Revolučný šalát so zvyškami pečeného mäsa

šalát so zvyškami pečeného mäsa

Milujem náhody. Jedna sa totiž postarala o to, že si dnes povieme o tom, ako zatočiť so zvyškami pečeného mäsa. Nedávno som totiž natrafila na skvelý článok Julie Moskin, ktorý nedávno publikovala v sekcii Food denníka The New York Times. To, čo som sa dočítala, ma doslova zdvihlo zo stoličky, zaplavilo eufóriou a naladilo na revolučnú vlnu. Samozrejme, na tú gastronomickú, aby bolo jasné.

Julia v článku píše o novo otvorenej newyorskej pobočke vychytenej reštaurácie Le Coq Rico. O tom, že ide naozaj o top podniky, svedčí nie len ich poloha. Parížsku reštauráciu nájdete neďaleko chrámu Sacré Coeur a tú newyorskú zas priamo na Manhattane. Ich kredit zvyšuje aj to, že zakladateľom Le Coq Rico je šéfkuchár Antoine Westermann, určitý čas držiteľ troch hviezdičiek od Michelina.

Tu by som však s informáciami lifestylového typu skončila a vrhnem sa rovno na to, prečo si táto reštaurácia ale najmä pán Westermann získali moje sympatie. A to aj napriek tomu, že som Le Coq Rico v Paríži ani v New Yorku nielenže nikdy nenavštívila ale okolo nich ani neprešla a nedívala sa oknom dovnútra.

Využiť všetko po poslednej kostičky

Koncept reštaurácie je založený na jedlách z hydiny – sliepok, kureniec, kačiek, hús či holubov. V Le Coq Rico sa však nevarí iba z mäsa operencov, ale spotrebuje sa vždy celý vták – od mäsa, cez kosti až po vnútornosti.

Vďaka tomu, že reštaurácia vie spracovať hydinu do poslednej kostičky, získava predovšetkým zákazník. V ponuke naňho čaká celá škála dobrôt – predjedlá z restovaných kuracích pečienok či sŕdc, hydinové vývary a consommé (vývar čistený bielkami),  paštéty, teriny, vtáky pripravované vcelku či po častiach v rôznych tepelných úpravách – pečené, grilované či konfitované (pomaly varené pri nízkej teplote vo vlastnom tuku). 

Rozmýšľam nad tým, že ak by si tento postoj aspoň čiastočne osvojili aj slovenské reštaurácie, určite by sme sa ako hostia dočkali aj zaujímavejších lahôdok než obligátnych kuracích pŕs s broskyňou alebo nivovou omáčkou či vývaru z bujónových kociek namiesto poctivého vývaru z mäsa.

To najúžasnejšie nakoniec

Nechávam si to pre vás ako perličku na záver, pretože toto je to, čo ma naozaj dostalo a za čo by som pánovi Westermannovi dala okamžite pusu (keby tu pri mne bol). Monsieur Westermann je pokrokový nielen pri príprave jedál ale myslí aj na to, čo s nedojedenými porciami. Predstavte si, že už naozaj nevládzete. Čašník vám dá jedlo zabaliť a vy si zvyšky vášho obeda alebo večere vezmete domov. V balíčku na vás však okrem nedojedeného jedla bude čakať aj návod, čo môžete doma zo zabalených zvyškov vyčarovať. Iste, jedlo sa dá vždy ohriať a zjesť bez toho, aby ho človek ďalej nejak zvlášť riešil. Ohrievaná hydina v tej istej podobe ako bola servírovaná, vás však už rozhodne neprekvapí tým istým chuťovým zážitkom. Preto vás v balíčku bude čakať recept, ako jednoducho a chutne zrecyklujete napríklad grilované kurča v skvelom ľahkom šaláte. Alebo ako spotrebujete kosti či šťavu, ktorá ostala z pečeného mäsa.

Viete si to predstaviť? Že reštaurácia, kde si dáte napríklad pizzu, vám v krabici spolu s kúskami pizze dá aj návod, ako pizzu zohriať tak, aby nechutila ako žuvačka? Alebo vám váš obľúbený steakhouse poradí, čo so doma spraviť so zvyškom nedojedeného steaku?

Nie vždy je totiž pravidlom a ani zárukou, že ak si zákazník dá v reštaurácii zabaliť jedlo, doma ho naozaj aj zje. Niekedy proste nemáte chuť jesť to isté, čo deň pred tým, inokedy vás zas neláka predstava konzumácie jedla, ktoré nie je už čerstvé ale dokonca možno trocha oschnuté, zošúverené, nie celkom atraktívneho vzhľadu a rozhodne nie takej chute ako za čerstva. Nie každé znova ohrievané jedlo je tou istou lahôdkou ako v momente, keď bolo prvý krát servírované na tanieri.

A tak v odpadkových košoch zbytočne končia drahé potraviny za tvrdo zarobené peniaze.

Takže, čo budeme dnes variť?

Keďže som už taká plná nadšenia, entuziazmu a revolučných myšlienok, a aj sympatií k pánovi Westermannovi, dnešný recept nemôže byť žiadny iný, len z jeho kuchyne. Ba čo viac, priamo z jeho balíčka s nedojedenými porciami jedla pre jeho hostí. Pretože skvelá Julia publikovala spolu so svojim článkom aj recept, ktorý poradí, ako zvyšky pečeného mäsa zrecyklovať v pokrme, ktorý ja osobne prehlasujem za božskú mannu.

