 čajové lyžičky citrónovej alebo limetovej šťavy

 

Postup:

  1. Ak si chcete pesto vychutnať s cestovinami, začnite s prípravou cestovín. Kým sa budú variť, vy sa môžete venovať príprave pesta.
  2. Do elektrického sekáčika alebo foodprocessora vložte rukolu a kešu orechy. Niekoľko krát zapulzujte aby sa oriešky a rukola rozdrvili na hrubú kašu.
  3. Pridajte strúčiky cesnaku a oriešky a znova niekoľkými pulzami premixujte.
  4. Pridajte olivový olej a zmixujte na hrubozrnnú kašu.
  5. Dochuťte soľou a citrónovou šťavou a vychutnajte.

Rukolové pesto

 

Rukolové pesto

Rukolové pesto

Rukolové pesto

Rukolové pesto

Rukolové pesto


A aký je váš vzťah k rukole? Čo všetko s ňou stvárate?

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.