Zvyšky celých šľahaných vajec? Žiadny problém

titulka omeleta

Občas v našej chladničke skončí zvyšok rozšľahaných vajec. Najčastejšie po tom, čo nimi potieram cesto na koláče tesne pred tým, než skončia v rozpálenej rúre. Alebo ak občas pri vysmážaní chlebov vo vajci alebo rezňov rozšafne rozbijem viac vajec, ako by bolo treba.

V takýchto situáciách si vždy dávam klasickú kuchynskú rečnícku otázku: „Čo s nimi?“ Dnes však táto otázka nebude rečnícka, pretože na ňu existuje odpoveď. A určite nie jedna. Ale keďže mi je úplne jasné, že drvivá väčšina z nás nechce v kuchyni tráviť pol dňa len preto, aby minula zvyšok rozšľahaného vajca, odpoveď znie: „Šup s nimi do praženice alebo omelety.“

Ja som sa tento krát rozhodla, že dám prednosť omelete. A to nie v hocijakej. Dnešný recept je silne inšpirovaný francúzskym spôsobom prípravy omeliet, ktorý mi v poslednej dobe tak učaroval, že omelety momentálne nerobím nijak inak. Omeleta po francúzsky totiž ponúka chuťovo maximálne efektný výsledok za minimálny čas. Proste Amerika, čo si budeme hovoriť. ak ste už dnešnú večeru vyriešili napríklad spomínaným chlebom vo vajci a omeleta vám do programu veľmi neladí, odložte vajcia do chladničky, do nasledujúceho dňa tam bez ujmy vydržia. 

A teraz strih a návrat k lahodnej omelete. Podľa jednej legendy ňou bol dokonca očarený aj sám Napoleon. Stalo sa to tak, že raz nocoval so svojimi vojakmi pri francúzskom mestečku Bessieres a po tom, čo ochutnal omeletu pripravenú miestnym hostinským, ostal uchvátený. A to až natoľko, že rozkázal, aby boli vyzbierané všetky vajcia v meste a aby bola pripravená obrovská omeleta aj pre jeho vojakov.

A keďže Francúzi si svoju omeletu veľmi vážia, priamo v Bessieres jej vystrojili festival. Z legendy o Napoleonovi vznikla dnes už vyše štyridsať ročná tradícia. Vždy vo veľkonočný pondelok kuchári z Bratstva veľkej omelety pripravia v obrovskej panvici s priemerom asi štyri metre gigantickú omeletu z 15 000 vajec, ktorú potom môžu ochutnať jasajúci diváci.

Na prípravu gigantickej omelety je treba približne 50 dobrovoĺníkov, ktorí hodinu a pol rozbíjajú vajcia. A že ako dlho trvá, kým je taký omeletový kolos hotový? Približne 30 až 40 minút.

Nám však na omeletu bude stačiť zlomok času aj surovín. Sľubujem. 3 vajcia a 3 minúty. Môže byť?

Pred praxou však ešte trocha teórie

Aby bolo jasné, akú omeletu vlastne ideme pripravovať, trochu vám tú francúzsku omeletu opíšem. Je jemná, ľahká, vzdušná, mäkkučká, tenká a vo vnútri krémovitá, pretože vrchná časť omelety sa nenechá úplne dopiecť. Má krásnu zlatožltú farbu bez viditeľných častí bielkov a je bez akejkoľvek kôrky, ktorá by vznikla príliš dlhým opekaním na panvici.

Hotová sa preloží na polovicu alebo zaroluje do rolky.

Na omeletu pre jednu osobu vám budú stačiť tri vajcia, trochu soli a korenia. Či zvolíte biele alebo čierne, ostáva na vás. Množstvu vajec je treba prispôsobiť aj veľkosť panvice. Omeleta by nemala byť hrubá ale ani príliš tenká. Na tri vajcia je ideálne použiť panvicu s dnom o priemere približne 20 cm.

Ako však zistiť, koľko vajec je ešte treba pridať k zvyšku , ktorý nám ostal?

Úplne jednoducho. Jedno vajce s  veľkosťou M má objem približne 50 ml. Pri príprave omelety z troch vajec teda potrebujeme cca 150 ml rozšľahaných bielkov so žĺtkami. Ak si v odmerke odmeriate, koľko mililitrov má zvyšok vajec, ktorý vám zvýšil, ľahko si dopočítate, koľko vajec budete ešte musieť rozbiť, aby ste dosiahli potrebných 150 ml. Samozrejme, nie každý vaječný zvyšok má presne 50 alebo 100 ml, skôr sa asi budete pohybovať niekde okolo týchto čísel a tak sa k onej stopäťdesiatke nikdy presne nedopracujete. Aby sme to však zbytočne nekomplikovali, ja sa napríklad riadim tým, že ak mám približne 120-150 ml rozšľahaných vajec, použijem panvicu s dnom o priemere 20 cm, a ak ich mám viac, siahnem po väčšej panvici.

Nie je totiž dobré, ak je vrstva vajec na omeletu príliš hrubá, potom sa pečie oveľa pomalšie a s veľkou pravdepodobnosťou bude vo finále suchšia a s kôrkou na spodnej časti a pri prekladaní sa bude pravdepodobne lámať. Skrátka, ak dáte do panvice viac vajec, už to nebude trojminátová rýchla delikátna omeleta.

Rýchlosť prípravy

je pri francúzskej omelete obrovskou výhodou. S rýchlosťou prípravy však súvisí aj primerane rozohriata panvica a dostatočne silný plameň. Pri príprave omelety je ideálny stredne silný alebo o trochu silnejší plameň. Ak nebude panvica dostatočne rozpálená, bude príprava omelety trvať dlhšie, ak bude naopak rozhorúčená príliš, môže sa zase pripekať a príliš horúca panvica nerobí dobre ani maslu, na ktorom sa omeleta pripravuje. Lebo prepálené maslo rozhodne nie je nič zdravé ani lahodné.

Okrem dostatočne silného plameňa je však pre rýchlu prípravu omelety dôležitá ešte aj vidlička. Tá prosím pekne slúži na to, aby sa vrstva vajec dôkladne premiešala a aby sa surové vajcia dostali na spodok a k okrajom panvice, proste tam, kde sa rýchlejšie upečú. Technika spočíva vo vodorovnom držaní vidličky a krúžením jej spodnej vypuklej časti po povrchu omelety tak, aby sa vajcia čo najrýchlešie zrazili. Možno vám to trochu pripomína prípravu praženice, pri príprave omelety je však dôležité vajcia miešať tak, aby z nich vznikla súdržná placka. Miešanie vidličkou je potrebné najmä na začiatku prípravy omelety, kdě vajcia začínajú tuhnúť. Ak sa bojíte, že si vidličkou poškriabete panvicu, použite tak ako ja plastovú, alebo sa snažte nedotýkať dna panvice.

Náplň

Francúzsku omeletu môžete podávať bez náplne ale aj s ňou. S nápňou bude sýtejšia a chuťovo zaujímavejšia. V prípade náplní do francúzskych omeliet platí, že náplň sa do omelety dáva až po jej upečení. Presnejšie povedané, dáva sa na hotovú omeletu ešte na panvici. Potom sa omeleta prehne na polovicu alebo sa zavinie do rolky a až nakoniec sa presunie na tanier.

Pri príprave náplne do omelety môžete úplne popustiť uzdu svojej fantázii. Obsah vašej chladničky vás určite zavedie na správnu stopu pri hľadaní ideálnej kombinácie. Náplň navyše poskytuje útočisko pre najrôznejšie zvyšky potravín, ktoré sa bežne skrývajú v útrobách chladničiek, či už ide o nedojedené kúsky syrov, údenín, zvyšky zeleniny alebo húb.

Ak potrebujete malú dávku inšpirácie, za týchto 10 druhov skvelých a chutných náplní som ochotná staviť svoju kuchársku zásteru:

  1. Na jemno nastrúhaný syr s rančinami nakrájanými na kocky
  2. Dusené hlivové stonky
  3. Kúsky údeného lososa s jarnými cibuľkami alebo kôprom
  4. Dusená cuketa a paradajky
  5. Blanšírovaný špenát s cesnakom a syrom (napríklad fetou, mozzarellou, ricottou alebo syrom s modrou plesňou…)
  6. Blanšírovaný špenát s údeným lososom
  7. Kúsky opečenej klobásy s karamelizovanou cibuľkou
  8. Opečené kúsky šunky alebo slaninky s rukolou alebo čerstvým špenátom
  9. Zvyšky varenej zeleniny s opečenou slaninkou
  10. Zvyšky varených zemiakov nakrájaných na drobné kocky, opražených na cibuľke, so strúhaným syrom

RÝCHLA FRANCÚZSKA OMELETA ZO ZVYŠKOV VAJEC

IMG_7005

Rozpis pre jednu osobu:

Čas prípravy: omeleta – 3 minúty, náplň – podľa vami zvolených surovín

 

Suroviny:

3 vajcia (čiže cca 150 ml vaječnej zmesi)

soľ

mleté čierne alebo biele korenie podľa chuti

tenký plátok masla na prípravu omelety

 

Postup:

1.       Vajcia rozbite do misky a vidličkou vymiešajte tak, aby sa žĺtky aj bielky rovnomerne prepojili. Vo vaječnej zmesi by nemali byť viditeľné žiadne kusy bielkov a jej farba by mala byť všade rovnaká. Múdre knihy však upozorňujú zmes neprešľahať, inak by bola omeleta tuhá. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

2.       Rozpáľte panvicu a nechajte v nej roztopiť maslo. Vlejte do nej rozšľahané vajcia. Ak je panvica dostatočne rozpálená, vajcia by sa mali začať na spodku a po okrajoch okamžite zrážať. Ihneď začnite vodorovne držanou vidličkou robiť v omelete kruhy tak, aby sa surové vajcia dostali k okrajom a na spodok panvice, kde sa rýchlejšie prepečú. Týmto pohybom zároveň presuniete už zrazené vajcia ďalej od horúcich stien panvice. Omeleta po pár desiatkach sekúnd usilovného krúženia vidličkou stuhne, jej povrch však ostane trochu krémovitý. V tomto momente máte hotovo.

3.       Ak chcete dať na omeletu náplň, vložte ju do stredu omelety, panvicu mierne nakloňte a vidličkou odlepte omeletu od okraja panvice. Preložte na polovicu alebo zaviňte do rolky a presuňte na tanier.

IMG_6948

IMG_6950

IMG_6965

IMG_6973

IMG_6976

IMG_6981

IMG_6989

IMG_6995

omeleta detail

 


Ak aj vás nadchla francúzska omeleta tak ako mňa, nezabudnite vložiť oslavný komentár na počesť tejto jednoduchej a rýchlo hotovej pochúťky, ktorá zachráni nielen gazdinú tápajúcu, čo spraví zas na raňajky alebo na večeru, ale aj zvyšok vajec, ktorý sa pritrafil z prípravy iného jedla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *