Potrebujete minúť zvyšok varených zemiakov? Tieto slané sušienky sú na to ako stvorené!

To, že varené zemiaky sú ideálne na zvláčnenie ciest a dosiahnutie väčšej mäkkosti, niet pochýb. Ja som si však povedala, že pôjdem proti prúdu a skúsim spraviť s pomocou varených zemiakov sušienky.  Chrumkavé a najmä, doplnené trochu netradičnejšími surovinami, než aké v prípade zemiakov používame v tradičnej kuchyni. A skryl sa v nich aj zvyšok varených zemiakov.

Po inšpiráciu som zaletela do svojej špajze a chladničky, ktoré ponúkajú celkom slušný repertoár surovín hojne používaných v talianskej kuchyni. V tomto prípade som siahla po čiernych olivách a troche parmezánu a zo záhona na terase utrhla pár vetvičiek rozmarínu. Na pomoc prizvala pár kvapiek citrónovej šťavy a vznikla kombinácia, o ktorej netreba dlho hovoriť. Lepšie totiž ochutnať.

Nuž a na srdci už mám len jednu vec…

…a to tú, že hlavným posolstvom tohto receptu sú dve veci:

Patria do kategórie receptov, ktoré zvládne do svojho hektického života zaradiť každý, kto večne bojuje s nedostatkom času

A že ako? Ako sa dá nájsť v bežnej uponáhľanej rutine čas ešte aj na pečenie? Nuž jednoducho. Kolieska sa nemusia piecť v ten istý deň, keď vypracujete cesto. 

Ak mi ostanú varené zemiaky a rozhodnem sa pre tento recept, cesto pripravím večer pred spaním. Príprava cesta sa totiž dá poňať ako 15-minútová meditácia alebo ľubovoľný druh rozjímania nad čímkoľvek.

V prípade ručného miesenia ako dotyková terapia s cestom, ktorej bonusom je, že človek prstami vykonáva úplne iné pohyby, než ťukanie do klávesnice počítača. V prípade, že výrobu cesta zveríte kuchynskému robotu, možnosti sa výrazne rozširujú. Buď si bohémsky nalejete pohár vína a hlavu naladíte na ľubovoľný druh rozjímania. Alebo celkom nebohémsky poumývate riad a upracete kuchyňu.

Nuž a potom stačí len cesto nechať pospať v chladničke, do nasledujúceho večera mu pobyt v nej rozhodne vadiť nebude. Potom už stačí len 5 minút na nakrájanie koliesok, ich rozloženie na plech a počas pečenia sa venovať tomu, čo momentálne horí najviac. Len pozor, aby počas toho nezhoreli kolieska v rúre.

Je to ďalší recept, vďaka ktorému sa presvedčíte, že papier na pečenie nie je nevyhnutnosť

Väčšina z nás, kto pečieme a často pendlujeme medzi kuchynskou linkou a rúrou, ho doma máme. Papier na pečenie. Objavuje sa v mnohých receptoch, dokonca aj v takých, kde ho vôbec netreba. Mám ho doma aj ja, ale už dlhšiu dobu testujem, kde všade sa dá bez neho zaobísť.  Čuduj sa svete, okrem pečenia rolád z piškótového cesta a spodkov na parížske rohlíčky hádam všade.

Nuž a toto je jeden z receptov, kde papier na pečenie môžete nechať ležať v kredenci spoľahlivo a bez strachu. Cestá, ktoré obsahujú maslo a tuk, sa totiž len tak ľahko k plechu neprilepia. Ak by ste predsa len mali pred pečením bez papiera na pečenie rešpekt, v tomto prípade ho môžete nahradiť kúskom masla. Stačí ním potrieť plech a voilá, papier na pečenie v prípade zemiakových koliesok definitívne stráca dôvod na využitie.

A pečenie môže byť zas o trošku bezodpadovejšie.

A čo všetko pečiete bez papiera na pečenie vy? Potrebujete ho k životu alebo sa viete bez neho zaobísť?


ZEMIAKOVÉ KOLIESKA S ČIERNYMI OLIVAMI A PARMEZÁNOM

Čas prípravy: 15 minút príprava cesta, 5 minút dokončenie pred pečením, 12 – 15 minút pečenie

Množstvo: cca 30 kúskov

 

SUROVINY

125 g špaldovej celozrnnej múky

100 g varených zemiakov

35 g parmezánu

35 g čiernych olív (1/2 obsahu 140 g sklenenej fľaštičky)

60 g masla

30 ml citrónovej šťavy (2 PL – overte si však, či vaša polievková lyžica má naozaj objem 15 ml, nie je to totiž pravidlo)

1 ČL sušeného rozmarínu alebo 1 PL čerstvých, na jemno nasekaných rozmarínových lístkov

3 g soli 

 

POSTUP

Zmiešajte suché ingrediencie – múku, parmezán, rozmarín a soľ. Pridajte nasekané maslo, olivy nakrájané na drobné kúsky, na jemno nastrúhané zemiaky a citrónovú šťavu. V kuchynskom robote alebo rukami rýchlo spracujte na kompaktné cesto s konzistenciu plastelíny.

Nemalo by byť príliš suché ani lepkavé – ak by sa rozpadávali, pridajte trocha citrónovej šťavy, ak by naopak lepilo, pridajte trocha múky.

Vypracované cesto vyformujte rukami do tvaru valčeka hrubého cca 5 – 6 cm, zabaľte ho do potravinovej fólie alebo povoskovaného obrúska a odložte do chladničky minimálne na 1 hodinu, pokojne však aj do druhého dňa.

Aby sa kolieska lepšie krájali, pred pečením môžete cesto na hodinu vložiť do mrazničky – spevnie, nebude pri krájaní pod vplyvom tepla rúk tak rýchlo mäkknúť, nezdeformuje sa a podarí sa vám nakrájať kolieska rovnakej hrúbky. Rovnaká hrúbka totiž zabezpečí, aby kolieska neboli v hrubšej časti mäkké a v tenšej zas príliš prepečené.

Rúru vyhrejte na 180 stupňov. Medzitým odležané cesto rozkrájajte.

Ak si želáte chrumkavé kolieska, cesto nakrájajte čo najtenšie, max. na hrúbku 3 mm. Ak ich nakrájate hrubšie, budú po upečení mäkkšie. Kolieska rozložte na plech. Ten nie je treba vymazávať ani vykladať papierom na pečenie, kolieska sa počas pečenia neprichytia, keďže cesto obsahuje dostatok tuku, v našom prípade masla.

Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 – 18 minút. Dávajte pozor, aby okraje koliesok príliš nezhnedli, budú potom chutiť troška horkasto.

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *