do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup

  • CHCEM MINÚŤ
    • Cestoviny / Múčne jedlá
    • Mliečne výrobky
    • Mäso pečené
    • Mäso varené
    • Ovocné kompóty a džemy
    • Ovocie prezreté / Zvyšky ovocia
    • Prebytky a zvyšky zeleniny
    • Rôzne
    • Ryžu varenú
    • Staršie pečivo
    • Vajcia celé
    • Vaječné bielky
    • Vaječné žĺtky
    • Zemiaky a zemiakovú kašu
    • Zvyšky alkoholu
    • Zvyšky z varenia
    • Zvyšky koláčov a zvyšky z pečenia
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHY
Menu

Zemiaky a zemiakovú kašu

VARENÉ ZEMIAKY

Zemiakové kolieska s čiernymi olivami a parmezánom

Zemiakové chuťovky k vínu

Domáci chlieb so zemiakmi

Špaldové šúľance z varených zemiakov

Tekvicová krémová polievka so zvyšnými zemiakmi

Chlebové placky s “hummusom”z fazule a tofu

Pizza zo zemiakového cesta

ZEMIAKOVÁ KAŠA

Zemiakovo-špaldové krokety

Odber noviniek

O blogu

Mám rada zábavu, a to aj v kuchyni.
A nerada vyhadzujem zvyšky potravín.
Radšej ako v koši ich vidím v zdravých, chutných a oku lahodiacich pokrmoch.
Blog je moje ihrisko a môj spôsob, ako zastaviť plytvanie v kuchyni.
Ak vás nejaký recept inšpiruje a pomôže vám zatočiť so zvyškami potravín,
ktoré zvyknú ostať práve vám,
moja misia bude úspešná :-) .

O receptoch

Všetky recepty majú spoločné jedno – sú zamerané na spotrebovanie potravín, ktoré sa dostali do kategórie "zvyšok" alebo "prebytok".
Obe majú totiž spoločné to, že ak gazdiná včas nevymyslí, ako s nimi naložiť, ľahko môžu skončiť tam kde to nikto nechce - v odpadkovom koši.
Recepty nie sú klasicky zoradené podľa typu jedla,
ale podľa surovín, ktoré práve potrebujete spotrebovať.
Snažím sa, aby recepty boli nie len chutné,
ale podľa možnosti aj zdravé, alebo minimálne také, ktoré vám nevyrobia pneumatiku na páse.
Hoci, za veľkosť porcií a dennú dávku pohybu už neručím ;) .

MOJA NAJNOVŠIA KNIHA

MOJA NAJNOVŠIA KNIHA

Lucia Grigová - NevyhadzuJEM, Lindeni, 2022
VYŠLO 25.11.2022

MOJE ĎALŠIE KUCHÁRSKE KNIHY

MOJE ĎALŠIE KUCHÁRSKE KNIHY

Vojto Artz / Lucia Grigová - Do poslednej omrvinky, DirectPress, 2018

Lucia Grigová, Capsule Cooking, 2020 (súčasť produktu Ecocapsule)

