Dajú sa premeniť zvyšné varené zemiaky na nebíčko v papuľke?

Zemiakové šúľance (a zemiakové cesto všeobecne) som vždy mala v priam posvätnej úcte. Preto by mi ani vo sne nenapadlo robiť ich zo zyšku varených zemiakov. Akosi som si nevedela predstaviť, že by som ich spravila inak, než tradične – zo zemiakov varených v šupke.

Keď sa mi však v chladničke objavil hrniec, v ktorom sa o slovo pýtali zvyšné zemiaky od obeda, telo hlásilo stupeň najvyššej únavy a hlava tiež, hoci musela ešte vymyslieť, čo na večeru, povedala som si, hop alebo trop. Skúsim z nich spraviť šúľance, aspoň budem o skúsenosť múdrejšia.

Môj pokus skončil prekvapivým úspechom. Hoci zemiaky varené v šupke budú pre mňa navždy pri príprave zemiakového cesta surovinou číslo jeden, na záchranu zvyšných varených zemiakov v podobe šúľancov sa odvtedy podujímam ochotne a s úsmevom. Je totiž radosť na ne pozrieť a rovnako veľká jesť ich.

Aké množstvo šúľancov získam zo svojho zvyšku varených zemiakov?

Príprava šúľancov zo zvyšku varených zemiakov vždy začína rovnako ako pred boxerskými zápasmi. Povinným vážením, ktoré odhalí pravdu o tom, ako dopadne súboj zemiakov a našich maškrtných jazýčkov. Bude zemiakov toľko, aby sme sa zo šúľancov najedli všetci, alebo to bude len dezert pre vyvolených?

Na porciu pre dospelého člena domácnosti treba rátať približne so 170 g uvarených zemiakov. Po pridaní múky a uvarení šúľancov získate porciu s hmotnosťou 250 g.

Aký typ múky a aké množstvo použiť?

Môžete použiť múku, na ktorú ste pri príprave klasických šúľancov bežne zvyknutí. Šúľance sú chuťovo výborné s pšeničnou aj špaldovou múkou. Z hladkej múky pripravíte veľmi jemné šúľance, použitie polohrubej múky je zas fajn kompromis, ak sa neviete rozhodnúť, ktorú múku použiť a nie ste si istí výsledkom. S hrubou múkou sú šúľance najhutnejšie.

Podľa mojich skúseností, či použijete pšeničnú, špaldovú, hladkú či polohrubú múku, na 100 g varených zemiakov bude potrebných vždy približne 40 g múky. Ak sa rozhodnete pre hrubú múku, budete jej potrebovať o trošku viac.

Množstvo múky však môže ovplyvniť typ zemiakov. Ak sú zemiaky po uvarení “vodové”, teda obsahujú viac vody, s veľkou pravdepodobnosťou bude treba počítať s väčším množstvom múky. Múku je preto najlepšie prisýpať postupne, kým nezískame vláčne cesto, ktoré sa nelepí.

S vajíčkom alebo bez neho?

Keďže od mamy a od babičky som sa naučila robiť zemiakové cesto bez vajec, ani tento recept nie je výnimkou. Na šúľancoch si tak môžu pochutiť aj vegáni alebo ľudia s alergiou na vajcia.

Bonus na záver

Z tohto cesta však nemusíte pripravovať len šúľance. Z cesta môžete spraviť napríklad gule plnené slivkami, jahodami, marhuľami či údeným mäsom, pirohy s náplňou zo slivkového lekváru alebo lokše – presne podľa vašej chuti a obsahu chladničky.

A ako robievate šúľance vy? Dávate prednosť tradičnej príprave zo zemiakov varených v šupke alebo ich bežne robievate aj zo zvyšku varených zemiakov? Pridávate do zemiakového cesta aj vajíčko? Máte nejaké vlastné vychytávky, ako pripraviť to najlepšie zzemiakové cesto na svete?

Dajte mi vedieť do komentárov, už sa na ne teším!

