…aj tento recept nájdete v mojej novej knihe :)

Kamaráti drahí, presne 25. novembra vychádza moja nová kniha NevyhadzuJEM! Nájdete v nej 80 receptov, ktoré pomôžu presne v situáciách, kedy v chladničke ostane nejaký ten zvyšok jedla ale nápad, ako ho spotrebovať, neprichádza a neprichádza. Proste taká barlička, ktorú občas v kuchyni potrebujeme (asi) všetci.

Čo presne v knihe nájdem?

Kniha je rozdelená do 8 kapitol, zameraných na najvyhadzovanejšie suroviny v našich kuchyniach: Pečivo, Zemiaky, Ryža, Cestoviny, Mäso, Zelenina, Ovocie a tým, čo radi vypekajú – veď Vianoce sa blížia – je venovaná kapitola Žĺtky a bielky.

Mimochodom, toto sú zároveň suroviny, ktoré najčastejšie spomínate pri prihlasovaní sa do newslettera.

Každá kapitola obsahuje 10 receptov, vhodných pre bežné aj sviatočné dni. Ak v kuchyni totiž čosi zvýši, je ideálne tieto potraviny spotrebovať ihneď – preto je väčšina receptov nenáročných, jednoduchých a koncipovaných ako rýchle obedy, večere či raňajky.

Bez maškrtenia to však rozhodne neostane, lebo zvyšné suroviny sa dajú krásne zapracovať aj do dezertov a sladkých hlavných jedál.

Okrem toho, na konci každej kapitoly nájdete aj ďalšie tipy, ako spotrebovať zvyšné suroviny, plus kniha obsahuje aj základné tipy ako zabrániť vyhadzovaniu potravín.

Kniha vychádza vo vydavateľstve Lindeni, ktoré je súčasťou skupiny Albatrosmedia. No a túto veselú fotku nafotila fotografka, s ktorou som si fotenie totulky neskutočne užila – Janka Liška.

Kde a za koľko knihu kúpim?

Momentálne prebieha predpredaj knihy, ktorý skončí 25.11. – presne v deň, kedy kniha vyjde. Do 25. novembra máte možnosť knihu kúpiť za zvýhodnenú cenu, na e-shope Albatrosmedia dokonca s 20% zľavou – po vložení do košíka zadajte kód NEVYHADZUJEM.

Poviem vám, na knihe som sa riadne namakala, dokonca som počas jej prípravy prišla o časť receptov, keď mi havaroval disk. Našťastie som to prekúsla a našla motiváciu pracovať na knihe ďalej. Fotila som ju v jarných mesiacoch, kedy je radosť pracovať s mladou zeleninou a čerstvými bylinkami – verím teda, že výsledok stojí za to – že bude pre svojich čitateľov nielen praktickým pomocníkom v kuchyni, ale aj pekným doplnkom.

Á, nech sa páči, recept z knihy:

Vybrala som pre vás recept na Ryžové burritos, ktoré je jednoduchou, rýchlou a zdravou voľbou, ak potrebujete minúť zvyšok varenej ryže.

Burritos sú však tiež skvelou možnosťou, ako vyprázdniť chladničku. Do tortillovej placky môžete zabaliť prakticky čokoľvek, od grilovanej zeleniny, pečeného mäsa, otvorenej konzervy kukurice po prebytky čerstvého šalátu či paradajok. A samozrejme, ryže.
Tá po zmiešaní s bielym jogurtom nadobudne jemnú krémovú konzistenciu a po dochutení citrónovou šťavou a bylinkami burritos krásne prevonia a dochutí.

Na ryžovú náplň sa skvele hodí basmati alebo jazmínová ryža, prípadne tie druhy ryže, ktoré po uvarení nie sú zlepené dohromady – lepšie ich totiž vymiešate s jogurtom.

Neváhajte recept prispôsobiť stavu svojich zásob – burritos sú veľmi jednoduchým receptom, pri ktorom môžete popustiť uzdu svojej fantázii, bez rizika, že by výsledné jedlo vôbec nebolo jedlé.

RYŽOVÉ BURRITOS

Množstvo: pre 4 osoby

Čas prípravy: 25 minút

SUROVINY:

  • 4 kukuričné alebo pšeničné tortilly
  • 60 g strúhaného syra (môžete vynechať)

Na fazuľovú náplň:

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • ½ ČL mletej rímskej rasce
  • ¼ ČL mletej škorice
  • štipka kajenského korenia
  • 3 prelisované strúčiky cesnaku
  • 1 malá konzerva paradajkovej pasty (140 g)
  • 1 konzerva červenej alebo hnedej fazule (400 g)
  • ¼ ČL soli

Na ryžovú náplň:

  • 250 g uvarenej ryže
  • 145 ml bieleho jogurtu (1 téglik)
  • 2 PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • 2 PL čerstvej koriandrovej alebo petržlenovej vňate, nasekanej nahrubo
  • štipka soli

Čerstvá zelenina:

  • 4 listy ľadového šalátu
  • hrsť špenátových listov (alebo na kocky nakrájaná paradajka, plátky avokáda a pod.)

POSTUP:

  1. Pripravte fazuľovú náplň: Na olivovom oleji opražte cibuľu. Potom pridajte koreniny a cesnak a pražte asi pol minúty, kým sa nerozvoňajú. Vmiešajte paradajkovú pastu a fazule, osoľte a nechajte prejsť varom. Odložte bokom.
  2. Pripravte ryžovú náplň: Vo veľkej mise zmiešajte jogurt, citrónovú alebo limetkovú šťavu, vňať a soľ. Pridajte ryžu a dôkladne premiešajte.
  3. Naplňte tortilly: Aby sa pri balení nelámali, zohrejte ich najskôr v mikrovlnnej rúre, teplom zmäknú. Do stredu každej tortilly rozdeľte rovnakým dielom fazuľovú náplň, potom ryžovú náplň, strúhaný syr a na záver na pásiky nakrájaný ľadový šalát a špenátové listy. Náplň vytvarujte do valčeka – dbajte na to, aby jeho konce boli minimálne 4 cm od okraja tortilly.
  4. Zabaľte burritos: Jeden zo širších okrajov preložte cez náplň. Potom cez ňu prehnite oba bočné okraje a zrolujte k zvyšnému voľnému okraju.

Ak recept vyskúšate, neváhajte napísať do komentárov, ako vám burritos chutili 🙂

You may also like

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.