INSTAGRAM

doposlednejomrvinky

Tieto tvarohové taštičky plnené orechovou, mak Tieto tvarohové taštičky plnené orechovou, makovou,  jablkovou alebo akoukoľvek plnkou sú také dobré, že si zaslúžia aj video 😀Recept na ne nájdete ako vždy, na blogu www.doposlednejomrvinky.sk 💛#dnespeciem #doposlednejomrvinky #orechy #tvaroh #jablka
••• VARENÉ ZEMIAKY •••Kysnuté cest ••• VARENÉ ZEMIAKY •••Kysnuté cesto je na vpašovanie prebytočných zemiakov ako stvorené, preto ich občas zvyknem šupnúť aj do cesta na pizzu 🍕Vlastne ani nie tak preto, že by mi nejaké ostávali, ale rada skúšam, kde všade sa zemiaky vedia stratiť bez toho, aby človek o nich po ochutnaní čo i len tušil 😀A potom tie recepty s obľubou púšťam do éteru, pre prípad, že by sa niekomu mohli hodiť. Napríklad v budúcnosti aj mne, lebo lepšie je byť pripravený ako prekvapený ✌️Výsledok v pizzi je viac než výborný, preto som recept pridala aj na blog 😊👉 Link v BIO#dnesjem #doposlednejomrvinky #pizza #foodblogfeed #dnesvarim #bezozvysku #thefeedfeed #pizzalover #pizzagram
••• ZVYŠNÉ BIELKY •••Tento koláč ••• ZVYŠNÉ BIELKY •••Tento koláčik sa volá "Ženský rozmar".Recept naň nájdete aj pod názvom "Ženský vrtoch", "Ženské kaprice" či "Rozmar hospodyně" 😀💃Piekla ho ešte moja mamina, keď som bola malá a dnes ho robievam aj ja.Pretože, nielen že je výborný, ale je skvelým parťákom v tomto predjarnom období, kedy je najvyšší čas prevetrať domáce zásoby.Pomôže zmenšiť zásoby orechov a džemov - špeciálne tých pikantnejších a kyselkavých -  ríbezľových, malinových a marhuľových. My ho robievame práve s posledným menovaným.A okrem toho, ja vďaka nemu vypečiem s mrazenými bielkami, ktoré mi ostali z prípravy vianočných dobrôt, a to doslova 😁A čo vy? Poznáte tento koláč?Ak nie a chceli by ste si ho pripraviť, nájdete ho v marcovom vydaní časopisu @dobrejedlo.sk - v rubrike "Z mojej špajzy" na str. 77.Toto číslo rozhodne odporúčam kúpiť, lebo je nabité tipmi a receptami na vyprázdnenie špajzí, chlebníkov, mrazničiek a chladničiek 💪✌️👍#dnespeciem #kolac #doposlednejomrvinky #dobrejedlo #sladke #pecenie #bielky #džem #orechy
••• 1/2 KOCKY DROŽDIA A ZELENINOVÝ VÝVAR ••• 1/2 KOCKY DROŽDIA A ZELENINOVÝ VÝVAR •••📣 je tu niekto, kto tento víkend pečie čosi kysnuté a bude mať nazvyš pol kocky droždia? 📣 alebo niekto, kto blanšíroval brokolicu, prípadne inú zeleninu a nechce vylievať vodu, v ktorej sa zelenina varila?Mne sa nedávno prihodili obe situácie naraz a tak som spravila túto jednoduchú a rýchlu polievku - link v BIO.Varila som kelový prívarok a časť vody, ktorá mi ostala, putovala spolu s polovicou kocky droždia do hrnca, takže obed bol hotový raz-dva.Zvyšnú polovicu droždia však môžete aj zamraziť a zužitkovať neskôr (po rozmrazení v chladničke ho zmiešam s cukrom a nechám vykysnúť vo vlažnom mlieku alebo vode).Okrem toho, že je to vitamínová bomba a je možné ho jesť aj len tak, prípadne sa z neho dá spraviť aj nátierka, vraj je tiež výborné ako pleťová maska.A vy čo stvárate s nespotrebovaným droždím? Pochváľte sa 🙂#dnesjem #doposlednejomrvinky #polievka #bezozvyšku #soup
••• TVAROH a JABLKÁ •••...hrajú hl ••• TVAROH a JABLKÁ •••...hrajú hlavnú rolu v týchto vynikajúcich koláčikoch ❤️Cesto je tvarohové, plnené jablčnou náplňou 🍎🍏 - vy si však do nich môžete spraviť aj makovú alebo orechovú plnku.Množstvo koláčikov viete prispôsobiť množstvu tvarohu, ktorý treba spotrebovať - všetko, aj recepty na tri spomínané plnky nájdete v najnovšom recepte na blogu.👉 Link v BIO#dnespeciem #kolac #doposlednejomrvinky #tvaroh #jablka #instabake #thefeedfeedbaking #bakedwithlove
Spolu s @albatrosmedia.sk sme pre vás vo február Spolu s @albatrosmedia.sk sme pre vás vo februári pripravili 🎁 . Knihu môžete získať s 20% zľavou a dopravou zadarmo - na e-shope albatrosmedia.sk, po zadaní kódu ZEROWASTE - od 1.2.2023 do 28.2.2023❤#kniha
••• ROŽKY •••Aj dvojdňové rožky ••• ROŽKY •••Aj dvojdňové rožky alebo kaiserky vedia spraviť parádu na tanieri 😀Aneb večera pre štyroch za dve euri 😄Ak máte aj vy dlhý týždeň pred výplatou prípadne vás zaujíma, kde sú vlastne tie rožky, ťuknite na link v bio 😉#dnesjem #doposlednejomrvinky #pecivo #uzasnejedlo #domace #zaparbabek #budgetfood
Aaahojte! Za posledné týždne vás tu poriadne p Aaahojte! Za posledné týždne vás tu poriadne pribudlo a ja vám mávam na pozdrav svojou vareškou! 👩‍🍳Ak ešte celkom netušíte, o čom je tento blog, tak ja vám poviem:Pred pár rokmi, keď som sa zakúsla do varenia a do hľadania cestičiek, ako rozumne hospodáriť s potravinami, mi chýbali recepty na to, ako si poradiť s tými potravinami, ktoré sa dostanú do kategórie “zvyšné” alebo možno, krajšie povedané, “urýchlene minúť”.Také, ktoré ma bude baviť variť hocikedy a opakovane a nebude to stále o tom istom rizote alebo chleboch vo vajci 😀Niekedy, aj keď sa človek snaží ako chce, tak mu proste nejaké tie varené zemiaky alebo pečené mäso či staršie pečivo ostane. Aj keď sa snaží variť bezo zvyšku a tak, aby sa všetko zjedlo čerstvé.To máte tak – človek mieni, život mení, navyše, občas sa pritrafí aj nejaká kuchynská nehoda v podobe nedopečeného tortového korpusu alebo rozvarenej ryže a potom treba vymyslieť, čo ďalej.Či tie cenné potraviny len tak mirnix dirnix bez mihnutia oka prásknete do koša alebo sa pokúsite o ich záchranu.Ja sa strašne nerada vzdávam bez boja a tak si v takýchto prípadoch vyhrniem rukávy, opášem zásteru, tasím nože a idem na vec 💪Navyše, veľmi ma baví takéto jedlá pekne fotiť a ukázať, že aj z toho, čo zvýšilo, nemusí vzniknúť nevzhľadná masa alebo nezdravé jedlo, ktoré bože chráň dať si do úst.Alebo, ako sa to, čo sa pokašľalo, môže reinkarnovať do nového jedla alebo dezertu.Tento blog ma neživí, je skôr príležitostným zárobkom a najmä koníčkom – preto na ňom nefičím každý deň a recepty pribúdajú cca raz za týždeň, lebo viac zatiaľ nestíham - hoci nikdy nehovor nikdy.Už sa mi raz stalo, že som to s blogerskými aktivitami prepískla a potom som si musela dať takmer dvojročnú pauzu, lebo ma blog prestal tešiť, preto sa držím hesla – pomaly ďalej zájdeš. A ja chcem spolu s týmto blogom kráčať aj do budúcna, vždyť už to spolu lásko táhnem 7️⃣ sedum let 💙Budem rada, ak tu budete so mnou aj naďalej a ak mi občas pošlete srdco alebo napíšete komentár – vďaka tomu budem vedieť, že táto moja obľúbená aktivita má zmysel nielen pre mňa, ale aj pre vás.Dikičko a pekný deň, majte sa (tu) fajn ❤📸 @janaliska_photography
••• ZVYŠNÉ BIELKY •••Posledný rec ••• ZVYŠNÉ BIELKY •••Posledný recept tohto roka - pre všetkých, ktorí majú v mrazáku zamrazené BIELKY 👨‍🍳👩‍🍳🧑‍🍳CHRUMKAVÉ VAFLE S OVOCNOU OMÁČKOU🥄🥄🥄 SUROVINYNA VAFLE:100 g hladkej pšeničnej múky100 g celozrnnej špaldovej múky (môžete nahradiť iným druhom múky)20 g trstinového cukru1/2 balíčka prášku do pečivaštipka soli3 vaječné bielky250 ml mlieka20 ml rastlinného olejaNA OVOCNÚ OMÁČKU:100 g mrazeného lesného ovocia15 g trstinového cukru10 ml vodyNA DOKONČENIE:šľahačkačerstvé ovocie (pozn. - v zime môžete vynechať alebo použite kompótované, prípadne banány, kiwi a pod. - fotka je z júna)práškový cukor🥄🥄🥄 POSTUP1.Pripravte omáčku z lesného ovocia: ovocie vsypte do hrnca, podlejte vodou a oslaďte. Na miernom ohni nechajte roztopiť. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom aby sa zahustila. Odložte bokom. 2.V jednej mise zmiešajte sypké suroviny, v druhej tekuté – mlieko, olej a 2 bielky. Z tretieho bielka vyšľahajte tuhý sneh. 3. Rozohrejte wafľovač. 4. Tekuté suroviny zmiešajte so sypkými a dôkladne premiešajte. Pridajte sneh a jemne ho zapracujte do cesta. 5. Vnútro wafľovača jemne potrite olejom. Naberačkou cesto vlejte do foriem a upečte wafle. 6. Podávajte ich s omáčkou z lesného ovocia a čerstvým ovocím, posypané práškovým cukrom, prípadne aj s kopčekom šľahačkovej smotany.P.S. tento recept nájdete na blogu aj v mojej knihe NevyhadzuJEM 😉Dobrú chuť a veselého Silvestra! 🤩🥳🤟🍾🎆🎉✨️#dnesjem #doposlednejomrvinky #waffles #varimzozasob
📢 📢📢 Kamaráti, tento týždeň si môže 📢 📢📢 Kamaráti, tento týždeň si môžete vypočuť v relácii Kulinárium - od pondelka do piatka o 11:35 a v nedeľu o 6:41 - na 📻 @radioreginazapad moje recepty z novej knihy NevyhadzuJEM aj z blogu, zamerané na vianočné zvyšky✌️Recepty nájdete aj v archíve relácie, dnes som dala prvé dva recepty aj do storiek.Za spoluprácu patrí moja veľká vďaka redaktorke Táničke Šuškovej 🙏Užívajte Vianoce 🎄🎄🎄 koniec hlásenia ❤️#radioreginazapad
Aj takéto placky sa dajú pripraviť zo zvyšnýc Aj takéto placky sa dajú pripraviť zo zvyšných zemiakov 🤩#dnesjem #doposlednejomrvinky #instayum #instafood #thefeedfeed #foodie #foodblogger #food52 #jedlo
🥔ZEMIAKY, ZEMIAKY🥔 - KAM S VAMI?Zvyšné z 🥔ZEMIAKY, ZEMIAKY🥔 - KAM S VAMI?Zvyšné zemiaky sa síce u nás doma veľmi nevyskytujú, ale ak áno, tak sa fakt teším 🥳Dá s nimi totiž skvele experimentovať... 👩‍🍳...a skryť ich do omeliet, zapekaných jedál, do kysnutého cesta, šúľancov, lokší, zemiakového chleba a žemličiek ale aj do koláčov 🍩Ja som z nich vymyslela aj takéto chlebové placky 😋 Keď už na tie zemiaky občas príde, nevieme sa ich dojesť a je to jedno z jedál, ktorým sú nadšené aj deti. Raz, keď som ich robila, bola u nás na návšteve kamoška a tá si hneď pýtala recept.Vy ho nájdete na blogu 😘P.S. k plackám si viete pripraviť aj všakovaké nátierky á la "čo chladnička dala" - jeden môj tip nájdete práve v recepte na blogu 😉#dnesjem #doposlednejomrvinky #instafood #instayum #flatbread
Load More... Follow on Instagram

Kontakt

lusinda@doposlednejomrvinky.sk

ĎAKUJEM

KDE VŠADE MA NÁJDETE?

RSS
Follow by Email
Facebook
fb-share-icon
Twitter
Tweet

Archív článkov

  • október 2023 (1)
  • marec 2023 (1)
  • február 2023 (2)
  • január 2023 (1)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (3)
  • október 2022 (1)
  • máj 2020 (1)
  • február 2020 (1)
  • jún 2019 (2)
  • máj 2019 (2)
  • apríl 2019 (5)
  • marec 2019 (4)
  • február 2019 (1)
  • január 2019 (3)
  • december 2018 (1)
  • november 2018 (2)
  • september 2018 (1)
  • júl 2018 (1)
  • jún 2018 (1)
  • máj 2018 (1)
  • apríl 2018 (2)
  • marec 2018 (2)
  • február 2018 (2)
  • január 2018 (2)
  • december 2017 (2)
  • november 2017 (2)
  • október 2017 (3)
  • september 2017 (1)
  • august 2017 (3)
  • júl 2017 (4)
  • jún 2017 (3)
  • máj 2017 (3)
  • apríl 2017 (5)
  • marec 2017 (5)
  • február 2017 (5)
  • január 2017 (5)
  • december 2016 (7)
  • november 2016 (4)
  • október 2016 (4)
  • september 2016 (5)
  • august 2016 (4)
  • júl 2016 (5)
  • CHCEM MINÚŤ
  • ČLÁNKY
  • RECEPTY
  • O MNE
  • KONTAKT
  • KNIHY

do poslednej omrvinky

Varenie zo všetkého, čo sa doma nezje na prvý šup