Ako si pochutiť na zvyškoch varených zemiakov od obeda

Zemiakové pečivo

Sobota je taký príjemný deň. A sobotný večer ešte príjemnejší. Neviem ako vy, ale toto je štatisticky najvínovejší večer v našej domácnosti. Žiadny iný večer v týždni nie je kľudnejší a ani vhodnejší na otvorenie fľašky dobrého vína, než práve ten sobotný. 

Lenže k vínu to chce aj nejakú chuťovku. Mne bohužiaľ naša chladnička neponúkla žiadny voňavý syr ani hrozno, ale iba porciu nedojedených varených zemiakov od obeda. A viete vy čo? Ja som sa rozhodla, že to s tými zemiakmi skúsim. Nie, nezačala som ich uzobkávať s pohárom vína v ruke. Ja som sa s nimi trocha pohrala.

Pred časom som totiž vo viacerých kuchárskych knižkách zaregistrovala recept na jednoduché slané pečivo zo zemiakov, múky a masla. Vzájomný pomer všetkých surovín je rovnaký, a tak mi tento recept utkvel v pamäti. A tiež som si povedala, že ho musím určite niekedy vyskúšať. Ten správny čas prišiel práve v sobotu poobede, lebo počasie bolo novembrovo sivé, doma bolo príjemne teplúčko a fľaša bieleho vína sa práve vybrala na chladiaci pobyt do chladničky.

Tieto slané zemiakové koláčiky majú veľmi veľa výhod:

– sú jednoduché

Ako som vám už prezradila, na koláčiky budete potrebovať iba tri ingrediencie – varené zemiaky, hladkú múku a maslo. Nič viac.

– sú nenáročné na prípravu

Zemiaky len jednoducho rozmačkáte vidličkou, zmiešate s múkou a maslom, vyvaľkáte na tenkú placku, povykrajujete štvorce, trojuholníky alebo tyčinky, dáte na plech a upečiete.

– sú rýchlo hotové

Od nachystania surovín po vytiahnutie koláčikov z rúry budete potrebovať asi hodinku času. Príprava cesta a vykrajovanie spolu s uložením koláčikov na plech zaberie 20 – 25 minút a pečenie približne rovnako dlho.  Oujéééé.

– zbavíte sa zvyškov varených zemiakov

Ideálne množstvo na prípravu týchto chuťoviek je 100 – 200 g varených zemiakov. Najlepšie chutia čerstvé a dlhé skladovanie im veľmi neprospieva, preto je najlepšie ich robiť z malého množstva zemiakov. Čiže porcia od obeda úplne stačí.

Ale aby som bola objektívna, prezradím vám aj jednu nevýhodu, ktorú ale hravo zvládnete a možno budete nakoniec aj radi, lebo nebudete musieť rozmýšľať, čo nasledujúci deň na raňajky alebo na večeru. A síce:

– ostane vám z nich troška vajíčka

Na potretie koláčikov totiž budete potrebovať vaječný bielok, žĺtok alebo celé vajce. Je v podstate jedno, čo sa rozhodenete použiť, výsledok je dobrý vo všetkých prípadoch. Ja najradšej používa žĺtok, dodá koláčikom lesk aj farbu. Bielok je tiež fajn, splní svoj účel, povrch koláčikov bude menej lesklý a matnejší. A celé rozšľahané vajce spraví výsledok niekde medzi tým bielkovým a žĺtkovým.

A čo so zvyškom vajíčka? Ak sa v nedeľu chystáte vyprážať rezne, tak máte po probléme, lebo ho dáte do trojobalu. Ale to nie je môj prípad, takže ponúkam rovnako jednoduché a rýchle riešenie – omeletu alebo praženicu.


ZEMIAKOVÉ CHUŤOVKY S ROZMARÍNOM

Zemiakové pečivo

Množstvo: pre 2 – 4 osoby

Čas prípravy: 20 minút + pečenie cca 20 – 25 minút

 

Suroviny:

varené zemiaky

hladká špaldová múka (s pšeničnou recept funguje tiež)

roztopené maslo

  • všetko v rovnakom množstve, t.j. napr. 100 g múky, 100 g zemiakov, 100 g masla

vajíčko na potretie (rozšľahaný žĺtok, bielok alebo celé vajce)

soľ na posypanie (pozor, do cesta soľ nejde)

rozmarín (čerstvý, nasekaný nadrobno alebo sušený) – alebo akékoľvek iné bylinky, sezam, mak, rasca…

Postup:

1. Rúru dajte predohrievať na 180 stupňov. Pripravte si bylinky a soľ na posypanie a vajíčko na potretie.

2. Odvážte zemiaky. Pripravte si rovnaké množstvo múky a masla.

3. Maslo roztopte. Zemiaky roztlačte vidličkou. Do misy preosejte múku a pridajte k nej múku s maslom. Vypracujte hladké a pružné cesto. Dosku posypte hladkou múkou a z cesta vyvaľkajte placku hrubú približne 1 cm. Radielkom vykrajujte ľubovoľné tvary – štvorce, obdĺžniky, trojuholníky, tyčinky. Ak vás pri vykrajovaní ruka neposlúcha a krivo reže, pravítkom si na cesto môžete predznačiť linky a viesť radielko po nich.

3. Plech vysteľte papierom na pečenie a naukladajte naň povykrajované tvary. Potrite ich vajíčkom a posypte soľou. Keďže cesto nie je slané, nemusíte sa báť soliť o čosi výdatnejšie. Na záver koláčiky posypte bylinkami alebo semienkami.

4. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 20 – 25 minút, kým koláčiky nezískajú zlatý nádych na povrchu.

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo

Zemiakové pečivo


Až doteraz mi nikdy nenapadlo kozumovať k vínu zvyšky zemiakov od obeda 😀 . Ale musím povedať, že sa mi to páči. Už sa teším, keď nám zas niekedy v sobotu ostanú varené zemiaky, lebo takáto recyklácia sa mi pozdáva 😀 😀 😀 .

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.