Tento dezert sa nesie do slova a do písmena v hesle “čo dom dal”. A zároveň je mojím obľúbeným spôsobom ako zatočiť s otvoreným balením tvarohu. K tvarohu máme totiž v našej rodine veľmi rôznorodý vzťah – naše tvarohové chute sa nie vždy stretávajú v tých istých jedlách. Občas teda riešim otázku, čo s načatým tvarohom.
Nuž, a toto je môj obľúbený spôsob ako ho minúť. Pretože tvarohový krém zjem bez problémov aj sama, bez cudzej pomoci, a vôbec necítim potrebu sa s niekým oň deliť.
Jeho ďalšími výhodami je jednoduchosť a expresná príprava. Skúsite ho aj vy?
Suroviny na tvarohový krém
má väčšina z nás doma. Tvaroh, trocha mlieka a čokoláda sa nájde hádam v každej domácnosti. Pričom použiť sa dá biela, mliečna aj horká čokoláda – tú je však dobré ešte trocha prisladiť. Mlieko je možné nahradiť aj šľahačkovou smotanou, ak vám nejaká ostala z prípravy iných jedál. Vtedy je výsledok ešte krémovejší, hoci nie celkom diétny.
Na ozdobu stačia čokoládové hoblinky, ale keďže sa začína čas levandule, ja som si jej kvety dopriala aj v tomto dezerte.
TVAROHOVÝ KRÉM S BIELOU ČOKOLÁDOU A LEVANDUĽOU
Množstvo: 1 – 2 porcie (napr. zo 180 g tvarohu dostanete dve menšie porcie)
Čas prípravy: 5 minút
Suroviny
tvaroh
mlieko
biela čokoláda
- v pomere cca 8 g čokolády a 8 ml mlieka na 30 g tvarohu (napr. 30 g čokolády a 30 ml mlieka na 120 g tvarohu, 50 g čokolády a 50 ml mlieka na 180 g tvarohu, a pod.)
NA OZDOBU
hoblinky čokolády
levanduľové alebo iné jedlé kvety
Postup
1. Mlieko zohrejte tak, aby sa v ňom dala rozpustiť čokoláda. Čokoládu v ňom rozmiešajte do hladka.
2. Do vysokej nádoby vložte tvaroh a k nemu vlejte čokoládu rozpustenú v mlieku. Tyčovým mixérom vymiešajte do hladkej peny.
3. Naservírujte do misky a ozdobte hoblinkami bielej čokolády, jedlými kvetmi alebo podľa vlastnej fantázie. Podávať môžete ihneď, alebo po vychladení v chladničke.