Dámy a páni, prichádza revolučný šalát z pečeného kuracieho mäsa á la Antoine Westermann. A hoci nemáme k dispozícii zvyšky mäsa priamo z Le Coq Rico, v pohode si vystačíme aj s vlastnými – trebárs s pečeným stehienkom alebo prsíčkami z včerajšieho obeda alebo večere. To však vôbec nevadí, pretože výsledok bude aj tak úžasný.

U nás doma si totiž vyslúžil samé ovácie. Ja sama sa už teším na deň, keď nám ostane doma nejaký zvyšok pečeného mäsa, lebo už teraz viem čo s ním spravím. Šalát je nádherne chuťovo vyladený, ale aj veľmi variabilný. Použiť môžete akékoľvek pečené mäso, ideálne aj so šťavou, v ktorej sa pieklo – výsledok bude voňavejší a chuťovo zaujímavejší. Nadšená som aj zálievkou. Klasickú zálievkovú dvojicu – olivový olej a vínny ocot – dopĺňa šalotka a petržlenová vňať. Pre moje oči, nos aj chuťové poháriky je to nádherná kombinácia. Krutóny a parmezán sú nádhernou bodkou za týmto krásnym jedlom. Ale dosť už rečí, aaaa akcia, ideme na to! Neviem ako vy, ale ja už mám jazyk vyplazený a ak neprejdem ihneď k tomu receptu, budem si musieť utierať sliny z klávesnice.


REVOLUČNÝ ŠALÁT S PEČENÝM KURACÍM MÄSOM, KRUTÓNMI A PARMEZÁNOM

IMG_7141

Čas prípravy: 20 minút

Rozpis pre 2-3 osoby:

 

Suroviny:

 

NA ZÁLIEVKU

2 cibule šalotky

1 polievková lyžica bieleho vínneho octa

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

20 ml extra panenského olivového oleja

soľ, čierne korenie

hrsť petržlenovej vňate

 

NA KRUTÓNY

cca polovica bagety

polievková lyžica olivového oleja

 

NA ŠALÁT

pečené kuracie alebo morčacie mäso (prsíčko, stehno…), ideálne aj so šťavou v ktorej sa mäso pieklo – ja som použila kuracie prsíčko pečené v medovo-horčicovej marináde

100 – 150 g šalátových listov – ja som použila u nás bežne dostupné lollo rosso, little gem a polníček

parmezán

 

Postup:

  1. Pripravte si dressing. Šalotku nasekajte na drobno a zmiešajte ju s vínnym octom a citrónovou šťavou. Nechajte postáť 10 až 30 minút, aby cibuľa zmäkla. Medzitým si odskočte k bodu 2. Potom dokončite dressing – k cibuli pridajte olivový olej, dochuťte ho soľou a korením a nakoniec zamiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
  2. Pripravte krutóny. Bagetu natrhajte na kúsky. Na panvici zohrejte olivový olej a kúsky bagety na ňom opekajte kým nezískajú krásnu zlatú kôrku.
  3. Šalátové listy umyte, vysušte (ideálne v odstredivke na šalát) a natrhajte na kúsky.
  4. Mäso natrhajte alebo nakrájajte. V panvici zohrejte šťavu z mäsa (ak ju nemáte, do panvice dajte polievkovú lyžicu vody) a zohrejte v nej mäso.
  5. Šalátové listy zmiešajte s dressingom a naservírujte do tanierov alebo misiek. Mäso rozložte na šalát, posypte krutónmi a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Želám vám ten istý chuťový zážitok aký som mala ja. Ja som z toho šalátu proste omdlela.

 

DSCN6375

DSCN6387

DSCN6391

DSCN6395

DSCN6387IMG_7132

šalát so zvyškami pečeného mäsa

IMG_7134


Nuž, čo povedať na záver? Mňa osobne postoj pána Westermanna k zvyškom jedla z jeho reštaurácie naozaj dostal a nahlas mu tlieskam. Dokonca v kútiku duše verím, že podobne sa snáď budú raz správať aj reštaurácie v našich zemepisných šírkach. A čo vy? Tiež vás zaujal tento prístup k nedojedeným porciám jedla alebo vás naopak necháva chladným a myslíte si, že takýto nápad nemá vôbec zmysel?

 

You may also like

4 komentáre

  1. Luci, koukám a nestačím se divit. Holka šikovná jsi! A hádej, co jsem dnes zpracovávala a z čeho byl výborný oběd? Zbytky pečené krůty :-). Jen jsem přihodila bulgur a hrášek. Asi telepatie, nebo co :-). Ať Ti blog pěkně šlape, baví Tě a přináší spoustu užitku!

    1. Marciiiiii 🙂 🙂 🙂 My sme všetky nejaké prepojené, Martina dnes piekla banány a ja som zas robila banánovú zmrzlinu 😀 S bulgurom a hráškom to muselo byť tiež fajné. A ďakujem, zvyšky sú pre mňa krásna téma a výzva zároveň, veľmi ma baví sa s nimi hrať :-).

  2. Myslim si, ze je to uzasny koncept a hned by som ho zaviedla aj tu 😊 pises uzasne, opat som sa dozvedela nieco nove a vyzera to tak, ze vyskusam vsetky tvoje recepty 😉 som rada, ze som ta objavila, len tak dalej v pisani a tvoreni!

    1. Že? Tiež by sa mi takýto prístup od reštaurácii rátal. Ja som zas rada, že som objavila Tvoj blog, myslím, že inšpirácie na varenie na najbližšie mesiace mám viac ako dosť, máš tam samé úžasné recepty, najradšej by som sa hneď pustila do pečenia a varenia 😀 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *