Dnešný článok by som mohla pokojne nazvať aj “s ódou na váhu”. Nie však na moju telesnú váhu; hoci k jej priaznivým hodnotám taký brokolicový hlúb určite prispieva nemalým dielom. Ja mám teraz na mysli váhu kuchynskú.
Odjakživa som patrila k tým jedincom, ktorým varenie “od oka” veľa nehovorilo. Vždy som potrebovala mať pred sebou konkrétne množstvá surovín a konkrétne postupy – najmä pri skúšaní nových receptov. Variť od oka je totiž frajerina až keď máte čosi “odvarené” a presne viete, čo sa stane, ak pridáte viac toho alebo menej toho.
Hoci teraz už čo-to odvarené mám a vcelku aj tuším, čo sa stane, ak pridám viac toho, alebo menej toho, kuchynská váha je stále mojou priateľkou číslo jeden. Samozrejme, pri varení. V meste na káve, alebo v kine ma s ňou určite nestretnete.
Keďže som sa pustila do blogovania a zverejňovania receptov, a rada by som vám sprostredkovala ten istý chuťový zážitok, ktorý som mala pri konkrétnych jedlách ja, nemôžem si dovoliť jednu vec. A to písať recepty len tak, “od oka”. Radšej vám aj ten najjednoduchší recept rozpíšem do posledného gramu a s podrobným postupom, pretože pri varení občas môže človek vojsť do slepej uličky, z ktorej nemusí vedieť vyjsť. Obzvlášť, ak skúšate variť niečo, čo ste ešte pred tým nerobili.
Preto kuchynskú váhu používam každý deň niekoľko krát.
A s ňou súvisí aj dnešná surovina – brokolica. Keď totiž začnete brokolicu vážiť, uvedomíte si minimálne jednu dôležitú vec. Chcete vedieť akú? Nech sa páči:
Brokolicový hlúb je škoda vyhodiť a nevyužiť
Keď som za začala venovať receptom z brokolicových hlúbov, moje precízne “ja” mi našepkalo, aby som ich vždy odvážila. A tak mi zrazu, pri vážení jedného z nich, na displeji mojej váhy, pekne, čierne na bielom, vyskočilo číslo 200 gramov. To je prosím váha brokolicového hlúba z pol kilovej brokolice.
Potom som si vzala do ruky kalkulačku a dospela k ďalšiemu číslu. Za predpokladu, že sa vám podarí kúpiť pol kila brokolice v cene napríklad 1,50 EUR, potom cena brokolicového hlúbu vyjde na 60 centov. A vyhodiť 60 centov len tak do koša… no kto by to robil, však?
Nehovoriac o tom, že…
…brokolicový hlúb obsahuje tak isto ako brokolicové ružičky, množstvo vitamínov
…hlúb zaberá v odpadkovom koši cenné miesto
…a na skládke odpadov potom zbytočne hnije, namiesto toho, aby skončil dôstojne v nejakom dobrom jedle
Takže, čo dnes s tým hlúbom?
Som si istá, že ak čítate tento článok, určite patríte k šetrným jedincom a váš kuchársky repertoár obsahuje sto percentne “x” spôsobov, ako brokolicový hlúb atraktívne využiť. Ak vám v ňom však chýba nátierka z brokolicového hlúba, rada vám ho rozšírim.
Nátierka je totiž extra rýchla – najmä ak si brokolicový hlúb uvaríte vopred. A je aj výborná a zdravá. Jemný krémový syr, troška citrónovej šťavy a olivového oleja, pretlačený strúčik cesnaku a štipka soli a korenia sú dostupnými a chutnými ingredienciami – a spolu s brokolicovým hlúbom im to náramne svedčí. Ak máte doma práve aj stonkový zeler, chuť nátierky ním ešte zvýrazníte.
NÁTIERKA Z BROKOLICOVÉHO HLÚBA
Množstvo: pre 4 osoby
Čas prípravy: varenie hlúba 5 minút, chladenie cca 30 minút, príprava nátierky 5 minút
Suroviny:
1 hlúb z 500 g brokolice (cca 200 g, môže byť však aj menej)
1 balenie krémového syra – Lučina alebo Philadeplhia (120 g)
1/2 stonky stonkového zeleru (môžete vynechať)
1 čajová lyžička olivového oleja
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
1/4 čajovej lyžičky soli
1 malý strúčik cesnaku
čierne korenie
NA OZDOBENIE
olivový olej
čierne sezamové semienka
Postup:
1. UVARTE HLÚB A ZELER: tento krok môžete pokojne spraviť aj deň, alebo zopár hodín vopred. Vyhnete sa tak čakaniu, kým uvarená zelenina vychladne.
V hrnci priveďte k varu cca 1,5 litra vody. Medzitým očistite brokolicový hlúb. Ak nie je príliš drevnatý a oschnutý, budete s ním mať minimálnu prácu a použiť ho môžete prakticky celý. Ak je mladý, netreba ho škriabať, stačí len odrezať niekoľko milimetrov z konca, prípradne škaredšie miesta, z ktorých boli odlomené bočné výhonky.
Hlúb nakrájajte na kocky. Vriacu vodu osoľte čajovou lyžičkou soli a vhoďte do nej kúsky hlúba. Varte približne 5- 7 minút, kým hlúb nezmäkne.
Hlúb sceďte a nechajte ho vychladnúť. Vodu, v ktorej sa brokolicový hlúb varil, môžete použiť napríklad na prípravu polievky.
2. PRIPRAVTE NÁTIERKU: Do misky vložte uvarený a vychladený húb, pridajte k nemu olivový olej, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a polovičné množstvo soli. Tyčovým mixérom zmixujte do hladka.
K rozmixovanej brokolici pridajte krémový syr a balónovou metlou ich vyšľahajte do jemnej peny. V tomto kroku už tyčový mixér neodporúčam, syr by mohol zrednúť. Ochutnajte a podľa potreby pridajte zvyšok soli a mleté čierne korenie.
3. Naservírujte do misky, pokvapkajte olivovým olejom a posypte sezamom. Podávajte s čerstvým pečivom alebo domácimi pizza štangľami.
TIP: Najpraktickejšie je uvariť hlúb spoločne s brokolicovými ružičkami. Tie si môžete odložiť do iných jedál a hlúb zas do nátierky. Vo vriacej vode povarte najskôr hlúb, vyberte ho, potom v nej uvarte ružičky. Vodu, v ktorej sa brokolica varila, môžete využiť neskôr napríklad na prípravu polievok.
4 komentáre
Fáákt neviem, kde som doteraz žila, že som tvoj blog neobjavila (ha, ešte sa to aj rýmuje 😀 ) skôr. Parádne tipy a aj fotky krásne, ukladám si medzi svoje ľúbivé 🙂
Veľa zdaru prajem.
Marianna (adamkovoihrisko.blogspot.sk)
Marianka, ďakujem moc, teším sa preveľmi 🙂 Aj Tebe veľa zdaru v blogovaní, máš na blogu úžasné inšpirácie na hry s deťmi! Ešte že som sa do Prečítaného leta zapojila, inak by mi mnohé zaujímavé blogy unikli a to by bola vééééľká škoda 😉
Moja reč – presne ako hovorí Mariana, objavila som Tvoj blog dnes náhodou a teším sa. Zaujali ma slová o kuchynskej váhe a vážení, mám to rovnako ako Ty. Rada varím, ale nerada varím odoka, mám rada presnosť a presný a rovnaký výsledok, preto – vážim. Váhy sú pre mňa nevyhnutnosť. Želám veľa úspechov. Daša
Ahoj Daška, teším sa že si na blog natrafila a ďakujem za komentár 🙂 A som rada, že nie som jediný “váhomaniak” na svete 😀 😉 Tú svoju by som nevymenila za nič na svete, a už vôbec si bez nej neviem predstaviť písanie receptov. Váženiu zdar! 🙂