Čo s nálevom a repou z nakladaných vajec?

šalát s nakladanou cviklou a cviklovou vinaigrette

Keď hovorím „A“, vždy sa snažím povedať aj „B“. V preklade – snažím sa rozmýšľať aj nad následkami svojich činov a vôbec všetkého, čo sa deje. Preto pokladám za viac ako dôležité, vrátiť sa k minulotýždňovému receptu.

Nakladané vajcia sú veľmi zaujímavý spôsob, ako si vychutnať na tvrdo uvarené vajíčka. Dlhujem vám však jedno – a to povedať vám, čo robím so zvyškom nálevu a červenej repy, ktorá ostane v pohári po tom, čo z neho vylovím posledné naložené vajce.

Bola by som totiž veľmi nerada, ak by ste si vajcia naložili a po ich konzumácii museli sami riešiť otázku týkajúcu sa ďalšieho osudu zvyškov cvikle aj octového nálevu. Nie, určite si nemyslím, že by ste nevedeli vymyslieť tisíc lepších receptov, ako je ten, čo vám práve idem ponúknuť. Ale ak som vás náhodou uviedla do pokušenia naložiť si varené vajcia, a máte úplne iné starosti, než riešiť, čo so zvyškom nálevu, nech sa páči, toto je moje dnešné „B“.

S cviklou do šalátu…

Na jar, keď sa prebúdzajú moje zimou uspaté chute, konečne po dlhých mesiacoch opäť zatúžim po zelenom chrumkavom šaláte. V zime totiž dávam radšej prednosť teplým šalátom, tie studené môj vymrznutý žalúdok akosi nevedia uspokojiť. Počas zimných dní by ste napríklad taký ľadový šalát v mojej chladničke hľadali úplne zbytočne.

Ale na jar, to už je iná pesnička! S prvými hrejivými slnečnými lúčmi sa zvyšuje aj moja chuť po špenáte, rukole a rôznych druhoch šalátu. Ibaže, to množstvo zelenej si žiada ešte chuťovo a farebne vyvážiť – ideálne niečím lokálnym a sezónnym. A tým čímsi môže byť napríklad doma zaváraná cvikla – hoci aj tá, ktorá bola použitá na nakladanie varených vajíčok.

Jej červeno-ružová farba nádherne ladí so zelenými odtieňmi jarných šalátov a jej kyslá chuť zas príjemne dopĺňa pikantnú rukolu či jemný špenát. Cviklu teda vyriešenú máme. Čo však so zvyškom nálevu?

…s nálevom do šalátovej zálievky

Nálev samotný totiž nie je nič iné, ako ocot, zmiešaný so šťavou z červenej repy, s jemnou dochuťou použitých korenín. Bola by škoda ho vylievať, preto som sa rozhodla nájsť aspoň jeden spôsob, ako ho využiť. A hneď prvým, ktorý ma napadol, bolo použiť ho do dobrej šalátovej zálievky.

Pri jej vymýšľaní som sa inšpirovala kráľovnou všetkých šalátových zálievok – klasickou vinaigrette. Ak si neviete ihneď spomenúť na ingrediecie, z ktorých sa vinaigrette mieša, pošepkám vám. Na jej prípravu vám postačí kvalitný olivový olej, vínny ocot, horčica a trocha soli a čierneho korenia. V svojej „vinaigrette-nevinaigrette“ zálievke som však vínny ocot nahradila nálevom z nakladanej cvikle. Výsledkom bola luxusná zálievka, o ktorej by určite nikto nezasvätený nepovedal, že bola vyrobená z nejakého zvyšku.

Troška praktických informácii nakoniec

Zvyškov cvikle v náleve nebýva obvykle príliš veľa, väčšinou je to množstvo, ktoré sa dá spotrebovať v dvoch až troch večerách (samozrejme, podľa počtu stravníkov). Cviklu tak vždy spotrebujem skôr, než zvyšok nálevu. Aby potom nálev nezavadzal v chladničke v príliš veľkej nádobe, prelievam ho do menšej fľašky alebo zaváraninového pohára.


JARNÝ ŠALÁT S NAKLADANOU ČERVENOU REPOU

šalát s nakladanou cviklou a cviklovou vinaigrette

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 15 minút

 

Suroviny

 

NA ŠALÁT

hrsť rukoly

hrsť špenátových listov

1/4 menšieho ľadového šalátu

(alebo iné typy šalátov, ktoré máte momentálne k dispozícii)

6 polievkových lyžíc nakladanej červenej repy

ľubovoľný syr (napríklad balkánsky syr, syr s modrou plesňou, feta…)

2 polievkové lyžice vlašských orechov

 

NA ZÁLIEVKU

6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja

4 polievkové lyžice nálevu, ktorý ostal z nakladaných vajec

1 čajová lyžička dijonskej horčice

čierne korenie

soľ podľa chuti

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI SUROVINY NA ŠALÁT: Vlašské orechy opečte na sucho na rozpálenej panvici. Šalátové listy opláchnite a vysušte v utierke alebo v šalátovej odstredivke. Cviklu nechajte odkvapkať a šťavu zachyťte do misky. Z odkvapkanej repy povyberajte korenie.

2. ZAMIEŠAJTE ZÁLIEVKU: Do misky alebo do malého zaváraninového pohárika vlejte olivový olej a octovo-cviklový nálev z odkvapkanej repy. Ak pripravujete zálievku v miske, suroviny zmiešajte balónovou metlou do hladkej, hustej a krémovej zmesi. Ak používate zaváraninový pohár, zašróbujte ho viečkom a traste ním tak dlho, až sa olej s octom nespoja do hustej a hladkej zálievky. Nakoniec pridajte horčicu, soľ a korenie a ešte raz poriadne premiešajte resp.pretrepte.

3. ZAMIEŠAJTE ŠALÁT A PODÁVAJTE: Do veľkej misy vložte šalátové listy a odkvapkanú cviklu. Zalejte ich zálievkou, premiešajte, na šalát rozmrvte syr, posypte vlašskými orechmi a vychutnajte.

nálev z červenej repy

príprava šalátu

dressing

príprava dressingu

dressing

šalát s nakladanou cviklou a cviklovou vinaigrette

šalát s nakladanou cviklou a cviklovou vinaigrette

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *