Zvyšok ryže z víkendu? Spravte z neho rýchlu pondelkovú večeru

Keď sa povie slovo zvyšok, väčšina ľudí si pod ním predstaví čosi podradné, nečerstvé, prípadne pokazené; rozhodne nie niečo, čo by vzbudzovalo predstavu chutného a dobrého jedla. Zvyšok je skrátka nešťastné slovo. Doposiaľ sa mi nepodarilo nájsť v slovenčine ekvivalent, ktorý by zvyšok jedla, hoci stále čerstvý a jedlý, nedegradoval na menej hodnotnú surovinu, ktorá vyvoláva nedôveru a pocit čohosi, čo by sme už nemali konzumovať. Ak však zahodíme predsudky, zo zvyškov sa dá spraviť skvelý spojenec.

Vezmite si situáciu: v nedeľu navaríte obed, ostane z neho porcia ryže, vznikne zvyšok. Ak sa ryža hneď po vychladnutí odloží do chladničky, aj na druhý deň je to stále surovina, ktorá je konzumovateľná bez toho, aby nám ublížila (samozrejme za predpokladu, že patríme medzi zdravých jedincov a netrpíme napríklad ťažkou formou histamínovej intolerancie).

Niekoho od jej konzumácie odradí už len to, že ryža nie je čerstvo uvarená, že sa dostala do pozície nepopulárneho „zvyšku“.

Niekto zas (hoci mu neprekáža, že má v chladničke zvyšok ryže), nevie prísť na to, čo by s onou porciou od včera podnikol. Z jednej porcie štyri hladné krky nenakŕmiš. Alebo áno?

Čo na to Anuše

Anuše nie sú moje kamarátky, je to moja spriaznená duša ktorá na mňa občas prehovorí zo svojej Malej úspornej kuchařky. Anuše Kejřová je ikona českej klasickej kuchyne. Okrem svojich kuchárskych kníh, zameraných aj na vedenie domácnosti, viedla začiatkom 20.storočia aj kuchársku školu pre dievčatá a mladé gazdiné.

Anuše vo svojich knihách využíva zvyšky vo svoj prospech. Nedeľný obed vždy zakomponuje do pondelkového menu; mladé gazdiné sa tak mohli naučiť, ako využiť zvyšky, a tiež, ako ich využiť vo svoj prospech. V pondelok, zasvätenému rôznym domácim prácam, nebol čas na veľké vyváranie a tak zvyšky dokázali ušetriť čas potrebný na varenie.

Prečo by sme to v dnešnej rýchlej dobe nemohli robiť aj my?

Čo na to ja

Že z jednej porcie štyri hladné krky nenakŕmiš? Ale nakŕmiš, stačí, ak k ryži pridáš ďalšie suroviny, podľa možnosti zdravé, čerstvé, plné vitamínov.

Ideálne zeleninu – dá sa použiť akákoľvek – mrkva, hrášok, brokolica, kukurica, špargľa, karfiol, jarné cibuľky, pór, fazuľkové lusky a pokojne aj čínsku kapustu.

Pridať sa môže aj bielkovina, napríklad vo forme vajec alebo tofu. Vítané je aj mäso, pokojne aj pečené alebo varené, z už spomínaného nedeľného obeda.

Čo na to ryža

Smažená ryža je jedno z tých jedál, ktoré je priam ideálne robiť zo zvyškov ryže. Načo teda strácať čas jej prípravou, keď môžme rovno využiť tú, ktorá nám ostala?

Práve ryža z predchádzajúceho dňa je ideálna. Keďže bola uvarená vopred a strávila nejaký ten čas v chladničke, nebude lepkavá, ale skôr suchšia. Vďaka tomu bude mať smažená ryža príjemnú nelepivú textúru. Navyše, teplá a hydratovaná ryža tesne po uvarení sa praží horšie.

To už samo napovedá, že na jej prípravu sa hodia skôr suchšie druhy ryže, napr. basmati, jazmínová, parboiled alebo farebná ryža – hnedá, čierna či červená.

Čo všetko sa dá v tomto jedle minúť?

Zvyšok ryže – ideálne z predchádzajúceho dňa a vychladená

Zvyšný vaječný bielok či žĺtok, prípadne rozmiešané vajíčko, ktoré ostalo z prípravy trojbalu alebo potierania koláčov

Klíčky a výhonky – ak neviete čo s nimi, pridajte ich do hotového jedla

Zelenina zo zeleninovej priehradky aj z mrazničky:

  • mrazený hrášok, kukurica, fazuľové lusky, mrazená zeleninová zmes sú výbornou voľou.
  • z chladničky určite siahnite po mrkve, brokolici, jarnej cibuľke, póre, karfiole či cukete (karfiolové a brokolicové ružičky je však dobré pred samotnou prípravou jedla zblanšírovať). Použiť môžete aj špenátové listy, tie však pridajte do jedla až na koniec, nakrájané na tenké pásiky
  • v špajzi zas po cibuli a cesnaku.

Čerstvé hríby – ak máte, pokojne dajte

Tofu – potrebujete ho minúť? Ak pripravujete večeru pre celú rodinu, tu nájde využitie

Pečené mäso – ak vám nejaké ostalo, pokojne ho natrhajte na vlákna a pridajte ho k opraženej ryži, aby sa prehrialo

Estetika nadovšetko

Pri jedlách z jedného hrnca, v ktorých sú zmiešané rôzne suroviny, obzvlášť záleží na vizuálnom vneme z hotového jedla. Aby pokrm nepôsobil ako masa v style “varil psíček s mačičkou”, je fajn dať si troška námahy navyše a:

  • vajíčka rozmiešať tak, aby mali kúsky približne rovnakú veľkosť. Krajšie vyzerajú menšie kúsky ako veľké “zlepence”
  • zeleninu nakrájať na približne rovnako veľké kúsky, najmä mrkvu, pór či jarné cibuľky. Dá sa vyhrať aj s tvarom – mrkvu môžete nakrájať na malé kocky alebo plátky, pór a jarnú cibuľku nakrájať na tenké, šikmé pásiky
  • v prípade karfiolu či brokolice ružičky rozobrať na rovnako veľké kúsky
  • nezabudnite na dozdobenie na tanieri – odložte si časť nakrájanej vňate jarnej cibuľky, alebo nakrájajte na tenučké pásiky špenát či cukrový hrášok a posypte nimi hotový pokrm

Ako si namixovať ingrediencie tak, aby nič neostalo?

Vychádzame z toho, že na osobu budeme potrebovať cca 250 g surovín. Ak ste veľkí jedáci, alebo varíte pre niekoho s bezodným žalúdkom, pokojne množstvo na danú porciu zvýšte na 300 g.

A teraz, kombinujeme:

  • Ryža – na jednu porciu bude stačiť cca 80 – 100 g uvarenej ryže
  • Vajíčko – pre 1 osobu budeme potrebovať pol vajíčka. Ak pripravujete jednu porciu, buď ho vynechajte, alebo uberte z množstva zeleniny
  • Zelenina a ostatné prísady – približne 100 – 120 g na osobu

Tak, teória zvládnutá, poďme do kuchyne.


SMAŽENÁ RYŽA SO ZELENINOU

Množstvo: pre 2 osoby

Čas prípravy: 20 – 25 minút

 

SUROVINY

1-2 PL masla

160-180 g ryže

1 vajce, rozmiešané a osolené

1 malá biela cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 mrkva

1 hrnček hrášku, prípadne kukurice

1 -2  jarné cibuľky aj s vňaťou

3-4 PL sójovej omáčky (1 PL môžete nahradiť ustricovou omáčkou, ak máte)

1 PL ry6ov0ho vína Mirin (môžete vynechať)

½ PL sezamového oleja (môžete vynechať)

soľ na konečné dochutenie – podľa potreby

 

TIP: ak sa stravujete vegánsky, maslo nahraďte olivovým olejom a vajcia vymeňte za tofu. Skvelé je napríklad údené tofu, nakrájané na menšie plátky, opražené na sucho na panvici. Pražením bez oleja získa príjemnú, jemne chrumkavú kôrku a zaujímavú chuť.

POSTUP

1.       NACHYSTAJTE SI VŠETKY INGREDIENCIE: Akonáhle rozpálite panvicu, nebude čas na nič iné. Vajce rozmiešajte a osoľte a k sporáku si nachystajte všetky suroviny. Cibuľu a mrkvu nakrájajte na drobno, cesnak nasekajte na hrubo, jarné cibuľky nakrájajte na tenké pásiky; časť vňate odložte bokom na ozdobenie.

2.       PRIPRAVTE VAJÍČKA: V panvici roztopte ½ PL masla a z vajíčok spravte praženicu. Odložte bokom.

3.       ORESTUJTE ZELENINU: Na tej istej panvici rozohrejte 1 PL masla, pridajte cibuľu, mrkvu  a na silnom plameni restujte, kým mrkva nezmäkne, cca 4-5 minút. Potom pridajte hrášok a zelenú cibuľkovú vňať a pražte ešte ďalšie 2 minúty. Ak jedlo nepripravujete vo woku, zeleninu odložte bokom.

4.       OPRAŽTE RYŽU:  V panvici roztopte ½ PL masla a pridajte ryžu. Na vysokom plameni miešajte cca minútu, potom pridajte sójovú (prípadne ustricovú) omáčku a Mirin a restujte ďalšie 2 minúty. Vmiešajte pripravenú zeleninu a vajcia, nechajte ich spoločne prehriať a na záver vmiešajte sezamový olej.

5.       SERVÍRUJTE NA TANIER: Horúcu ryžu rozdeľte na taniere a ozdobte vňaťou jarnej cibuľky.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *