Môže pečené kuracie mäso zažiariť aj na druhý deň? Môže! :)

Taštičky s kuracím mäsom

Ak mi ostane kúsok pečeného kuracieho mäsa, rada ho balím. Nie že by som s ním doma potajomky flirtovala a hádzala po ňom očkom, na to mám manžela. Ja ho balím do lístkového cesta.

Pečené kuracie mäso má totiž jednu nevýhodu – najlepšie chutí ihneď po vybratí z rúry. Vtedy je najšťavnatejšie a poskytuje najuspokojujúcejší chuťový zážitok akého je schopné. Ďalším ohrievaním sa vysušuje a jeho chuťové kvality klesajú.

Ak teda náhodou nastane situácia, že príloha k pečenému kuriatku sa zje a kúsok mäsa ostane, rada ho recyklujem v iných jedlách, ktoré mu dodajú „šťavu“.

A to ideálne ešte v deň, kedy som ho upiekla. Najneskôr však ten nasledujúci, pretože väčšina zvyškov jedla zbytočným čakaním v chladničke stráca na chuti aj kvalite.

Lístkové cesto – záchrana pre mnoho zvyškov

Lístkové cesto má vďaka svojej neutrálnej chuti a lístkujúcej štruktúre veľkú výhodu. Dá sa pripraviť nasladko aj naslano a skončiť v ňom môže nielen zvyšok šunky a syra alebo načatý džem. Lístkové cesto svojou všeobjímajúcou chuťou rado prijme aj zvyšok pečenej či varenej kuraciny. Stačí ju len jemne dochutiť, dodať jej trocha šťavnatosti a príjemné jedlo je na svete.

Ja som pečené kuracie mäso nakrájala na drobné kúsky a zmiešala ho s opečenou cibuľou, cesnakom, čiernymi olivami a nasekaným rozmarínom. V lístkovom ceste ma táto kombinácia veľmi baví – je voňavá a vďaka olivám a rozmarínu mi pripomína leto.

Dá sa poňať ako rýchly olovrant alebo aj ako plnohodnotná večera, ak si k taštičkám pripravíte trochu čerstvej zeleniny.

A kam ešte s pečeným kuracím mäsom?

Keďže v kuchyni a na tanieri nemám rada stereotyp, zvyšky pečeného kuracieho mäso u nás doma našli svoje dôstojné miesto napríklad v zeleninovom šaláte, nátierke na pečivo, sendviči aj v tortille.

Recepty, v ktorých hrá pečené mäso hlavnú úlohu, nájdete tu – klik.

A teraz, ja tasím svoj nožisko, valček na cesto a radielko a idem piecť 🙂 .


TAŠTIČKY S KURACÍM MÄSOM, OLIVAMI A ROZMARÍNOM

Taštičky s kuracím mäsom

Množstvo: pre 4 osoby (8-10 taštičiek)

Čas prípravy: 15 minút + pečenie 20-25 minút

 

Suroviny

400 g lístkového cesta

NA PLNKU

1 pečené kuracie stehno

1 balíček čiernych olív (195 g)

1 malá cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 polievková lyžica bieleho vínneho octa

1 čajová lyžička nasekaných čerstvých alebo sušených rozmarínových lístkov

1 čajová lyžička červenej mletej papriky

1 vajíčko na potretie

sezam (alebo iné semienka) na posypanie

soľ

 

Postup

1. PRIPRAVTE SI SUROVINY NA PLNKU: Cibuľu, cesnak a olivy nasekajte na drobno. Kuracie mäso oberte a nakrájajte na malé kúsky.

2. NACHYSTAJTE PLNKU: Na panvici rozhohrejte tuk a cibuľu na ňom opražte do sklovita. Potom pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Potom panvicu odstavte z plameňa a k cibuli a cesnaku vmiešajte mletú červenú papriku. Pridajte mäso a olivy a opäť premiešajte. Dochuťte vínnym octom a soľou, ak treba. Plnka by mala byť dostatočne slaná, kvôli neutrálnej chutí lístkového cesta.

3. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Vajíčko rozbite do hrnčeka a vyšľahajte ho vidličkou tak, aby sa bielok a žĺtok spojili.

4. VYVAĽKAJTE LÍSTKOVÉ CESTO: Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika cca na hrúbku cca 3 mm. Nožom ho rozdeľte na 8-10 obdĺžnikových častí. Obdĺžniky by mali mať taký tvar, aby sa dali zložiť do približne štvorcových taštičiek. Okraje každého obdĺžnika potrite rozšľahaným vajcom. Plnku rozdeľte na taký počet častí, koľko obdĺžnikov z lístkového cesta ste si pripravili. Do jednej polovice každého obdĺžnika dajte plnku a cesto cez ňu prehnite. Okraje pritlačte k sebe prstami a vidličkou spravte ozdobné okraje. Taštičky preložte na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie, potrite vajíčkom a posypte sezamom.

Ak vám náhodou neostane dosť plnky na všetky taštičky, ostatné naplňte hustým džemom, ovocím alebo pudingom.

5. PEČTE pri teplote 180 stupňov cca 20-25 minút, kým nie je povrch taštičiek zlatistý.

TIP NA PODÁVANIE: taštičky podávajte so zeleninovým šalátom

Zvyšky pečeného kuracieho stehna

Pečené kuracie mäso

Plnka do taštičiek

Príprava taštičiek

Plnenie taštičiek

Uzatváranie taštičiek

Taštičky pred preložením na plech

Taštičky pred vložením do rúry

Taštičky plnené kuracím mäsom

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *