Šťastné a veselé a tisíc pusiniek k tomu!

Vianocny Eton mess

Drahí moji, zajtra začnú Vianoce a keďže ja mám slávnostnú a povznesenú náladu už teraz, rada by som povzniesla aj vás. Preto vám ako predčasný vianočný darček venujem recept na božský a orgazmický vianočný pohár, inšpirovaný dezertom s názvom Eton mess. V prípade, že sa vám počas sviatkov nebudú chcieť chrúmať snehové pusinky a už naozaj nebudete vedieť čo s nimi, toto je spôsob, ktorý vám spraví nebíčko v papuľke. Je jednoduchý, rýchly a neobyčajne úžasný. Ak mi dôverujete a máte po ruke nejaké tie zvyšné pusinky, čítajte ďalej. A hlavne: užite si sviatky, ľúbte sa so svojimi rodinami a buďte šťastní. Takže – šťastné a veselé, posielam vám všetkým pusinky!

Akéže Eton mess?

Eton mess je anglický dezert, ktorý v originálnej receptúre pozostáva z jahôd, nalámanej upečenej snehovej hmoty a šľahačky. Táto dobrota pochádza zo slávnej internátnej školy v Etone, na ktorej mimochodom študovali aj princovia William a Harry a okrem nich aj 19 britských premiérov vrátane Davida Camerona.

Je nad slnko jasné, že takejto vyberanej spoločnosti budú servírované aj vyberané dezerty a nie nejaké obyčajné pudingové poháre s piškótami. A tak sa raz v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia stalo, že etonskí študenti si zrazu pochutnávali na šľahačkovom kréme, ktorý bol odľahčený snehovou hmotou a chuťovo vyladený čerstvými sladkými jahodami.

Vianočný pohár á la Eton mess

Ja vás však cez Vianoce nebudem posielať pre jahody, tie nech ide oberať Maruška. A nebudem ani taká macocha, aby som vás pre ne teraz posielala do supermarketu, kde ich síce majú, ale sú po prvé drahé a po druhé ani nechutia ako jahody. (Na jahodový Eton mess si radšej počkáme do leta, ja si ho ukladám medzi mozgové závity najmä pre prípad, že sa by sa mi polámal korpus na Pavlovu)

Miesto jahôd si dajme radšej niečo dostupnejšie – napríklad ananás. A pokojne môže byť aj ten z plechovky.

Rýchly dezert z ľahko dostupných surovín

Okrem ananásu budete potrebovať ešte šľahačkovú smotanu a snehovú hmotu. Či už použijete snehovú pusinky alebo polámaný korpus na tortu Pavlova, je to úplne jedno.

Ak sa vám nečakane ohlási neohlásená návšteva, že práve vyráža na k vám, a vy ju chcete pohostiť niečím dych vyrážajúcim, s kľudom stavte na tento dezert. Stačí naložiť ananás do rumu a medu, vyšľahať šľahačkovú smotanu, nalámať do nej snehovú hmotu, premiešať, a potom navrstviť ananás a šľahačku do pohára. A ak máte v zásobe karamelovú omáčku, o to lepšie. Stavím sa o svoj vianočný obrus, že vám bude chutiť.

 

A tak…krásne a veselé…do poslednej omrvinky 🙂


VIANOČNÝ PUSINKOVÝ POHÁR Á LA ETON MESS

Vianocny Eton mess

Čas prípravy: karamelová omáčka – 15 minút; pohár – 10 minút

Množstvo: pre 4 osoby

 

Suroviny:

NA ŠTYRI POHÁRE

1 plechovka ananásu (580 ml)

5 čajová lyžička medu

5 čajová lyžička tuzemského rumu

500 ml šľahačkovej smotany, min. 33 percentnej, ideálne 40

100 g snehových pusiniek + cca 12 ks na ozdobenie

NA KARAMELOVÚ OMÁČKU

125 ml šľahačkovej smotany

90 g masla

200 g kryštálového cukru

štipka soli

 

Postup:

1. PRIPRAVTE KARAMELOVÚ OMÁČKU: V hrnci nechajte rozpustiť kryštálový cukor. Keď bude mať zlatohnedú farbu karamelu, stíšte plameň, do rozpusteného cukru pridajte maslo a dôkladne ho vmiešajte balónovou metlou. Potom pridajte šľahačkovú smotanu a opäť dôkladne premiešajte. Nakoniec dochuťte štipkou soli a cez sitko preceďte do skleného pohára. Nechajte vychladnúť, uskladnite v chladničke a skonzumujte do troch týždňov.

2. PRIPRAVTE SI OVOCIE: Ananás nechajte odkvapkať a nakrájajte ho na kocky veľké cca 1 x 1 cm. Zmiešajte ho s rumom a medom a nechajte chute na seba pôsobiť.

3. NACHYSTAJTE ŠLAHAČKOVO-PUSINKOVÝ KRÉM: Pusinky rozdrvte rukami na malé aj väčšie kúsky. Šľahačku vyšľahajte do tuha a zamiešajte do nej rozdrvené pusinky.

4. NAVRSTVITE POHÁR: Z ananásu odoberte trošku na ozdobenie. Zvyšok rozdeľte na dve časti. Tak isto rozdeľte aj šľahačkovo-pusinkovú zmes. Na dno pohárov dajte prvú časť ananásu, naň šľahačku, opäť ananás a šľahačku. Na vrch rozložte zvyšok ananásu a šľahačky, ozdobte pusinkami a polejte karamelovou omáčkou.

Príprava vianočného pohára

Príprava vianočného pohára

Príprava vianočného pohára

img_7525_1_20_bledsia


…a ak ste sa dočítali až sem a rozhodnete sa pohár vyskúšať, dajte vedieť, čo naň povedali vaše chuťové poháriky 🙂

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *