Ako využiť zvyšky šalátových listov inak ako na šalát

Šalátová polievka

Občas sa to stane. Objaví sa silný pocit, že si musím spraviť superzdravú večeru, konkrétne šalát. A tak si na nákupe vložím do košíka ľadový šalát, a pre istotu k nemu pridám aj polníček. Alebo čerstvé špenátové listy. Keď sú v šaláte aspoň dva druhy šalátu, hneď je to pestrejšie.

Lenže potom prídem z nákupu domov, ruky vyťahané od ťažkých tašiek, v žalúdku diera a tak večerný šalát odložím na „zajtra“ a pripravím niečo superrýchle a supersýte. A „zajtra“ sa zase stane to, že mi ostane na večeru čosi z obeda, a „pozajtra“ zas do toho čosi vojde a ten superzdravý šalát v chladničke čaká a čaká a postupne vädne.

Kým však uvädne natoľko, že bude súci akurát tak na let do koša, treba vymyslieť plán „B“. A miesto do koša ho nasmerovať na taniere.

Plán „B“ sa zíde tiež v prípade, že si z návštevy u rodičov priniesiete okrem pár kíl navyše aj tašku jedla. Ako teraz po vianočných sviatkoch ja. A v tej taške nájdete okrem iných potravín aj šaláty. Veľa šalátov.

Keďže ho je však naozaj veľa, ako riešenie sa núka napríklad babská jazda s kamarátkami a hromadné schrúmanie všetkých zelených listov, ktoré chladnička ponúka.

Nuž…mne momentálne žiadny babinec nehrozí, a tak som musela prísť s iným nápadom:

Čo tak šalátová polievka?

Tá má hneď niekoľko výhod:

1/ zmestí sa do nej veľa, ale naozaj veľa šalátu

2/ je úžasne variabilná

3/ a chutí naozaj prekvapivo dobre

K množstvu šalátu:

Na jeden a pol litra tekutiny môžete smelo použiť cca 200 – 250 g šalátu. Ak máte viacero druhov šalátu, použite tie, ktoré je potrebné minúť ihneď alebo čo najskôr. Z tých, čo nepotrebujú okamžitú spotrebu, použite iba vrchné listy, prípadne toľko, aby ste šalátu mali do polievky dostatok.

K variabilnosti:

Recept môžete prispôsobiť momentálnemu stavu svojej chladničky a špajze. Do polievky budete potrebovať:

  • Tuk – môžete použiť repkový olej, maslo, kokosový olej, ghee, bravčové sadlo…
  • Niečo na základ – cibuľu, cesnak, jarná cibuľka alebo pór
  • Tekutinu – ideálne vývar (kurací, hovädzí, zeleninový, z údeného mäsa…) – ak ho nemáte, použite vodu. V tom prípade kľudne do polievky pridajte mlieko, sladkú smotanu či trošku mascarpone a polievka hneď získa inú dimenziu
  • Šalát – hocijaký aký máte doma, či už jeden druh alebo viacero; ja som do šalátových polievok vyskúšala ľadový šalát, Little gem šalát, polníček, zvyšky špenátových listov či šalát Lollo biondo. A nesklamal ani jeden.
  • Zemiak na zahustenie – je jedno, či použijete obyčajný biely zemiak alebo sladký batát, oba dodajú polievke príjemnú chuť a hustotu. V prípade, že do polievky budete dávať šľahačkovú smotanu, môžete zemiak vynechať.
  • Zeleninu na dochutenie a prifarbenie – keďže uvarený šalát je mdlej chute, je fajn chuť polievky vystreliť do iných dimenzií napríklad koreňovou zeleninou, ktorá jej dodá jemne pikantnú (petržlen, zeler) či sladkastú chuť (mrkva) – stačí kúsok veľký ako stredne veľká mrkva. Alebo použite tie druhy zeleniny, ktoré polievke dodajú nádhernú zelenú farbu – väčšiu hrsť hrášku, kúsok brokolice, mrazený špenát či čerstvé špenátové listy. Ak máte v chladničke zvyšok brokolicového hlúba, môžete ho v polievke smelo spotrebovať.
  • Korenie – starou dobrou klasikou je čierne korenie alebo drvená rasca, polievka však bude skvelá aj s kardamónom, koriandrom či muškátovým orieškom. S korenínami si zaexperimentujte podľa vlastnej chute a bude to určite chutné!
  • Niečo na ozdobu – krutóny, opražená slaninka, stratené vajce,… hocičo, čo umožňuje váš časový harmonogram a momentálne domáce zásoby

Na základe tejto schémy sa určite nepomýlite.


KRÉMOVÁ ŠALÁTOVÁ POLIEVKA SO ŠPENÁTOM A CHLEBOVÝMI KRUTÓNMI

Šalátová polievka

Množstvo: 6 – 8 porcií

Čas prípravy: 20 minút

 

Suroviny:

NA POLIEVKU

tuk na opečenie základu – viď. odsek “K variabilnosti ” vyššie

1 menšia cibuľa

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 stredne veľký zemiak

3 menšie kusy Little gem šalátu (resp. 2 veľké)

1 kocka mrazených špenátových listov (cca 100 g)

1400 ml zeleninového vývaru alebo vody, v ktorej sa varili ružičky brokolice

1/4 čajovej lyžičky mletého koriandra (môžete nahradiť štipkou mletého muškátového orieška)

čierne korenie, soľ podľa chuti

NA KRUTÓNY

4 krajce staršieho chleba

3 – 4 polievkové lyžice olivového oleja

2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu

1/4 čajovej lyžičky cesnakového prášku (ak nemáte, použite čerstvý prelisovaný strúčik cesnaku alebo sušené bylinky, napr. rozmarín či tymián)

troška soli (ja dávam štipku soli na jeden krajec)

NA OZDOBENIE

rozdrobený syr s modrou plesňou

krutóny

olivový olej

čerstvo namleté čierne korenie

 

TIP: do polievky môžete pridať aj tvrdý nestrúhateľný konček parmezánu. Do polievky ho pridajte spolu s vývarom a pred mixovaním ho vyberte.

 

Postup:

1. Cibuľu a cesnak nasekajte na drobno. Zemiak ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Nachystajte si k ruke korenie, vývar a soľ.

2. V hrnci rozpáľte tuk a opražte na ňom cibuľu, kým nie je priesvitná. Stíšte plameň a pridajte cesnak. Miešajte ho približne 10 – 20 sekúnd, kým sa nerozvonia. Potom pridajte zemiaky a zalejte ich pripraveným vývarom alebo vodou. Osoľte a okoreňte, ak však používate vývar, so soľou opatrne, vývar už soľ obsahuje.

3. Polievkový základ priveďte k varu. Pridajte kocku mrazených špenátových listov a polievku nechajte jemne pobublávať približne 5 minút, kým zemiaky čiastočne nezmäknú. Medzitým si očistite šalát. Zbavte ho tých listov, ktoré majú hnedé škvrny a zvyšok prepláchnite v čistej vode. Odstreďte v odstredivke na šalát alebo ho nechajte poriadne odkvapkať. Potom ho nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k zemiakom.

4. Varte ešte ďalších 5 minút, resp. kým nie sú zemiaky aj listy mäkké. Medzitým pripravte chlebové krutóny. Rúru nechajte rozhoriať na 180 stupňov. Chlieb nakrájajte na drobné kocky. Vysypte ho do väčšej misky, zmiešajte s olivovým olejom, parmezánom, sušeným cesnakom a troškou soli. Vysypte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby krutóny boli v jednej vrstve a pečte pri  180 stupňoch cca 10-12 minút. V posledných minútach prečenia kontrolujte farbu krutónov, ja osobne dve posledné minúty rúru strážim bedlivým okom, lebo na prechod od zlatistých k čiernym krutónom niekedy stačí jedno otočenie k drezu a umytie špinavého hrnca.

5. Polievku rozmixujte v stolnom mixéri. Rozdeľte na taniere, posypte kúskami syra s modrou plesňou a krutónmi a ozdobte čerstvo namletým čiernym korením a prskancom olivového oleja.

Suroviny na polievku

Suroviny na polievku

Príprava polievky

Suroviny na polievku

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Príprava polievky

Šalátová polievka


A čo robíte so zvyškami a prebytkami šalátu vy? Pochváľte sa, zvedavá som preveľmi 😉

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.