P.S. A čo robí na fotkách šúľancov rozkrojené jabĺčko, hoci s receptom vôbec nesúvisí? Nuž, opäť tradícia. Pri príprave prvého receptu v novom roku som blogu rozkrojila jabĺčko. Dúfam, že hviezdička v strede znamená, že nasledujúci rok bude preň úspešný a že ho budem môcť rozvíjať aj naďalej. Úspešný nový rok želám aj vám, buďte zdraví a spokojní,

Vaša Lusinda


ŠPALDOVÉ ŠÚĽANCE ZO ZVYŠKU VARENÝCH ZEMIAKOV

Množstvo: na 1 porciu šúľancov treba cca 170 g varených zemiakov

Čas prípravy: 10 – 15 minút (ak spracúvate cca 200 g zemiakov)

 

Suroviny

varené zemiaky

hladká špaldová múka (môžete ju nahradiť hladkou pšeničnou, dobre funguje aj polohrubá múka)

  • v pomere cca 20 g múky na 50 g zemiakov – čiže na 100 g zemiakov cca 40 g múky, 150 g zemiakov / 60 g múky, 200 g zemiakov / 80 g múky, 250 g zemiakov / 100 g múky, 300 g zemiakov / 120 g múky, atď.

štipka soli

 

Postup

1. Zemiaky odvážte. Podľa ich váhy zistíte, koľko múky budete na prípravu šúľancov potrebovať (rátajte s cca 20 g múky na 50 g zemiakov) a koľko porcií vám z nich vyjde (na jednu porciu pre dospelého bude potrebných cca 170 g zemiakov; po pridaní múky a uvarení šúľancov získate cca 250 gramovú porciu). Pre menšie deti počítajte s približne polovičným množstvom zemiakov.

2. Ak si chcete dopriať šúľance s makom či orechami, pomeľte ich práve teraz. Zvyšok už ide veľmi rýchlo. Do väčšieho hrnca dajte zohrievať vodu. V momente, keď budete šúľance dokončovať, už musí vrieť, zemiakové cesto totiž nerado čaká  – chvíle oddychu na doske si totiž rado kráti roztekaním a následným lepením sa na prsty.

3. Zemiaky pomeľte na mäsovom mlynčeku. Rozprestrite ich na dosku, pridajte potrebné množstvo múky a štipku soli a vypracujte cesto. Ak sa príliš lepí, pridajte trocha múky. Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Ak vám na doske ostali zvyšky múky, odhrňte ich nabok, na príliš pomúčenej doske sa šúľance robia ťažšie, pretože cesto sa na múke šmýka. Z každej časti cesta rukou vyvaľkajte valček s priemerom cca 2 cm. Nožom ho nakrájajte na cca 1 cm hrubé valčeky. Každý valček ešte jemne pošúľajte rukou aby sa zaoblili jeho rezné strany.

4. Šúľance vhadzujte do vriacej osolenej vody a varte, kým nevyplávu na povrch.

5. Servírujte posypané orechami, tvarohom alebo makom, osladené cukrom alebo tradične medom a preliate roztopeným maslom.

 

 

You may also like

6 komentárov

  1. Ahoj Lucia, děkuji za recept, ten se bude určitě hodit. Trocha brambor občas zbude, tak je třeba s tím počítat a nějakou dát navíc a je jídlo na další den hotové. Taky Tobě vše nejlepší do roku 2018. Spoustu zdraví a spokojenosti a pro nás, hodně Tvých receptů.

    1. Ahoj Vašku, ja ďakujem za komentár, vždy mám radosť, keď sa ozveš. Snáď recept niekedy vyskúšaš, verím, že bude chutiť. Aj Tebe všetko najlepšie do nového roka, tiež vám všetkým želám veľa zdravia, to je to nejcennejšie. Pozdravujem, krásny večer 🙂

  2. Ahoj Lucia. Prosim Vas, tento pomer muky davate aj pri sulancoch zo zemiakov varenych v supke? Vyskusame podla vasho receptu bez vajicka 🙂 dakujem

    1. Ahoj Luci, pri šúľancoch robených zo zemiakov varených v šupke dávam asi vyšší podiel múky, dávam totiž od oka, preto to “asi” – podľa toho, koľko zemiaky pýtajú. Nedávno som si to však naschvál prevážila a pomer múka:zemiaky bol o čosi viac ako 1:3. Závisí to ale aj od typu zemiakov aj múky, je to taká malá alchýmia, takže čísla treba brať orientačne. Ja múku preto prisypávam postupne, zo začiatku dám cca polovičné alebo dvojtretinové množstvo múky a postupne dosýpam, cesto samo ukáže, kedy už viac múky netreba. Snáď som trochu poradila a najmä, ospravedlňujem sa za to dlhé čakanie na odpovedˇ, mám toho teraz pracovne trochu viac a nestíham všetko, čo by som chcela stíhať. Všetky správy, komentáre aj maily však čítam a postupne sa snažím odpovedať, aj keď to nie je hneď. Ďakujem za komentár a budem sa tešiť na ďalšie, ak budú 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.